Közel ​s távol 62 csillagozás

Annie Proulx: Közel s távol

A Közel s távol című novellából készült a 3 Oscar-díjas Túl a barátságon című film. Az óriási sikerű Kikötői Hírek amerikai szerzője választott otthonának, Wyoming államnak szentelte új kötetét. Az elbeszélések csokra egyszerre tisztelgés és kíméletlen tükör: Proulx páratlan megjelenítő erővel ábrázolja a lenyűgöző wyomingi tájat, ugyanakkor szikár, távolságtartó, mégis szenvedélytől lüktető nyelven írja le az állam lakóinak nyers ösztöneit, s gyakran meglehetősen barbár életét. Az új kötet kiemelkedő darabja az ezredforduló egyik legmegragadóbb szerelmi története, a Közel s távol – Brokeback Mountain. Az írónő ebben a novellában állítja szembe legélesebben a makacs előítéletekkel terhelt maradiságot és a modern nyugat emberibb értékeit. Máris modern klasszikussá vált elbeszélése érzékelteti, hogy a szeretet éppolyan feltartóztathatatlan „természeti erő”, mint a tájat ostorozó vihar.

Eredeti megjelenés éve: 1991


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Ennis Del Mar · Jack Twist


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
hraurie P
Annie Proulx: Közel s távol

Hogyan lehet egyben értékelni egy olyan könyvet, ami több teljesen eltérő színvonalú novellát ölel fel?

Jóformán sehogy.

A címadó novella érdekelt, ezért azzal kezdtem, és abszolút megkaptam, amire vágytam. Nem sokat olvastam eddig a cowboyok életéről, ezért izgatottan vetettem bele magam az olvasásba. Annie stílusa kissé nyers, lényegre törő, nem sok érzelmet fűz a történeteibe, inkább távolságot tartva elmesél, tényeket közöl, és ránk bízza, hogy érezzünk. A címadó novellán olyan sokat bőgtem napokkal később is, mint már rég… Fájdalmas, szívbe markoló, a legjobb novella a könyvben. Meg lehetett volna írni jobban is, szebben is, érzelmesebben is, de akkor már nem ugyanaz lenne. 5/4

A többi novella viszont… nagyjából 5/2 és 5/3. Ahogy haladtam előre a könyvben, úgy csökkent a lelkesedésem a cowboyok iránt. Minden novella ugyanazt a sémát követte, ugyanolyan hangulatban íródott, alig tudtam megkülönböztetni őket. Ha voltak is elemek, amik egyik-másikban tetszettek, a végén már ráuntam az egészre és csak szenvedés volt. Jóformán különböző sorsú és különböző helyzetű emberek életét követhetjük végig, születésüktől javarészt a halálukig. A cowboyok élete kemény, a világuk zárt, kitörési lehetőségük alig, többségükre nehéz sors és magány vár. A negyedik ilyen élet után elmegy a kedved a többitől.

Az is biztos, hogy borzasztó cowgirl lennék. Már attól rosszul lettem és lefordultam az ágyról, hogy elolvastam, hogyan történik egy tehén kiherélése. Hogy ezt én magam csináljam… A sok dilis, perverz vén pasiról nem beszélve. A rodeós történeteket még szerettem, őrült egy világ az is, de jóval addiktívabb.

>!
Gab
Annie Proulx: Közel s távol

Egyértelműen a film hatására akartam elolvasni ezt a könyvet.Sohasem vonzott a kovbojok világa,az érdeklődésem max. a western filmekig és néhány ifjúsági könyvig terjed.
Proulx mesterien tárja fel a Wyomingi életformát,ami számomra kissé durvának és sokszor érzelemmentesnek tűnik.A történetek többsége tetszett, az egyik kedvencem A telivér pej,amit azóta már jó párszor elolvastam.A másik kedvencem természetesen a Brokeback Mountain lett.Érdekes,hogy ennél a történetnél tapasztaltam leginkább a szerelem legőszintébb,legérzékenyebb megnyilvánulásait ebben a rideg,kemény világban.

>!
lauranne
Annie Proulx: Közel s távol

Amennyire fájdalmasan szépnek tartottam annak idején a Kikötői híreket, annyira lehangoló és érdektelen volt számomra ez a novellagyűjtemény. Azt hittem a 74% erős túlzás, de nem. Legalábbis az én olvasatomban sem értékelődtek fel a cowboy történetek; vagy talán csak rosszkor találtak meg?

>!
ludovika
Annie Proulx: Közel s távol

Tetszett, hogy közelről belepillanthattam a távolról vonzó amerikai kovboj létbe. :]
Komolyra fordítva szót, a történetek 80%-a mondható érdekesnek, de az összes nagyon jól van megkomponálva. A tájak leírása különösen megfogott. Szinte éreztem az arcomon a prérin átszáguldó vad szeleket. Érdekes volt megismerkedni Wyoming rideg, kérges szívű karatereivel, és belesni mindennapjaik függönye mögé. Imádtam Jack és Ennis szerelmi tragédiáját, papíron és vásznon egyaránt.
Azért mínusz egy csillag, mert nem tetszett (még ha ez helyi sajátosság is), hogy a nőket a lovakhoz hasonlítják .

7 hozzászólás
>!
Kicc22 
Annie Proulx: Közel s távol

A farmok, cowboyok, rodeók világa nagyon messze áll tőlem, emiatt pedig már a film sem vált különösebb kedvencemmé, mégis kíváncsi voltam a könyvre. A Brokeback Mountain egyértelműen a legjobb történet a kötetben, de még az is csak közepes, a többi pedig feles és másfeles közötti skálán mozog. Összességében kettesnél jobbat nem tudok adni a könyvnek, mert egyáltalán nem élveztem olvasni, amit pedig tanultam belőle (például hogy hogyan kell kiherélni állatokat), nos, szerintem tudtam volna élni enélkül a tudás nélkül is.

>!
ValerinLanz P
Annie Proulx: Közel s távol

Nem, én egyáltalán nem a Brokeback Mountain miatt akartam ezt elolvasni.
Nem.
De tényleg.
Áh, kit akarok átverni?? Ugyan a filmet eszméletlen régen láttam (és olvasás után visszatekintve hihetetlen, hogy tudtak ebből egy másfél-két órás filmet kerekíteni), és sokáig arról sem tudtam, hogy van belőle könyv. A megvilágosodásom egész pontosan a következőképpen zajlott: éppen egy fantasztikusan jó (magyar) Destiel fanfictiont olvastam, amiben felbukkant ez a könyv. Mégpedig oly módon, hogy Castiel drága ezt a kötetet vette ki Deannek a könyvtárból. És volt egy jelenet, amikor Balthazar odasettenkedett mögé, és rákezdte, hogy spoiler Na szóval ez a jelenet elég mély nyomot hagyott bennem ahhoz, hogy alkalomadtán megpróbálkozzak a könyvvel. És nem volt rossz! Kicsit merev, kicsit férfias, kicsit kemény, de hát az a világ ilyen. Voltak dolgok, amik kiverték a biztosítékot spoiler, ettől függetlenül viszont Annie jól visszaadta a hangulatot. Ez szerintem egy férfias könyv, még az utolsó, híres-hírhedt történet is.
A Közel s távol beváltotta a hozzáfűzött reményeimet. Tömör volt, lényegre törő, szívet tépő, olyan, ami életeket forgathat fel. Ennis és Jack is szimpatikus volt, csak sajnos Ennis későn jött rá, hogy a boldogsághoz mit is kellene tennie. Komolyan könnyeztem, mikor spoiler
Jó kötet volt, nem bántam meg, hogy sort kerítettem rá.

>!
aurorag
Annie Proulx: Közel s távol

Csak az első néhány novellán tudtam átrágni magam, meg persze az utolsón. Az utolsó jó volt.

>!
robinson P
Annie Proulx: Közel s távol

Érdekes,izgalmas történetek a „kovbojok” életéről.Arról ,milyen is a valóság…kegyetlenül őszinte,már-már durva. Tetszett a tájleírás is,jól visszaadta a természet szépségét,valódiságát. Az ottani emberek hétköznapjait ,életét tömören adja vissza.
A két srác , Ennis és Jack története ott pörgött le a szemem előtt,csodaszép ,meghatóan őszintén. Igazán mély,szép érzésekről írt. Amit át kell élni…, valakivel.

>!
Sziszi
Annie Proulx: Közel s távol

A filmet szerettem, a címadó történet még úgyahogy olvasható volt számomra, de a többi nagyon nem.

>!
kiscsillag0310
Annie Proulx: Közel s távol

Ahogy szerintem sokan mások is, a Brokeback Mountain miatt voltam kíváncsi erre a könyvre, és egyébként az is a legjobb novella benne. De azért a többi között is akadnak egész jók, egy olvasást mindenképp megér.


Népszerű idézetek

>!
matraimelinda

Amire Jack úgy emlékezett és olyannyira vágyott, hogy azt sem legyűrni, sem megérteni nem tudta, azaz volt, amikor azon a régmúlt nyáron a Brokenbacken Ennis mögéje lépett, magához húzta, és néma ölelésük valami mindkettőjükben meglévő szextől mentes éhséget lakatott jól.

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ennis Del Mar · Jack Twist
>!
ludovika

Az élet lassabban végzett vele, mint a kés, de legalább olyan alapos munkát végzett.

86. oldal

2 hozzászólás
>!
Cheril

A szekrény észak felé eső oldalában a fal egy vékony hasadéka alkalmas rejtekhelyet kínált, és itt szögre akasztva egy ing lógott, a hosszú állástól mereven. Ennis leemelte a szögről. Jack régi inge a régi napokból a Brokebacken. ….. Nehéznek találta az inget, aztán észrevette, hogy van benne egy másik, két ujja gondosan behúzva Jack ingének ujjába. Az ő egyik bélelt flanelinge volt,….piszkos munkainge, zsebe felhasadt, pár gombja hiányzott, és Jack ellopta, eldugta ide a saját ingébe, ahol az ingpár mint két bőr, egyik a másikban, eggyé vált. Arcát a szövetbe temette, lassan szívta be a levegőt az orrán és száján keresztül, remélve, hogy legalább halványan megérzi a füst, a hegyi zsálya és Jack sós-édes szagát, de a valódi illatok már elszálltak, csak az emlékük érződött, a Brokeback Mountain képzelt varázsa, melyből már semmi nem maradt, csak amit a kezében tartott:

311-312. oldal /2006/

5 hozzászólás
>!
ludovika

Honnan tudja az ember, hogy mikor van elege valamiből? Mi billenti át a kapcsolót, ami felvillantja a STOP jelet? Miféle elektromos áramkörök sisteregnek és kattognak az agyban, aminek köszönhetően meghozzuk a döntést, hogy otthagyunk egy adott helyet?

28. oldal

1 hozzászólás
>!
sophie P

– Mexikóba? Jack, ismersz engem,. Nem szoktam én utazni, legfeljebb körbe az ibriket, hogy hol a füle.

303. oldal

4 hozzászólás
>!
matraimelinda

Távol esett egymástól amit tudott, és amit hinni próbált, de ez ellen semmit nem tehetett, és amit az ember nem tud helyrehozni, azt ki kell bírnia.

313. oldal

>!
ludovika

Végtelenbe nyúló hepehupás vidék terült el előttük, a száz mérföld széles látóhatáron legelésző antilop- és marhacsordák olyanok voltak, mint a tollhegyekről régi adóslevelekre csöppenő apró tintafoltok.

75. oldal

3 hozzászólás
>!
matraimelinda

Aki farmer volt valaha, mindig húsevő marad.

262. oldal

>!
matraimelinda

A világtól távol az ember úgy mulat, ahogy tud.

274. oldal

>!
ludovika

Az a fajta szombat este volt, amelyik néhány óra hosszat bevilágítja az ember életét, azt az érzést kelti, hogy történik valami.

216. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Walker: Bíborszín
Bret Easton Ellis: Az informátorok
Hanya Yanagihara: Egy kis élet
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Michael Cunningham: Otthon a világ végén
Michael Cunningham: Az órák
Garrard Conley: Eltörölt fiú
Toni Morrison: Nagyonkék
David Leavitt: Az indiai hivatalnok
Cynthia Hand: Angyalfény