Sötétség ​előtt (Mysterious Universe: Bowman-trilógia 1.) 20 csillagozás

Anthony Sheenard: Sötétség előtt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A 2366. évben járunk. Párizs mellett, egy kietlen és mérgezett földdarab közepén egy politikailag súlytalan gyülekezet él, amelynek vezetője, Nathan Gillian csodákat képes tenni. Nathan ügyesen egyensúlyoz a világi hatalmasságok és az egyházfők között, s hogy a hatalom birtokosainak kegyét elnyerje, néha eltűnik egy-egy titkos szeánszot levezetni. Ám az egyik éjszaka, egy ilyen szeánszon, a Novus Ordo Seclorum egy oligarchája előtt riasztó esemény következik be, és a közösségnek menekülnie kell a Földről. A cél a távoli Alchiba egyik bolygója. Valaki vagy valakik azonban még ezt a kivonulást is meg szeretnék akadályozni. A hatalmi harcok következtében szinte mindenki belesodródik az ügybe: a Konföderációs Hírszerzéstől kezdve a Szentszéken át az időutazásokat felügyelő rejtélyes Katedrálisig bezáróan. Ám a résztvevők szándékai ismeretlenek…

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
PortalPress, Budapest, 2011
>!
Inomi, Budapest, 2004
314 oldal · ISBN: 9638656859

Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
WerWolf
Anthony Sheenard: Sötétség előtt

Érdekes, ahogy az író, a változó fókuszt használja a történet elmesélése folyamán és ezzel új eseményt indít mindig el.
Könnyű olvasni a regényt, mert gördülékeny az elbeszélése, és annak ellenére, hogy nem lehet tudni, hova fog kifutni a történet, le tudja kötni az olvasót. Minden egyes fordulópont és fókuszváltás egy más megvilágításba helyezi a cselekményt, ami érdekessé teszi a regényt.
Azzal, hogy nem magyarázza el, hogy kinek mi a szándéka a cselekedetivel, illetve sok információt homály fed, akárcsak a szereplők egy részét is, bennem is kétségeket tudott ébreszteni a szándékokat illetően. Nincs üldözési mániám, de részben még Emilynek is igaza lehet…
Látom, hogy a trilógia még nem teljes, de a második rész beszerzése már folyamatban van. Remélem, hogy az író idén előáll a befejező résszel is, mert nem szeretnék kétségek közt maradni :) (off: ha jól tudom, akkor idei évtől kicsit felpörögnek az MU kiadások)
Aki szereti a jól megírt MU regényeket, annak csak ajánlani tudom.

Blogbejegyzés hamarosan….

>!
jezsek P
Anthony Sheenard: Sötétség előtt

Vannak olyan sorozatok, ahol az egyes részek külön-külön is érthetőek és élvezhetőek, és vannak azok, melyeknél elengedhetetlen az előzmények ismerete. Ez a könyv önmagában nem állja meg a helyét. Sok az ismeretlen szervezet, személy, említés szintjén jelenik meg a társadalmi berendezkedés, a vallás, a gazdaság, a múlt, az idegenek: annyi a kérdés, ami miatt nem tudom a szereplőket és a történetet elhelyezni, és megérteni a gondolataikat vagy cselekedeteiket. Ami ennek figyelmen kívül hagyásával marad, az egy exodus-történet és egy család története, ami pedig együtt sem elég erős, hogy a kérdéseket feledtesse, és csak a történetet és/vagy a hangulatot lehessen élvezni. Akár csak a vallási vonal kifejtésével és a testvérpár képességei hangsúlyosabbá tételével érdekesebbé válhatott volna a könyv. Ez így nem volt szórakoztató.

>!
Sha
Anthony Sheenard: Sötétség előtt

Megismertem egy unszimpatikus párizsi jövőt. A figyelmünk központjába helyezett gyülekezetet nem hagyja békén az aktuális hatalom. A vezetőjük ki akarja menekíteni „nyáját” a Földről, hogy egy távoli bolygón éljenek tovább. A sötét történet csupán bevezetésül szolgálhat, mert önmagában számomra nem volt kerek. A folytatást (Árnyak ébredése) még nem olvastam.

Ez a regény 2004-ben elnyerte a Zsoldos Péter-díjat. Egyéni véleményem: szerintem biztosan volt olyan regény abban az évben, ami nekem jobban tetszett volna. Ízlések és pofonok…

>!
B_Petra
Anthony Sheenard: Sötétség előtt

Nem tudom objektiven értékelni, a stilust, a hangulatot, a cselekményt(ami minimális), semmit, borzasztó volt. Nem tetszett, több okból sem, a vallás misztériumaira alapuló sci-fit nem szeretem, a szektás vezetőket, fanatikusokat, a biblia félremagyarázását, vagy egyáltalán a mindeféle interpretálását idegesitőnek tartom.
Nem zavart a szereplők betegsége, egy paranojás, egy idegbeteg öngyilkos, és egy skizofrén antiszociális, csak ilyen személyiséggel lehet hinni abban amiben ők hittek, és az ábrázolt világ ilyen társadalmat produkál. Ennyire szélsőséges jellemek lehet vonzzák is egymást.

Bár nagy általánosságban rájöttem mi a Katedrális, de ez az egy regény a szövevényes sorozatban túl kevés, és én nem olvastam még több részt.
Talán ha többet olvashatok a politikai érdekekről, és kiderül miért is történtek a dolgok, és ki kivel végzett, vagy valóban mi vezérelte őket, de úgy érzem semmi sem derült ki, még az sem, hogy Nathan valóban csodákat tett, vagy csak elhitte (én örökké szkeptikus vagyok), vagy elhitette, vagy csak simán beteg volt ő is, valójában a végére egy szálat sem varrtak el.

Ha nem nézem, hogy a téma alapvetően elborzaszt, és falra mászok a szektáktól, a könyv nem rossz, itt ott még izgalmas is volt.
Miért is kezdtem neki? A Zsoldos Péter kihivás vitt rá, és talán ha leülepszik, még megváltozhat a véleményem.

Adok még egy esélyt ennek a sorozatnak, a folytatást elolvasom, meg a Katedrálist biztosan.

10 hozzászólás
>!
Allegra
Anthony Sheenard: Sötétség előtt

Bajban vagyok az értékelésnél. Szerettem volna szeretni ezt a könyvet. Mint az írója mint pedig a világa miatt. Nem ment. Sötét, depresszív regény, szereplőinek többsége beteg mentálisan/és vagy lelkileg. Adva van egy szekta és vezetője akiket valamilyen okból el akarnak üldözni a Földről. De hogy miért és kik? Zavaros. Talán ez a legjobb szó az egész regényre. A világábrázolása –, hogy kik irányítanak valójában, milyen a társadalmi berendezkedés, mi a vallás és az egyház szerepe ebben a világban, hogy alakult ki ez világrend, stb. – hiányos, nem átgondolt számomra. Így nincs számomra egy alapja a történetnek, nem tudom hova elhelyezni a szereplőket és érteni a cselekedeteiket.

>!
bera
Anthony Sheenard: Sötétség előtt

Hát ez elég gyengus volt. :(
Pedig a borítója tetszett. Igazán szerettem volna szeretni. A borító tök ijesztő. Bárcsak a könyv is olyan lett volna. :(

>!
Szilvási_Dávid
Anthony Sheenard: Sötétség előtt

Én teljesen végig izgultam a regényt örülök hogy a gyűjteményem része lehet olvassátok csak ajánlani tudom.

>!
csacsiga
Anthony Sheenard: Sötétség előtt

Sötét, komor és kérdések maradnak utána. de miért nem talányok? A talányokat jobban szeretem, azon lehet töprengeni. De a kérdések… Azért tetszett.

>!
gandalfbp
Anthony Sheenard: Sötétség előtt

Háát, olya Sheenardos. Nekem egy kicsit túl sötét, reményvesztett. Az én ízlésemhez Harrison Fawcett (Fonyódi Tibor) jobban passzol.


Népszerű idézetek

>!
WerWolf 

Maga tudja a legjobban, hogy a hírek fele nem igaz, a másik fele meg nem úgy igaz.

273. oldal (Inomi, 2004)


A sorozat következő kötete

Mysterious Universe: Bowman-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Wolfgang Hohlbein: Charity – Támadás a világűrből
Nemere István: Ufó Afrikában
Izing Róbert: Támadás az űrből!
Kim Lancehagen: Isten hajói
Zsoldos Péter: A Viking visszatér
Lengyel Péter: Ogg második bolygója
Stephen Paul Thomas: A mag I.
Ren Wargner: Idegen vs. Ragadozó: Kényszerhajsza
J.I.: Titanic 2212
Szélesi Sándor: Szörnyeteg a hajtóműben