A ​mérgezett csokoládé rejtélye 27 csillagozás

Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye

Egy doboz mérgezett csokoládéval ismeretlen tettes meggyilkolja a londoni társasági élet egy ismert hölgytagját. A merénylet a jelek szerint nem ellene irányult, hanem az előkelő körökben szintén gyakran megforduló arisztokrata, Sir Eustace ellen, a Scotland Yard azonban sem az egyik, sem a másik feltételezéssel nem ér el eredményt; ekkor egy amatőr detektívklub öt tagja önként vállalkozik a titok kiderítésére. Mind az öten más és más eredményre jutnak, és egyik megfejtés izgalmasabb, hitelt érdemlőbb a másiknál; de a klasszikus angol szerző kimeríthetetlen ötletessége, bravúros logikai készsége, lélektani tudása az utolsó pillanatig nem lankad: mikor már biztosak vagyunk, hogy az izgalom nem fokozható, hogy a szellemi torna befejeződött, egy váratlan, de hibátlan koncepcióval választ ad a csokoládé rejtélyére.

Eredeti megjelenés éve: 1929

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1976
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 963270360X · Fordította: Róna Ilona

Kedvencelte 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye

Kicsit körülményes volt néha, de a legtöbbször sziporkázó, szellemes és szórakoztató. Nagyon tetszett a felépítése, és a vége is nagyon frappáns.

Habók P>!
Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye

Szellemes, csavaros történet – tulajdonképpen valahol egy paródia is. A nyomozások paródiája. Csak egy gyilkosság történik, de öt ember (egyik sem nyomozó) öt gyilkost talál meg, és mindegyik kellőképpen meg is indokolja. Mindegyiket el is hiszem. (És örömmel fogadtam, hogy az öt ember ötféle stílusban beszél és cselekszik – ez mostanában nem minden regényben van így…) A gyilkos személye persze kiderül, na de…

Annamarie P>!
Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye

Nagyon ritkán olvasok krimit, de az egyik blogon olyan remek értékeléseket olvasok ebből a műfajból is, hogy egyszerűen nem tudtam ellenállni @Katherine_Grey bejegyzésének, és felhajtottam egy példányt a mérgezett csokoládéból. Egyik molytársunktól vettem a könyvet potom ötven forintért, így stílusosnak tartottam és adtam mellé egy csokoládét is, garantáltan nem mérgezettet. Bár ki tudja? Könyvünk főszereplője Sir Eustance sem gondolta volna, hogy az ajándékba kapott likőrös bon-bon is egy ártatlan hölgy halálát fogja okozni, amikor jóhiszeműen odaajándékozta a csokoládét egyik klubtársának. Annyira érthetetlen volt ez a bűneset, hogy a rendőrség nem is találta meg a tettest, míg nem egy amatőr „detektívklub” el nem határozza, hogy felderítik a rejtélyt. Hat ember, hat különböző úton közelít a gyilkossághoz, természetesen hat különböző gyilkos születik, akik alátámasztott szilárd bizonyítékokkal akár azonnal vád alá helyezhetőek. Igazi logikai feladvány ez a történet, s bevallom pontosan azokra a hibákra világít rá az utolsó megfejtő, amiket én is figyelembe veendő alapvető dolgoknak tartok. Nevezetesen, nem elég a tárgyi ismereteket tudni, a nyomozáshoz kell intuíció, pszichológiai ismeretek, taktikai készségek, megérzések, alaposság és érzékenység. Viszont az eredmény mindig a kutató habitusának jegyeit is magán viseli, ezért nem árt, ha mindig van egy kiértékelő személy a nyomozó felett.
Aki véres játszmákra számít, annak nem ajánlom a könyvet, viszont egy kis agytornának jó lesz. Szerintem a történet egy kicsit döcögősen indul, az első vállalkozók még elég gyengécske dolgokkal rukkolnak elő, viszont határozottan emelkedik a könyv színvonala a vége felé.

nana1 P>!
Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye

Furmányos egy krimi a javából! Az eleje agyon döcög, ásítozom, de kitartok, nem adom fel. Aztán meglep a történet szórakoztató része, hogy laikusok egy csoportja hogyan közelíti meg ugyanazt az esetet öt szemszögből, ötféle fontosságot, indítékot és tényeket kiemelve. Aztán kezdenek kirajzolódni az apró részletek, lehetséges mozgatórugók. És aztán jön a vége, ami mindent visz. Nagyon jól szórakoztam.

Katherine_Grey>!
Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye

A klasszikus angol krimi egyik mesterének körmönfont, csavaros, sterilen rejtélyes és bonyolultan ötletes könyve. Remek. De sok vérre senki se számítson: ez – feladvány.

1 hozzászólás
TeveLaci>!
Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye

Hagyományos detektívtörténet. Ötletes, csavaros, bonyolult, de jól követhető.
Mindenkinek ajánlott olvasmány, aki szereti a detektívtörténeteket, biztosan nem fog csalódni.
Szerencsés, hogy az albatrosz könyvek sorozatban adták ki, így könnyen és olcsón beszerezhető, nem gyűjtők polcán porosodik, mint (valószínűleg) az író másik két magyarul kiadott könyve. Ha a többi könyve is ilyen jó, adhatnának még ki tőle.

szangi P>!
Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye

Nem szokványos, pont ezért és ennek ellenére is nagyon izgalmas. A szereplők elbeszélése jól felépített, mindegyik külön egyéniség, más stílussal.

dorian07>!
Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye

Mivel is kezdjem? Ahogy a molyok már előttem is mondották, ez egy igazi angol krimi.
Osztom @Annamarie nézetét, ami szerint döcögősen indul a könyv, és a kezdő elméletek sem túl kreatívak, de ez idővel változik. Ha megfigyeljük, igen sok mai krimi, inkább nevezhető pszichológiai thrillernek, na ez a könyv klasszikus krimi, ugyanakkor mégis vannak eredeti elemei, és egyes karakterek szájába adva, de a szerző felszólal a tipikus detektívregények butaságaival szemben. Azt kell mondjam, hogy klasszikus kriminek kiváló, mesteri hangulatkeltés, különböző elméletek, pro/kontra viták, tökéletes.
Azt vélem hibának, hogy az írónak nem volt stílusa, és a karakterek mintha csak azért lennének, hogy több elmélet születhessen, igazából nincsenek benne érzelmek, itt csak az számít, hogy ki a gyilkos, de ez nem feltétlenül baj, ez a könyv a régi iskolát követi, és bizonyos részletkérdésekben, igazabb, mint a mai, Röviden: Érdemes elolvasni, de érzelmi katarzísra ne számítsatok, ez az ész könyve (mondjuk néha kap fricskát, az a híres logika.)

Kun_Csilla I>!
Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye

Körülményes, mesterkélt, a következtetések logikája is hagy kívánnivalót maga után. Talán ha Berkeley ezzel a művel teremti meg a krimit mint műfajt, érdekes lehetett volna mint újdonság. Megnéztem, három évvel az Ackroyd-gyilkosság után jelent meg. Ég és föld a különbség. Ma már végképp túlhaladott. Nagyon nem ezt vártam.

winrudi>!
Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye

Berkeley múlt századelős, klasszikus krimije kiváló szórakozást biztosít olvasója számára (no meg agyalást a megoldásokon). A regény nagyon jól fel van építve, az újabb és újabb megoldási javaslatokat minden további nélkül elhinné az ember, hogy aztán újra és újra nagyot koppanjon. Izgalmas és hangulatos könyv ez, aminek üzenete is van, még pedig, hogy milyen jól lehet alakítani az igazságon a bizonyítékok ide-oda tologatásával, csoportosításával. Remek! (Bővebben a blogban.)


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve
Jo Nesbø: Leopárd
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Erle Stanley Gardner: A morcos lány esete
Paul Auster: New York trilógia
Robert Galbraith: Kakukkszó