Így ​mennek nálunk a dolgok 5 csillagozás

Anti Saar: Így mennek nálunk a dolgok

Anti Saar 1980-ban született, az észtországi Tartuban él, íróként, fordítóként és játéktervezőként tevékenykedik.

Így mennek nálunk a dolgok című kötetéért 2013-ban az Észt Gyerekirodalmi Központ az év legkülönlegesebb gyerekkönyvének járó díjjal tüntette ki. A könyv azóta több nyelven is megjelent, és gyerekeknek szánt további művek követték.

Villu egy hangulatos észt városban él szüleivel és kisöccsével, a „fél három” éves Janekkel együtt. A tizennégy fejezetben Villu szemével láthatjuk a család hétköznapjait: megtudhatjuk, hogyan olvasnak, írnak és rajzolnak, hogyan főznek és hogyan esznek, hogyan mesélnek, hogyan autóznak, hogyan fekszenek le aludni, hogyan kerülnek veszélybe, hogyan fociznak és hogyan felejtenek el dolgokat.

A szerző – sokak szerint Janikovszky Éva világát idéző – történeteit Alvar Jaakson vidám illusztrációi is nagyban gazdagítják.

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
Cser, Budapest, 2018
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785523 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Alvar Jaakson

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Anti Saar: Így mennek nálunk a dolgok

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt élvezetes és szórakoztató olvasmány, hiszen átlagos hétköznapokat és ünnepi eseményeket örökít meg, gyerekszemmel nézve és vidám gyerekgondolatokkal kifejezve.

Stílusából adódóan vicces és aranyos könyv, sok mindenki a gyermekére vagy a családjára ismerhet a sorok között, és nagyon mókás kívülről látni, hogy mások is hasonló gondokkal küszködnek és ugyanolyan feladatokkal birkóznak meg, és netán hasonló dolgoknak örülnek, mint mi.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2018/09/anti-saar-igy-me…

>!
Hintafa P
Anti Saar: Így mennek nálunk a dolgok

Kellemes otthonillatú könyv ez; mindannyiunk családi életének legféltettebben őrzött, legértékesebb pillanatait festi meg. A jelentéktelennek tűnő, ezért talán kicsit fitymálóan szürkének is csúfolt hétközieket, amikor jobb híján csak vagyunk. Nem, várjunk csak. Így nem eléggé igaz. Saar észrevéteti azokat a jelentéktelennek tűnő, ám közben nagyon nagy súllyal bíró epizódokat, amik miatt jó családban lenni. Az újság képeire a gyerekkel együtt bajuszt és miegymást pingáló, szőnyegen játszó szülőt, a trükköket kifundáló felnőttet, aki eléri, hogy mégis elfogyjon a vacsora, a veszekedésből is békét kovácsoló anyukat és apukat. Az életsűrűség terhe miatt feledékenységükben kulcsokat és poggyászokat összecserélő, majd a lakást létrán becserkészőkről nem is beszélve. Narrátorunk életbölcsességeiről se feledkezzek meg, amik olyan keserédes kalandokból születnek, mint a szülőket elvesztő kisfiú rémülete, aki nap végén nem felejt el hálát adni a vécéért (is).

Villu (az óvodás narrátor) egyébként nagyon vicces mesélő. Nem abban az áradó, fecsegő gyerekszáj-stílusban, ahogy Matyitól és Sáritól hallottuk. Ő inkább az okos, frappáns, felfedező-szemlélődő megközelítést választotta.
Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/09/04/anti_saar_igy_mennek…

>!
dianna76 P
Anti Saar: Így mennek nálunk a dolgok

Talán nem jó időben talált rám ez a könyv. Vagy egyszerűen én vagyok a kakukktojás. Nem tudtam szeretni! Aranyos, hogy egy gyermek szájából, gondolatvilágából kerekednek ki a család nagyon is hétköznapi dolgai, tevékenységei. Azonban engem több helyen inkább fárasztott, mint szórakoztatva kikapcsolt. Viszont jó volt a rémtörténetes szójáték, és a közös mindentbele sütés. Az illusztációk tetszettek, azokból is a gyermek én tekint vissza.

>!
Cser, Budapest, 2018
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785523 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Alvar Jaakson
>!
cintiatekla P
Anti Saar: Így mennek nálunk a dolgok

Felnőttként is szórakoztató és szívmelengető volt olvasni a fejezeteket Villu szemszögéből, és egy kicsit visszarepített a gyermekkoromba, ahol én is hasonlóan vélekedtem az élet nagy dolgairól, amikor a felnőttek világa elérhetetlennek és hihetetlennek tűnt, ahogyan az is, hogy egyszer bizony fordul a kocka, és a kisgyerekből bizony apuka vagy anyuka lesz egyszer.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2018/11/anti-saar-igy-mennek…


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Milyen jó, ha van anyukánk és apukánk, akik segítenek, ha baj van! És milyen jó, ha van otthonunk, benne pedig egy vécé! Mert néha egy kis dologból is nagy baj lehet.

107. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Ó, bárcsak ilyen lenne az életben is: ha esik az eső, rajzolsz magadnak egy esernyőt. Ha szánkózni akarsz, havat rajzolsz a fűre …. Vagy ha egy kishúgot vagy kisöcsit szeretnél, vedd elő a filctollat és rajzolj magadnak. Nővért vagy bátyot szeretnél? Nem gond: rajzolj nagyobbat. Klassz belegondolni, nem? Mindent megkaphatnál, ami csak a szíved vágya!

25. oldal

2 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P

Én például délutánonként már általában nem fekszem le, mert borzasztó nehéz úgy aludni, ha tudja az ember, hogy Anya vagy Apa a másik szobában ébren van, nyilvánvalóan unatkozik, és szívesen játszana velem világkörüli utazást. Ezt a játékot egyedül is lehet játszani, de együtt sokkal izgalmasabb.

27. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Másnapra Anya meg Apa elunta a fényképek kipingálását: a felnőtteknek nagyon hamar elfogy a türelmük!

24. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Másodsorban Apának gyakran szakálla is van. De nem mindig. Apa szakálla olyan, mint a légy a lekváros buktán: Apa levágja a szakállát, de a szakáll mindig visszajön. A szakáll Apa állából nő ki, és nem tudom, mennyi van még belőle

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szakáll
>!
Zsófi_és_Bea P

Nálunk bármi miatt támadhat veszekedés.
Például amiatt, hogy Janek dobálja az ételt. Vagy azért, mert valaki a kanapéra leülve megszúrja magát Anya hajtűjével. Vagy mert Apa káromkodik. Vagy mert a kávézóban a padlón fetrengek. Vagy mert Janek fel akarja nyalni a havat a járdáról. Vagy mert valaki lepisilte a vécédeszkát. Vagy, mert hagytuk, hogy a hűtőben megromoljon a túró. Vagy mert a konyhai polc, amelyiknek már régen lötyögnek a csavarjai, leesik, és a sok fűszer mind beesik a gáztűzhely mögé. Vagy mert…"

64. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

No mindegy, folytatom azzal, honnan kerülnek hozzánk a dolgok. A meleg vizet egy bojler készíti nekünk, a hideg pedig a földből jön. Igen, onnan, ahol a vakondok, a giliszták meg a dinoszaurusz-csontvázak is vannak. Ezekről nem is mondok többet, mert őszintén szólva én magam sem tudok mást.

16. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Piret Raud: Tóbiás és a 2/b
Jaan Rannap: Az utolsó fehértollú
Eno Raud: Mohaszakállék újabb kalandjai
Ortutay Gyula – Rab Zsuzsa (szerk.): A repülő hajó
Eno Raud: A repülő csészealjak története
Erdődi József (szerk.): A Hold-szép leány meg a vízikirály
A varjú háztűznézőben
Oskar Luts: A „kentuki oroszlán”
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék a boldogságról
Rein Pöder: Golden Rod