A ​sas lecsap (Alex Rider 4.) 64 csillagozás

Anthony Horowitz: A sas lecsap

Alex Dél-Franciaországban piheni ki utolsó bevetésének fáradalmait a csinos Sabina társaságában, távol a titkosszolgálatoktól és a világuralomra törő őrültektől. Ám az idillt szörnyű esemény zavarja meg. Sabináék nyaralóját felrobbantják, a lány édesapja megsérül. Alex biztos benne, hogy ő volt a célpont, s ezért nyomozásba fog. Ám hiába kéri az angol titkosszolgálat segítségét, akiket ő annyiszor kisegített, azok hallani sem akarnak róla. Ugyanis az ember, akit Alex a merénylettel gyanúsít, egy érinthetetlennek számító híres popénekes.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tini krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2005
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639563692 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Jaszen Gregorovics


Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Chris>!
Anthony Horowitz: A sas lecsap

A sorozat egyik legjobb kötete, főleg azért mert a központi szál is szépen haladt előre. Az mondjuk kicsit érthetetlen, hogy az MI6, akik tényleg mindenért berángatják Alexet, mondván, hogy a legjobb ügynökük, semmit nem hisznek el a fiúnak, legalább a látszatát megadhatták volna annak, hogy kivizsgálják az ügyet. A főgonosz már kezd kicsit sablonos lenni, ez a része a sorozatnak egy idő után unalmassá válik, viszont a befejezés (a cliffhanger) mindenért kárpótolja az olvasót. (Azt mondjuk továbbra sem tudom, hogy miért azt írják az első fejezetben, hogy 50 évvel ezelőtt játszódik az esőerdős jelenet, hiszen sehogy nem jön ki a matek, de simán lehet, hogy fordítói-szerkesztői baki van ebben.)

giny>!
Anthony Horowitz: A sas lecsap

Izgalmas, pörgős, kiszámíthatatlan, és persze ebben a részben is van minden, mint a moziban spoiler.

Kissur>!
Anthony Horowitz: A sas lecsap

Anthony Horowitz tanult az előző könyveinek hibáiból, ez pozitívum. Viszont negatívum, hogy ebben a könyvben görcsösen ki akarta ezeket javítani.
A recept most is pontosan ugyanaz volt, mint az előző könyveknél. Hétköznapi élet, ahol történik valami, ami felborítja a dolgokat. Aztán jön egy teljesen felesleges közjáték a lényeg elkezdése előtt.
Ezuttal azonban a könyv fő története nagyon ötletes lett. A játékot a valóságban játszani hatalmas ötlet. Egy celebet tenni főellenségnek szintén kreatív megoldás. És a sascsapás is remek volt.
De nem tudok elmenni amellett, hogy már megint a drog ellen kampányolt a könyvben. Annyi jobb motiváció lehetett volna, és egy buta megoldást választott.
Ez a bajom az Alex Rider könyvekkel. Ott van bennük a potenciál, remekül ír az író, élvezem olvasni, pörög az esemény, de olyan hibákat követ el, amiket talán kezdő írók sem tennének.
Kiemelném, hogy habár 2003-as a könyv, meglepő, hogy mennyi aktuális és napjainkat is befolyásoló eseményt pedzegetett.
Remélem a következő könyv már szakít a megszokott formátummal, és szintet lép.

loci93 IP>!
Anthony Horowitz: A sas lecsap

Anthony Horowitz gondolatai írás előtt:
– Mivel lehet feldobni, megújítani Alex küldetéseit? Talán egy olyan kalanddal, amit saját maga fedez fel és visz véghez? Talán ez jó lehet. No, akkor írjuk meg gyorsan, de még egy főgonoszt is ki kéne találni. Nincs ötletem, de nem baj. Vegyünk elő az első könyv rosszfiúit, és kész. Ez még mindig kevés. Á, megvan írok hozzá még egy ködös utalást, amit ráér a következő könyvben kidolgozni. Mehet a nyomdába!
Nagyjából ezzel a rövid monológgal össze is tudnám foglalni a könyv lényegét. Sajnos nem ez lett a sorozat legjobb darabja. Pedig a változatossággal próbálta az író érdekessé tenni Alex eme kalandját. Hisz volt bikaviadal, számítógépes játék-szimuláció, biciklis üldözés, az eddigiekhez képest nehezen összerakható, de mégis érthető ördögi terv, és még sorolhatnám. Ennek ellenére a legnagyobb ismétlés éppen a főgonosz volt, és egy hős akkor hős, ha egy karakteres főgonosszal áll szemben vele, akit még nem láttunk. spoiler És ott volt még Jaszen Gregorovics, aki nem volt semmilyen. Pedig visszatérő szereplőként érdekessé lehetett volna tenni a személyét. Igaz, hogy erre volt kísérlet, (lásd prológus, vagy az utolsó ködös szavai). Az MI6 pedig töketlen ökrök gyülekezete Blunt-ostul, Jones-ostul. Eddig sem volt túl szimpatikus a szervezet, de azzal végkép ellőtték a pöttyöst, hogy a figyelmen kívül hagyták a legjobb ügynöküket. Tisztelet a kivételnek! Az jó ötlet volt, hogy ezúttal ne az MI6 legyen a kaland generálója, de azért kár volt így elintézni őket. EGy szó mint száz, sajnos nem lett olyan jó ez a könyv.

Ezt a könyvet azoknak tudom ajánlani, akik szeretik a sorozatot, vagy hisznek benne, hogy lesz még ennél jobb. Viszont akik nem szeretik az ismétléseket, azoknak nem tudom jó szívvel ajánlani.

E könyv elolvasása nekem 324 percet vett igénybe.


Népszerű idézetek

Cheril>!

Megölni valakit nem olyan, mint a tévében. Ha meghúzod a ravaszt, igazi golyót küldesz egy igazi hús-vér testbe. Én nem érzek majd semmit, mert azonnal meghalok. Te viszont egész életedben nem szabadulsz attól, amit tettél. Sose felejtsd el.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jaszen Gregorovics
Cheril>!

Jasszent nem érdekelték a számok. Minden pillanatban halnak meg emberek. Tudta, hogy miközben ő most levegőt vesz, a világon százak, ezrek lélegeznek utolszor. A halál ott van mindenütt, nem lehet mérni.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jaszen Gregorovics
Szelén>!

– … Húszból négy. Hát Franciaországban nincsenek jóképű srácok? – Alexre sandított – Mármint rajtad kívül.
– Miért én hányat kapok a húszból?
– Tizenkettő és felet. De ne aggódj, még tíz év, és tökéletes leszel.

20. oldal

Rosie16>!

[…] – Alexszel az van, hogy nincs még egy ilyen fiú a világon. – […] – Gondolja el. Ma este maga megpróbálta megölni, és nem is egyszerűen, hanem úgy, hogy halálra rémüljön közben. De ő megúszta, sőt eltalált ide. Biztosan megtalálta a felvezető lépcsőt. Bármelyik másik fiú azonnal meneküld volna. De nem Alex. Megállt, kutatott. Ettől egyedi, ezért olyan értékes az MI6-nak.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alex Rider · Jaszen Gregorovics
Rosie16>!

Menj el Velencébe. Keresd meg a Skorpiát. s megtalálod a végzeted…

218. oldal

loci93 IP>!

– Hadd kérdezzek most én valamit, Alex. Szerinted mi jelenleg a leggonoszabb dolog a bolygón?
– Beleértve magát is?

177. oldal (Animus Kiadó 2005)


A sorozat következő kötete

Alex Rider sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Joss Stirling: Storm és Stone
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Berg Judit: Az őrzők
Jennifer Lynn Barnes: Az örökség kulcsa
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában
Sarah Pinborough: 13 perc
Kerry Drewery: 7. nap
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye