Szociológia 40 csillagozás

Anthony Giddens: Szociológia Anthony Giddens: Szociológia Anthony Giddens: Szociológia Anthony Giddens: Szociológia

A ​kötet elsődleges célja, hogy bevezetést nyújtson a szociológia általános fogalmaiba, illetve a szociológusokat ma leginkább foglalkoztató kutatási problémakörökbe. Mindenekelőtt arra törekszik, hogy részletes társadalmi leírásba illessze, illetve frappáns példákkal illusztrálja azokat. Ezáltal átfogó társadalomképet nyújt, amely alapján közvetlenebbül értelmezhetők a főbb elméleti, metodológiai és módszertai irányzatok, megközelítési módok.

A szerző az egyes fejezetek végén további irodalmakat (a külföldi kiadványokat kiegészítettük megfelelő hazai könyvekkel és tanulmánygyűjteményekkel) ajánl a témában elmélyedni kívánók számára. A kötet párhuzamosan használható az oktatásban Andorka Rudolf Bevezetés a szociológiába című tankönyvével, mert míg az utóbbi egy magyar szociológus szempontjából a magyarországi társadalmi jelenségekre összpontosítva, addig Giddens műve egy külföldi szociológus szempontjából, a világjelenségekre összpontosítva tárgyalja a bevezető… (tovább)

>!
Osiris, Budapest, 2008
838 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633899847
>!
Osiris, Budapest, 2003
772 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633894727 · Fordította: Acsádi Judit, Babarczy Eszter, Nagy Miklós, Nagy Zsolt, Tóth László
>!
Osiris, Budapest, 2002
772 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633793149

3 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csillagka>!
Anthony Giddens: Szociológia

Jövő szombaton meglátjuk.
Amiben szerepel Harry Potter az mindig könnyebben csúszik.
Nagyon sok helyen hangosan vitáztam vele, pereltem a könyvvel, TE is tehetsz róla!! ezért tartunk itt :(
Globalizációt tagadhatatlanul túltoltuk emberek.
https://www.youtube.com/watch…

aurorakönyvmoly>!
Anthony Giddens: Szociológia

Szociológia/társadalomismeret kötelezőjeként vaskos, de érdekes olvasmány volt. Néha kicsit száraz, néha vitatkoztam vele, de alapvetően hasznosnak éreztem a vizsgafelkészüléshez. Kicsit közelebb hozta hozzám a tantárgyat, ami bár nem áll tőlem távol és érdekelt mindig is, sok múlik az oktatón…. Szerintem akit érdekel a téma vagy épp ez a kötelezője, megéri adni neki egy esélyt :)

szeptember99>!
Anthony Giddens: Szociológia

Nekem nagyon tetszett a könyv, minden fontos fogalomról, témakörről szó esik. Nagyon jó tankönyve a szociológia tantárgynak.

Nikii_Kiss>!
Anthony Giddens: Szociológia

A legnagyobb problémám a kötelező és/vagy ajánlott irodalommal az esetek nagy részében az, hogy bár tartalmazzák a szükséges információkat, az élvezeti értékük a könyveknek…hát mondjuk úgy, hogy nincs. Nos, Anthony Giddens műve szerencsémre kivétel. Ha nem vizsgáztam volna belőle, akkor is szívesen olvastam volna, szóval mindenképpen ajánlom azoknak, akiket érdekel a téma.

Ui.: nem hiszem el, hogy az Osiris kiadónak nem telik lektorra, borzasztóan sok elgépelést tartalmaz.

szivárványglória >!
Anthony Giddens: Szociológia

Azt kifejezetten érdekesnek tartom (és nem jó értelemben), hogy egyes témáknál érezni lehet az író véleményét, míg máshol csak tényekre szorítkozik. Továbbá én sem lógtam ki a többi értékelő közül, jó néhány fejezetben vitatkoznék az ott leírtakkal, viszont az tény, hogy tankönyv létére nem csak informatív, de elképesztően érdekes, olvasmányos is.

Zoska>!
Anthony Giddens: Szociológia

Ez a könyv tehet róla, hogy szociológia szakon kötöttem ki. Az Andorka mellett ez a kettes számú biblia, a fontosabb részeknél már magától nyílik a könyvem.

majdmelinda>!
Anthony Giddens: Szociológia

Nekem tankönyv létére is nagyon tetszett, nagyon jók a példák, nagyon szemléletesek, és sokkal élvezhetőbb maga a téma is, mint mondjuk az Andorka könyvben. Ha ebben a témában kell szakkönyvet választani egyértelműen ez a kedvenc! :)

1 hozzászólás
Bukovics_Martin>!
Anthony Giddens: Szociológia

Nekem nagyon tetszett, átfogó, élvezetes stílusban van megírva, a keretes kiegészítő anyagok külön jók, nem beszélve a képekről. Ilyen egy jó tankönyv, na.


Népszerű idézetek

_Horváth_Bernadett_>!

Az életben semmit nem adnak könnyen, meg kell dolgozni mindenért.

szivárványglória >!

1750-ben egy angol elmondhatta volna magáról, hogy anyagi környezete inkább
hasonlít a római katonákéhoz, mint unokái világához (Landes 1969).

_Horváth_Bernadett_>!

A televízió például azért képes erősen befolyásolni az emberek viselkedését és attitűdjeit, mert egészen más módon hat a közönségre, mint más médiumok, köztük az újságok vagy a könyvek.

_Horváth_Bernadett_>!

Megállapították, hogy a „tehetséget" egyfajta fix adottságnak tekintették, ami meghatározza a különböző diákok lehetőségeit. Egy osztályfőnök így beszélt erről: „Tehetséget nem adhatunk senkinek. Mindenki csak annyit érhet el, amennyit a képességei lehetővé tesznek, vagy tán nem így van?".

_Horváth_Bernadett_>!

Az internet, valamint a laptop számítógépek és általában
az otthoni számítógép-használat elterjedése lehetővé tette egyes dolgozók számára, hogy otthon végezzék el a munkájukat, de az iroda bevitele az otthonokba bizonyos hátrányokkal is jár. Egyes távmunkában foglalkoztatott
alkalmazottakra például nyomás nehezedik, hogy többet dolgozzanak otthon, mint azelőtt a munkahelyükön, ugyanakkor egyes munkáltatók nincsenek meggyőződve
arról, hogy „távmunkás" alkalmazottaik elég keményen
dolgoznak, és teljesítményüket alulértékelik.

_Horváth_Bernadett_>!

Noha a távmunka az utóbbi években elfogadottabbá vált, nem szükségképpen kedvelt minden munkáltató részéről. Amikor az alkalmazottak nincsenek az irodában, sokkal nehezebb ellenőrizni a munkájukat, ezért ilyen esetekben gyakran új típusú módszereket alkalmaznak annak biztosítására, hogy a távmunkások ne éljenek vissza a „szabadságukkal". Előírhatják például számukra, hogy bizonyos időpontokban rendszeresen bejelentkezzenek az irodába, vagy más dolgozóknál gyakrabban nyújtsanak be részjelentéseket a munkájukról.

_Horváth_Bernadett_>!

A változatos élet fenntartásához szükséges
anyagi források előteremtéséhez sokak számára
továbbra is a fizetett munka marad a kulcs.

_Horváth_Bernadett_>!

5. Társadalmi kapcsolatok: A munkahelyi környezet gyakran nyújt alkalmat barátságok kialakulására és másokkal közösen folytatott tevékenységekben való részvételre.

_Horváth_Bernadett_>!

A társadalomból „kihullott" emberek nappal az utcán élnek, parkokban vagy nyilvános épületekben (például könyvtárakban) töltve idejüket, és vagy a szabadban alszanak, vagy menedékhelyeken húzzák meg magukat éjszakára.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Fisher: Kapitalista realizmus
Győrffy Zsuzsa – Szántó Zsuzsa (szerk.): Orvosi szociológia
Bartus Tamás: Magyarázatok és elméletek a szociológiában
Angelusz Róbert – Tardos Róbert: Hálózatok, stílusok, struktúrák
Zentai Violetta – Babarczy Eszter – Erdélyi Ágnes – Radnóti Róbert (szerk.): Politikai antropológia
Samuel P. Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása
John Westergaard – Henrietta Resler: Osztály egy kapitalista társadalomban
Kőszegi Margit – Barta Géza – Illés Tamás – Berki Márton (szerk.): Etnikai földrajzi kutatások a posztszovjet térségben
Pokol Béla: Társadalomtudományi trilógia
Szalai Sándor: Bevezetés a társadalomtudományba