Désirée 239 csillagozás

Annemarie Selinko: Désirée Annemarie Selinko: Désirée Annemarie Selinko: Désirée

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Désirée, ​egy marseille-i selyemkereskedő lánya, tizennegyedik születésnapjára naplót kap édesapjától. Miről írhat egy szeleburdi kislány a francia forradalom ötödik évében? Természetesen környezetéről, a családi eseményekről: ruháiról, nővére vőlegényéről, majd a maga első szerelméről (aki nem más, mint a későbbi francia császár, Bonaparte), csalódásról, utazásokról, udvarlókról – örömökről és bánatokról, reményről és boldogságról.
Serdülőéveinek fordulatai után Désirée kalandos körülmények között Párizsba kerül, és itt egy végzetszerű találkozás alkalmával megismerkedik a napóleoni kor egyik meghatározó alakjával, akivel végül összeköti az életét. Szerelmük és házasságuk fordulatokban gazdag története egyben a korszak krónikája is: a történelmi kulisszák között, a vonzóan csinos nővé cseperedő kereskedőlány körül megelevenedik a köztársasági Párizs, majd a színpompás császári udvar. Noha Désirée férje a fokozódó zsarnokság és a vég nélküli, értelmetlen háborúskodás miatt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1951

>!
Palatinus, Budapest, 2006
664 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639651303 · Fordította: Sarlós Zsuzsa
>!
Árkádia, Budapest, 1988
676 oldal · puhatáblás · ISBN: 963307102X · Fordította: Sarlós Zsuzsa
>!
Európa, Budapest, 1988
676 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630745909 · Fordította: Sarlós Zsuzsa

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Napóleon · Désirée Clary · Jean-Baptiste Bernadotte


Kedvencelte 81

Most olvassa 7

Várólistára tette 166

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Chivas>!
Annemarie Selinko: Désirée

Nagyon nehéz lesz értékelést írni, mert ez az a könyv, amit olvasni kell, és nem beszélni róla. Én így érzem. Nekem nagy kedvencem lett, hihetetlen, a nagybetűs történelem, az amikor az elképzelhetetlen dolgok valósággá válnak. :) Fantasztikus történet, csodálatosan megírva. Maga a történelem. :)

2 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Annemarie Selinko: Désirée

Nagyon érdekes és jó könyv volt, tetszett.
Boldogult ifjúkoromban láttam filmfeldolgozást, de a könyv természetszerűleg sokkal többet adott, az akkor történelmi korról és helyzetről.
A főhősnő nagyon szimpatikus volt, kedves volt a barátsága Napóleonnal és ő igazán remek férjet talált neki. A napóleoni birodalom összeomlását egyedül Désirée és férje pozíciója élte túl.
Remek karakterek, színpompás helyszínek és hiteles történelmi események voltak a könyvben és természetesen valós történelmi személyeket ábrázolt. Mégis élvezetes és szórakoztatóan olvasmányos volt.

Szédültnapraforgó>!
Annemarie Selinko: Désirée

Bár valós történelmi eseményekre épül, én egy kicsit másféle regénynek képzeltem. Nagyon kedves és romantikus történet, egyben száraz is időnként, ezért kapta a 4 csillagot. Nekem túl sok volt a háború, a stratégia…a marsallok, a császár heppjeit nagyon untam :( Nem kedveltem meg Napóleont. Viszont Desirée-t nagyon szerettem és drukkoltam neki, hogy jól alakuljon a sorsa és kedveltem a férjét is, Jean-Baptist-ot. Milyen eszes nő volt, türelmes, kivárta a sorát és jól alakult az élete :) Jó, hogy Napoleon nem vette el…így sokkal, de sokkal jobban járt :)

Mrs_Mila>!
Annemarie Selinko: Désirée

Ó drága, kicsi Désirée! Ez egy különlegesen élvezetes történet volt!
Nem vagyok oda a történelmi könyvekért, bár ezt talán addig ne jelentsem ki, amíg nem olvasok ebből a műfajból még többet. Ugyanis igazán szórakoztató módon elevenednek meg a történelmi események, jelen helyzetben egy selyemkereskedő lányának nézőpontja útján. Ilyennek kellene minden történelem könyvnek lennie, sokkal jobban emlékeztem volna dolgokra.
Nagyon érdekes volt látni, ahogy egy 14 évesen először szerelmes lányból az élet kit farag. Milyen volt, majd milyenné vált Napoleon, valamint hová jut a többi szereplő, és hogyan elevenedik meg egy könyv által az általunk már valamennyire ismert történelem. Előre bocsátom, mivel sosem szerettem, nekem sok minden újnak hatott és néhány dolognak utána is néztem, mert nem tudtam, hogy egyébként mennyire lehet hiteles ez a kötet.
Jajj Istenem, én annyira szeretem ezt a kort egyébként! Bár nehezen tudnék itt élni az biztos. Mennyi minden más volt! Már maga a kor leírása is elvarázsolt. A társadalmi elvárások, a szokások, az illendőségek. Különös érzés volt ebben a környezetben megismerni Napoleont és családját. Különös volt belecsöppenni egy selyemkereskedő lányának szeleburdi életébe. Ennek a „butuska” kis lánynak az életébe, aki bizony hamar felnő és egyáltalán nem butuska, ahogy ő azt gondolja. Akire rátalál a szerelem, rövid időn belül kétszer is, hisz első szerelme csalódásba fullad. Rendkívüli látni az Ő szemével Napoleont, a gondolkodásmódját, a tetteit. Kicsit olyan, mintha mindvégig a társalkodóban ülnék és állandó titkokba lennék beavatva Désirée által, akinek a szemén keresztül végig kísérhetjük Napoleon nagy terveit, érdemeit, császárságát, majd bukását. Hisz, bár nem vette el őt Napoleon, az élete végéig valamennyire részesei voltak egymás életének már csak a rokoni szálakon keresztül is.
Nagyon megható és megindító volt a történet. A sok veszély közepette élni. A bizonytalanságban várni, hogy a férjem vajon vissza jön-e a frontról. Egyre nagyobb hatalmassággá válni, annak súlyát viselve. Anyának lenni felelősségteljesen. Rengeteg teher, ami alatt Désirée, ha meg is ingott, végig kitartott és remekül csinálta.
Minden tiszteletem a Tiéd, drága Désirée. Hogy mindezt így végig csináltad.

Lebilincselő könyv, alig vártam hogy folytathassam, nehezen tettem le. Annyira furcsa, mert mindezt úgy érte el, hogy semmi fantasztikus, űrbéli és mágikus dolog nincs benne. De még csak igazán intim jelenet sem. Még is odaszögezett az ágyra, és sugallta hogy olvaasssolvaaass…
Hihetetlen érzelmi magasságokba emelt, majd romba döntött és mindezt mesterien művelte. Finoman átszövi a szerelem, a rózsaszín szál, de mindig csak annyit kaptam, hogy ne unjam meg. Zseniális. Pont annyi politikát, harcot, cselszövést, ármányt és romantikát kaptam, amennyi kellett, mindezek mellett pedig az arányok is ideálisak benne. Ez egy tökéletesen megkomponált mű, és egyáltalán nem túlzok.
Egy dolog viszont nem tetszett spoiler
Mindenkinek el kellene legalább egyszer az életben olvasnia. Én, biztosan nem utoljára olvastam ezt el.

>!
Európa, Budapest, 1988
676 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630745909 · Fordította: Sarlós Zsuzsa
3 hozzászólás
Agatha>!
Annemarie Selinko: Désirée

„Marie, meg tudnád mondani, hogyan sikerült nekem a világtörténelembe belebonyolódni?”
Igen, ez a történet megerősíti az emberben, hogy a véletlen hatalmas úr, és igenis milliók életét befolyásolhatja ha valaki jókor/rosszkor jó/rossz helyen van.
Az alig 15 éves Bernadine Eugénie Desirée Clary véletlenül találkozik egy fiatalemberrel, aki a vendégségbe magával hozza öccsét, a tábornokot, mert szegény korzikai menekültként olyan kevés embert ismernek Marseilles-ben. Valahol ezidőtájt kezdődik Napoleone Buonaparte karrierje. És ezzel kezdődi az a korszak is, amikor hősnőnk elválaszthatatlan része az életének.
Hatalmas erőssége a könyvnek, hogy bár napló, de néha évek telnek el, néha pedig napok a bejegyzések között, így a elején a gyerekes bejegyzésektől eljutunk egészen Napóleon Szent Ilona szigetére történő száműzéséig, vagyis majd' 40 év történetét öleli fel a könyv. A történelem izgalmas eseményei mellett tanúi vagyunk Desirée lányként, majd anyaként és marsallfeleségként, végül trónörökösként és királynéként töltött életének, aminek a ragyogó bálok és a magányos esték egyaránt fontos részei.
Bevallom, erről a korszakról a tudásom kimerül nagyjából a középiskolai tanulmányaimban, és ott is inkább a forradalom időszaka, a Bastille, a lefejezések, Marat, Robespierre és a többiek voltak emlékezetesek, meg úgy általában Napóleon nagyra törő tervei. De most nagyon sok újdonságot tudtam meg róla, Josephine-hez fűződő kapcsolatáról. És nagyon különleges élmény volt az északi szál, Svédország-Norvégia-Finnország történelmének egy olyan részébe nyerhettem bepillantást, amiről nekem fogalmam sem volt.
A fél csillag levonása egyrészt amiatt van, hogy nagyjából a feléig nem igazán érdekfeszítő a könyv spoiler, inkább a stílusa a megnyerő, amire hangolódnom kellett, a másik ok pedig a vége, mert az fura volt számomra – spoiler

holdpillango>!
Annemarie Selinko: Désirée

Szánom-bánom, hogy ezt ilyen sokáig húztam, nem kellett volna. Biztosan a regény hosszúsága és a francia nevek rémítettek meg…
Rengeteg téma felmerül a történetben: családi viszonyok, testvérek közötti kapcsolat, anya-fia kapcsolat, szerelem, csalódás, áldozathozatal, arisztokrácia, polgárság, etikett, háború, császárság, hatalom, halál, öngyilkosság stb.
Érdekes volt Napóleonról olvasni, habár sokat tudtam róla a kötet fellapozása előtt is, mégis árnyalta a személyéről kialakított képemet. Svédország és Franciaország történelmét, meg nyilán Európa történetét is megismerheti az olvasó eme naplóregény alapján, nekem alapvetően a svéd vonal nyújtott érdekességet, összességében örömmel elevenítettem fel a 19. századról szóló ismereteimet.
Bernadotte tábornok volt a kedvenc szereplőm, aki katonai és politikai személyként is fontos szerepet töltött be, örültem, hogy a sok kérő közül végül ő lett a férje Clary kisasszonynak. Désirée-t is szerettem, jó volt végigkísérni az életét: megismerhetjük fiatal lányként, testvérként, majd feleségként, anyaként, marsallfeleségként, királynéként, és habár lehet, első látásra nem állja meg mindenhol a helyét, türelme és elszántsága példa lehet mindenki számára. Nekem legalábbis azzá vált.

Szelén>!
Annemarie Selinko: Désirée

Úgy rémlik, mintha olvastam volna már ezt a könyvet, valahogy időnként ismerős volt. Összességében tetszett, csak egy kicsit rövidebb is lehetett volna, de olyan kedves történet, olyan bája van, hogy igazából letehetetlen. Jól esett a lelkemnek :)

szucsiani P>!
Annemarie Selinko: Désirée

Napóleon életét, uralkodását többen megírták, megfilmesítették, de ebben könyvben teljesen más szemszögből, a volt menyasszonya naplójából ismerjük meg.
Desiérée egyszerű selyemkereskedő családból származott, s egy véletlen találkozás Napóleon bátyjával, megváltoztatta saját és testvérei életét is, ezzel részesévé vált a francia, majd férje Bernadotte tábornok révén a svéd történelemnek is. Nagyon megkedveltem ezt az okos nőt, aki soha nem tagadta meg származását.
A svéd történelemről nem sokat tudtam, ezért kicsit utána olvastam a könyvben leírtaknak. Megdöbbentő belegondolni, hogy a mai svéd uralkodók a regény főhőseinek a leszármazottai.

serengeti>!
Annemarie Selinko: Désirée

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 4
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 4,5
Érzelmek (ábrázolása): 4
Izgalom: 5

Hihetetlen élményt adott a könyv, alig bírtam letenni. Annemarie Selinko remek író, nagyon kedvelem a stílusát. Eredeti ötletből született a történet, ami Napoleon felemelkedését és bukását dolgozta fel Desirée-nek, első szerelmének szemszögéből nézve, egészen történelemhűen, mégis olvasmányos, regényes formában. A tartalom kidolgozott, a mondanivaló kis híján tökéletesen átjut az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából meggyőző, a könyv világa jól átélhető. Selinko érdeme a szereplők érzelmeinek alapos ábrázolása. A történet mindvégig izgalmas, érdekfeszítő.

gingalló>!
Annemarie Selinko: Désirée

Nem vagyok nagy barátja a történelmi regényeknek. Van persze néhány kivétel, de magamtól ritkán kezdek bele egy ilyen kalandba. Ezt a könyvet is már évek óta tologatom ide-oda, most is csak azért vettem le a polcról, / jó vastag, két normál könyv fér majd el a helyén/, mert könyvet úgy nem adok ki a házból, hogy ne olvastam volna el.Hát ez lett az év legkellemesebb meglepetése. Szellemes, gördülékeny, néha ironikus, néha szentimentális, könnyed, nem unalmas, nem tudományoskodó,nem izzadtságszagú.Próbára ajánlom másoknak is.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Szelén>!

Nagyon beteg voltam: megfázás, torokfájás, magas láz, és amit a költők összetört szívnek neveznek.

115. oldal

mdmselle I>!

Mi sokkal gyakrabban fürdünk, mint mások, mert papa haladó nézeteket vallott, […] ezért majdnem minden hónapban megfürdünk a hatalmas fakádban.

77. oldal

3 hozzászólás
Lunemorte P>!

A világtörténelem végül is minden ember együttes sorsa, nem igaz? Nemcsak azoké, akik halálos ítéleteket írnak alá, vagy akik tudják, hová kell elhelyezni és merre irányítani az ágyúkat. Én másokra gondolok. Azokra, akiket lefejeznek, vagy akikre rálőnek, alapjában véve minden férfira és nőre, aki él és remél és szeret és meghal.

Kapcsolódó szócikkek: történelem
nagy_csilla>!

Késő éjszaka van, mindenki azt hiszi, rég nyugovóra tértem, hogy kipihenten készüljek fel a Desideria svéd és norvég királynő tiszteletére holnap és holnapután rendezendő ünnepségekre.De egyszer még írni akartam a naplómba. Milyen különös, hogy épp most érkeztem utolsó oldalához!
Egyszer sok évvel ezelőtt, születésnapi ajándékaim között feküdt az asztalon, üres fehér oldalaival. Tizennégy éves voltam, és tudni szerettem volna, mit is írjak bele. „Bernardine Eugénie Desirée Clary polgártársnő történetét” – mondta papa.
Papa én leírtam, semmit sem hagytam ki, és nincs más hozzáfűznivalóm.A polgártársnő története véget ér, a királyné története most kezdődik.

Kapcsolódó szócikkek: Désirée Clary
Szelén>!

Önkéntelenül hajoltam le egy piros kockáért. – Mik ezek? A római király játékai?
– Igen is, nem is. A hadjáratok tervezéséhez használom ezeket a kockákat. Mindegyik egy-egy hadtestet jelent, a belőle kiálló peckek a hadosztályok számát. Az a piros, amit felemelt, Ney marsall harmadik hadteste. Öt pecke van, a hadtestnek tehát öt hadosztálya. Az a kék Marmont hadteste, három hadosztállyal, és így tovább. Ha kirakom a szőnyegre, pontosan látom a hadrendet – a térkép a fejemben van.
– De rágni is szokta a kockákat? – kérdeztem, és meglepetten néztem a kezemben lévő pirosat.
– Nem én, hanem a római király. Amikor behozzák ide, kiszedi a kockákat, játszik velük, és rágcsálja őket. Tudj' isten miért, legjobban a hős Ney marsallt kedveli!

523-524. oldal - III. rész: Párizs, 1813. április eleje (Európa, 1988)

Kapcsolódó szócikkek: Désirée Clary · Napóleon
Szelén>!

… találkoztam egy nagyon érdekes arcú és kimondhatalan nevű fiatalemberrel – Bunapat, vagy vagy Bonapart, vagy valami ilyesmi.

16. oldal

ocimumBasilicum>!

– Désirée, könyörgök, ne késd le a saját koronázásod!

669. oldal

Csancs>!

– Nem találom sehol, Jean-Baptiste!
– Mit nem találsz?
– A bűneimet. Mindet leírtam egy papírra, és most elvesztettem a cédulát.
– Az ég áldjon meg, hát nem tudod kívülről?
– Nem. Nagyon sok van… Persze aprócska bűnök. Ezért kellett leírnom. Yvette, nézd meg még egyszer a mosásra váró holmi alatt!
[…]
– Mama, legfőbb ideje indulni – lépett be Josefina.
– De nem találom a bűneimet – panaszkodtam. – Nem tudnál néhányat kölcsönadni?

669. oldal

holdpillango>!

Életem utolsó nagy meglepetésének nézek elébe – gondoltam útközben –, a megismerkedés egy ismeretlen férfival mindent jelenthet. Vagy semmit. Fél óra múlva kiderül.

Kapcsolódó szócikkek: Désirée Clary
1 hozzászólás
vvn_e>!

– Désirée, súlyos hibát követsz el, ha nem veszed komolyan Napoleont – figyelmeztetett Julie.
– Elfelejted, hogy én voltam az első ember a földön, aki komolyan vette.

Kapcsolódó szócikkek: Désirée Clary · Napóleon

Hasonló könyvek címkék alapján

Dallos Sándor: Aranyecset
Émile Zola: Hölgyek öröme
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Charlotte Brontë: Shirley
Alexandre Dumas: Akté
Gustave Flaubert: Szalambó
Jókai Mór: Egy az Isten
Hugo Viktor: A Notre Damei toronyőr
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában
Nevil Shute: Az örökség