Ingolicnak, a híres szlovén írónak témája, alakjai ízig-vérig maiak, és az író ritka őszinteséggel szól benne olyan problémákról, amelyeket a valóságos élet vetett felszínre. Sőt olyanokról is, amelyek nemegyszer rejtve maradnak, de azért mégis létezők, és így beszélni kell róluk. Hogyan juthat olyan helyzetbe a csendes, kedves, legszívesebben könyveivel és lemezeivel szórakozó gimnazista lány, hogy teherbe esik és válságos hónapokat átélve titkolnia kell állapotát?
És miután egy idegen országban megszüli gyermekét, miért kell szinte bűnösként hazatérnie? Mit jelent számára ez a korai testi-lelki megpróbáltatás? Ingolic megrendítő hitelességgel követi nyomon hőse konfliktusait, miközben humánus szocalista választ ad ezekre a súlyos kérdésekre.
A gimnazista lány 6 csillagozás

Nagyfehérasszony>!

Sokat nyiladozott a bicska a zsebemben annak ellenére,hogy nem a megfelelő életkorban olvastam. 24 évesen nem olyan megrázó könyvélmény, mint 10 éve lett volna, de így is „élveztem”. Van benne pár kiválóan megírt jelenet, amiért akkor is megéri végigolvasni, ha az alapszál nem hat meg.