Az ​ősi bölcsesség 2 csillagozás

Annie Besant: Az ősi bölcsesség

A könyv bemutatja a létezési terünket jelentő világokat, a fizikai világ okkult oldalát, az asztrális világot -beleértve a halál utáni életet- és a mennyei világok működését. Részletesen ismerteti a mindenséget mozgató nagy törvényeket, mint a karma, az újraszületés és az áldozat törvénye, és kitér a világegyetem kialakulására is. Elemzi a világ vallásainak hasonlóságait, közös gyökereiket. Mindezek a hasonlóságok egyetlen forrásra utalnak, a beavatottak hierarchiájára, amely az emberiség fejlődését vezeti és vigyázza.

Eredeti cím: The ancient wisdom

Magyar Teozófiai Társulat, Budapest, 2009
316 oldal · ISBN: 9789638580788 · Fordította: Vadnay Emma, Reicher László
Magyar Teozófiai Társulat, Budapest, 1994
378 oldal · ISBN: 9630430592 · Fordította: Vadnay Emma, Reicher László

Isley IP>!
Annie Besant: Az ősi bölcsesség

Blavatsky magnum opusához, a Titkos Tanításhoz nagyszerű bevezető Besant Ősi Bölcsessége. Nyugodtan nevezhető úgyis, mint bevezető a teozófiába. Végigvezeti az olvasót azokon a világokon, amelyeken az ember fejlődése zajlik és bemutatja az ember különböző tudathordozóit. Emellett több fejezeten keresztül taglalja az újraszületés és karma témakörét.

Isley IP>!

Némelyek valamivel később kezdték útjukat, mint mások, és habár képességei mindegyiknek ugyanazok, az egyik mégis továbbfejlesztette már azokat, azon egyszerű oknál fogva, hogy a fejlődésre hosszabb idő állt rendelkezésre, mint fiatalabb testvérének. Gáncsoljuk-e, megvetjük-e a magot, mert még nem virág, a bimbót, mert még nem hozott gyümölcsöt, a gyermeket, mert még nem férfi? Éppoly kevéssé lennénk igazságosak, mint ha a csírázó állapotban lévő vagy gyermekded lelket hibáztatnánk, vagy megvetnénk, mert még nincs azon a fokon, amelyen mi állunk. Magunknak sem teszünk szemrehányást azért, mert ma még nem vagyunk istenek. Eljön az idő, amikor ott fogunk állni mi is, ahol idősebb testvéreink állnak. Miért hibáztatnánk a fiatalabb lelkeket azért, mert még nincsenek ott, ahol mi? Maga a „testvériség” szó is a vér azonosságát és a fejlődés egyenlőtlenségét foglalja magában, és ez által pontosan leírja azt a köteléket, amely a világ minden teremtményét összeköti egymással: azonosság az élet lényege tekintetében, egyenlőtlenség az élet megnyilvánulásának foka tekintetében.

164-165. oldal, 6. fejezet - A buddhikus és nirvánikus világ