Pami 32 csillagozás

Emlékek, élmények, kalandok
Antal Imre: Pami Antal Imre: Pami

Hittem a Jézuskában. 1945 karácsonyán a fenyőfa alatt egy levelet találtam, nekem címezve. Kinyitottam. Nagyon az apáméhoz hasonló kézírással arról értesített a Jézuska, hogy ő többé nem jön el hozzám, mivel én már tízéves nagyfiú lettem. De azért továbbra is higgyek benne. Csak ezután ne úgy hívjam, hogy Jézuska, hanem így: szeretet.
Sokszor kényszerül az ember olyan utakra, amit humor és szeretet nélkül képtelen lenne túlélni.
Antal Imre

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
EPS Trade, Budapest, 2000
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630025213
>!
Garabonciás, Budapest, 1991
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637407421

Enciklopédia 7


Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

nagy_anikó>!
Antal Imre: Pami

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Antal Imrét és a Szeszélyes évszakokban szerettem meg. Mivel a Pami című könyvét most sikerült kölcsönkapnom nagyon nagy élvezettel kezdtem az olvasáshoz.
Igaz a családfába egy kissé belezavarodtam, de ez nem vett el egy kicsit sem a könyv élvezhetőségéből.
Nagyon sok apró történet a zongoraművész karrierből, Imre életéből, s mind mind azzal a megszokott humorral – Imre mesél a tőle megszokott jó kedvvel. Annak ellenére, hogy a család fogyatkozik körülötte a szomorúságot nem adja át az olvasónak.

Anó P>!
Antal Imre: Pami

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Milyen régen kerülgettem ezt a Rukkolás könyvemet! S most tessék, ahogy rászántam magam az olvasására, le se tudtam tenni, míg vége nem lett. Kicsit megértettem, miért nem akart „Imruska” felnőni; családjának tagjait olyan óvó, becézgető szeretet kötötte össze, hogy nem óhajtott másik, felnőtt fejjel választott családot. A sok nevetés sem hiányzott az Antal – Faragó családból. S ahogy a nagy család tagjai sorban elmentek, Pami egyedül maradt, s édesanyja halála után megszűnt Paminak is lenni. De hogy megosztotta emlékeit velünk, ez neki nyilván könnyebbséget jelentett, mi pedig csak hálásak lehetünk érte. Sokat viháncoltam, főleg a könyv második felének olvasása közben. Élveztem azt az egyedülálló humort és kiapadhatatlan mesélőkedvet, melyet talán nagyapáitól örökölt, s amely azt az intelligens, különleges személyt jellemzi, aki sajnos már nincs közöttünk: Antal Imrét.

babgul>!
Antal Imre: Pami

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Antal Imrének olyan oldalát mutatta meg a könyv, amely a képernyőn át nem látszódott belőle. Világhírű zongoraművészként beutazta az egész világot, mielőtt tévés karrierje elkezdődött. Végtelenül sokoldalú, művelt és intelligens ember volt. Mindezek ellenére a könyv nekem egy kicsit monoton, felszínes volt. Egy hosszú sztori-gyűjtemény, kevés érzelemmel.

>!
EPS Trade, Budapest, 2000
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630025213
pikkupilvi P>!
Antal Imre: Pami

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Akkor én most elkezdek Szeszélyes évszakokat szemezgetni a Youtube-on.

2 hozzászólás
terembura>!
Antal Imre: Pami

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Életrajznak van besorolva, de valóban megállná a helyét, mint igazán hiteles korrajz is.
Ennek a könyvnek óriási hangulata van. Olyan igazi Antal Imrés. :) Kár, hogy olyan kevés könyvet írt, én még nagyon sokat tudnék olvasni tőle.

Chosen>!
Antal Imre: Pami

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Vidám és keserédes, ironikus és érdekes – pont olyan a könyv is amilyen Antal Imre volt. Lehet olvasni korrajzként, vagy családtörténetként, mindkettőnek kitűnő.

czerka81>!
Antal Imre: Pami

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Nagyon kedves és szórakoztató olvasmány. Én is Antal Imrén nőttem fel, két generáció választ el minket, más a humorunk, de mégis megmosolyogtatott. Nem lehet nem kedvelni.

süti>!
Antal Imre: Pami

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Antal Imre a „mindenki kedvence” jelzőt nem ok nélkül kapta meg!Messze földön híres humora átszövi a könyvét.A kínos szituációkat különleges körmondatokkal meséli el.Nagyon jól ír!Még nagyon sokáig tudtam volna olvasni az érdekes és néhol hihetetlen történeteit.Még azokat az eseményeket is humorosan próbálta túlélni a család,amelyek inkább másokat kétségbe ejtenének.


Népszerű idézetek

Anó P>!

Nagy röhögés volt egyszer, amikor éppen olasz barátaimmal azon vitatkoztunk, hol jobbak a borok, Olasz- vagy Magyarországon. Az olaszok le akartak söpörni az asztalról. Kétségbeesve érveltem, nekünk is van világhírű fehér borunk, a tokaji, meg vörös is, a bikavér.
De én majom, nem tudtam, mit jelent olaszul a bika. (Már a torreádor szóból is tudhattam volna: torro). Sebaj, kivágtam magam, mondván: „A mi borunkat úgy hívják, hogy a tehén férjének a vére!”

148. oldal

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Chivas>!

Nagy divat volt egykor Vásárhelyen a műkedvelő színjátszás. Édesanyám a komikai szerepkört töltötte be, mint mondják, remekül. Ugyanebben a társulatban Apám mint súgó működött, s erről az időszakról mondta nekem, hogy azok voltak a boldog idők, mert csakis akkor fordult elő, hogy Édesanyám pontosan azt mondta, amit ő súgott neki!

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Chivas>!

Gyermekkoromban igazi havas karácsonyok voltak, így a mai napig a fülemben, minden idegszálamban benne van az az emlék, ahogyan a templom felé igyekezetünkben ropogott a hó a talpunk alatt. A fenyőillatú barátságos otthon, az érthetetlen módon érkezett ajándékok miatt érzett végtelen öröm, az ünnepi vacsora illata és melege után a kristálytiszta, jéghideg levegő, a puhafehér csend! Valóban „fenséges éj”-ek voltak azok! Sokszor akkora volt a hó, hogy még „Jézuskát vetni” is lehetett. Ez abból állt, hogy kitárt karral hátravetettem magam a sérülés legkisebb veszélye nélkül.

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Kapcsolódó szócikkek: · karácsony
Anó P>!

Besiettem a helybeli concert-hallba, hogy megismerkedjem aznapi kínzószerszámommal. A látvány vérfagyasztó volt. A zongoráknak nagy általánosságban három lába van, de ennek csak kettő volt! A magyar azonban találékony, a harmadik lábat egy téglából emelt oszlopocska pótolta. Ezek a téglák azonban összemalterozva nem lévén, az egész építmény vészesen ingott. Rögtön elhatároztam, hogy aznap némileg visszafogom lobogó, művészi temperamentumomat! A közelebbi szemrevételezés azonban még további meglepetéseket tartogatott. Minden egyes billentyűről hiányzott a fehér műanyag lapocska, így a zongorán csak fekete billentyűk voltak, ami nagyon megnehezíti a tájékozódást. Volt azonban a billentyűk kellős közepén egy pici lyuk, amelyekből – a billentyűk leütésekor – előbújt egy tűhegyes szög.

157. oldal

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Chivas>!

A ruhának persze fantasztikus sikere volt, a leányzó úgy vonaglott benne, mint egy szabadnapos manöken. A barátnők pukkadoztak, ám ekkor nem várt esemény tett pontot a divatbemutatóra, jött a derült égből ama bizonyos villámcsapás. Pontosabban: a derült ég stimmelt, de villámcsapás helyett egészen más sújtotta az ártatlan leányt. …
Fenn a magasban, nyári azúrban egy gólya körözött kitárt, mozdulatlan szárnyakkal. A látszólagos mozdulatlanság azonban távolról sem jelentette azt, hogy a nemes madár biológiai funkciói netán szüneteltek volna. Egyáltalán nem. Mondhatnám: sőt!

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Chivas>!

Nagytata illő tisztelettel fogadta a kérőket. Persze, jól tudta, miről van szó, de hagyta hebegni mind saját fiát, mind Apámat. Nem lehetett húzni halasztani a dolgot, egyszer csak elhangzott: „Kedves Faragó bátyám, van szerencsém mély tisztelettel megkérni Erzsike nevű leánya kezét!”
Iszonyatos csönd támadt, a jelenlévők tisztában voltak azzal, hogy most kitör a vulkán! Zeusz izzó villámait várták, Apám a földre sütötte a szemét. Eget-földet rázó dühkitörésre számított. De amikor minden bátorságát összeszedve fölpillantott, olyat tapasztalt, amit addig élő ember fia soha! Nagytata szája széle remegni kezdett, s hatalmas könnycseppek peregtek alá a bajszára. Nagytata sírt! A rettenthetetlen vasember! Hirtelen ráborult az asztalra, s zokogásba fúló hangon csak ennyit bírt kinyögni: „De aztán nagyon vigyázz rá!!!”

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

pelika_Bp >!

Egy vizes kiskutyát igen nehéz rábírni arra, hogy ne hemperegjen azonnal a porban, igy a két kutyát beletettem egy-egy vastag teniszzokniba, s ruhacsipesszel kiakasztottam őket. Ott könyököltek nyakig zokniban.

117. oldal

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Anó P>!

A mi disznaink mindegyikének saját neve volt, méghozzá nem is akármilyen. Angol uralkodók után neveztük el őket, mert akkoriban terjedtek el mifelénk a yorkshire-i, berkshire-i húsdisznók az addig monopolhelyzetben levő mangalicák helyett. Így nálunk Györgyök és Edvárdok ordítottak a moslék után. Midőn valamelyikük életét erőszakosan kioltotta a gyilkos tőr,jött a következő.

113. oldal

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Anó P>!

Az ól sötétjéből, békésen röfögve előtűnt V. György félelmetes sziluettje. Katona úr felmagasodott a holdfényben, olyannak látszott, mint egy bosszúálló arkangyal…
Talán a gyér holdfény tette, netán a kisüsti melengető élvezete, de Katona úr elvétette! Iszonyatos erővel orron vágta a disznót! A váratlan inzultusra V. György addig ismeretlen képességeiről tett tanúbizonyságot. Nem ordított, nem visított, hanem egyszerűen szopránáriákat kezdett énekelni virtuóz koloratúrákkal, s irdatlan súlyát meghazudtolva vad száguldásba kezdett. Katona úr rávetette magát, s kétségbeesetten csimpaszkodva gyilkolászni kezdte a disznót. A tébolyult zenebonára a környék kutyái vonítani és ugatni kezdtek. Katona úr V. György nyakában úgy lobogott,mint a győzelmi zászló. Ötször-hatszor rohanták körbe a jószágudvart, mikor a nemes állat – nem Katona úr – végre lerogyott, számtalan sebből vérezve. Maga Katona úr úgy nézett ki, mint Báthory Erzsébet üdítő vérfürdői után.

115. oldal

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok

Anó P>!

Molnár Antaltól tanultam, aki egykor a világhírű Waldbauer – Kerpely vonósnégyes tagja volt, emellett kiváló esztéta és zenetudós. …
…Többször beszélgetett Debussyvel. Barátja volt Ady Endre. Folytassam? Remek humora volt. Imádta a szójátékokat. Egy növendékhangverseny után megkérdeztem:
– Mi a tanár úr véleménye a kvartettről?
– Kártett volt!
– Na és a quintett?
– Kíntett!
– De a szeptett?
– A legszebb tett!

144. oldal

Antal Imre: Pami Emlékek, élmények, kalandok


Hasonló könyvek címkék alapján

Márton András: Karakterből
Gobbi Hilda: Közben…
Huszti Péter: Férfikor hajnalán
Déryné Széppataki Róza: Déryné naplója
Szilassy László: Laci
Nagy Attila: Nem lehet visszatérni
Halász Judit – Orosz Ildikó: Nem születtem varázslónak
Koltai Róbert: Sose halok meg?
Jávor Pál: Egy színész elmondja
Perczel Zita: A Meseautó magányos utasa