Lélegezz! 53 csillagozás

Anne-Sophie Brasme: Lélegezz!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

17 ​évesen úgy érzi az ember lánya, a világ összeesküdött ellene. Mindent szenvedélyesen él meg: a szerelmet, a szülőktől való elszakadást, a barátságot. Főleg a barátságot. Charlène, a Lélegezz! főhősnője esetében ez az érzés az őrületig fokozódik. Sarah érkezésével, aki pillanatok alatt a legjobb barátnője lesz, a lány újjászületik: végre valaki, aki hasonlít rá, aki megérti, akivel mindent megoszthat. Ez azonban nem tart soká: a barátság rémálommá fajul, ahogyan azt Charlène előre megjósolja. Majd színre lép a gyűlölet, az irigység és a féltékenység. És az érzelmek, a harcok tébolyult kavalkáddá sűrűsödve gázolnak át Charlène fiatal életén.
Anne-Sophie Brasme, a jelenleg középiskolai tanulmányait végző szerző alkotása a tavalyi esztendő legsikeresebb francia elsőkötetes regénye volt.

„Fogd be, Charlène! Idegesítesz a könyörgéseddel, a gyerekes szeszélyeiddel. Hagyd abba Charlène, bosszantasz. Ne csinálj semmit! Ne gondolkodj többet! Ne élj tovább! Elégedj meg… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2002
162 oldal · ISBN: 9639348724 · Fordította: Laky Krisztina

Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Floracska98
Anne-Sophie Brasme: Lélegezz!

Ahhoz képest jó, hogy ilyen fiaal lány írta, de….

>!
fülcimpa
Anne-Sophie Brasme: Lélegezz!

Hatalmas vállveregetés a kamasz Anne-Sophie-nak, aki persze ma már kész Nő! Amiről ír, tipikus. Zseniális mondatokkal! Picsa kamaszok, akik sülve-főve együtt vannak, közben féltékenyek egymásra, képesek szétalázni a másikat a többiek előtt, persze minden gázos eset után folytatódnak a közös lógások… De itt, ebben a történetben, valahogy másképp alakult minden…
Megjegyzem, a tinédzser korszakomat mélyen éltem meg, sok marhasággal telepakolva, de ennyire rohadékok sosem voltunk egymással.

>!
majdmelinda
Anne-Sophie Brasme: Lélegezz!

Bevallom, nekem nagyon tetszett. Korához képest szépen felépített, összeszedett munka, jó történetvezetés, semmi csapongás. Egyszerű és élvezhető. Amikor a végére értem, meg voltam kicsit illetődve, mert erre valahogy nem számítottam. Kicsit talán drasztikus lett a végkifejlet, de végeredményben nagyon jól fokozza az utolsó oldalig a hangulatot, amikor meg lógva hagyja, hogy kiderül-e, hogy ő volt, vagy sem. Mindenkink a fantáziájára van bízva. Ez nekem tetszik. Amilyen idegsítő, annyira jó is. :-)

>!
Pixelhiba
Anne-Sophie Brasme: Lélegezz!

Ezt kár volt papírra vetni, semmi eredetiséget nem éreztem benne, kamaszok tömkelege alkotna ilyet, ha az lenne a téma irodalomórán, hogy „utál a világ és én is utálom a világot, rossz nekem, nulla vagyok”.

>!
vadvirág
Anne-Sophie Brasme: Lélegezz!

Hát igen, a kamaszkor a nagy szenvedélyek korszaka. A befejezés azonban nem túl hiteles. Inkább egy dühös, elkeseredett lány valóságot kompenzáló vágyálmának tűnik… Persze, tudom, hogy a szerző maga is kamasz..:)

>!
Linanita
Anne-Sophie Brasme: Lélegezz!

Egy nap alatt elolvastam,úgy belemerültem a történetbe. Nagyon érett gondolatok egy 18 éveshez képest. Egy remekműnek gondolom. :)

>!
lizke
Anne-Sophie Brasme: Lélegezz!

Hát ez meg mi volt?!
Teljesen véletlenül került tegnap a kezünkbe, majd egy „jónak tűnik” szavazat után végül nálam landolt, de azt hiszem felül kell vizsgálni eme elhamarkodott kijelentést a fülszöveg alapján. Egészen kb. az 50. oldalig úgy voltam, hogy nah ez nem is olyan rossz, legalábbis a fiatal író úgy rakosgatta egymás után a szavakat, ami lekötötte az embert, aztán ezt követően már sejtettem mi lesz a zárás, mégis érdekelt, hogy ugyan hova lehet fokozni még a lelki vergődést (ami bizonyos mértékig persze előfordul) , amit már túlzásnak éreztem, igencsak a szélsőségek lettek felvonultatva.

>!
tasiorsi
Anne-Sophie Brasme: Lélegezz!

Kamasz szerző kamaszosan dühös könyve.
Rossznak semmiképpen sem nevezném, de a kamaszos szenvedéllyel megírt mondatok és jelzők egy idő után idegesítettek.
Gyorsan elolvasható, az első 30-40 oldal után eteti magát.

>!
marcsy
Anne-Sophie Brasme: Lélegezz!

A szerző a mű megírásakor középiskolás volt. Nagyon komoly munka egy 17 évestől. Szerintem ügyesen mutatta, be, hogy mi zajlik Charléne lelkében. Hogyan válhat a barátság megszállott gyűlöletté, amelynél még a börtön is jobb.


Népszerű idézetek

>!
fülcimpa

A saját őrülete elől nem futhat el az ember azzal, hogy magára erőlteti a normális emberek viselkedését. Az őrület erősebb: előbb vagy utóbb ismét megjelenik.

150. oldal

>!
Lovely

Minden gyermekkornak megvan a maga illata, mámora és fájdalma.

>!
fülcimpa

Az iskolakezdés napja az egyik legpocsékabb emlékem. alighogy elhelyezkedtünk, egyből letámadtak, hogy nagyon szigorú válogatás eredményeképp kerültünk ide, az elithez tartozunk, és mindenáron nekünk kell a legjobbaknak lenni. Én a szavak mögül ezt hallottam ki: „ Gürcölj, kicsim, vagy megdöglesz! ”

32. oldal

>!
Lovely

Az ember úgy ír, ahogyan öl: valami a hasból egyre feljebb emelkedik, azután a torokban hirtelen kitör. Mint egy segélykiáltás.

>!
fülcimpa

Őrületbe süllyedni nem csupán sorscsapás, hanem talán választás eredménye is.

13. oldal

>!
damaru

Jól ismert tény, hogy azok az emberek a legbolondabbak, akik első ránézésre teljesen normálisnak tűnnek.

>!
fülcimpa

Nem tudnám meghatározni a megszállottságot. Azt hiszem, az ember mindig magában hordozza. Gyakran elég egy semmiség, hogy kirobbanjon. Csendesen beléd fészkeli magát, alattomosan megtámadja lényed minden részét; de nagyon ravasz, iszonyúan mesterkedő, mert úgy tesz, mintha a barátod lenne, és mégis becsap. A szenvedés csupán következménye mindennek. Amikor megőrül az ember, a leggyakrabban észre sem veszi, mert nem fáj. A legfájdalmasabb a zuhanás. Az a pillanat, amikor rájössz. Én sem akartam látni a közeledtét. És aztán végül törvényszerűen földet értem.

94-95. oldal

>!
fülcimpa

Bár talán a gyűlöletet és a szenvedélyt csak egyetlen lépés választja el egymástól.

111. oldal

>!
fülcimpa

Árulását rosszabbul viseltem, mint hiányát.

115. oldal

>!
damaru

A saját őrülete elől nem futhat el az ember azzal, hogy magára erőlteti a normális emberek viselkedését. Az őrület erősebb: előbb vagy utóbb ismét megjelenik.


Hasonló könyvek címkék alapján

Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…
Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év
Lloyd Jones: Mister Pip
Rebecca James: Gyönyörű bajkeverő
Jacqueline Wilson: Titkok
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Suzanne Collins: Futótűz
Leiner Laura: Bábel
Sarah Dessen: Tökéletes