Városalapítók 18 csillagozás

A hívójel / A háború / Városalapítók
Anthony Sheenard: Városalapítók

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nemzedékeket szállító űrhajó szeli a kozmoszt, hogy elérje kijelölt célját. Minden rendben megy, mígnem segélykérő jeleket észlelnek egy felderíthetelen bolygóról. A világűrnek ezen a tájékán viszont még sosem járt ember, a bolygónak neve sincs, hideg és kietlen, légkör nélküli. Az űrhajó leszáll a bajba jutottak megmentésére, ám legnagyobb meglepetésükre támadás zúdul rájuk…
Kik a támadók? Miféle lények azok, akik figyelmeztetés nélkül támadnak a segítségükre sietőknek? És vajon mit akarnak?
A harc egyre hevesebb lesz, ám ők ott maradnak, hogy kiderítsék kik hívták őket és miért. Aztán belekeverednek egy reménytelen háborúba amelyből talán nem szadabulhatnak soha többé…
HÁROM SCIENCE FICTION REGÉNY EGY KÖTETBEN!
Anthony Sheenard trilógiája vérbeli sci-fi; egy elgondolkodtató, elmélkedésre késztető történet, telve izgalommal, feszültséggel, sajátos humorral és sok meglepő fordulattal.

Eredeti megjelenés éve: 1997

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Science Fiction

>!
Cherubion, Debrecen, 1997
398 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637841865 · Illusztrálta: Szendrei Tibor

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Noro >!
Anthony Sheenard: Városalapítók

Anthony Sheenard: Városalapítók A hívójel / A háború / Városalapítók

Erős kezdés, remek befejezés, a kettő között több száz fölösleges oldallal. Sajnálom, de ennyi maradt meg belőle.

(és igen, ez egy regény három felvonásban)

jezsek P>!
Anthony Sheenard: Városalapítók

Anthony Sheenard: Városalapítók A hívójel / A háború / Városalapítók

Az a tény, hogy 5 este aludtam el a könyv olvasása közben, talán megfelelően indokolja a csillagok hiányát. Nagyon unalmas volt a könyv első fele, érdektelen és béna küldetések során sem sikerült senkit megkedvelni vagy egyáltalán megismerni a szereplők közül. Később, amikor a könyv utolsó negyedében beindultak volna az érdekesebb dolgok, megcsillant valami magyarázatra szoruló dolog, rejtély – akkor meg kaptam egy lövöldözős videojáték-leírást, amit játszani sem túl izgalmas, hát még elolvasni. Mint ahogy írtam, a vége felé néhány kérdésre választ kaptam, de újabbak vetődtek fel… és akkor hirtelen az egésznek vége lett. Ha már végigküzdöttem magam a regényen, ne intézzenek el két bekezdésben a végén. Harmad ilyen hosszú könyvben jobban tetszett volna az eredetileg érdekes ötlet, és nem sajnáltam volna, hogy kimarad a falak színének leírása.

B_Petra>!
Anthony Sheenard: Városalapítók

Anthony Sheenard: Városalapítók A hívójel / A háború / Városalapítók

Végig untam, sajnos.
Nekem egy e-book -on volt meg a könyv és minden ű, és ő hiányzott, sőt az előtte lévő bető is, ez mégjobban rontotta az olvasási élményt, de nem ez volt a fő gond. A szereplők arctalanok, senki nevét sem tudtam megjegyezni, sem a keresztnevét sem a vezetéknevét, és nem tudtam elképzelni az űrhajót egyiket sem, sem a járműveket, sem a fegyvereket, sem semmit, 50 oldalban prezentálata az egyik űrhajó szétszedését, és fél oldalban összecsapta a végét, ami időparadoxon, és lehetetlenül kivitelezhetetlen szerintem.
Cselekmény nulla, akció jelenet kaotikus, és egy inkompetens űrhajólegénység, nincs karakteres vezető, mintha tejbe papit ettek volna ötven évig, és igazán elmagyarázhatta volna a nem nememlékszem nevű csaj miért halucinált.
Összeségében, a Városalapitók egy regény, hosszú bevezetés, után hosszú bla bla, és egy fusi lövöldözés, majd egy arconcsapós vége.

1 hozzászólás
pwz IP>!
Anthony Sheenard: Városalapítók

Anthony Sheenard: Városalapítók A hívójel / A háború / Városalapítók

Nem csalatkoztam Sheenard/Szélesiben! :) Jó választás volt a novellái után a trilógia. Érdekes téma: egy világ, a Föld szülötteinek a „találkozója” egy bolygón, de a különlegessége a dolognak az, hogy a találkozó résztvevői különböző időpontban hagyták el a Földet, több évtized van közöttük. Eltérő fejlettség, eltérő viselkedéskultúra. Ereszd össze őket, aztán már megy is a regény-folyam. :D

Khadris>!
Anthony Sheenard: Városalapítók

Anthony Sheenard: Városalapítók A hívójel / A háború / Városalapítók

Ez jó volt. A Föld ellen fellázadt kolónia története nem túl eredeti, de tetszett, hogy a háború nem a naprendszerben zajlik, hogy remekül kezeli a különböző időből érkezett emberek és a technikai különbségek okozta ellentéteket. Az időutazás itt nem egy titokzatos, bonyolító elem, hanem nagyrészt abból adódik, hogy akik később indultak, de gyorsabbak, utolérik a korábban indulókat. Különösen tetszett, hogy a harcok szkafanderben a bolygón és a hajóroncsokban meg felszínközelben repkedő űrsiklók között zajlottak. A végével kicsit elégedetlen vagyok, az Utána olyan elnagyolt, összecsapott lett, maradtak tisztázásra szoruló részek, hiányzott a válasz a miértekre, és nem derült ki egyértelműen az elfogottak szerepe sem. Bár nyilvánvaló, hogy a dolgoknak eleve így kellett történnie, még az is lehet, hogy végig a Katedrális kezében voltak az események :)

Gridranger I>!
Anthony Sheenard: Városalapítók

Anthony Sheenard: Városalapítók A hívójel / A háború / Városalapítók

Először is, ami a fülszöveget illeti: ez egy regény, nem három. A három résznek nincs külön önálló epikai íve vagy cselekménye. Tehát egy.
Másrészt: míg maga a cselekmény leírása nagyon élvezetes, már-már filmszerű, furcsa érzés, hogy a rengeteg mozgatott szereplő teljesen arctalan marad, szinte semmilyen jellemvonás vagy tulajdonság sem köthető hozzájuk. Ráadásul, hogy még nehezebb legyen köztük eligazodni, hol vezeték-, hol keresztnéven kerülnek említésre mindenféle rendszer nélkül, és mivel a figurák amúgy sem jellegzetesek, roppant nehéz észben tartani, hogy ki kicsoda.
A nyelvi pongyolaságokat (legoptimálisabb és társai) jó lett volna kigyomlálni kiadás előtt a szövegből.
Az egyértelmű, hogy a történet, fordulatos, izgalmas. A szerző nagyon tudja, mi kell a scifikedvelőknek, és elég eredeti ötleteket vonultat fel, de könyv utolsó másfél oldala, az enyhén szólva is felér az olvasó szembeköpésével.


Népszerű idézetek

jezsek P>!

A kor elsőbbséget biztosít a tapasztalat elnevezésű védőbástya fedezékéből hadakozóknak.

A hívójel, Kezdetek, 2. fejezet

Anthony Sheenard: Városalapítók A hívójel / A háború / Városalapítók


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Brandon Hackett: Xeno
Brandon Hackett: A poszthumán döntés
R. J. Hendon: Nightingale
Brandon Hackett: Isten gépei
Láng Attila D.: Urania
Szélesi Sándor: Szörnyeteg a hajtóműben
Brandon Hackett: Az ember könyve
Sherley Webster: A titokzatos bolygó – Florida rejtélye
Andy Weir: A marsi