Krokodilkönnyek (Alex Rider 8.) 36 csillagozás

Anthony Horowitz: Krokodilkönnyek Anthony Horowitz: Krokodilkönnyek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Alex Rider úgy érzi, ezúttal valóban sikerült visszatérnie az átlagos fiatalok világába. Sabinával és a lány szüleivel Skóciába utazik szilveszterezni, ám a sors most sem engedi, hogy ezt túl sokáig élvezze. Találkozik egy nemzetközi segélyszervezet rámenős főnökével, s ez a kezdetben ártatlannak tűnő kapcsolat hamarosan élet-halál küzdelembe torkollik. Alex nagyobb veszélybe sodródik, mint eddig bármikor, ráadásul azt sem tudja igazán, miért. És a helyzet ha lehet, csak rosszabbodik, amikor konfliktusa támad egy újságíróval, aki megfenyegeti: nyilvánosságra hozza titkosügynöki múltját. Régi megbízóihoz fordul segítségért, de ezzel csak még jobban belebonyolódik egy ördögi játszmába, amely akár egy kelet-afrikai ország teljes pusztulásához is vezethet.

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Animus, Budapest, 2010
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633240007 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Anthony Horowitz: Krokodilkönnyek

Ez egy nagyon jó kis sorozat, ha már egyszer volt olyan, hogy az ifjú Indiana Jones, akkor miért ne lehetne ifjú James Bond is. Csak a rossz szokásai nélkül, nem iszik és nem csajozik úgy, mint az ihletője, de ugyanúgy megmenti a világot valamilyen gonosztól és tervétől.

2 hozzászólás
Kek P>!
Anthony Horowitz: Krokodilkönnyek

Könnyed nyári szórakozás. (Felelőtlen bakfisnyárhoz* egy tinikrimi.) Izgalmas, bár engem az eleje, az indiai atomreaktor-robbantás kifejezetten untatott. A főgonosz meg hát a szokásosnál is undorítóbb számomra a felvett-eljátszott álszerepe (tiszteletes) és bibliai idézgetései miatt. A felvetett globális témák (atomerőművek biztonsága, géntechnika és manipuláció, jótékonysági akciók, szerv- és emberkereskedelem módjai, eszközei, a mai mesterséges járványok, biológiai fegyverek, az ember blokkolása, megsemmisítése adattörlés révén, a katasztrófahírek hitelessége, stb.) egytől-egyig izgalmasak és valóban aktuálisak – szinte már azon csodálkozik az olvasó, hogyan sikerült a szerzőnek ennyi mindent belesűrítenie egyetlen pörgő sodrású könyvbe úgy, hogy nem érzi erőltetettnek. Mert szerencsére nem az – az atomreaktoros részt kivéve :). De hát ennyi bibije hadd legyen már! Ja, meg néha túl fantasztikumba csap át Alex képességeit és szerencséjét illetően, de hát ez a legkevesebb, az ember ezt el is várja tudat alatt. Csak azért nem izgulja halálra magát az olvasó, mert tudja előre, hogy ez a kölyök halhatatlan és vannak még további könyvrészek Alex-szel főszerepben.

* Ha már Izabellánál épp ezt olvastam és a kéthetes freemail-káosz révén meg is tapasztaltam némi „megsemmisítést”, tehetetlenné tevést az embereket manipuláló-ellenőrző hatalmasságoktól.

giny >!
Anthony Horowitz: Krokodilkönnyek

Ez a rész is hallatlanul izgalmas. Persze a szokásos sémára épül, Alex mindent IS megold és túlél, mintha MacGyver és Chuck Norris szerelemgyermeke lenne :), de a szerző írói stílusa határozottan fejlődött a sorozat írása során. Színesebben és érdekesebben fogalmaz, és miközben pörög az akció, sok fontos kérdést is felvet: szó esik az embercsempészettől és génmanipulációtól az ember digitálisan történő ellehetetlenítésén (törlésén) át a biológiai fegyverekig sok mindenről, illetve egyes alapítványok tevékenységét is megmutatja egy másik szemszögből. Szerettem olvasni, sajnálom, hogy már csak egy rész van hátra a sorozatból.

sakuraa>!
Anthony Horowitz: Krokodilkönnyek

Véleményem szerint ez volt az Alex Rider sorozat egyik legizgalmasabb és legjobb könyve eddig. Rengeteg történés volt benne egyre több izgalommal. Egy húzásra kiolvastam, mert egyszerűen nem bírtam letenni és észre sem vettem, hogy már végig is olvastam, mert annyira beleéltem magamat a történetbe. A legjobban a vége tetszett, ahol a nagy szerencséjének és a leleményességének hála menekült meg. Szerintem amikor olvastam még levegőt sem vettem, mert úgy izgultam, annyira magával ragadott a történet. És miután már vége lett az egésznek és minden jól végződött akkor dezsávű érzés fogott el, hogy szegény Alex már megint a kórházban fekszik mint minden könyve végén.

Coon>!
Anthony Horowitz: Krokodilkönnyek

Jó könyv, csak az elejétől lehet tudni hogy ki és milyen célból kapja meg a főgonosz szerepet. Sokat javult az előző pár részhez képest. Persze azért az elég durva hiba, hogy a könyv végénél sokkal izgalmasabb az eleje, de lehet, hogy csak én érzek így. Az, hogy a történet mennyire hihető már csak azért is kérdéses, mert hirtelen a technikai vívmányok (iPod, facebook stb..) tekintetében hirtelen előreugrunk az időben.

loci93 IP>!
Anthony Horowitz: Krokodilkönnyek

Határozottan kezd a sorozat minősége emelkedni. Az előző rész sem volt rossz, és ez is igyekezett az előd szintjéhez felnőni. Már nem a sima kellesz-küldünk-győzöl mintát követi az író, mert valószínűleg belátta, hogy ez unalmassá teszi az egész történetet. Sőt, már nem állította be az MI6-ot sem tehetetlen balfékeknek, mert igenis tudnak ők erősek lenni, ha akartnak. Elég csak a Láthatatlan ember című fejezetre gondolni. És a vezetőség részéről is sikerült néminemű kötődést mutatni Alex felé. Ez újdonság volt az eddigiekhez képest. Ami szintén új volt, az Alex részvétele az események sodrásában. spoiler A sok újdonság mellett sikerült egy felemás főgonoszt előhalászni. Ugyan újszerű volt a motivációja, és a módszere, de a személyisége cseppet sem. spoiler A könyv elején szereplő Kilmor klán jelmondata pedig egy nagy kihagyott lehetőség. Az alapján egy nagy csavart vártam, de ehelyett a második fejezettől kezdve nyilvánvaló volt, hogy ki lesz a rossz fiú. Szóval jó a könyv, bár ez sem hibátlan.

Azoknak tudnám ajánlani ezt a könyvet, akik érdeklődnek egy emberi, de határozott MI6 után, akik együtt tudnak működni Alexszel. De akik már unják a sablonos főgonoszokat, nos azok jobb ha nem próbálkoznak meg vele.

E könyv elolvasása nekem 507 percet vett igénybe.

Rosie16>!
Anthony Horowitz: Krokodilkönnyek

Jó ez a rész, szokás szerint izgalmas :)
És imádom Alexet! A… nem is tudom megfogalmazni mit imádok benne! Hogy mondjam: fanyar humor? gúnyos megjegyzések? szemtelenség? Nem tudom, de szeretem olvasni a mondatait. Ilyen stílust eddig csak Anthony Horowitznál olvastam, zseni az az ember! :D


Népszerű idézetek

Kek P>!

Harcolt és meghalt azért, amiben hitt. Alex maga előtt látta a medálra írt szavakat. Jack viselni fogja majd a kitüntetést a temetésén.

235. oldal

Kek P>!

– A jótékony adakozás! – brummogta McCain. – Megmondom neked, hogyan határozta meg egyszer egy igen bölcs ember a jótékonykodást. Azt mondta, gazdag országok szegény polgárai pénzt adnak szegény országok gazdag polgárainak. – Elmosolyodott a gondolatra.

188. oldal

>!

… a meghívóból kiderült, hogy a partin szmoking a kötelező viselet. Alex kénytelen-kelletlen elment, és kibérelte a szükséges holmikat: egy szmokingkabátot, egy fekete nadrágot és egy fehér inget, aminek szűk állógallérja belevágott a nyakába. Egyedül a lakkcipőt nem volt hajlandó felpróbálni se, pedig az eladó váltig győzködte, hogy ehhez az öltözékhez az a megfelelő lábbeli. Jó lesz a fekete edzőcipő is. Mit csinál belőlem ez a jelmez? Ezen tűnődött Alex, mikor már tizedszer igazította helyére a csokornyakkendőt. Egy ifjú James Bondot. Irritáló volt ez a felismerés, de elkerülhetetlen.

17. oldal

>!

– … És ne feledd, hatodikán kezdődik a suli.
Ez volt a harmadik ok az örömre. Alexnek az őszi félév jó részében sikerült úgy iskolába járnia, hogy nem rabolták el, nem lőttek rá, és nem szervezték be egyetlen titkosszolgálathoz sem.

20. oldal

Kek P>!

A Londonnak beígért hó végre megérkezett.
     Néhány centinél nem hullott több az éjjel, de szokás szerint az is káoszt okozott. A buszok a garázsokban maradtak, az iskolák tanítási szünetet hirdettek, minden második ember szabadnapot vett ki, és otthon maradt. A londoni parkokat hóemberek szállták meg – fák alatt gubbasztottak, falaknak dőlve álltak, sőt, némelyik padon ült – akár egy hódító hadsereg, ami jött, látott, aztán úgy döntött, hogy pihen egyet, mielőtt nekilát győzni.
     Január vége volt, s a tél úgy bevette magát a városba, mintha sose akarna elmenni.

249. oldal

Kapcsolódó szócikkek:
Kek P>!

A kezében tartotta a bombát. Beállítani és élesíteni pofonegyszerű volt. A terrorizmust pontosan ez teszi félelmetessé: hogy ilyen egyszerű eszközökkel dolgozhat.

232. oldal

Kek P>!

Az út a gát tövébe vezetett, s ahogy Alex megtette az utolsó métereket, a betonfal lépésről lépésre hatalmasabbnak tűnt. Álmában se hitte volna, hogy ilyen irdatlan és bonyolult építmény ez. A fal két irányban ívelt: C betűt formázva körülölelte őt, de a feje fölé is kihajolt, mintegy elhúzódva a tó vizétől. Hogy is határozta meg Rahim? „Kettős görbületű íves gát”. Most, hogy saját szemével látta a betonfalat, már jobban értette, mire utalnak a jelzők.

231. oldal

Kek P>!

De a legszörnyűbb a krokodil szeme volt: éjfekete, kígyószerű, dülledt, gonoszul apró a hatalmas testhez képest – és gyűlöletet sugárzó. Ezek a szemek tényleg a halál szemei voltak. Alex hallott róla, hogy a krokodil sír, mikor a prédájára támad, de ő nem látott szánalmat ezekben a szemekben. Alkatrészek voltak ezek – egy olyan gépezet alkatrészei, amit kizárólag gyilkolásra terveztek.

204. oldal

Kek P>!

Elkezdődött a licitálás.
Alex kölcsönkapott zsetonjaira pillantott, és arra gondolt, hogy hasznosabban is el tudna költeni ötszáz fontot. McCain száz fonttal kezdte a licitet, mire a tévébemondónő azonnal bedobta lapjait.
– Maga ellen nincs értelme játszani, Desmond – jelentette ki erős skót akcentussal. – Mindig nyer.
– „Mind futunk a versenypályán – felelte McCain –, de csak egy veszi el a jutalmat.” Pál első levele a korinhusbeliekhez, kilencedik rész, huszonnegyedik vers. – A katonához fordult. – Maga tartja, Hamilton?
Hamilton is bedobta.

35. oldal

loci93 IP>!

A huszonegyedik század istene a pénz – folytatta higgadtabban McCain.

186. oldal (Animus Kiadó 2010)


A sorozat következő kötete

Alex Rider sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jill Marshall: Kémkalamajka
Irene Adler: A fekete dáma
Dan Krokos: Hamis emlékek
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Diana Wynne Jones: A vándorló palota
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
Philip Pullman: Az arany iránytű
Bear Grylls: A leopárd búvóhelye
Frances Hardinge: Hazugságok fája
Fabian Lenk: Összeesküvés a Holtak Városában