Egy ​spulni kék cérna 22 csillagozás

Anne Tyler: Egy spulni kék cérna Anne Tyler: Egy spulni kék cérna

Anne Tyler legújabb, immár huszadik regénye négy generációt felölelő családtörténet, egy átlagos amerikai családé, melyet éppen a hétköznapisága teszi különlegessé.
Gyerekek születnek és felnőnek, átlagos és különc gyerekek, vérszerintiek és örökbefogadottak. Életek kezdődnek és teljesednek ki, vagy érnek hirtelen tragikus véget. Minden látszólag állandó, ugyanakkor folytonos változásban van. Még a ház is, amely akár egy élő szereplő, jelen van mind a négy generáció életében, együtt lélegzik a családtagokkal, hat a sorsukra. Akárcsak egy olyan egyszerű kis tárgy, mint egy spulni kék cérna…

Anne Tyler, a kortárs amerikai irodalom élő klasszikusa ezúttal is remek tollforgatónak bizonyult. Egyszerre megható és mulatságos regényét átszövik az élet apró-cseprő történései, kisebb és nagyobb tragédiái. A történet egy századnyi amerikai valóságot ölel fel: a nagy amerikai álom valóra válását, döcögös megélését és darabokra hullását.

Eredeti mű: Anne Tyler: A Spool of Blue Thread

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Tericum, Budapest, 2015
386 oldal · ISBN: 9789634380290 · Fordította: Megyeri Luca
>!
Tericum, 2015
388 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155285776 · Fordította: Megyeri Luca

Enciklopédia 1


Most olvassa 3

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Anne Tyler: Egy spulni kék cérna

Kicsit többet vártam, mert Hornby valahol azt írta, hogy úgy szeretne írni, mint Tyler, de engem így elsőre nem győzött meg a hölgy, hogy olyan jól írna, nekem inkább átlagos élmény volt. Mindenképpen érdekes, életszerű, és jól megírt könyv, de nekem mégis hiányzott valami a katarzishoz. Ettől függetlenül fogok még szerintem olvasni a szerzőtől, mert azért azt már meg kell becsülni, ha olvasás közben nem bosszankodom és nem unom magam.

1 hozzászólás
>!
cseri P
Anne Tyler: Egy spulni kék cérna

Nagyon tetszett. Érdekes, hogy régebben olvastam két könyvet Anne Tylertől, mind a kettőt jól lepontoztam, most azok vagy ennyivel rosszabbak, vagy ma már jobban tetszenének, illetve még gyanakszom a fordításra. Ennek a hátuljára az van írva, hogy az amerikai Száz év magány, ez egy tökéletes baromság, semmi köze a Száz év magányhoz, ez egy teljesen földhözragadt, mindenféle mágikus szálat nélkülöző történet, de pont ez benne a jó. Egy elég kiterjedt családról van szó, a történet négy generáción ível át, központi figurái Abby és Red, a négygyerekes házaspár meg az ő hatvanas-hetvenes években született gyerekeik, a történet pedig a 2010-es években fejeződik be. Ugyanakkor visszatekintünk a korábbi generációra is, ezt azt jelenti, hogy Red szüleinek a történetét is megismerjük, ami egyébként elég meglepő, engem viszont Abbyék és a gyerekeik története jobban megfogott. Olyan valóságosak voltak a jellemrajzok, a párbeszédek, a konfliktusok, azt hiszem, ezek mindenhol a világon kb. így zajlanak le. Mindemellett egy könnyen olvasható, érdekes regény.

4 hozzászólás
>!
saribo P
Anne Tyler: Egy spulni kék cérna

Általában szeretem a családregényeket, de most, hogy vissza kell vinnem ezt a könyvet könyvtárba, megpróbáltam felidézni, mennyire tetszett, mire emlékszem belőle, és hát csak a nagy semmi, abszolúte nem maradt nyoma. Ebből következtetve nem tetszett túlzottan – egynek elment a nyaralás alatt, de semmi több.

>!
Bencuska
Anne Tyler: Egy spulni kék cérna

Nem tudom ki ajánlotta.100 oldalt elolvasva sem értem miért is kell megjelenni ennyi értelmetlen semmi mondanivalóval nem rendelkező könyvnek, hisz arra ott a tv.

2 hozzászólás
>!
evii29 
Anne Tyler: Egy spulni kék cérna

Ez a könyv nem szólt semmiről. És össze-vissza ugrált az időben. Denny bolond, az anyja sem egészen normális, de mikor jött Linnie Mae és Junior története hát ott bizony jópárszor felhúztam a szemöldököm „hábazmeg” sóhajtások kíséretében. Eh.

>!
nana1
Anne Tyler: Egy spulni kék cérna

Nekem nem jött be, igazából nem értem miről szólt. Hiányzott a történet kidolgozottsága. Túl nagy léptékben haladt számomra.

>!
Hajnalka_Ferencsák
Anne Tyler: Egy spulni kék cérna

Ezt a könyvet én annyira vártam, tömve volt vele a Pinterest anno, hogy minden könyvklub ezt olvassa, stb.
De… hát velem lehet a baj? Annyira nem fogott meg. Többször letettem, megfogtam, hogy najó, most már tudjuk le, lehet a vége megmenti…de ennek se eleje, se vége se közepe nem volt gyakorlatilag. Történetek, történetek, összevisszaságban, egy család több generációjáról. Nem szenvedtem látványosan, de ha nagyon őszinte akarok lenni, ez a könyv nem érte meg az érte adott pénzt.
A szereplők nagy részét még csak szeretni sem lehetett. Sajnálom, de csalódás volt.


Népszerű idézetek

>!
Delena

…csak annyira lehetsz boldog, mint a legboldogtalanabb gyermeked.

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szülő
>!
Adrienn57 P

Legfeljebb csak annyira lehetsz boldog, mint a legboldogtalanabb gyermeked.

>!
Delena

A problémás gyerekek szülei egyvalamit sosem mondanak ki. Méghozzá azt, hogy mekkora megkönnyebbülés, amikor a gyerekük élete végül rendeződik. De vajon mit kezdjenek azzal a haraggal, amely az évek során felgyülemlett bennük?

174. oldal

>!
Delena

– Gondoltál már arra, milyen nagyképűek ezek a keleti szőnyegszövők? Szándékosan szabálytalan mintákat készítenek a szőnyegekbe, nehogy bárki is azt gondolja, hogy versenybe szállnak Istennel.

176. oldal

>!
evii29 

Mégis, mindenki tudja, hogy van ez, ha hiányzik az, akit szeretünk. Az ember minden idegenben őt véli felfedezni, abban reménykedve, hátha őt látja.

46. oldal

>!
Delena

– Stem épp odafent zuhanyozik, egy perc múlva itt lesz.
– Miért itt zuhanyozik?
– Tessék? – szólt közbe Red váratlanul, így Abby megmenekült a válaszadástól.
– Azt kérdeztem, miért van itt.
– Mit miért?
– Jaj, Redcliffe! Vegyél már egy nyavalyás hallókészüléket!
– Van hallókészülékem. Kettő is.
– Akkor használhatnád!

142. oldal

>!
Delena

– Mi a baj, nyuszika? Valami belement?

146. oldal

>!
Delena

– Az Isten szerelmére, minek maradna bárki is? Ha a szüleitek tényleg olyan rozogák lennének – amit kötve hiszek, hiszen alig múltak hetvenévesek –, akkor nyugdíjasházba kellene költözniük. Más emberek is ezt teszik.

148. oldal

>!
Delena

Életünk kis szakaszában vagyunk fiatalok, mégis úgy tűnik, mintha örökké tartana. Az évek múltán pedig, ahogy öregszünk, egyre gyorsabban halad, így végül a két időszak egyenlővé válik.

179. oldal

>!
Delena

– Carla anyja eltörte a csuklóját, ezért Carla bevitte az ügyeletre.
– Ó, szegényke, de sajnálom – mondta Abby, mire a többiek is együttérző dünnyögésbe kezdtek. (Legalább Carla még létezett.) – És hogy van? Tudott fejni?
– Mit csinálni?
– Fejt le elég tejet?
– Nem, hoztam tápszert – mondta Denny megütögetve a rózsaszín válltáskát.
– Tápszert – ismételte Abby. – De így csökkenni fog a mennyiség.
– Milyen mennyiség?
– Hát az anyatej! Ha tápszerrel etetik a csecsemőt, az anyának elapad a teje.
– Ó, Susan tápszeres gyerek!

30. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel
Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a prérin
Khaled Hosseini: És a hegyek visszhangozzák
J. Nozipo Maraire: Zenzele
Upton Sinclair: Letűnt világ
Sarah Dessen: Figyelj rám!
Toni Morrison: Salamon-ének
Richard Paul Evans: A karácsonyi doboz
Toni Morrison: A kedves
Ania Ahlborn: Vértestvérek