Le ​Petit Prince 79 csillagozás

Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince

Le premier soir je me suis donc endormi sur le sable à mille milles de toute terre habitée. J'étais bien plus isolé qu'un naufragé sur un radeau au milieu de l'océan. Alors vous imaginez ma surprise, au lever du jour, quand une drôle de petite voix m'a réveillé. Elle disait : S'il vous plaît. dessine-moi un mouton ! Hein ! – Dessine-moi un mouton. J'ai sauté sur mes pieds comme si j'avais été frappé par la foudre.

Le chef-d'oeuvre universel de poésie, d'humanité et d'émotion.

Eredeti megjelenés éve: 1943

Gallimard, Párizs, 2022
100 oldal · keménytáblás · ISBN: 9782075160551
Gallimard, Párizs, 2020
104 oldal · puhatáblás · ISBN: 9782070408504 · Illusztrálta: Antoine de Saint-Exupéry
Gallimard, Párizs, 2018
100 oldal · puhatáblás · ISBN: 9782070408504

Fordítások

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: Der Kleine Prinz Antoine de Saint-Exupéry: The Little Prince Antoine de Saint-Exupéry: Il Piccolo Principe Antoine de Saint-Exupéry: Mały książę Antoine de Saint-Exupéry: Micul Prinț Antoine de Saint-Exupéry: Ο Μικρός Πρίγκιπας Antoine de Saint-Exupéry: Regulus Antoine de Saint-Exupéry: Da kloa Prinz Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ (szlovák) Antoine de Saint-Exupéry: El Principito Antoine de Saint-Exupéry: דער קלײנער פּרינץ (Der Kleyner Prints) Antoine de Saint-Exupéry: شازده کوچولو (Shazdeh kuchulu) Antoine de Saint-Exupéry: 小王子 (Xiǎo Wángzǐ) Antoine de Saint-Exupéry: O cino krajoro Antoine de Saint-Exupéry: הנסיך הקטן (Ha-nasikh ha-qatan) 생텍쥐페리: 어린왕자 (Eolin wangja) Antoine de Saint-Exupéry: La eta princo Antoine de Saint-Exupéry: Pangeran Kecil Antoine de Saint-Exupéry: O Principezinho Antoine de Saint-Exupéry: Pikku Prinssi Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ (cseh) Antoine de Saint-Exupéry: Küçük Prens Антуан де Сент-Экзюпери: Маленький принц Antoine de Saint-Exupéry: De kleine prins Antoine de Saint-Exupéry: Den Lille Prins Антуан де Сент-Екзюпері: Маленький принц サン=テグジュペリ: 星の王子さま (Hoshi no oujisama) Antoine de Saint-Exupéry: Der Kleine Prinz / The Little Prince อองตวน เดอ แซงเตก-ซูเปรี: เจ้าชายน้อย (Jau chai noi) Antoine de Saint-Exupéry: O Pequeno Príncipe Антоан дьо Сент-Екзюпери: Малкият принц Antoine de Saint-Exupéry: Den lille prinsen (svéd) Antoine de Saint-Exupéry: Den lille prinsen (norvég) Antoine de Saint-Exupéry: Ke Keiki Ali'i Li'ili'i Antoine de Saint-Exupéry: Y Tywysog Bach Antoine de Saint-Exupéry: The Little Prince … in Ancient Greek Antoine de Saint-Exupéry: El petit príncep Antoine de Saint-Exupéry: Hoàng Tử Bé Antoan de Sent-Egziperi: Mali princ Antoine de Saint-Exupéry: An Prionsa Beag Antoine de Saint-Exupéry: Der Chly Prinz Antoine de Saint-Exupéry: Mali princ Antoine de Saint-Exupéry: Mali Kralič Antoine de Saint-Exupéry: Mažasis princas

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg · Antoine de Saint-Exupéry: Der Kleine Prinz · Antoine de Saint-Exupéry: The Little Prince · Antoine de Saint-Exupéry: Il Piccolo Principe · Antoine de Saint-Exupéry: Mały książę · Antoine de Saint-Exupéry: Micul Prinț · Antoine de Saint-Exupéry: Ο Μικρός Πρίγκιπας · Antoine de Saint-Exupéry: Regulus · Antoine de Saint-Exupéry: Da kloa Prinz · Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ (szlovák) · Antoine de Saint-Exupéry: El Principito · Antoine de Saint-Exupéry: דער קלײנער פּרינץ (Der Kleyner Prints) · Antoine de Saint-Exupéry: شازده کوچولو (Shazdeh kuchulu) · Antoine de Saint-Exupéry: 小王子 (Xiǎo Wángzǐ) · Antoine de Saint-Exupéry: O cino krajoro · Antoine de Saint-Exupéry: הנסיך הקטן (Ha-nasikh ha-qatan) · 생텍쥐페리: 어린왕자 (Eolin wangja) · Antoine de Saint-Exupéry: La eta princo · Antoine de Saint-Exupéry: Pangeran Kecil · Antoine de Saint-Exupéry: O Principezinho · Antoine de Saint-Exupéry: Pikku Prinssi · Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ (cseh) · Antoine de Saint-Exupéry: Küçük Prens · Антуан де Сент-Экзюпери: Маленький принц · Antoine de Saint-Exupéry: De kleine prins · Antoine de Saint-Exupéry: Den Lille Prins · Антуан де Сент-Екзюпері: Маленький принц · サン=テグジュペリ: 星の王子さま (Hoshi no oujisama) · Antoine de Saint-Exupéry: Der Kleine Prinz / The Little Prince · อองตวน เดอ แซงเตก-ซูเปรี: เจ้าชายน้อย (Jau chai noi) · Antoine de Saint-Exupéry: O Pequeno Príncipe · Антоан дьо Сент-Екзюпери: Малкият принц · Antoine de Saint-Exupéry: Den lille prinsen (svéd) · Antoine de Saint-Exupéry: Den lille prinsen (norvég) · Antoine de Saint-Exupéry: Ke Keiki Ali'i Li'ili'i · Antoine de Saint-Exupéry: Y Tywysog Bach · Antoine de Saint-Exupéry: The Little Prince … in Ancient Greek · Antoine de Saint-Exupéry: El petit príncep · Antoine de Saint-Exupéry: Hoàng Tử Bé · Antoan de Sent-Egziperi: Mali princ · Antoine de Saint-Exupéry: An Prionsa Beag · Antoine de Saint-Exupéry: Der Chly Prinz · Antoine de Saint-Exupéry: Mali princ · Antoine de Saint-Exupéry: Mali Kralič · Antoine de Saint-Exupéry: Mažasis princas

Nikolett0907 P>!
Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince

Itt már nem szeretnék külön értékelést írni, hiszen nem először olvastam.
Csak annyit tennék hozzá, hogy bármely nyelven is veszem kézbe, örök kedvenc!

Gallimard, Párizs, 2018
100 oldal · puhatáblás · ISBN: 9782070408504
Zsuzsanna_Makai>!
Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince

Öööö, hát maradjunk annyiban, h Micimackósra vettem a formát, és nekem is meggyűlt a bajom a hosszú, és bonyolult szavakkal.
De legalább a kihívás megvan, h pl mennyit fejlődöm pl fél év alatt…
A kis herceget nem lehet nem imádni!

Lynn>!
Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince

Egyik újévi fogadalmam, hogy az idegennyelv-tudásomat valahogy elő kéne hozni agyam rejtett fiókjaiból, ezért hát rögtön az év első napján belekezdtem. Nincs minimum oldalszám, nincs minimum könyv, nincs minimum nyelv. Amit tudok és szeretnék, idegen nyelven fogom olvasni.
Azt gondoltam, hogy nehezebben fog menni, mert jó ideje nem olvastam már franciául. Pedig annyira nem könnyű szöveg szerintem, mert ugyan rövid, de választékos a szókincse.

Annyi mindent leírtak már erről a könyvről, hogy szinte nem maradt semmi, így csak azt a három dolgot emelem ki, ami nagyon megragadt bennem.
Az egyik, hogy amikor Saint-Exupéry, 1943-ban megírta, két milliárd lakosa volt a Földnek. Ahogy írja is, spoiler
A második az a rész, ahol megismerkedik a rókával. Nem a „jól csak a szívével lát az ember” gondolat, hanem az, amikor arról van szó, hogy spoiler.
A harmadik pedig az, hogy a felnőtteket csak a számok érdeklik. Döbbenet, de ez nagyon igaz… Sajnos.

clarisssa P>!
Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince

2001-ben a sikeres középfokú francia nyelvvizsgám után leptem meg magam A kis herceg eredeti nyelvű példányával és nagy elhatározásom volt, hogy egyszer el fogom olvasni… Nos, ez az egyszer most érkezett el, mégpedig egy decemberi moziélmény, a könyv legújabb rajzfilm-feldolgozása kapcsán. Annak idején biztosan könnyebben boldogultam volna a francia szöveggel, mostanra ugyanis már eléggé kijöttem a gyakorlatból, azonban ennek ellenére is hihetetlenül élveztem, hogy újra lubickolhatok ebben a gyönyörű nyelvben. Több részlet volt, amit hangosan is felolvastam, hiszen nemcsak a sivatagi kút tud énekelni és nemcsak a kis herceg nevetése szól csengettyű-hangon, hanem ez a nyelv olyan már önmagában is, mint egy gyönyörű muzsika.
Maga a történet természetesen most is mélyen meghatott, nem szégyellem, hogy néhányszor még pityeregtem is. Erre a könyvre is igaz ugyanis, hogy egyaránt szól kicsikhez és nagyokhoz. Nekem például ötödik osztályban volt kötelező olvasmány és úgy emlékszem, hogy tetszett is, de később, nagyobbacska fejjel újra elővéve ledöbbentem, hogy a mesés-játékos forma milyen komoly mondanivalót rejt. Biztos vagyok benne, hogy többször kezembe veszem majd még és akárhol, akármilyen hangulatban leszek épp, ezek a mondatok akkor is utat találnak majd hozzám.
Az eredeti szöveg olvasása közben egyébként több apró eltérést is felfedeztem. Rónay György magyar fordítása szerintem csodaszép, egyes mondatai már gyerekkoromban mélyen belém égtek, ezért szúrtam ki könnyen a változtatásokat. Természetesen nem a magyar fül számára kellemesebb kifejezések használatára gondolok, hanem arra, hogy míg a magyar változatban a kis herceg azon a bizonyos nagyon szomorú napon negyvenhárom naplementét lát a bolygóján, addig az eredeti műben negyvennégyet. És úgy emlékszem, máshol is vannak számbeli eltérések, de sajnos nem jegyeztem fel őket, a magyarázatukra viszont nagyon kíváncsi lennék.

Gallimard, Párizs, 1999
98 oldal · puhatáblás · ISBN: 2070408507 · Illusztrálta: Antoine de Saint-Exupéry
Нори I>!

Egy kis kitérő.
Ha jól emlékszem 8 vagy 9 éves voltam, amikor karácsonyra megkaptam ezt a könyvet. Előtte egy rokonomnál már rongyosra nézegettem, de mivel 7 éves korom után tanultam olvasni, így maradtak a képek. A szőke, szomorú kis herceg, a nagyfülű róka, a kisbolygók furcsa lakói. Aztán egy szilveszter este nekiestem. Ez volt az első könyv, amit életemben olvastam, ami miatt most imádom az irodalmat, ami miatt író akartam lenni, és ami meghatározta a világhoz és a felnőtté váláshoz való hozzáállásomat.
És most ez az első könyv, amit idegennyelven olvasok. A legkedvesebb valamennyi könyv közül.

Nos bocsánat az OFF-ért, de mivel egy olyan könyvről van szó, amit szinte mindenki olvasott, de legalább idézeteket ismer belőle, kár a történetét boncolgatni. Franciául olvasni különösen nagy élmény volt. Egyfelől büszkén állapítottam meg, hogy az értéssel nem igen voltak problémáim, pedig mostanában nem használtam a nyelvet, ráadásul, mivel itt jobban oda kellett figyelnem a szavak jelentésére, a mondanivaló is sokkal erősebben átjött. Ehhez talán hozzátesz az is, hogy eltelt húsz év, mióta először olvastam, és bizony sokszor én is kis hercegnek de legalábbis a pilótának érzem magam a világban.
A kis herceg üzenete egyszerű, ma már talán közhelyes, mégsem vagyunk képesek eszerint élni, csak rohanunk, halmozunk fel mindent, és megfeledkezünk róla, hogy az igazi szépség, az igazi öröm egy rózsában, egy barátra való izgatott várakozásban, a másokról való gondoskodásban vagy épp a szomorkás naplementében van.
Olvassátok el, akármelyik nyelven. Ha olvastátok, vegyétek elő újra és újra.

Sipor P>!
Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince

Már nagyon régen olvastam a könyvet, még ötödikben, azóta teljesen elfelejtettem, úgyhogy szinte új olvasmány volt.
Egy olyan perspektívából mutatja be a világot, amiben annyi és annyi lehetőség van, csak fel kell tudni ismerni. Amit a „nagy emberek” gyakran nem tesznek meg.
Első francia nyelvű könyvem volt :) Azért még van hova fejlődnöm…
Továbbra is rókafan vagyok.

Lunèa_Charlotté>!
Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince

Ez volt az első francia nyelvű könyvem, amit elolvastam. :D Azt kell mondanom, egy kicsit büszke vagyok magamra e miatt. De egy picit azért csalódott is, mivel jó párszor elő kellett vennem a magyar változatomat, hogy egy egész képet kapjak a mondatról, mivel nem egyszer eőrodult, hogy csak néztem a szavakat tudtam külön-külön értelmüket, mégis nem kaptam értelmet, mint mondatt.
A végén pedig rájöttem, hogy nekem a franciat nehezebb magyarra változtatno, így inkább románul próbáltam meg végig gondolni a mondatot. Kicsit több sikerrel. :D
Azért ez lett az első francia könyvem, mivel ez egy igazi izig vérig francia könyv, amit mindenki ismer. De persze nem itt fogok megállni. Ezt még el kellesz olvasnom még párszor, mivel rövid, tartalmas és fejleszthetetm francia tudásomat is. :)

LuciaBane>!
Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince

Szeretem A kis herceget és igazán különleges élmény eredeti nyelven olvasni. Nem volt olyan könnyű, de megérte. Varázslatos, csodálatos, mágikus, a szavak zenéje és olvasata.
A történet pedig minden nyelven különleges. És nem tudom mit árul el rólam, de mindig a róka volt a kedvenc

Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince

Mennyire más volt úgy újraolvasni, hogy kicsit olvastam Consuelótól is (Saint-Exupéry felesége), aki a kis herceg rózsájának az „eredetije”! Sokkal szebb, szívhezszólóbb volt így most nekem.
És azt sajnálom a legjobban, hogy nem Consuelónak lett dedikálva a könyv. Még ha ő is kérte, hogy ne neki legyen.

Dömdödöm>!
Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince

Gyerekkoromban a kedvencem volt. Igazából azóta a kedvencem. Minden sora, minden szava rejt valamit és most is. Sok értékelést nem tudok hozni róla, mert agyoncsépelt frázisok lennének.
Minden újraolvasásával gazdagabb leszek.
(Magyarul még nem olvastam, nem merem.)

csvkata>!

Adieu, dit le renard. Voici mon secret. Il est très simple: on ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Frank_Waters I>!

Toutes les grandes personnes ont d'abord été des enfants. (Mais peu d'entre elles s'en souviennent.)

(dédicace)

worsi P>!

Tu deviens responsable pour toujours de ce que tu as apprivoisé. Tu es responsable de ta rose…

(chapitre) XXI

okostimea>!

J'aurais dû la juger sur les actes et non sur les mots….
…Mais j'étais trop jeune pour savoir l'aimer.

Nyctea>!

Mais, si tu m’apprivoises, ma vie sera comme ensoleillée. Je connaîtrai un bruit de pas qui sera différent de tous les autres. Les autres pas me font rentrer sous terre. Le tien m’appellera hors du terrier, comme une musique. Et puis regarde! Tu vois, là-bas, les champs de blé? Je ne mange pas de pain. Le blé pour moi est inutile. Les champs de blé ne me rappellent rien. Et ça, c’est triste! Mais tu as des cheveux couleur d’or. Alors ce sera merveilleux quand tu m’auras apprivoisé! Le blé, qui est doré, me fera souvenir de toi. Et j’aimerai le bruit du vent dans le blé…

hajzer_antonia >!

— Pourquoi bois-tu? lui demanda le petit prince.
— Pour oublier, répondit le buveur.
— Pour oublier quoi? s’enquit le petit prince qui déjà le plaignait.
— Pour oublier que j’ai honte, avoue le buveur en baissant la tête.
— Honte de quoi? s’informa le petit prince qui désirait le secourir.
— Honte de boire! acheva le buveur qui s’enferma définitivement dans le silence.

Chapitre XII

KisCsikós>!

Ou sont les hommes? reprit enfin le petit prince. On est un peu seul dans le désert…
– On est seul aussi chez les hommes, dit le serpent.

page 64

worsi P>!

Dessine-moi un mouton! S'il te plaît, dessine-moi un mouton.

RebChan>!

On ne voit bien qu’avec le coeur, l’essentiel est invisible pour les yeux.