Az ​első bevetés (Alex Rider 1.) 119 csillagozás

Anthony Horowitz: Az első bevetés Anthony Horowitz: Az első bevetés

Alex úgy tudja, nevelője, egyben nagybátyja üzleti ügyekben járja a világot. Ian bácsi hirtelen meghal, s a 14 éves Alex körül elegáns és titokzatos urak tűnnek fel. Vállalják az iskoláztatását, maradhat jól megszokott otthonában, cserében csak egy kis szívességet kérnek a sportos, jó kiállású sráctól. Sok töprengésre nincs módja. Hamarosan egy gyorsított kommandós kiképzésen találja magát, majd bevetik egy sötét ügy felderítése érdekében. Megbízói ugyanis úgy gondolják, hogy a férfi titkait, aki egy őrült terv megvalósításán munkálkodik, csak egy minden gyanú felett álló gyerek fürkészheti ki. A tét óriási, a vállalkozás enyhén szólva kockázatos. Alexre hajmeresztő kalandok várnak…

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Animus, Budapest, 2004
190 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639563110 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Alex Rider · Jaszen Gregorovics


Kedvencelte 14

Most olvassa 3

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

Habók P>!
Anthony Horowitz: Az első bevetés

fjúsági regény sok--sok piros ponttal, és néhány feketével. Kamasz főhős, aki belecsöppen a kémek világába – de azért egészen nem felkészületlen, a nagybácsi kiképezte. De ez olyan mellékesen van megemlítve, hogy az olvasók egy részének talán fel sem tűnik. Így aztán kicsit furcsa, hogy Alex mindent megold, mindent túlél (nem spoiler, hisz van még jónéhány rész hátra…). De az is igaz, hogy jár az agya, kamaszos hebehurgyasággal, de gondolkodik. A főgonoszok túlságosan is gonoszok, ettől kicsit elbillen a történet. (Ámbár James Bond is mindig a világot menti meg…) De ami számomra – és talán a gyerekek számára is – sokkal elgondolkodtatóbb: a nem gonoszok sem sokkal jobbak…

Ibanez P>!
Anthony Horowitz: Az első bevetés

Ha jól emlékszem, anno egy barátnőmnek (@Kádár_Rozi, szerintem te voltál :-D) szereztem be egy részét, kissé meglepődve is, de én is olvasok ifjúsági köteteket, hát miért ne :-D Aztán mikor egy kihívásban ezt hozták ki olvasásra a Griffendéleseknek :-D, gondoltam, nofene, ha neki tetszett, akkor örömmel belevágok, nézzük, mit tud ez a kölyök.

És baromi jó kis könyv. Végigizgultam az egészet, ami nem túl hosszú szerencsére, nem lett elnyújtva, pont annyi, amennyit még egy fiatal (hiszen nekik írták) élvezni tud! Ráadásul hatalmas piros pontot kap az író, mert egy csomó olyan dologra gondolt, amire talán az ifjúság nem kapja fel a fejét, de egy felnőtt igen (például a repülőre való felkapaszkodásnál ráncoltam a homlokom, de rögtön utána jött, hogy háromszáz méteren járnak… aztán megint ráncoltam, hogy mi a fenéért nem használja a repülőgépen lévő rádiót a kommunikálásra, s erre is jött utána a válasz, huzigáltam is rendesen a piros pontokat és bólogattam bőszen, mint valami bölcs öregapó). :-D

Egyedül a vége lett talán picit hirtelen és talán „naivan” lezárva, meghagyva persze a lehetőséget a későbbi nagy összecsapásra. A kötet végig izgalmas, olvasmányos, okosan, logikusan felépített (juj de imádtam a medúzát, tudtam, tudtam, hogy annak még szerepe lesz :-D egyébként ez se zavaró, hogy csomó mindent előre kitalál az ember, mégse baj, akkor is izgul rajta). A végére egyedül azt sajnálom, hogy a nagybácsi nem játszik szerepet, mert úgy tűnik, jó fej lehetett (bár fene tudja, még kiderülhet, hogy tévedés volt…) :-D

Szóval igazi, vérbeli kis kém-akció kötet, a kis nulla-nulla-hetessel, akarom mondani a nulla-nulla-zéróssal a főszerepben! (és a Kingsman filmeket is szeretem, na, úgyhogy ez is bejött) :-D :-D

1 hozzászólás
altagi P>!
Anthony Horowitz: Az első bevetés

Nem olyan rossz, mint a csillagozás, mert izgalmas is, meg vicces is. Csak A Sólyom gyémántjához képest nagyon vérszegény volt. Hiába szépen felvezetett az előzmény, ebben valahogy erőltetett az, hogy a tizenéves főszereplő egyik percről a másikra James Bond lesz.

Ancsúr>!
Anthony Horowitz: Az első bevetés

Anthony Horowitz ezzel a könyvsorozatával nagyon telibe talált nálam.
Alex a kedvenc kémkölykömmé vált rögtön az első bevetése után. Mondjuk legalább ennyire dühít is a helyzet, hogy nem igaz, hogy az MI6-nek pont egy ilyen nagyszerű fiú életét teszik tönkre. Komolyan mondom, nincs más emberük ilyen melóra?!
Ja, és aki a filmet látta, de nem olvasta a könyvet, az sürgősen felejtse el ez előbbit, mert a könyv sokkal de sokkal jobban élvezhető, mint a film!

4 hozzászólás
giny>!
Anthony Horowitz: Az első bevetés

Engem a kémregény címke fogott meg – gondoltam, egy könnyed és mókás ifjúsági regény lesz, de olvasás közben sem könnyednek, sem mókásnak nem éreztem. A történet röviden annyi, hogy belezsarolnak egy szerencsétlen gyereket egy lehetetlen helyzetbe, aki az élete folyamatos kockáztatása árán foggal-körömmel küzd a túlélésért – mindezt azonban nem önszántából vagy elhivatottságból teszi, hanem kényszer hatására. Gondolkoztam, hogy vajon ki a célközönsége ennek a sorozatnak. Felnőttként zavarba ejtett a tény, hogy egy gyereket küldtek egy ilyen veszélyes küldetésre azzal, hogy ha meghal közben… hát, akkor így jártak. Egy Alex-szel egyidős, azaz 14 éves gyerek kezébe nem adnám, ahhoz néhol túl brutálisnak éreztem. Azért nem zárom ki a lehetőségét, hogy később beleolvasok még a folytatásba.

Kicsibogár>!
Anthony Horowitz: Az első bevetés

Ezt kellett volna Horowitztól eloszor olvasnom! Fordulatos, par helyen kiszamíthato, de ez egyaltalan nem zavaro, en elveztem!Jöhet a következo!

Ananiila>!
Anthony Horowitz: Az első bevetés

Több szempontból sem nekem való ez a könyv, leginkább azért, mert nem vagyok 12 éves fiú. Kicsit fajsúlyosabb történetekhez vagyok szokva.
Természetesen emiatt nem fogom lepontozni, de ha a saját ízlésemet kellene figyelembe venni, akkor nem adnék többet 2 csillagnál.
Végigszenvedtem, mert két kihívásra is kellett és mivel csak 190 oldal az egész.
Idézet a könyvből:
„…és agyonlőtte az őrt. A golyó mellkason találta a férfit…”
Na, kell ennél többet mondanom?
Egyébként valószínű imádtam volna tizenévesen.

Kek P>!
Anthony Horowitz: Az első bevetés

Könnyed kikapcsolódás, jó szórakozás volt egy fél napra. (+ egy fél éjszaka, mert nehogy már másnapra is kelljen belőle hagyni…) Ifjúsági, kaland, nyomozás, gyerek…
Mosolyognom kellett, mert hihetetlen gyorsan olvastatta magát (nagy betűméret, hézagos sorok, gördülékeny fogalmazás). Már maga az elfogyasztott oldalszám is sikerélmény lehet egy kiskamasznak. (Na jó, nekem is az volt a Solohov-olvasmány után, ahol a szoros bolhabetűket és sorokat csak nagyítóval sikerült kivenni az átlátszó lapokon.) Szóval: jó kikapcsolódás volt. Igyekeztem nem fennakadni a történet átlátszóságán és elnagyoltságán, a minden mindig klappol kerekségén és a semmi rossz nem történhetik a jó oldalon magától értetődésén. De… Azért még a nyugiban is duruzsol az az örökké ellenkező belső hang (naná, hogy a tanár nénis): hogy hogy a francba nem hiányzott ez a kölyök az iskolában 3 hétig – se a tanároknak, se a haveroknak, barátoknak? Csúcs ez a gyerek, mert kiképződött anélkül, hogy tudatában lett volna, hogy ezt valami célért kell csinálni – de mégis mikor, ki által, ha a nagybácsit alig ismerte, mert az folyton külföldön volt…? Ez a gyerek amúgy az egész napos számítógépezés és kalandozás közben nem eszik, nem iszik (nem cigizik, nem nőzik :), wc-re se megy soha… Mindig ott van, ahol lennie kell, épp akkor áll a vasajtó mögött hallgatózva, amikor elhangzik a kulcsinformáció. Nem előbb, nem később, abban a 4 másodpercben épp. Na jó, ne kötekedjek már! Meseként kezelve egész ügyes és jó.

helgus1015>!
Anthony Horowitz: Az első bevetés

Tinédzser koromban imádtam ezt a sorozatot, aztán egyszer csak kinőttem belőle és az utolsó két rész megjelenése előtt elvesztettem az érdeklődésemet iránta. Talán három évvel ezelőtt megláttam az egyik könyvesboltban, hogy le vannak árazva a részek és azonnal megvettem a hiányzó kettőt. (Mániákus vagyok, nem bírom, ha nincs befejezve egy szeretett sorozatom. :D) Most azzal a céllal kezdtem el újra olvasni, hogy felelevenítsem, de rá kellett jönnöm, hogy konkrétan semmire nem emlékszem. Hihetetlen, hogy ennyire figyelmetlenül olvastam vagy csak a sok olvasásélmény, amit azóta kaptam feledtette el a történetet, nem tudom. Mindenesetre nagyon szeretném, ha a leendő gyerkőcöm/gyerkőceim ennyire szeretnék, mint én. Még felnőtt fejjel is izgalmas és tökéletes szórakozás. Alexet nagyon lehet szeretni és, ha emlékeim nem csalnak egyre jobban… :)

Athnys P>!
Anthony Horowitz: Az első bevetés

Annak idején véletlenül találtam meg ezt a sorozatot, mert rossz helyre volt téve a könyvtárban. :P Nem bánom, hogy így alakult, most hogy egy kihívás miatt ismét elővettem rá kell jönnöm, hogy még mindig az egyik kedvenc sorozatom. Kamaszként is nagyon élveztem Alex kalandjait olvasni és felnőttként is ugyanolyan élvezetesnek találom. :)
spoiler


Népszerű idézetek

Veron P>!

Hogyne. Az arcmemóriám nem túl jó, de könyveket nem felejtek el.

120. oldal

1 hozzászólás
Veron P>!

A könyvek gyorsabban öregszenek, ha nem olvassák őket […]

122. oldal

nortacska13>!

Sose jelent jót, ha hajnali háromkor becsöngetnek az emberhez.

(első mondat)

BundiRiska>!

Jegyezd meg, Alex Rider: a halál nem nézi, hány éves vagy.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alex Rider
Kek P>!

A katonák – valamennyien huszonévesek – szótlanul hevertek az ágyukon. Ketten dohányoztak, egy a fegyvere, egy 9 mm-es Browning High Power pisztoly tisztításával múlatta az időt. Mind a négyüknek volt fedőneve: Farkas, Róka, Sas és Kígyó. Alex a Fióka nevet kapta.

52. oldal

Kek P>!

… a kandalló akkora volt, hogy garázsnak is beillett volna.

35. oldal

3 hozzászólás
Kek P>!

Megállt, és igyekezett elhessegetni a rémképet. Idelent, egymagában, messze a földfelszín alatt nem hagyhatta, hogy a képzelete is ellene forduljon.

129. oldal

Kek P>!

A viktoriánus stílusú, vörös téglás könyvtárépület fontoskodva trónolt egy dombtetőn. A nehéz lengőajtón belépve Alex sakktáblamintás kőpadlójú helyiségbe ért, amelyben mintegy ötven polc állt legyezőszerűen körülvéve a recepciós pultot. Az olvasóasztaloknál összesen öt vagy hat ember ült. Egy vastag, kötött pulóvert viselő férfi a Halászok Hetilapját olvasta. Alex odasétált a recepciós asztalhoz, melynél a szokásos CSENDET KÉRÜNK! tábla mögött egy mosolygós, kerek arcú nő ült, kezében a Bűn és bűnhődés vaskos kötetével.
– Miben segíthetek?
Tábla ide vagy oda, a nő olyan hangosan beszélt, hogy a teremben mindenki felkapta a fejét.

119. oldal

Rosie16>!

– […] Ha Jaszen rájön, hogy kinek dolgozol, téged is megöl.
Alex elmosolyodott.
– Nem fog egy gyerekkel foglalkozni.
– De fog.
Mrs. Jones felemelte az asztalról a fotót, és eltette.
– Jegyezd meg, Alex Rider: a halál nem nézi, hány éves vagy.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alex Rider · Jaszen Gregorovics
bfg3>!

A régi szép időkben a kémek azért tették, amit tettek, mert szolgálni akarták szeretett hazájukat – harcolni akartak a jó ügyért. […] Manapság a kémeket nem toborozzák, hanem besorozzák.

Jaszen

Kapcsolódó szócikkek: kém

A sorozat következő kötete

Alex Rider sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!
Mark Twain: Puddingfejű Wilson
Philip Pullman: Rubin és füst
Irene Adler: A bűn fejedelme
Edgar Wallace: A zöld íjász
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok