A ​hercegnő nyakéke (Mysterious Universe: York Ketchikan 1.) 36 csillagozás

Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Véget ​ért a látható galaxist és a mögöttes univerzumokat egyaránt káoszba taszító gilleth-mutáns háború, így York Ketchikan életében először azt teheti, amit akar, nem kell többé a hivatásos túsz szerepét játszania. Békésen koktélozgat a Desirée-n egy gigászi vízesés fölé épült luxusétteremben, amikor melléje telepedik egy nőismerőse. A háború utolsó napján kis híján megölték egymást, de a viszonyok változnak: Lily most azért jött, hogy felbérelje Yorkot, szerezzen meg egy felbecsülhetetlen értékű gyöngynyakéket.

A gyöngy a világegyetem legértékesebb kincse, hát még ha kétsoros ékszerként harminchat csodálatos darab van egymás mellé felfűzve. Ám a bolygó, ahol a Fenség Nyakéke található, szoros védelem alatt áll: egy titokzatos hadsereg, a Corps de Invisible Armée blokádot húzott évezredekkel ezelőtt köréje. Nem véletlenül. A civilizáció még nem ért el az űrkorszakba, újdonságszámba megy a géppuska és a rádió. Leszállni szinte lehetetlen. Yorknak mégsem az okoz fejfájást,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
PortalPress, Budapest, 2012
>!
SFportal E-Book, Budapest, 2010
238 oldal
>!
Inomi, Budapest, 2003
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632125703

1 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

girion>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

„Hála” a 90-es éveknek mind a mai napig nagyon (értsd naaagyooon) nagy fenntartásokkal viszonyulok mindennemű magyar sci-fi vagy fantasy zsáneralkotáshoz. Így természetesen ehhez is. Bizonyos értelemben azt kaptam amit vártam, emellett azonban kellemes meglepetésben is részem volt. Az egész világot jellemzi az az enyhe blődség amit a Cherubion és Valhalla kiadók könyvajánlói alapján lengheti át a magyar zsánerfelhozatalt. Ebben az esetben azonban ez nem áll neki rosszul. Olyan érzés mintha a szerző egy kocsma sarkában mesélné egy korsó sör mellett a vigyorgó baráti társaságának.
Kicsit tartottam is hogy sok lesz a fantasy elem, hisz ez egy afféle kevert univerzum, space fantasy. Sheenard azonban könnyen veszi az akadályt. Ha meg is jelenik valami misztikus vagy mágikus, oda se bagózik rá. Könnyedségével kimondatlanul is elhiteti velünk hogy itt történtekben semmi furcsaság sincs, csak mi nem figyeltünk eléggé fizika órán.

WerWolf>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

A hercegnő nyakéke, a gilleth-mutáns háború után fél évvel veszi fel a történet fonalát. York Ketchikan megkapta a hivatásos túszévekért járó kárpótlást, melyből egész életében gond nélkül elélhetett volna.
Annak ellenére, hogy a történet a jövőben játszódik, megérkezve a Moreau felszínére, olyan érzésünk van, mintha visszautaztunk volna az időbe, a XIX. század végére, a XX. század elejére, a földihez hasonló világra, bár a moreauiak tartogatnak még meglepetéseket az olvasó számára. Mintha egy misztikus történetbe csöppentünk volna, ahol a metamorfózis mindennapos dolog.
A kalandokkal teli történet magával ragadja az olvasót, aki belemerül ebbe a misztikus világba. Egymást követik a vadabbnál vadabb összecsapások, miközben egyre forróbb lesz a talaj York lába alatt, hiszen nem tudja sokáig titkolni, hogy ki is valójában.
A kaland és izgalmak mellett kapunk egy jó adag humort is, ami precízen van mérve, a megfelelő helyen és megfelelő időben. Egy-egy beszólás vagy cselekedet oldja a feszültséget, ezzel is hozzájárulva, hogy az „utazás” ne legyen monoton.
Ami egy kicsit hiányzott nekem ebből a részből, azok a kulturális hivatkozások. A szórakoztatva tanítás, vagy kultúra terjesztés itt még nem kapott helyet, mint mondjuk a második részben Chagall életrajza és munkássága. De hogy ettől kevesebb lenne A hercegnő nyakéke? Nem, nem hiszem.

Bővebben: http://www.letya.hu/2020/01/anthony-sheenard-a-hercegno…

csartak P>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Mi is az a Mysterious Universe? „Időutazás, angyalok és démonok, okkult hatalmasságok és pusztító energiafegyverekkel felszerelkezett kalandorok, mágikus és technikai civilizációk – mind-mind részét képezik, egyszerre science-fiction és fantasy.” – Írja a könyv előszava.
Nekem ez az első találkozásom az MU világával, teljesen random módon kiválasztva. A távoli jövőbe visz, a harmadik évezred végére. Itt ebben a korban még mindig él a múlt és a történelem emlékezete, időnként található egypár vicces visszacsatolás is. Kellemes és szórakoztató olvasmány volt, kíváncsian várom a többit is.

Búza_Mihály>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Igazán kellemes és szórakoztató könyv volt. Kalandokkal teli történet ami simán magával ragadott.
Izgalmas, pörgös olvasmány a jövőben egy misztikus világban.
Ezen felül még meg is nevetettetet nem is egyszer. A főhőst megkedveltem kiváncsi leszek a többi történetre is.

Chosen>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

A mű keretes szerkezetű, ugyanis mind az eleje, mind a vége szimplán: fos. Tény, első regényem volt a „Mysterious Universe” világából, és talán nem voltam teljesen tisztában a törvényszerűségekkel, előzményekkel, de egy önálló regénynél ez ennyire nem lehet fontos szempont.
Ugyanakkor miután beindult a cselekmény, már egész jó volt. Pörgős, érdekes, izgalmas. Néha kicsit sok volt a főhős „űbermens-szuperhíró” beállítottsága. Időnként kifejezetten üdítő volt a földi történelemre utaló humor az idegen bolygó kultúrájában.
A vége viszont trehányul össze lett csapva: a szálak elvarrva ugyan, de gyakorlatilag egyszer csak vége lett…
Szándékomban áll még olvasni az írótól, de remélem ennél csak jobb jöhet!

Khadris>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Ez jó kis mitológiai sztori volt, a vérfarkas-mondakört indiános-állatszellemes hiedelemvilággal kibővítve, és eköré egy világot építve, ami, bár nem szívem szerint való, de lenyűgöző lett, kidolgozott, logikus, és remek az egymás ellen feszülő mitikus-technikai ellentét. A MU világába csak egy-két laza szál köti, önállóan is tökéltesen megállja a helyét, a háttérvilág ismerete nélkül is bátran olvasható. Könnyed, szórakoztató kalandregény, semmi csavar, semmi rejtély, kellemes happy end, mindenkit fog hagyni aludni (aki nem fél a farkastól).

ppayter>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Nem túl hosszú történet egy alternatív történelmi valóságként is felfogható helyszínen, persze több csavarral…ez is amolyan kikapcsolva szórakoztató olvasmány, mint a sorozat többi része.

Hangyalábnyom>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Volt már jobb könyv is a kezemben, de mint a többire is jellemző: letehetetlen. Élveztem, sajátságos a szövegkörnyezet és alig várom, hogy újra a kezembe vegyem.


Népszerű idézetek

csartak P>!

Kikerültem, mint kiborgkutya a sintértechnikust, és meg sem álltam a vászonig.

49. oldal

2 hozzászólás
csartak P>!

A cinizmus kivételes forrása az, ha olyan párhuzamokra bukkanunk a különböző civilizációk között, amelyeknek az ellentéte máshol homlokegyenest ellenkezőt jelent.

59. oldal

csartak P>!

A holló az emberi mitológiákban nem mindig a rossz jelképe. Mert dögevő, sokfelé azt tartják, hogy a gonosz szolgája, a háború madara, a gyász hírnöke, a sötétség metaforája. Némely mitológiában viszont a tűz hordozója, küldönc vagy próféta. A görögök szerint fehér volt eredetileg, és fokozatosan sötétedtek be a tollai az állandó rossz hírek miatt. Ha meg kellett volna saccolnom, ez a holló melyik mitológiából termett itt, én bizony hullákra és dögökre gondoltam volna.

186. oldal

csartak P>!

Kezdett lecsúszni a jobb kezem a kriolitacél sodronyról, míg a ballal a fegyver után kaptam, természetesen sikertelenül, amaz eltűnt a mélyben.

(első mondat)

Chosen>!

Halk moraj, néhol öblös röhögés és… a szag! A szag annyira erős, hogy legalább kétszer kell említeni.

46. oldal

Búza_Mihály>!

Egy aggyal egyetlen tórini mutáns sem tud élni, míg némely ember agyatlanul is igen jól elvan.

Chosen>!

Figyelemre méltó hasonlóságot ötlött fel bennem. Egy régi földi, pontosabban szólva szentpétervári történet jutott az eszembe.
– Tudja, hogy fog ez bevonulni a történelembe, Noisar? Az Éji Palota ostroma.
Nem értette. Senki nem fogja érteni akkor sem, ha a moreau-iak a történelmükkel együtt kirajzanak az űrbe. Ám nekem tetszett a párhuzam.
– Na – bokszoltam bele a vállába. – Ne várjuk meg a Hajnalt!

174. oldal


A sorozat következő kötete

Mysterious Universe: York Ketchikan sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Hendon: Nightingale
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Andy Weir: A marsi
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Geronimo Stilton: Stiltonix kapitány űrmenyasszonya
Dennis E. Taylor: MI, Bob
John Scalzi: Vének történetei és más írások