A ​holtak galaxisa (Mysterious Universe: York Ketchikan 4.) 14 csillagozás

Anthony Sheenard: A holtak galaxisa

Amikor ​York Ketchikan körül régi barátok tűnnek fel, rendszerint hamar feje tetejére áll a világ, de legalábbis pár bolygó biztosan. A holtak galaxisa című regényben a Nagy Magellán-felhőből érkezik egy szupercelluláris hívás, amelyben gyerekkori túsztársa arra kéri, hogy nézzen utána egy több ezer éves eltűnt madárszobornak a műkincs-kereskedelem feketepiacán. Mire Ketchikan megtalálja a szobrot, a barátjának nyoma vész. Kisvártatva megtámadják őt is, majd kiderül, hogy halálos beteg lett, és pár napja van csupán hátra az életből, amit egyre sűrűsödő emlékezet-kihagyások tarkítanak.
Mivel azonban a betegség és a szobor között összefüggés van, Ketchikan újult erővel és némi császári támogatással indul kideríteni, hogy miféle fertőzés gyűrte le és milyen erők működnek a háttérben. Végül rá kell jönnie, hogy a brutálisan kegyetlen gilleth-mutáns háborúban átélt két évtized óvodai játék volt csupán ahhoz az összecsapáshoz képest, amelybe a madárszobor miatt… (tovább)

>!
Tuan, Budapest, 2012
308 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639940314

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

WerWolf>!
Anthony Sheenard: A holtak galaxisa

Anthony Sheenard egy feszesre szabott kalandtörténettel örvendezteti meg a Mysterious Univers, azon belül is a York Ketchikan rajongókat. Látványos színhelyeken, gyors, pörgős üldözésekkel és fordulatokkal zsúfolt történetvezetéssel szórakoztatja az olvasót. Túl sok idő nincs filozofálásra, hiszen az idő szűkös, a problémák pedig egyre terjedelmesebbek, amik az üldözők útjába állnak. Persze, York nem lenne York, ha nem vágná ki mindig magát a szorult helyzetekből.
A történet lehetne faék egyszerűségű is, ha nem Anthony Sheenard neve díszelegne a könyv borítóján. Itt senki sem az akinek látszik, és mindig van egy újabb meglepetés, ami más színben tünteti fel az események láncolatát. Aki figyel, az gyanakodhat és tippelhet is, de valószínű, hogy az igazságon ő is legalább annyira meg fog lepődni, mint a főhősünk, York.
Az elénk táruló világok is igen változatosak, mint hangulatban, mint politikai berendezkedés szerint. Igaz, a kettő nem áll túl messze egymástól, hiszen egy kemény diktatúrában a táj és a hangulat is igen zord, és itt a vicceknek is más élük van. De éppen ez a szép az egészben. Nem egy homogén világot kapunk, ahol minden egyforma és a globalizáció uniformizált mindent. Mindegyik bolygónak megvan a sajátossága…
Ez a York Ketchikan történet kicsit sötétebbre és komorabbra sikerült, mint a többi, amit eddig olvastam. A humor egy kicsit háttérbe szorul, de ahol megmutatkozik, ott akkora lendületet ad, hogy kitart a zord részeken is. Egy jól megkomponált történet, ahol a végére minden a helyére kerül, és nem maradnak elvarratlan szálak.

Bővebben: http://www.letya.hu/2019/05/anthony-sheenard-a-holtak-g…

ViraMors P>!
Anthony Sheenard: A holtak galaxisa

Hozta a Ketchikan-könyvek megszokott színvonalát. Kellemesen pörgős és humoros. Talán kissé sötétebb volt, mint a korábbiak, de ez nem ártott neki.

5 hozzászólás
salidigger>!
Anthony Sheenard: A holtak galaxisa

Csalódnom most sem kellett. Mr. Ketchikan társaságában nem lehet unatkozni. Ez most talán picivel komorabb hangvételű történet volt. Tény hogy az izgalmi faktort rontja, hogy Yorkot úgy sem érheti baj, de végül Poirot is mindig rájött, hogy ki a gyilkos. :) Én kedvelem, mert mindig visszafiatalodom húsz évvel, ha ilyeneket olvasok. :)

ppayter>!
Anthony Sheenard: A holtak galaxisa

Még vagy tíz éve olvastam az eredetit, az első MU-élményeim egyike volt (na jó, legalább az ötödik, de mivel huszonegy kötet figyel eddig a polcon a sorozatból, nyugodtan nevezhető korainak) a kisregény a Holtak galaxisa című cherubionos antológiában, a főszereplő pedig még a York Katchikan (sic!) nevet viselte (Szélesi írta is valahol, hogy talán nincs még egy olyan szerző, aki elfelejtené a főszereplője nevének helyesírását). Azóta Anthony Sheenard / Szélesi Sándor szép számban alkotott mindenféle történeteket, többek között más szerzőkkel közösen a Mysterious Universe sorozathoz, adódott a történet átírása és kibővítése, hogy jobban passzoljon a jelenlegi MU univerzumhoz. Még egy bőr lehúzása ugyanarról, avagy sem, mindenesetre én élveztem, visszaröpített gimis koromba, amikor még a spórolt pénzemet szorongatva nézegettem valamelyik nagyobb könyvesbolt polcait és leemeltem az Ellopni egy Chagallt c. kötetet (a főszereplővel ellentétben én fizettem is az alkotásért), hogy aztán otthon beszippantson a tipikusan kamaszoknak szóló, pörgős, szórakoztató, akciódús sztori, melyben mindig van helye néhány érdekes fegyvernek, űrhajónak és hiányos öltözetű női mellékszereplőnek.


Bővebben szokás szerint a blogon: http://kultnaplo.blogspot.com/2013/02/anthony-sheenard-…

CyberMacs>!
Anthony Sheenard: A holtak galaxisa

Ebben csak a York Ketchikan volt jó. De annak is hamar vége lett….

1 hozzászólás
Khadris>!
Anthony Sheenard: A holtak galaxisa

York sztorija a következetes névelíráson túl eléggé szupermenesre sikerült, és mivel tudni lehet előre, hogy ő mindent túlél, ez levesz az izgalmakból. A történet viszont csavaros, akciódús, sajnáltam, hogy nem lett hosszabb. Sokkal élvezhetőbb lett, mint a NOS korban játszódó írások, de azért a Chagallt nem múlja felül :)

3 hozzászólás
Bellatrissa>!
Anthony Sheenard: A holtak galaxisa

Ez volt az első a sorozatból, amit olvastam, de sajnos nekem nagyon nem tetszett. A sztori unalmas volt, és a fülszöveg legalább a felét lelövi. Egyáltalán nem kötött le, kicsit se füle, se farka történetnek éreztem. A legnagyobb problémám, hogy a karakterek borzasztóak, főleg York. Egy nagyon ellenszenves, Mary-Sue típusú ember, nem találtam még csak viccesnek se, igazából kifejezetten taszító volt a személyisége és a túlzott tökéletessége is. A többiek se sokkal jobbak, talán egy volt, akire azt mondtam, hogy valamelyest még kedvelem is. A női karakterek iszonyúak, kizárólag azért vannak ott, hogy York rájuk moccanjon, a férfiak pedig azért, hogy felsőbbrendűnek tűnjön, mint bármelyikük. Az egyetlen ok, amiért nem fél csillagot adok az, hogy legalább a megfogalmazást alapvetően rendben találtam.

Three>!
Anthony Sheenard: A holtak galaxisa

Lerontja az élményt, ha a főszereplő játékosan és könnyedén mindent megold és túlél. Az egész súlytalan lesz


Népszerű idézetek

Szürke_Medve>!

A wrajkok pedig úgy potyogtak a magasból, mint a lakathos gyerekek az égből. A mondás fiktív, ha
valaki nem ismerné. Lakathosok sincsenek, csupán egy réges-régi sci-fi író kreálmányai abból a korból amikor még mindenféle hülyeséget ki lehetett találni a világegyetemről…

23. fejezet, VI. Mindhgard a központi hajlék, A holtak galaxisa


A sorozat következő kötete

Mysterious Universe: York Ketchikan sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Ellenállók
Raana Raas: Hazatérők
Harrison Fawcett: Best of Brett Shaw
Michael Walden: Eshtar – Harmadik könyv
A. M. Aranth: Oculus
Katona Attila: Fekete tűz
Brandon Hackett: Erdőhold
Kovács Ákos: Az Áradás Krónikája
Varga Csaba Béla: A kígyó ölelése I-II.