A ​nap szerepe a társadalom életében 0 csillagozás

Antal Z. László – Baji Lázár Imre – Grandpierre Attila – Harmat Ádám – Jankovics Marcell – Károlyi Pál – Munkácsy Béla – Páldy Anna – Tóth Róbert – Velkey Kinga – Turányi Csilla Zita: A nap szerepe a társadalom életében

A ​Nap és az élővilág, és különösen a Nap és az emberek közötti kapcsolatot már régen felismerték az emberek, ezért tisztelettel, érdeklődéssel és félelemmel fordultak a Nap felé. Ennek a kapcsolatnak a hatására születtek meg a különböző napkultuszok, amelyek emlékei elhalványulva, de a modern társadalmakban is tovább élnek.

Az elmúlt néhány évtizedben az éghajlatváltozás és az ózonréteg elvékonyodása megváltoztatta a Nap és az emberek kapcsolatát, hiszen a Napból származó energia megoldást kínálhat a légkörszennyezés csökkentésére, az erős ultraibolya sugárzás pedig egy új kockázatot jelent a társadalmak életében. A Nap energiája a Napról kialakított kedvező képet erősítette, az erős ultraibolya sugárzás kockázatainak csökkentéséről szóló tájékoztatók többségében azonban a napsugárzás káros hatásai kerültek előtérbe. Ezekben az ismertetésekben azonban háttérbe szorult az az üzenet, hogy a Nap milyen különleges szerepet tölt be az élővilág és különösen az emberek… (tovább)

>!
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634467847

Kívánságlistára tette 3


Hasonló könyvek címkék alapján

Takács-Sánta András (szerk.): Paradigmaváltás?!
Takács-Sánta András: A közlegelők komédiája
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Ernst F. Schumacher: A kicsi szép
Donella Meadows – Jørgen Randers – Dennis Meadows: A növekedés határai
Horváth Balázs: A beteg bolygó
Kara Kovács Mona: Előjelek
Keveiné Bárány Ilona: Ökozónák a Földön
Juhász-Nagy Pál – Zsolnai László: Humánökológia
George Chehi: Realitás vagy illúzió