A ​hercegnő nyakéke (Mysterious Universe: York Ketchikan 3.) 43 csillagozás

Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Véget ​ért a látható galaxist és a mögöttes univerzumokat egyaránt káoszba taszító gilleth-mutáns háború, így York Ketchikan életében először azt teheti, amit akar, nem kell többé a hivatásos túsz szerepét játszania. Békésen koktélozgat a Desirée-n egy gigászi vízesés fölé épült luxusétteremben, amikor melléje telepedik egy nőismerőse. A háború utolsó napján kis híján megölték egymást, de a viszonyok változnak: Lily most azért jött, hogy felbérelje Yorkot, szerezzen meg egy felbecsülhetetlen értékű gyöngynyakéket.

A gyöngy a világegyetem legértékesebb kincse, hát még ha kétsoros ékszerként harminchat csodálatos darab van egymás mellé felfűzve. Ám a bolygó, ahol a Fenség Nyakéke található, szoros védelem alatt áll: egy titokzatos hadsereg, a Corps de Invisible Armée blokádot húzott évezredekkel ezelőtt köréje. Nem véletlenül. A civilizáció még nem ért el az űrkorszakba, újdonságszámba megy a géppuska és a rádió. Leszállni szinte lehetetlen. Yorknak mégsem az okoz fejfájást,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
SFportal E-Book, Budapest, 2010
238 oldal · Illusztrálta: Ábrai Barnabás
>!
Inomi, Budapest, 2003
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632125703 · Illusztrálta: Ábrai Barnabás

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

FélszipókásŐsmoly P>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

York Kechikan (majdnem) elsőként megjelent, de időrendileg második/harmadik regényes története. Egy tolvajmeló jellegű küldetésnek indul, aztán egészen más kerekedik ki belőle. A fülszöveg elég sokat elmond az alaphelyzetről, ám a bonyodalmakról már keveset. A saját testpajzzsal felszerelkezett, számtalan harcművészetben jártas főhős egy űrutazás előtti technológiájú idegen bolygóra megy, hogy megszerezzen egy értékes nyakéket. Aztán kiderül, hogy a helyzet bonyolultabb, a lakók nem elmaradottak, csak másként fejlődtek. Nők uralkodnak a férfiakon, ráadásul a bolygó népe alakváltó – az itteniek állatalakot képesek ölteni, mintha vérfarkasok lennének, csak sokféleképp (nagymacskák, medve, holló, polip törzs is akad közöttük). Ez kedvemre való volt a [[https://moly.hu/konyvek/mark-rein-hagen-werewolf-the-apocalypse|Werewolf the Apocalypse]] szerepjáték rajongójaként. A francia kifejezések garmadája és az idegenlégiós stílus viszont erősen távol áll tőlem, így nehézkesen rázódtam bele a történetbe. Aztán sikerült, amit megkönnyített a főhős laza és találékony viselkedése, a szerző humora (bár néha túltolta és fárasztott), és a részletesen kifejtett, izgalmas akciójelenetek. Szeretem, ha a tényleges látványon túl a mozgatórúgókat, miérteket is kifejti az író. Tele van jópofa ötletekkel, filozofálgatós kérdésfelvetésekkel, élvezetes párbeszédekkel, kellemes – bár a főhősön kívül nem annyira jelentős – karakterekkel. Mondjuk, a XXX. század körüli cselekmény ellenére meglehetősen XX. századiak a főszereplő megjegyzései (amit a szerző azzal magyaráz, hogy az olvasók számára átfogalmazott pár utalást, de ez nem mindig állja meg a helyét, mert elvész a főhős hangja az írói hangban).

Külön dicséret a borítóképet megalkotó Temesi Péternek, a jelenet egy az egyben benne van a regényben (kivéve a lángokból kirajzolódó farkasszellemet, amit csak a legvégén vettem észre), de a fejezetek elején feltűnő belső kis rajzok is hozzátettek hangulathoz.

Az első MU regényem volt, és szerintem jó bekapcsolódási pont ebbe az űrutazós, szupertechnológiás, mágiás-mitológiás, történelemújraélős, időutazgatós világba.

2 hozzászólás
girion>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

„Hála” a 90-es éveknek mind a mai napig nagyon (értsd naaagyooon) nagy fenntartásokkal viszonyulok mindennemű magyar sci-fi vagy fantasy zsáneralkotáshoz. Így természetesen ehhez is. Bizonyos értelemben azt kaptam amit vártam, emellett azonban kellemes meglepetésben is részem volt. Az egész világot jellemzi az az enyhe blődség amit a Cherubion és Valhalla kiadók könyvajánlói alapján lengheti át a magyar zsánerfelhozatalt. Ebben az esetben azonban ez nem áll neki rosszul. Olyan érzés mintha a szerző egy kocsma sarkában mesélné egy korsó sör mellett a vigyorgó baráti társaságának.
Kicsit tartottam is hogy sok lesz a fantasy elem, hisz ez egy afféle kevert univerzum, space fantasy. Sheenard azonban könnyen veszi az akadályt. Ha meg is jelenik valami misztikus vagy mágikus, oda se bagózik rá. Könnyedségével kimondatlanul is elhiteti velünk hogy itt történtekben semmi furcsaság sincs, csak mi nem figyeltünk eléggé fizika órán.

WerWolf>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

A hercegnő nyakéke, a gilleth-mutáns háború után fél évvel veszi fel a történet fonalát. York Ketchikan megkapta a hivatásos túszévekért járó kárpótlást, melyből egész életében gond nélkül elélhetett volna.
Annak ellenére, hogy a történet a jövőben játszódik, megérkezve a Moreau felszínére, olyan érzésünk van, mintha visszautaztunk volna az időbe, a XIX. század végére, a XX. század elejére, a földihez hasonló világra, bár a moreauiak tartogatnak még meglepetéseket az olvasó számára. Mintha egy misztikus történetbe csöppentünk volna, ahol a metamorfózis mindennapos dolog.
A kalandokkal teli történet magával ragadja az olvasót, aki belemerül ebbe a misztikus világba. Egymást követik a vadabbnál vadabb összecsapások, miközben egyre forróbb lesz a talaj York lába alatt, hiszen nem tudja sokáig titkolni, hogy ki is valójában.
A kaland és izgalmak mellett kapunk egy jó adag humort is, ami precízen van mérve, a megfelelő helyen és megfelelő időben. Egy-egy beszólás vagy cselekedet oldja a feszültséget, ezzel is hozzájárulva, hogy az „utazás” ne legyen monoton.
Ami egy kicsit hiányzott nekem ebből a részből, azok a kulturális hivatkozások. A szórakoztatva tanítás, vagy kultúra terjesztés itt még nem kapott helyet, mint mondjuk a második részben Chagall életrajza és munkássága. De hogy ettől kevesebb lenne A hercegnő nyakéke? Nem, nem hiszem.

Bővebben: http://www.letya.hu/2020/01/anthony-sheenard-a-hercegno…

csartak P>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Mi is az a Mysterious Universe? „Időutazás, angyalok és démonok, okkult hatalmasságok és pusztító energiafegyverekkel felszerelkezett kalandorok, mágikus és technikai civilizációk – mind-mind részét képezik, egyszerre science-fiction és fantasy.” – Írja a könyv előszava.
Nekem ez az első találkozásom az MU világával, teljesen random módon kiválasztva. A távoli jövőbe visz, a harmadik évezred végére. Itt ebben a korban még mindig él a múlt és a történelem emlékezete, időnként található egypár vicces visszacsatolás is. Kellemes és szórakoztató olvasmány volt, kíváncsian várom a többit is.

Búza_Mihály>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Igazán kellemes és szórakoztató könyv volt. Kalandokkal teli történet ami simán magával ragadott.
Izgalmas, pörgös olvasmány a jövőben egy misztikus világban.
Ezen felül még meg is nevetettetet nem is egyszer. A főhőst megkedveltem kiváncsi leszek a többi történetre is.

Chosen>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

A mű keretes szerkezetű, ugyanis mind az eleje, mind a vége szimplán: $@!%. Tény, első regényem volt a „Mysterious Universe” világából, és talán nem voltam teljesen tisztában a törvényszerűségekkel, előzményekkel, de egy önálló regénynél ez ennyire nem lehet fontos szempont.
Ugyanakkor miután beindult a cselekmény, már egész jó volt. Pörgős, érdekes, izgalmas. Néha kicsit sok volt a főhős „űbermens-szuperhíró” beállítottsága. Időnként kifejezetten üdítő volt a földi történelemre utaló humor az idegen bolygó kultúrájában.
A vége viszont trehányul össze lett csapva: a szálak elvarrva ugyan, de gyakorlatilag egyszer csak vége lett…
Szándékomban áll még olvasni az írótól, de remélem ennél csak jobb jöhet!

Khadris>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Ez jó kis mitológiai sztori volt, a vérfarkas-mondakört indiános-állatszellemes hiedelemvilággal kibővítve, és eköré egy világot építve, ami, bár nem szívem szerint való, de lenyűgöző lett, kidolgozott, logikus, és remek az egymás ellen feszülő mitikus-technikai ellentét. A MU világába csak egy-két laza szál köti, önállóan is tökéltesen megállja a helyét, a háttérvilág ismerete nélkül is bátran olvasható. Könnyed, szórakoztató kalandregény, semmi csavar, semmi rejtély, kellemes happy end, mindenkit fog hagyni aludni (aki nem fél a farkastól).

ppayter>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Nem túl hosszú történet egy alternatív történelmi valóságként is felfogható helyszínen, persze több csavarral…ez is amolyan kikapcsolva szórakoztató olvasmány, mint a sorozat többi része.

Hangyalábnyom>!
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Volt már jobb könyv is a kezemben, de mint a többire is jellemző: letehetetlen. Élveztem, sajátságos a szövegkörnyezet és alig várom, hogy újra a kezembe vegyem.


Népszerű idézetek

FélszipókásŐsmoly P>!

Tizenkilenc évig tanultam túlélőtechnikákat, hogy megvédjem magam, ha valaki rám támad bármilyen fegyverrel vagy fegyver nélkül. Ám a női akarat ellen nem voltam felvértezve.

132. oldal

csartak P>!

Kikerültem, mint kiborgkutya a sintértechnikust, és meg sem álltam a vászonig.

49. oldal

2 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly P>!

Kigyulladt a dzsungel.

Soha ennél nagyobb hangzavart; még leányiskolai bálon sem, amikor megjelenik a színpadon egy szteroidokon felnőtt chippendale-fiú vagy egy habosított izmú szintetikus. Visítás, rikácsolás, kerregés, károgás, csivitelés, ahány állatfaj, annyi hang, s ahány torok, annyi vészkiáltás. Tanúja voltam már annak, hogy bogarak, pókok sikítottak, és egy őserdőben igencsak sok bogár és pók él.

113. oldal

FélszipókásŐsmoly P>!

– Mi is vihetünk oltár elé nőt, nemcsak a nő minket. Elhelyezkedhetünk az értelmiségi pályákon, lehet majd férfi is tanár vagy orvos. Lesz saját újságunk!

Arra gondoltam, hogy a Moreau-n hamarosan újságárusoknál az ÖKM, az Ösztrogénnel Kezeltek Magazinja, no és a CKM, a Ciciket Kapott Macsók lapja. A Xenoplayboy – öt mellű földönkívüli lányok és hosszú nyelvű pasik – majd csak később jelenhet meg errefelé, ahhoz csatlakozni kell az űrbe kirajzottak nagy-nagy családjához.

Mekkora lesz akkor majd a meglepetés!

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emancipáció
csartak P>!

A cinizmus kivételes forrása az, ha olyan párhuzamokra bukkanunk a különböző civilizációk között, amelyeknek az ellentéte máshol homlokegyenest ellenkezőt jelent.

59. oldal

csartak P>!

A holló az emberi mitológiákban nem mindig a rossz jelképe. Mert dögevő, sokfelé azt tartják, hogy a gonosz szolgája, a háború madara, a gyász hírnöke, a sötétség metaforája. Némely mitológiában viszont a tűz hordozója, küldönc vagy próféta. A görögök szerint fehér volt eredetileg, és fokozatosan sötétedtek be a tollai az állandó rossz hírek miatt. Ha meg kellett volna saccolnom, ez a holló melyik mitológiából termett itt, én bizony hullákra és dögökre gondoltam volna.

186. oldal

Kapcsolódó szócikkek: holló
FélszipókásŐsmoly P>!

– Minden zsigeremben azt érzem, hogy menekülnöm kell – mondta Crat a távoli tüzet nézve.
Hát, nem mehetett könnyen errefelé a civilizálódás. Melegedni a tábortűznél, a fém felfedezése… Az itteni Prométheusz egy szörnyarcú nő, aki a tűzzel nem megajándékozta, hanem ijesztgette a moreau-iakat.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tűz
Búza_Mihály>!

Egy aggyal egyetlen tórini mutáns sem tud élni, míg némely ember agyatlanul is igen jól elvan.

csartak P>!

Kezdett lecsúszni a jobb kezem a kriolitacél sodronyról, míg a ballal a fegyver után kaptam, természetesen sikertelenül, amaz eltűnt a mélyben.

(első mondat)

Chosen>!

Halk moraj, néhol öblös röhögés és… a szag! A szag annyira erős, hogy legalább kétszer kell említeni.

46. oldal


A sorozat következő kötete

Mysterious Universe: York Ketchikan sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
R. J. Hendon: Nightingale
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
Andy Weir: A marsi
Harrison Fawcett: Hosszú út a trónig, bébi
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
Vladimir Weaver: 13+1
Dörnyei Kálmán: A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai
John Scalzi: Vörösingesek