A ​kis herceg 3431 csillagozás

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Gyermeknek és felnőtteknek szóló egyetlen mese A kis herceg, a második világháborúban elpusztult s már klasszikusnak számító francia író remekműve. Története úgy indul, mint minden Saint-Exupéry-regény, egy repülőkalanddal, de ezúttal a bonyodalom nem a valóságban, hanem a költői képzelet világában folytatódik. Egy kisfiú jelenik meg a szerencsétlenül járt pilóta mellett a Szahara magányában, egy kisfiú egy másik bolygóról. S vele együtt feltündököl egy másik világ is, melynek embersége, tisztasága és szépsége sajnos már csak a költészet világából való. És Saint-Exupéry úgy beszéli el kis hercege történetét a maga icipi bolygóján, hogy mindnyájan fájdalmasan megáhítjuk azt az igazabb bolygót, s szívünkbe zárjuk az emberségben nagy kis herceget. A világszerte ismert, megrendítően szép mesét a nagy író eredeti színes rajzai díszítik.

Eredeti mű: Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince

Eredeti megjelenés éve: 1943

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572909 · Fordította: Burján Monika
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634572954 · Fordította: Burján Monika
>!
Roland Toys, 2016
64 oldal · ISBN: 9786155627101

50 további kiadás


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

A kis herceg

Helyszínek népszerűség szerint

Föld


Kedvencelte 1227

Most olvassa 107

Várólistára tette 229

Kívánságlistára tette 145

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Frank_Spielmann I
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Az első gondolatom ez volt: „Olvasd el, és sírj!”

Többször olvastam már ezt a könyvet, de csak most értettem meg. Fel kellett nőnöm ahhoz, hogy ne legyek felnőtt. Most úgy vagyok vele, hogy ez életem legjobb könyve, életfilozófiám, Bibliám, abszolút kedvencem… Így kell írni. Vagy nem, mindegy is. Sajnálom a fölnőtteket, akik nem látják bele a „kalapba” az elefántot a kígyóban. Akik azt hiszik, hogy a pénz, a munka, az ész fontosabb, mint „megszelídíteni” valakit. Azokat, akik nem értik meg ezt a könyvet. De nyugi, ezt mindenki megértheti: csak gyerekké kell válni, és lehetőleg úgy is maradni. Nem szabad lesüllyedni a felnőttek szintjére.

Ezt a könyvet egy felnőtt testben élő gyerek írta felnőtt testben élő gyerekeknek. Mert mindenkiben ott él a gyerek: az igazi ember, a szív embere, a lélek embere, aki tud és akar élni, és ismeri a boldogság és a szomorúság (a kettő egymás nélkül nem létezik) árnyalatait. Jól csak a szívével… kár, hogy közhely lett ebből is… de, mint tudjuk: a közhelyek a legnagyobb igazságok, amiket elvileg mindenki tud. Persze csak akkor, ha még nem vált visszavonhatatlanul felnőtté.

130 hozzászólás
>!
Kikiriki
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Nagyon szép kis történet, rengeteg mondanivalóval. Ez egy olyan könyv, amit életünk során rengetegszer kell elővennünk, hisz mindig mást fog mondani számunkra, mindig más hatást fog kelteni bennünk. Nem merem azt mondani, hogy teljes mértékben megértettem, hisz még mindig gyerek vagyok, viszont sokkal jobban felfogtam, mit akar mondani, mint 4 éve, amikor az iskola miatt kellett elolvasnom. :)

Ebben az alvó kis hercegben a legjobban a virágjához való hűsége hat meg: egy rózsa képe, mely akkor is úgy ragyog benne, mint egy lámpa lángja, amikor alszik…

„ – Szépek vagytok, de üresek. Nem lehet meghalni értetek. Persze egy akármilyen járókelő az én rózsámra is azt mondhatná, ugyanolyan, mint ti. Holott az az igazság, hogy ő egymaga többet ér, mint ti valamennyien, mert ő az, akit öntözgettem. Mert ő az, akire búrát tettem. Mert ő az, akit szélfogó mögött óvtam. Mert róla öldöstem le a hernyókat (kivéve azt a kettőt-hármat, a lepkék miatt). Mert őt hallottam panaszkodni meg dicsekedni, sőt néha hallgatni is. Mert ő az én rózsám.

>!
Tiger205
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Régebben nem nagyon szerettem, és kimondottan zavart, hogy ballagási mondatunknak a többiek a „jól csak a szívével…” mondatot választották. Micsoda közhely, gondoltam…
Aztán jött valaki, aki megszelidített, s otthagyott, mikor visszament a saját bolygójára.
S onnantól más szemmel néztem a könyvre, másképp olvastam, és nagyot nőtt a szemeben ez a csendes, keserédes szellemiségű repülős ember.

Szelidíts meg, erre várok ma is – de tudd, hogy akit megszelidítettél, annak irányába felelősséggel tartozol

12 hozzászólás
>!
n P
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

„Én – gondolta a kis herceg –, ha nekem ötvenhárom fölösleges percem volna, szépen elindulnék egy forrás felé…”
Ma volt ötvenhárom percem, szelídségre vágytam.
Megkaptam.

1 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Sokadik újraolvasás volt ez a 2016-os.
Mindig azon merengek, hogy milyen lassan indul, milyen „poros” a hangulata, pedig aztán belebambulok, leköt, kíváncsivá tesz, megmosolyogtat a történet. Igen, jobban szeretem a bolygók lakóinak a történetét, imádom a rókát, a hiú embert, az üzletembert és a a lámpagyújtogatót is.

Bevallom, hogy a rózsát csak azért szeretem, mert A kis herceg szereti – én sosem szívleltem. :)) Régen voltam olyan boldog, mint amikor csak úgy felbukkant egy poros, illusztrált példány a polcomon.

Bután hangzik, de várom az új feldolgozását. :')

>!
FairyDust P
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Nem gondoltam volna, hogy ilyen mély gondolatok vannak elrejtve ebben a kis könyvben. Ahhoz képest, hogy soha nem olvastam kötelezőket, mert egyik se volt az én világom, ez kifejezetten tetszett. :) Örülök, hogy rászántam magam az olvasására. :)

2 hozzászólás
>!
Algernon +SP
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Kiskoromban elolvastam, tetszett, de nem volt rám különösen hatással. Aztán elcsépelték néhány mondatát, kezembe került, ismertem, tudtam mit üzen a sorok között.

Évekkel később, felnőtt fejjel elolvastam újra, a fotelba kucorodva egy este, és végigbőgtem a felét.
Ilyen ez a könyv.

2 hozzászólás
>!
eme MP
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Elolvastam. Megint. Tanultam. Ismét. Megkönnyeztem, mint mindig.
Emlékszem első találkozásomra a kis herceggel. Bakelit lemez formájában kaptam ajándékba, Illyés Kinga előadásában. Nem igazán szerettem. Pontosabban féltem a fölnőttektől, a hangjuktól, olyan fenyegetően komorak voltak. Féltettem tőlük a kis herceget. Aztán megtanultam olvasni – a magam hangján. Így megszelidíthettem a fura bolygólakókat, a hangokat, a képeket, és persze a kis herceget rózsástól, rókástól, kígyóstól, ahogy ők is megszelidítettek engem. Azóta barátok vagyunk. Később megismerkedtem egy másik herceggel. Mintha a kis herceget láttam volna viszont. (Ki tudja, talán ő volt.) A fölnőttek őt sem értették meg, pedig szerette őket. Félkegyelműnek tartották. Gondolom közületek is többen találkoztak vele. Végül ő is visszament a bolygójára. Azóta bármelyikükkel találkozom, mindig eszembe jut róla a másik, meg egy harmadik… Ilyenkor éjjel mindig hallgatózom, hátha meghallom csilingelve nevetni a csillagokat.

6 hozzászólás
>!
Riszperidon P
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Annyian és annyiféleképpen megfogalmazták már előttem a könyv lényegét, hogy sokat már nem tudok hozzátenni.
Egy igazán megható „mese”, amit leginkább felnőtt fejjel érthetünk meg, sok igazság van benne, amit nem veszünk figyelembe, mert ahogy a kis herceg többször is megfogalmazta: „Annyi biztos, hogy a felnőttek nagyon, tényleg nagyon furcsák.”
Sajnos a könyv megírása óta, csak még furcsábbak lettünk. Akkor az író rohanónak és kizsákmányolónak tulajdonította az emberiség jó részét, akkor ma már nem is tudom mit szólna. Egy adat nagyon ledöbbentett, amit megemlít. Abban az időben még „csak” kétmilliárdan laktak a Földön, még száz év sem telt el azóta, és már több mint a háromszorosa a Föld lakosainak száma ehhez az értékhez képest. Hogy ez hova vezet? Sajnos semmi jóra…. :(

>!
Helikon, Budapest, 2015
106 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276090 · Fordította: Takács M. József · Illusztrálta: Antoine de Saint-Exupéry
9 hozzászólás
>!
GytAnett
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Gyerekként olvastam ezt a könyvet. Már akkor is tudtam, hogy ez egy nagyon népszerű könyv, rajzok is voltak benne, hát elővettem. Nem hatott meg. Nem értettem, hogy mi ez a nagy felhajtás körülötte. Ha fel is fogtam egy részét, biztos, hogy nem értettem meg igazán a mondanivalóját, mert akkor nem álltam volna felette értetlenül. Ehhez a meséhez tényleg fel kell nőni. Csak pislogtam, hogy milyen mély és magvas gondolatok vannak benne, nem mellesleg, igazán szépen leírva. :)
Nem tudok róla regényeket írni. Egyszerűen le kell ülni, és el kell olvasni. Akkor is, ha gyerekként már volt hozzá közünk. Van egy olyan érzésem, hogy ez a könyv egészen más értelmezést hordoz más és más korosztályok számár, különböző élethelyzetek esetén. Most már csak azt sajnálom, hogy ennyi ideig halogattam, elvégre már évek óta el szerettem volna olvasni újra. Lesz még olyan alkalom az elkövetkezendő években, hogy előveszem. :)


Népszerű idézetek

>!
girlhu

Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

69. oldal, 21. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: szív
16 hozzászólás
>!
Dün SP

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.

15 hozzászólás
>!
Exupéry

– Jobb lett volna, ha ugyanabban az időben jössz – mondta a róka. – Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem, milyen drága kincs a boldogság. De ha csak úgy, akármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem díszbe a szívemet…

69-70. oldal

6 hozzászólás
>!
Exupéry

– Itt a sivatagban olyan egyedül van az ember.
– Nincs kevésbé egyedül az emberek közt sem – mondta a kígyó.

2 hozzászólás
>!
Valcsa

Olyan titokzatos világ a könnyek országa.

33. oldal, 7. fejezet

>!
girlhu

– Hát te mit csinálsz itt?
– Iszom.
– Miért iszol?
– Hogy felejtsek.
– Mit?
– Azt, hogy szégyellem magam.
– Miért szégyelled magad?
– Mert iszom.

13 hozzászólás
>!
Cheril

– (…) Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem.
– Jó, jó, de hogyan? – kérdezte a kis herceg.
– Sok-sok türelem kell hozzá – felelte a róka. – Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz…

66. oldal

1 hozzászólás
>!
Timosz

Aki hagyja, hogy megszelídítsék, az a sírás kockázatát is vállalja vele..

77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sírás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lackfi János: Kövér Lajos színre lép
Jeremy Strong: Apa szerzett egy aligátort!
Alan Alexander Milne: Micimackó
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Bálint Ágnes: Mi újság a Futrinka utcában?
Berg Judit: Rumini
Lewis Carroll: Alice Csodaországban
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Gévai Csilla: Amíg repülünk
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki