Csak ​azért sem gyűlöllek titeket 86 csillagozás

Antoine Leiris: Csak azért sem gyűlöllek titeket

Péntek ​este elloptátok egy kivételes lény életét, életem szerelméét, a fiam édesanyjáét, de csak azért sem gyűlöllek titeket.
Nem, nem teszem meg nektek azt a szívességet, hogy gyűlöljelek benneteket. Pedig ez volt a célotok, de ha a gyűlöletre haraggal felelnék, akkor ugyanannak a tudatlanságnak engednék, ami benneteket tett azokká, amik vagytok. Azt akartátok, hogy féljek, hogy honfitársaimra gyanakodva tekintsek, hogy feláldozzam szabadságomat a biztonságom kedvéért.
Ketten vagyunk, a fiam meg én, de erősebbek vagyunk, mint a világ összes hadserege. Egyébként meg nincs is már több időm a számotokra, megyek Melvilhez, ébredezik a délutáni alvásból. Alig tizenhét hónapos, most meguzsonnázik, mint minden nap, aztán megyünk játszani, mint minden nap, és ez a kisfiú egész életében csak azért is boldog és szabad lesz. Mert nem, ő sem fog gyűlölni titeket.
Hélène Muyal-Leiris a párizsi terrortámadás során vesztette életét 2015. november 13-án. Férje, Antoine másfél… (tovább)

Eredeti cím: Vous n'aurez pas ma haine

>!
Libri, Budapest, 2016
118 oldal · ISBN: 9789634330943 · Fordította: Vargyas Zoltán
>!
Libri, Budapest, 2016
118 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633109083 · Fordította: Vargyas Zoltán

Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Antoine Leiris: Csak azért sem gyűlöllek titeket

Letaglózó, felfoghatatlan tragédia, ami 2015. november 13-án a párizsi Bataclanban történt. Antoine levelet írt a merénylőknek. Én levelet írtam Antoine-nak.

Itt olvashatjátok: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/11/antoine-leiris-csa…

2 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Antoine Leiris: Csak azért sem gyűlöllek titeket

„..ha a gyűlöletre haraggal felelnék, akkor ugyanannak a tudatlanságnak engednék, ami benneteket tett azokká, amik vagytok.”
Ez a könyv a remény…a remény arra, hogy a világ nem fordul ki önmagából, bármennyire is szeretnék néhányan; a remény arra, hogy az erőszak nem erőszakot szül; a remény arra, hogy a fájdalom is képes a helyes iránymutatásra; a remény arra, hogy mindig van miért élni, bármennyire is nem mindig így gondoljuk…
Megrázó. Szívszaggató. Igaz. Egy történet, amit mindenkinek meg kellene ismernie.

>!
Sippancs P
Antoine Leiris: Csak azért sem gyűlöllek titeket

„Távolról nézve az ember mindig úgy érzi, hogy aki túlél valami veszedelmet, az egy hős. Tudom, hogy nem vagyok az. A végzet lesújtott, ennyi az egész. Nem kérte ki a véleményemet.”

Becsülöm és nagyra tartom Antoine hozzáállását, én ugyanis nem tudok nem haragudni és nem gyűlölni, elfogadni ezt a helyzetet, mert ami 2015. november 13-án a Bataclanban történt, az számomra a lehető legkegyetlenebb és emberhez nem méltó cselekedet.

Szívet tépő, megrázó, emberi történet, amely a rövidsége ellenére tele volt mély érzésekkel.
Bárcsak ne kellett volna olvasnom, és bárcsak semmissé tudnám tenni azt a napot! :(

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Antoine Leiris: Csak azért sem gyűlöllek titeket

„Én azt hittem, hogy ha egyszer eltűnne a Hold, akkor visszahúzódna a tenger, hogy ne lássák sírni. Hogy a szelek nem táncolnának tovább. Hogy a Nap nem akarna többé felkelni.”

Torokszorító.

>!
joopsy P
Antoine Leiris: Csak azért sem gyűlöllek titeket

Emlékszem azokra a napokra, mikor mindenhol a párizsi terrortámadás tragédiájáról lehetett hallani. Hatalmas tragédia volt és gyűlöltem azokat az „embereket” (embereket???), akik erre képesek voltak.
Mennyi ártatlan halott! Ártatlanok, akiket valaki várt otthon. Akiket szerettek.
Akkor „csak” egy halott tömeg volt, de ez a kis könyvecske előidézte, hogy részese legyek a valódi gyásznak, annak, amikor tényleg ismerted az egyik áldozatot. Eddig arctalan tömegáldozatok voltak, de most lett egy anya, akit otthon várt a szerető férje és a tizenhét hónapos kisfia. …és másnap jöttek leolvasni a gázórát.
Antoine mégsem gyűlöli őket. Nem adja meg nekik azt az örömet. Antoine, köszönöm, hogy ezt leírtad! @Libri, köszönöm, hogy magyarul is kiadtátok! Annyira kellenek a pozitív gondolatok ebben az őrült világban, mint egy falat kenyér. Köszönöm, hogy olvashattam!

>!
KATARYNA 
Antoine Leiris: Csak azért sem gyűlöllek titeket

Szabad-e még gyávának lennem?Szabad-e haragudnom? Szabad-e besokallnom? Szabad-e fáradtnak lennem? Szabad-e sokat innom és cigiznem? Szabad-e más nőkkel találkoznom, többé nem találkoznom nőkkel? Szabad-e soha többé nem szeretnem? Szabad-e nem rendbe tennem az életemet, nem akarnom új életet kezdeni? Szabad-e, hogy ne legyen kedvem játszani, parkba menni, történetet mesélni? Szabad-e hibáznom? Szabad-e rossz döntéseket hoznom? Szabad-e szórakozottnak lennem? Szabad-e nem viccesnek lennem? Szabad-e cinikusnak lennem? Szabad- e bal lábbal felkelnem? Szabad-e elkésnem a bölcsődéből? Szabad-e ottfelejtenem a házi finomságokat (mert legszívesebben ottfelejteném őket)? Szabad-e rosszkedvűnek lennem? Szabad-e nem mindent elmondanom? Szabad-e banálisnak lennem? Szabad-e kicsinek lennem? Szabad-e félnem? Szabad-e nem mindent tudnom? Szabad-e nem akarnom? Szabad-e képtelennek lennem valamire?

Szabad…

120 oldal mélység… feketeség és sírógörcs. Megmagyarázhatatlan… felfoghatatlan.

Csak azért sem gyűlöllek titeket
Én igen.. ott pusztuljanak el mind, ahol most vannak. Egytől egyig..

7 hozzászólás
>!
sarahangel P
Antoine Leiris: Csak azért sem gyűlöllek titeket

Először azt hittem, ez egy kitalált történet, de aztán rájöttem, hogy nagyon is valóságos. A szomorú és kegyetlen valóságból merít, egyúttal reményt és útmutatást is ad nekünk arra, hogyan válaszoljunk egy olyan helyzetre emberséggel, ahol pedig minden okunk meglenne a gyűlöletre. Rövid, ám annál szívhez szólóbb, megható és szomorú történet.

>!
Snow_White P
Antoine Leiris: Csak azért sem gyűlöllek titeket

„Péntek este elloptátok egy kivételes lény életét, életem szerelméét, a fiam édesanyjáét, de csak azért sem gyűlöllek titeket. Nem tudom, kik vagytok, és nem is akarom tudni, halott lelkek vagytok. Ha az Isten, akiért vakon öltök, saját képére teremtett bennünket, akkor a feleségemre lőtt golyók mindegyike egy-egy seb a szívében.”

„Ketten vagyunk, a fiam meg én, de erősebbek vagyunk, mint a világ összes hadserege.”

Emlékszem arra a 2015. novemberi estére, amikor döbbentem olvastam a híreket a neten. Terrortámadás történt Párizsban. Rengeteg a halott. Akkor azt gondoltam, milyen elborult elme képes ilyesmit tenni, válogatás nélkül ölni ártatlan embereket. Azóta sem tudom felfogni, megérteni, hogy tudják valakinek olyannyira átmosni az agyát, hogy ilyet tegyen. Rövid kis olvasmány, de annál megrendítőbb. Mindenkinek el kellene olvasnia.

3 hozzászólás
>!
gab001 P
Antoine Leiris: Csak azért sem gyűlöllek titeket

Rövid könyvecske, mégis nyomot hagy. Tudjuk, hogy mennyire kevésen múlik az emberi élet, mégsem könnyű megbékélni ezzel. Különösen nehéz, ha még fiatal az illető, s éppenhogy belekezdett a családalapításba. Az író egyedül maradt a 17 hónapos kisfiával, mert egy koncert lövöldözésbe fulladt, s a felesége is az áldozatok között volt. Arról olvashatunk, hogyan próbál megbirkózni a helyzettel. Már az első néhány oldal után könnybe lábadt a szemem, s később is szünetet kellett tartanom az olvasásban, annyira megrázó erről a tragédiáról olvasni. Ugyanakkor kivételes az író hozzáállása, hogy nem a harag és a gyűlölet útját választja. A mondanivalóját pedig igazán lírai stílusban fogalmazza meg, számos szívbemarkoló gondolattal. Elviselhetővé teszi az elviselhetetlent. Erőt ad.

>!
Libri, Budapest, 2016
118 oldal · ISBN: 9789634330943 · Fordította: Vargyas Zoltán

Népszerű idézetek

>!
Madama_Butterfly P

De nem, nem teszem meg nektek azt a szívességet, hogy gyűlöljelek benneteket. Pedig ez volt a célotok, de ha a gyűlöletre haraggal felelnék, akkor ugyanannak a tudatlanságnak engednék, ami benneteket tett azokká, amik vagytok.

Kapcsolódó szócikkek: Antoine Leiris · gyűlölet
>!
Dariaa

Én azt hittem, hogy ha egyszer eltűnne a Hold, akkor visszahúzódna a tenger, hogy ne lássák sírni. Hogy a szelek nem táncolnának tovább. Hogy a Nap nem akarna többé felkelni.

56. oldal

>!
sissiwolf

A könnyeket nem lehet megszámolni, nem lehet a harag ingujjával letörölni. Akiknek nincs kit hibáztatniuk, azok egyedül maradnak a bánatukkal.

Kapcsolódó szócikkek: könny
>!
Dariaa

Mint egy futó szerelem, elsöprő szenvedély, a bánat is szépen elmúlik. A megélt szerelem élő visszfénye. Megvan a szépsége, mélysége, átölelem, magamhoz szorítom. De tudom, hogy már majdnem elhagyott. Keres magának egy másik szerelmest, hogy azt gyötörje, s itthagy engem nyomorult útitársával: a gyásszal.

106. oldal

1 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P

Olyanok voltunk, mint két kis építőkocka, amit egymás mellé kell tenni, mert kiegészítik egymást.

>!
brabiviki

Láthatósági mellényt kéne kiosztani azoknak, akiket el akarunk kerülni.

35. oldal


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Antoine Leiris

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · Franciaország · Stade de France · Bataclan


Hasonló könyvek címkék alapján

Jackie Kay: Trombita
Novák Éva: Egy másik nő
Honoré de Balzac: Goriot apó
Jostein Gaarder: A narancsos lány
Helen Fielding: Bridget Jones babát vár
Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?
William Wharton: Apa
Cormac McCarthy: Az út
Birtalan Ferenc: Tarisznyában a tenger
Székely András: Jöttek, láttak, legyőztek