The ​Vampire Lestat (The Vampire Chronicles 2.) 14 csillagozás

Anne Rice: The Vampire Lestat Anne Rice: The Vampire Lestat Anne Rice: The Vampire Lestat Anne Rice: The Vampire Lestat Anne Rice: The Vampire Lestat Anne Rice: The Vampire Lestat Anne Rice: The Vampire Lestat Anne Rice: The Vampire Lestat Anne Rice: The Vampire Lestat

Once an aristocrat in the heady days of pre-revolutionary France, now Lestat is a rockstar in the demonic, shimmering 1980s. He rushes through the centuries in search of others like him, seeking answers to the mystery of his terrifying exsitence. His story, the second volume in Anne Rice's best-selling Vampire Chronicles, is mesmerizing, passionate, and thrilling.

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
Random House, 2011
ASIN: B0053ET5C2 · Felolvasta: Simon Vance
>!
Ballantine Books, New York, 2010
550 oldal · ISBN: 9780345313867
>!
Time Warner, 2005
600 oldal · ISBN: 0708831532

3 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
dontpanic P
Anne Rice: The Vampire Lestat

Lestat mesél. És a meséjéből egészen más jellemrajz körvonalazódik, mint Louis Interjú a vámpírral című történetéből. Ez persze csakis azért lehet, mert Louis akkor még nem ismerte eléggé Lestatot, mert a saját keserűségét vetítette ki rá, és nem azért, mert Anne Rice akkor még maga sem sejthette, hogy milyen monumentális mesefolyam kerekedik ki abból az egy történetből.

De nemcsak Lestat mesél ám ebben a könyvben. Mesél Armand is, Marius is (előre vetítve a sorozat azon részeit, amikor az ő meséjüket kerek egészként, egy-egy önálló könyvben ismerhetjük meg), Marius meséjében pedig mesél az akkor élő egyik legöregebb vámpír is. Mesélnek régi világokról, és az ő emlékeikhez képest Lestat még egészen fiatalka, a maga 1780-as (vámpír)születésnapjával. Hallunk az ókori Egyiptomról, a Római Birodalomról, Velence virágzásáról, és persze a könyv – vagyis a visszaemlékezés – jelenében a forradalom előtti, közbeni Párizsról, Franciaországról.
Mindezeket történelmi hitelességgel tárják elénk, ami persze csakis annak köszönhető, hogy a vámpíroknak igen jó az emlékezetük, nem Anne Rice rettentő alapos kutatómunkájának.
Pontos képet kapunk ezekről a korokról, mégis egy alternatív képet. Hiszen (például) 1780-ban tényleg beomlott az Aprószentek temetője Párizsban, de persze azt eddig nem tudhattuk, hogy ez Armand dühöngése miatt történt. Ugye, mik derülnek ki. A vámpírok keze nyoma mindenhol ott van a történelemben. Azért a francia forradalomhoz semmi közük, mindenkit megnyugtathatok.

A vámpírok sok mindent jelképeznek Anne Rice mitológiájában. Hosszú esszéket lehetne írni ebben a témában. Ahogy arról is, hogy a maga korában (az Interjút 1976-ban adták ki először) Anne Rice hogyan alkotta meg a „modern vámpír” képét, ami a mai csillámló, vega vámpírokhoz képest persze még mindig elég konzervatív. Anne Rice a vámpírok hangján filozofál, na nem ás túlságosan mélyre (itt legalábbis), éppen csak annyira, hogy megpiszkálja az olvasót, és továbbgondolásra késztesse. A 10, illetve 12 vámpírkönyvén át együtt változik a világképe Lestattal, és a sorozat végére sokkal több lesz ez a néhány könyv, mint egy jó hosszú gótikus mesefolyam.

De ne szaladjunk ennyire előre. Ebben, a második könyvben a vámpír legfontosabb szerepe az, hogy ő maga az élő emlékezet. És mesél. A könyv nagy része nem is történés, hanem „csak” mese, és mi ülünk, és hallgatjuk ezeket a csodás lényeket, amint olyan korokról mesélnek, amiket élő ember nem láthatott, de ők igen, ott voltak, és most megosztják ezt az egyedülálló tudást velünk. És az olvasás idejére mi készséggel elhisszük, hogy Anne Rice az, aki nem létezik, ő csak egy írói álnév, mert jó elhinni, hogy vannak valakik (mit valakik, csodás, titokzatos, vonzó lények), akik tényleg ott voltak, tényleg látták, akik őriznek valamit az emberiség közös történetéből, nemcsak papíron, hanem az élő(halott) húsukban, vérükben.

2 hozzászólás
>!
Eltiron
Anne Rice: The Vampire Lestat

A magyar fordítására fél ponttal kevesebbet adtam, nekem nagy élmény volt eredetiben olvasni. Tehát inkább a szubjektív „élvezeti értéket” pontozom, nem az irodalmit.

>!
Alfrodulson
Anne Rice: The Vampire Lestat

Ebben a könyvben főleg Lestat évezredeken átívelő életét ismerhetjük meg, illetve annak fontosabb momentumait, de mesél még Armand és a még öregebb Marius is, illetve a könyv betekintést enged némileg a vámpírok őstörténetébe is. Úgy gondolom, hogy akit magával ragadott a klasszikus első rész, az mindenképpen vágjon bele ebbe a kalandba is, még ha néhol talán vontatott is lett. A könyv utolsó része pedig remek felvezető és kedvcsináló a harmadik részhez, kicsit sajnálom most már, hogy láttam már a filmes verziót, különben most biztos nyomban belevágnék a harmadik részbe a kíváncsiságtól hajtva.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ℕnabella

As for oblivion, well, we can wait a little while for that.

>!
ℕnabella

Don't you see? It is a new age. It requires a new evil. And I am that new evil.

>!
ℕnabella

Who cares? Kingdoms rise and fall. Just don't burn the paintings in the Louvre, that's all.

>!
ℕnabella

Fear was once again breaking the shell around me so that something else could spring to life.

>!
dontpanic P

'I never lie', I said offhand. 'At least not to those I don't love.[']

>!
ℕnabella

None of us really changes over time. We only become more fully what we are.

>!
ℕnabella

Very few beings really seek knowledge in this world. Mortal or immortal, few really ask. On the contrary, they try to wring from the unknown the answers they have already shaped in their own minds – justifications, confirmations, forms of consolation without which they can't go on. To really ask is to open the door to the whirlwind. The answer may annihilate the question and the questioner.

>!
ℕnabella

“A singer can shatter glass with the proper high note," he said, "but the simplest way to break glass is simply to drop it on the floor.”

>!
ℕnabella

Oh, my darling, wish you were here! And my dark soul is happy again, because it does not know how to be anything else for very long, and because the pain is a deep dark sea in which I would drown if I did not sail my little craft steadily over the surface, steadily towards a sun which will never rise.


A sorozat következő kötete

The Vampire Chronicles sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephanie Perkins: Anna and the French Kiss
Judith McNaught: Whitney, My Love
Irwin Shaw – Ronald Searle: Paris! Paris!
Elizabeth Berg: The Dream Lover
Francine Prose: Lovers at the Chameleon Club, Paris 1932
Ernest Hemingway: Fiesta: The Sun Also Rises
Jeaniene Frost: Destined for an Early Grave
James Fenimore Cooper: The Last of the Mohicans
Danielle Trussoni: Angelology
Ludwig Bemelmans: Madeline