Mr. ​Enderby – bepillantás (Enderby 1.) 48 csillagozás

Anthony Burgess: Mr. Enderby – bepillantás

Ahogy azt a Gépnarancs című könyvénél megszokhattuk, a szerző a jelen kötettel induló „Enderby-tetralógia” során sem marad adós a sajátosan burgessi erények felvonultatásával. A fontos társadalom- és művészetfilozófiai gondolatokat hordozó virtuóz nyelvi megoldásokat itt is a groteszk testiség durván komikus motívumai ellenpontozzák. A regény csetlő-botló hőse eközben legénylakása vécéjétől London és Róma nevezetességein keresztül egy vidéki szanatóriumig végigjárja kora társadalmi létezésének legjellemzőbb színhelyeit.

Eredeti mű: Anthony Burgess: Inside Mr. Enderby

Eredeti megjelenés éve: 1963

>!
Cartaphilus, Budapest, 2007
322 oldal · ISBN: 9789637448768 · Fordította: Gázsity Mila

Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Johann Wolfgang Goethe · Mr. Enderby · Schopenhauer · Daniel Defoe

Helyszínek népszerűség szerint

London · Róma


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
krlany I+SMP
Anthony Burgess: Mr. Enderby – bepillantás

Bár már írtam erről a könyvről egy blogbejegyzést, most simán tudnék egy másikat, teljesen más oldalról megközelítve… és ez a lényeg! Mármint az, hogy gondolatokat ösztönöz a könyv. Nem egyet, nem kettőt, sokat, és ahogy érik bennem az olvasatom, annál inkább szinapszizálnak…
Most éppen az egyén szabadsága a társadalomban-rész foglalkoztat. Van-e, és miért nincs, ha nincs? És miért vagyunk a normák és a szokások bigott rabjai?
A fél könyvet kiidéztem. Hol a mondanivaló, hol a gyöngyszem mondatok késztettek erre. Burgess zseni. Humorizálva ironizál, miközben orrod elé tükröt tart. A kérdés már csak az, hogy mennyire torzít a tükör és mennyire torz a világ, amit benne látunk.
A főhős egy anti-hős agglegény. 45 éves lestrapált, petyhüdt, koszos, tutyimutyi, gázos (a szó szoros értelmében) férfinak látszó tárgy, aki saját világot alkotott, ahol önmagán kívül és a költészetén kívül senki másnak nincs helye. A körülötte lévő világnak sem… és mégis, Enderby szemén át annyira nem is igen kell nekünk az a világ. Kissé olyan rousseau-i kivonulok a világból a természetbe, helyett bevonulok a fürdőszobába történet… a kalandok pedig akkor kezdődnek, amikor Enderbyt ebből a közegből kivéve társadalmasítani kezdik…
http://kulturleny.wordpress.com/2014/09/09/mr-enderby-b…

8 hozzászólás
>!
Batus
Anthony Burgess: Mr. Enderby – bepillantás

Burgess-szel nem igazán lehet melléfogni. Humoros (jelenleg annyi altesti humorral, amit Seth MacFarlane is megirigyelne), intelligens, gondolatébresztő. Enderby karaktere olyan ambivalens, gyáva és szorongó, mint minden ember (bizony, bizony, nem is érdemes tagadni, mind ilyenek vagytok Ti is!), a körülötte lévő világ pedig az a sablon, amilyennek mi is látjuk a környezetünket (mert ugye másnak általában nincsenek akkora problémái, mint nekünk magunknak). Vagy várjunk, basszus, most én azonosultam túlságosan Enderby-vel? Nem, nem, a bélműködésem rendben és nem kezdtem el Shakespeare utalásokat sem öklendezni. Ihlet viszont jöhetne, hiszen fiatal vagyok (25 alatti, ugye), nekem még jár.
A magyar kiadást csak dicsérni tudom, a végén lévő jegyzetek összeszedettek és nem csak buksisimogatóan elmondják, hogy „ez egy utalás a Hamletre”, hanem a referenciákat el is helyezi Burgess munkásságában. Taps!
Egyszómintszáz (sic!), kellemesen figyelemmel követhetjük Enderby hányattatásait, mint a mű felütésében megjelent iskolás csoport, és még arra sem kell vigyáznunk, hogy fel ne borítsuk a vízforralót…

>!
sskkaa I
Anthony Burgess: Mr. Enderby – bepillantás

PFFFRÚÚÚÚÚ!
PRRRRRP!
PRRRRRÚÚÚÚÚPFFFRRRRRR!
Imádom az olyan regényeket, amelyekből természetszerűen folyik a szar, a büfögés és hasonlók. Most képzeljétek el, mennyivel hitelesebb sztori lenne mondjuk a twilight vagy valami hasonló tini cucc, ha Bella, vagy mondjuk Jacob vérfarkasként átváltozva, a harmadik részben a sátras jelenetnél a forró ölelések helyett teleszarná a sátrat, Edward pedig még jobban elsápadna… azt hiszem imádnám. Bár kétlem, hogy ezzel bármit is megragadtam volna Burgess regényének értelméből, de az tény, hogy amennyire jól indult ez a regény, annyira lett szar a vége. Pedig minden adott volt: Enderby és Vesta Bainbridge kiváló karakterek, Burgess humora pedig egyszerűen fasza. De a végére valami nagyon BRRRRPFFFFFF!

>!
metahari
Anthony Burgess: Mr. Enderby – bepillantás

A.B. nagyon jó író és történetmesélő – és nem utolsó sorban nyelvész, na ez ebben a sorozatban ez erősen benne van. Ismer egy rakás irodalomtörténeti figurát, akikről olyan bennfentesen társalog, mint ahogy nagyanyánk szokott a villanyszámlással a kredencre könyökölve. Irigykedtem, micsoda tudás! Olvasás közben csupa fehér foltra bukkantam, nehéz volt kitalálni egyszer-egyszer, hogy most a lábjegyzetben van-e a helyzet megoldása, vagy valami elkerülte a figyelmemet. Úgy érzem, némi bölcsészeti alapképzés nem árt az olvasásához. (A „némi” most mértékegységet jelent, kinek-kinek saját belátása szerint :) a saját, csapágygolyókon edzett tudományom lilaköd-szagot érzett és elmenekült a tetralógia további lapjai elől…)

>!
Morpheus
Anthony Burgess: Mr. Enderby – bepillantás

Nem rossz, nem rossz… Ebben a könyvben Burgess kedvenc vesszőparipája újból előkerül: Joga van-e a társadalom (vagy akármi / akárki) nevében megváltoztatni bárkit, főleg hogy ha az illető még csak nem is árt másoknak? Elvileg (legalább-legfeljebb) önmaga fölött joga kellene lennie a rendelkezésre minden embernek, de attól még akkor is megfosztatunk, amikor kijelentjük, hogy tisztában vagyunk a döntésünk következményeivel. A döntésképességünket azonban lazán kétségbe vonják, igyekeznek önmagunktól megmenteni, és az eredmény kész katasztrófa…

>!
dagikaktusz
Anthony Burgess: Mr. Enderby – bepillantás

Burgess egyszerűen csodás, remek. Ez a könyv egyszerre humoros, ironikus, szomorú, izgalmas, érdekes. Amikor alkalmam volt rögtön a könyvem után nyúltam és faltam az oldalakat.
Enderby, a csúnyácska, néha indokolatlanul mérges és ideges, külvilágtól a vécéjébe zárkózott költő minden csetlése-botlása ellenére belopta magát a szívembe. Izgultam vele, szorítottam érte, néha mérgelődtem is vele.
Nagyon tetszett. Mindenkinek ajánlom és várom a folytatást.
Mást nem is tudok mondani, Burgess mindent elmondott, ami ezt a könyvet jellemzi:
„Ez a regény a nemi élet, a vallás és az Állam dolgait egytől egyig nevetség tárgyává teszi.Önmagát is nevetség tárgyává teszi. És mégis, és mégis. Milyen hígnak és sótlannak tűnik minden Enderby alpárian zsíros kosztja után!”

>!
NLaci_21
Anthony Burgess: Mr. Enderby – bepillantás

„Igen, Enderby vagyok. Enderby a költő.”

Enderby, a költő, akinek versei egy antológiában sem jelennek meg (nem úgy, mint a gonosz Rawcliffe-nek, akinek EGY verse szerepel minden antológiában), s költeményei ott születnek, ahová -ne szépítsük- a királynő is gyalogszerrel teszi be lábát. De milyen művek, kérem, példa következzen:

"A zord király álmában törvényt ül.
Éber, könnyed munkás
a másik: szabja fáját. Fütyül.
A törvény néha más…
A mester nem kérdez. A mű készül."

Hősünk története ott veszi kezdetét, hogy egy jövőből érkező iskoláscsoport figyeli, kémleli az alvó Enderbyt, valamint szemügyre veszik házát, majd hősünk felébred, s kezdetét veszi kalandjainak sora London-Ró(óó)ma-szanatórium (hopp, ez nem illik ide, de mégis).

>!
thg
Anthony Burgess: Mr. Enderby – bepillantás

Az embernek lehet szabad akarata? Központi kérdés burleszk jelenetekkel. És fantasztikus ételekkel (egyszerű gulyás a nevük).

>!
Bal1nt
Anthony Burgess: Mr. Enderby – bepillantás

Nagyon intelligens és humoros. Nem gondoltam, hogy ennyit lehet röhögni egy elfuserált főzésen.

>!
Frank_Spielmann I
Anthony Burgess: Mr. Enderby – bepillantás

Az enyhén bizarr főszereplő a kicsi Alex után meg se kottyant. Enderby-Disnow néhol szimpatikus is volt, a csetlő-botlóságával együtt. Kiderült, hogy Burgess viccelni is tud, nem is rosszul. Tetszett. Nagyon :)


Népszerű idézetek

>!
krlany I+SMP

A költészet varázspálcájának érintésére a hétköznapok dolgos világának üledéke színarannyá nemesedik.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: költészet
>!
krlany I+SMP

Egy hirtelen támadt széllökés felkavarta és szétszórta a kialakulóban lévő versformát. Hát, istenkém! Hogy milyen keveset lehet elkapni abból a milliónyi verskezdeményből, ami pajkos leányként bokor mögül integetve kokettál velünk!

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vers
>!
krlany I+SMP

Ha az ember nyakig van egy nagyobb alkotói folyamatban, akkor nem szabad dolgozószobát cserélnie. Bármilyen kis mértékben is, de egy új hely változtat a hangulaton, és ezzel megszakad a folytonosság.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkotás
>!
krlany I+SMP

London visszavágyott a gázlámpák korába, amikor egy dolgos nap végén a libákat már olcsóbban kínálják a piacon a harsány cockney-hangok, Sherlock Holmes a Baker Streeten lakik, az özvegy a windsori kastélyban, s mily boldog a világ.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: London · Sherlock Holmes · Viktória királynő
>!
krlany I+SMP

A gyomorégés (a szülési fájdalmakhoz hasonlóan) nem szűnt meg, hanem újra fellángolt. A poharában volt még bőven a szódabikarbónás löttyből, így alig fél perc múlva sikerült a szelek szárnyára bízni kínját.
Grrrrróóóóóóóprrrrrrrfffffffúúúúúúú!
Az emeletről azon nyomban válasz is érkezett: valaki verni kezdte a padlót egy cipővel. Enderby szelíd-engedelmesen pillantott a zaj irányába, mintha dorgáló istenségre emelné tekintetét.

125. oldal

>!
krlany I+SMP

(…) az élet tiszta pokol, de a filozófia vigasztalására azért mindig számíthatunk.

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · filozófia
>!
krlany I+SMP

– (…) Lenne kedve kipróbálni azt, hogy hetente ír egy verset, mondjuk úgy fél éven át? Persze jó lenne, ha prózaként tálalná, hogy biztosan ne sértsünk meg vele senkit.
– Nem tudtam, hogy az emberek sértőnek találják a költészetet – nézett nagyot Enderby. – Azt gondoltam, hogy egyszerűen csak köpnek rá.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: költészet
>!
krlany I+SMP

(…) aztán rábukkant a savanyú uborkára. Szájába tömött néhányat a ropogós, meztelen csigára emlékeztető eledelből, és máris jobban érezte magát.

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: másnaposság · uborka
4 hozzászólás
>!
krlany I+SMP

A kritikusok olyan – itt homlokát ráncolva igyekezett megtalálni a megfelelő kifejezést –, olyan hatalmasnak tűntek. Nem tudom, érti-e? Valahogy mintha képesek lettek volna körbefolyni, hogy úgy mondjam, magukba zárni minket, írókat. Mintha mindent tudtak volna rólunk, miközben mi még csak nem is ismertük őket. Emlékszem, megjelent egyszer egy nagyon kedves és okos kritika az egyik kötetemről, aminek az írója biztos jó ember lehetett, de az írásából az is kitűnt, hogy ha a helyemben lenne, és ideje engedné, mennyivel többet tudna kihozni a verseimből. Ettől az ember olyan jelentéktelennek érzi magát. Tudom, persze, jelentéktelenek is vagyunk, de ha dolgozni szeretnénk, akkor erre sosem szabad gondolnunk. Így aztán egyre jobban visszavonultam, hogy a munkámra tudjak koncentrálni. Mindenki olyan szörnyen okosnak tűnik, nem is tudom, miért…

81-82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: író · kritikus · vers

A sorozat következő kötete

Enderby sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
P. G. Wodehouse: Köszönöm, Jeeves!
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia
John Galsworthy: A Forsyte Saga
John le Carré: Csapda
Lewis Carroll: Évike Tündérországban
Henry Rider Haggard: Ő
P. G. Wodehouse: Köszönöm Tóbiás!