87. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Szutyoksári 102 csillagozás

Annie M. G. Schmidt: Szutyoksári

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hogy kicsoda Szutyoksári? A világ legmaszatosabb kislánya. Hiába fürdik állandóan, újra meg újra valamilyen kalamajkába keveredik a kutyájával, Koszmókkal együtt, aminek a végén rendszerint piszkosabbak lesznek, mint valaha. Annie M. G. Schmidt minden idők leghíresebb holland meseírója, és állandó illusztrátortársa, Fiep Westendorp lehengerlő humorú könyve a minden lében kanál, bajkeverő kislányról és kutyájáról saját hazájában igazi klasszikusnak számít.

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Pagony, Budapest, 2021
keménytáblás · ISBN: 9789635870486
>!
Pagony, Budapest, 2019
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634105374 · Fordította: Czibere Mária · Illusztrálta: Fiep Westendorp
>!
Pagony, Budapest, 2015
94 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634100713 · Fordította: Czibere Mária · Illusztrálta: Fiep Westendorp

1 további kiadás


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bleeding_Bride IP>!
Annie M. G. Schmidt: Szutyoksári

Szutyoksári vagyok… Szutyoksárik vagyunk mind!
Legitimált mozgalmat akarok Szutyoksárinak!

ziara>!
Annie M. G. Schmidt: Szutyoksári

Nagyon kedves mese, nagyon szerethető főhőssel és történettel. Bennem is biztosan elveszett egy Szutyoksári, bár talán nem volt ennyire rossz a helyzet, de én a magam részéről ki nem állhatom a patikarendet, a skatulyából húzták ki mondatokat. Ezerszer inkább vagyok Szutyoksári, mint más!!!!!!

meseanyu P>!
Annie M. G. Schmidt: Szutyoksári

Nekem ez nagyon tetszett. Talán azért, mert én is a mai napig kiöntöm az abroszra az italomat, leeszem magam vagy felfröcskölöm esőben a sarat a nadrágomra, netán beleülök valamibe. A gyerekem se volt soha az az élére vasalt, miközben a barátnője folyton úgy nézett ki, mint akit skatulyából húztak ki. Ez volt, amikor bántott, de aztán rájöttem, hogy ez biztos a génekben van.;-) És ez nem azt jelenti, hogy szeretem a rendetlenséget vagy a koszt, de teljes szívemből együtt érzek a világ Szutyoksáriaival, akiknek nem mindig minden sikerül úgy, ahogy szeretnék, de alapvetően jót akarnak, és mint a végén kiderül, még akár hősök is lehetnek.

2 hozzászólás
Uzsonna>!
Annie M. G. Schmidt: Szutyoksári

Jót nevettem Szutyoksári kalandjain, de nem élnék vele együtt!! :-)

3 hozzászólás
Juci P>!
Annie M. G. Schmidt: Szutyoksári

Nagy sikere volt, a gyerekek nagyon nevettek. Felszabadító ez a káosz, ami minden egyes történetben elszabadul. És azt is jó hallani, hogy végső soron nem akkora tragédia, ha az ember néha egy kicsit koszos lesz. (Vagy gyakran. És nagyon.)

1 hozzászólás
Simiréka I>!
Annie M. G. Schmidt: Szutyoksári

A mesekönyv főszereplője egy kislány, Szutyoksári, aki minden igyekezete ellenére sem tud tiszta maradni. Galibák sorozatát okozza akaratlanul, és kutyája, Koszmók, igazi hű barátként, nem marad ki a kalandokból. A könyv hat történeten ( Szobafogság, Habfürdő, Mindenkit kopaszra, Szutyoksári és az esküvő, Anyu beteg, Születésnap) át mulattatja olvasóit. Szutyoksári sohasem tétlen, és sohasem akarattal tesz rossz fát a tűzre. Csupa tenni akarás, jóindulat, gyermeki báj jellemzi, megfűszerezve egy kis hebehurgyasággal, figyelmetlenséggel, meggondolatlan ötletességgel.

Szutyoksári alakja nem csak kedves, szórakoztató, hanem nagyon szerethető is. Valahol magában hordozza mindazt, amit néha gyerekként mi is átéltünk, átélhettünk, és ráébreszt arra, hogy a jó, örömteli gyermekkorból nem hiányozhat a pancsolás, esőben tapicskolás, sárgyúrás, festék fröcskölés, porban fetrengés, önfeledt, folyton-folyvást megismétlődő beszutykolódás.

http://gyerekkonyvolelo.wordpress.com/2012/03/28/annie-…

altagi P>!
Annie M. G. Schmidt: Szutyoksári

Annyira aranyos és néha meghökkentő, amennyire egy mesekönyv csak lehet. Mindenki, gyerekek és felnőttek remekül szórakoztunk, sokat nevettünk, és nagyon megszerettük a főszereplőt.
Szutyoksári kalandjai nem feltétlenül tanulságosak, de őszintén nem hiányzott ez belőle. :)

Homolya_H_Tímea P>!
Annie M. G. Schmidt: Szutyoksári

Szutyoksári abszolút kedvenc ❤
Még bölcsis volt a lányom, amikor kapta, azóta sok-sok kisgyereknek meséltem a munkahelyemen, és már sokadszor itthon, ha jót akarunk derülni Sárin. ☺

Kek P>!
Annie M. G. Schmidt: Szutyoksári

Először a név kapott meg, hogy ezt meg kell nézni, ilyen címmel-névvel milyen lehet. Aztán, hogy olyan idős, mint én. Valahogy ez bevésődik az ember agyába… :) Aztán mikor megláttam a könyvtárban, tudtam, hogy ezt régóta akarom, de zavarba jöttem, mert annyira mainak tűnt. Szóval, naná, hogy kihoztam. Aztán egy kicsit csalódtam benne. Se a rajzok, se a történetek nem olyan fenomenálisak. De aztán figyelmeztettem magam, hogy ez mikor íródott, mikor adták ki, milyen gyerekkönyvek voltak az én koromban… És mindehhez képest ez nem is olyan rossz. Kész. Pont. Most már ismerem. Legfurcsábbnak azért mégis azt tartottam, hogy egy fodrász csak úgy ukk-mukk-fukk leborotvál 9 kölyköt kopaszra… No meg egy kutyát!!! Szóval, mese ide vagy oda, de ennek a mai történetnek itt igencsak kilóg a lába. Ja, és hogy egy kislány, aki már tud írni-olvasni, kopaszra nyíratja magát. No, én se vagyok igazán lányos fajzat, de azért ilyesmit kikértem volna magamnak annak idején!


Népszerű idézetek

altagi P>!

A környék összes utcáját ellepte már a hab. Egy férfi a telefonfülkéből éppen a tűzoltókat hívta.
– Segítség! – ordította a telefonba. – Azonnal jöjjenek, tűzoltó urak, és mindent hozzanak magukkal, amijük csak van!

30. oldal

altagi P>!

– […] Az én kislányom nem lila. Ami ott áll maga mellett, az egy lerágott szilvamag.

15. oldal

Kek P>!

Volt egyszer egy kislány, úgy hívták, hogy Szutyoksári. Azért kapta ezt a nevet, mert állandóan szutykos volt, maszatos a képe, ragacsos a keze. Csak akkor volt tiszta, ha éppen a kádból húzták ki. De félóra sem kellett hozzá, Sári újra fülig koszos lett.
Ezért aztán folyton-folyvást fürdött, ráadásul a kutyájával, Koszmókkal együtt, mert ő is állandóan piszkos volt.

5. oldal

lenne P>!

Szegény Janikának viszont nem jutott betű a fejére.

43. oldal, Mindenkit kopaszra!

4 hozzászólás
Kek P>!

Teri néni felsóhajtott:
– Szutykosak vagytok tetőtől talpig, de azért én nagyon büszke vagyok rátok.

Éljen!

95. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fiona van Heemstra – Tingue Dongelmans – Mies Bouhuys: Pim és Pom
Leopold J. Vermeiren: Pum, a kobold
Karina Schaapman: Az egértanya
Jeska Verstegen: Kannácska királykisasszony
Annemarie van Haeringen: A hosszú hajú királykisasszony
Rindert Kromhout: Kicsi Csacsi és a születésnapi ajándék
Mies Bouhuys – Fiep Westendorp: A vendégség
Max Velthuijs: Béka és az idegen
Sven Nordqvist: Findusz elköltözik
Zelk Zoltán: A három nyúl