A ​hivatalos Downton Abbey szakácskönyv 39 csillagozás

Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

A ​hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig.
Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából.
A gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között.
A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk.
A szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681310 · Fordította: Hajós Szandra

Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

A sorozat és a korszak rajongói biztosan szeretni fogják, mert gyönyörű képek vannak benne, idézetek a filmekből, és rengeteg háttérinfomáció illetve kultúrtörténeti érdekesség. A receptek általában bonyolultak és sok időt vesznek igénybe, de ezt sejtettem, és nem okozott meglepetést, nem is azért olvastam, hogy főzzek belőle, hanem a hangulat miatt. És azt megkaptam maradéktalanul. De aki főzni szeretne belőle, az sem panaszkodhat, mert nagyon alapos recepteket kap, gyakorlatias tippeket, és mindenre kiterjedő tanácsokat.

Erzsebeth P>!
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

Nagyon szép és látványos könyv kívül-belül, öröm volt elmerülni benne. Ünnepi hangulatom lett tőle.
Kastély és a sorozat rajongóinak nagyon ajánlom.

Nagyobb vendégsereg érkezésénél is biztosan fogok belőle receptet választani.

Boglinc P>!
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

Egyszerűen imádtam! Nem csak azért, mert rajongója vagyok a sorozatnak, és nem is csak azért, mert álomszép kivitelű kívül-belül, hanem azért is, mert ez sokkal több egy egyszerű szakácskönyvnél.

Persze tény, hogy az ízléses, aranyozott borítóval fogott meg először, de még az előzéklap mintájára is külön figyelmet fordítottak, képekkel is csordultig van töltve (bár sajnos nem jutott minden étel mellé fotó – ez az egyetlen hibája számomra), és a receptek mellett elképesztő mennyiségű információt kapunk.

Igazi kortörténet, megannyi érdekesség, megjegyzés, a sorozatból származó fotók és idézetek. Őrülten komplex, és én emiatt ugyanolyan lelkesedéssel tettem le, mint ahogy kézbe vettem.

A blogomon bővebben is írtam róla, képeket mellékeltem, és azt is megmutatom, mit készítettem el a receptek közül:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2022/06/annie-gr…

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681310 · Fordította: Hajós Szandra
Sister>!
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

Külalakját tekintve az egyik leggyönyörűbb szakácskönyv, ami valaha a kezembe került. De méltatlan lenne, ha csak receptek gyűjteményeként tekintenénk rá, mivel tele van érdekesebbnél érdekesebb gasztrokulturális kitekintéssel. Magukat a recepteket épp csak átfutottam, viszont a róluk szóló szemelvényeket elképesztően nagy élvezettel olvastam el. Annie Gray csodás munkát végzett, már csak ezért is érdemes kézbe venni.

Valószínűleg Mrs. Patmore szárnyai alatt kellett volna dolgoznom, hogy az ételek többségét el tudjam készíteni, de így is találtam olyat, amivel jó eséllyel magam is meg tudnék birkózni, és nem szükséges hozzá semmilyen extra alapanyag. Ha egy több fogásos Downton vacsorára nem is, de egy egyszerűbb, felfedezős kísérletezésre abszolút meghozta a kedvem! :)

SzaffiPolca P>!
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

A Downton Abbey rajongók biztosan megfigyelték, hogy a sorozatban a legtöbb interakció az étkezések közben vagy a konyhában zajik. S eközben bizony gyönyörködhettünk a gyönyörű tálalásban, az ételekben, vagy éppen megfigyelhettük, hogyan uralja a káoszt a lányokkal karöltve Mrs. Patmore. Személy szerint a kedvenc jeleneteim mindig a konyhában játszódtak, és tény, hogy itthon, nálunk is a konyha a központi a hely. Szinte folyton ott vagyok, szeretek sütni-főzni, ráadásul Downton Abbey rajongó lévén muszáj volt lecsapnom erre a könyvre. Kíváncsi voltam az angol ételekre, az elkészítési módjukra, és arra, hogy vajon mennyire tudnám ezt beilleszteni a többnyire magyaros ízlésvilágunkba. Találtam ütközéséket is, de azért azt kell mondanom, merőben más, mint a magyar konyha. Nagyon sok a halétel, ami ott érthető, itthon kicsit macerásabb, sajnos nálunk a hal inkább csak az ünnepi menü része.

Annyira meseszép ez a szakácskönyv, nem is tudom, hol kezdjem a méltatást, de haladok kívülről befelé. A borító nem is kényszerül különösebb magyarázatra: tökéletes. Színeiben, összhatásában, kivitelezésben; egyszerűen mesés. Adja a kor hangulatát, figyelemfelkeltő, egyszerű, de mégis nagyszerű. A keményborítós fedlap kapott egy védőborítót is, ez abszolút plusz pont.

A könyv nemcsak úgy belecsap a receptekbe, előtte kapunk egy kis korképet. A szerző időben betájolja a sorozatot (az I. világháború előtti évektől kezdődően egészen az 1920-as éveket öleli fel), és azt is leírja, hogy azok az események, amik ebben az időszakban történtek, mint például az I. világháború, az utána következő nehezebb időszak és a felső osztályok hanyatlásának időszaka milyen hatást gyakoroltak a mindennapi életre és az étkezési szokásokra egyaránt. Annie Gray ételtörténész figyelembe véve a sorozatban látott ételeket és a korabeli angol konyha fogásait, kutatásának eredményét ebben a csodás szakácskönyvben örökítette meg. Néhol egy kis modernizációra szorult az alapanyagok változása miatt, illetve a mértékegységekben is segít. Alternatív megoldást is kínál, ugyanis nem mindenhol beszerezhető egy-egy alapanyag, így kicsit megkönnyíti a mi dolgunkat is.

A könyv elején konyhai jegyzetek cím alatt számos hasznos információra bukkanunk – még én is tanultam új dolgokat –, ugyanis kapunk egy kis fejtágítást arról, hogy az alapanyagok miként lépnek kölcsönhatásba egymással, mi az eredmény, a receptekben felsorolt hozzávalók pontosan mit takarnak, milyen minőségű alapanyagot kell keresnünk. Rendkívül hasznos, érdemes elolvasni, mielőtt nekifogunk bármely receptnek.

A tartalomjegyzék is mutatja, Annie két nagy részre bontja a recepteket: Emelet és Alagsor. Ezen belül külön taglalja az előételeket, leveseket, reggeliket, desszerteket stb…

A képek gyönyörűek; találunk életképeket a sorozatból, illetve egyedi ételfotókat is. Amit hiányoltam az, hogy nem minden ételhez tartozik fotó, ami azért nehézkes, mert egy idegen ország ételeit nehéz vizualizálni kép nélkül. Jobban megkíván az ember egy-egy falatot, ha társul hozzá vizuális élmény. Ezt leszámítva kifogástalan, rajongóknak kötelező. Amint elkezdtem lapozgatni, előtört bennem a sorozat hangulata, és persze egyből éhes is lettem. Nem csak az ételekhez kaptam ötletet, de a tálaláshoz is, hiszen arról is kapunk korhű leírást.

peka87>!
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

Rajongóknak kötelező!
Amikor először hallottam, hogy megjelenik a könyv, már tudtam, hogy nem élhetek nélküle :D Egyrészt a sorozatot egyenesen imádom, szerintem már legalább négyszer végignéztem, másrészt valami perverz okból gyűjtöm a szakácskönyveket, pedig pár éve már rájöttem, hogy igazából nem is szeretek főzni (csak hát ugye muszáj), jókat enni viszont nagyon is.
A könyv egyszerűen gyönyörű, a receptek nagyon jók benne, de ezen túl számomra olvasmánynak is érdekes, sokat meg lehet tudni belőle arról, hogyan is éltek az emberek abban az időben.

nana1>!
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

Egy igazán igényes kötet minden szempontból. Azt kaptam, amit ígért a címe. A kornak megfelelő receptek, amik olvasásra megvalósíthatók, egy csomót be is jelöltem, hogy ki kell próbálni. Csodás képek, remek magyarázatok, minőségi papír.

reerose>!
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

Nem gondoltam volna, hogy valaha egy szakácskönyvet bejelölök molyon, de ez annyival több egy szakácskönyvnél, hogy ideillőnek éreztem. Nekem ráadásul pont azok az elemei tetszettek, amik kiemelték a szakácskönyvek közül: a korabeli dolgok, életmód, praktikák, furcsaságok leírásai. Ezek nagyon érdekesek voltak, ismeretterjesztő könyvként is megállnák a helyüket.
Ezzel szemben a recepteket abszolút használhatatlannak érzem, szerintem egy kezemen meg tudnám számolni, hány olyat olvastam, amit talán megcsinálnék. A többséghez olyan hozzávalók kellenek, amikről életemben nem hallottam, vagy épp különféle alaplevek, előre elkészített hozzávalók, stbstb. Ráadásul a legtöbb annyira macerás, hogy erre tényleg szakácsnőt kellett alkalmazni. Értem, hogy akkoriban valóban hivatásos szakács(nő)k főztek, és hogy a könyv korhű recepteket próbált bemutatni, viszont pont ezért nem fogok kb semmit sem kipróbálni belőle (max nagyon átdolgozott formában).
Alapvetően nagyon szép a könyv, látszik rajta a minőség! Az picit zavart, hogy nem minden recepthez van fotó, mert némelyik ételt nem igazán tudtam elképzelni. De összességében albumhoz tudnám hasonlítani, gyönyörű képekkel, igényes elkészítéssel.

kisssan27 >!
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

Szép kiállítású, látványos képeskönyv-szakácskönyv, az angol tévésorozat kedveltségére építve; abból kölcsönzött idézetekkel és fényképekkel is, megfűszerezve némi (angol) kultúrtörténettel.
Étkei egyhangúak (felük édesség-sütemény), a díszítés és a tálalás által tűnhetnek esetleg vonzónak.
Meghökkentő a 178. oldalon található „káposzta, ahogy Budapesten készítik”.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

beitghanima>!

Az ételek fontos szerepet játszanak életünkben: az, hogy hogyan és mit eszünk, megmutatja valódi énünket.

15. oldal

Boglinc P>!

MRS. PATMORE: De miért lenne rá szükségünk?
DAISY: Ez egy keverőgép. Felveri a tojást és a tejszínhabot, meg minden egyebet.
MRS. PATMORE: De ez a ti dolgotok Ivyval.
DAISY: És boldogok lennénk, ha nem a miénk lenne.

~ 4. ÉVAD, I. RÉSZ


Hasonló könyvek címkék alapján

A hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv
Jamie Oliver: Jamie természetesen
Jamie Oliver: Karácsonyi receptek
Mary Berry: Életem receptjei
Ella Mills: Deliciously Ella vegán szakácskönyve
Yotam Ottolenghi: Vegetáriánus finomságok
Jamie Oliver: …és egyszerűen csak főzz!
Yotam Ottolenghi – Sami Tamimi: Jeruzsálem
Bächer Iván: Íz-lelő
Heston Blumenthal: A tökéletesség nyomában