Pandora, ​a vámpír (Új vámpírtörténetek 1.) 87 csillagozás

Anne Rice: Pandora, a vámpír Anne Rice: Pandora, a vámpír

Anne Rice regényének főhőse Pandora, a vámpír- istennő, aki két évezred távlatából meséli el halandó, majd halhatatlan sorsát. Miközben Pandora a kelta Mariusszal, a legősibb vámpírok őrzőjével rója az évszázadokat, történelmi korok és helyszínek kaleidoszkópja tárul szemünk elé: Augustus császár Rómája, a hellenisztikus Antiokheia és a Közel-Kelet pezsgő birodalma, majd az első keresztények világa . Az élettől lüktető helyszínek jól ellenpontozzák a halhatatlanság mérhetetlen magányát, melyet a vámpíroknak újra és újra meg kell élniük, amíg az idő szele mai világunk nyüzsgésébe nem sodorja őket…

Eredeti mű: Anne Rice: Pandora

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Szukits, Szeged, 2008
260 oldal · ISBN: 9789639393202 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Szukits, Szeged, 2001
260 oldal · ISBN: 9639393207 · Fordította: Sóvágó Katalin

Kedvencelte 13

Most olvassa 3

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 38


Kiemelt értékelések

>!
Sylveris
Anne Rice: Pandora, a vámpír

Végre végeztem vele! Na nem mintha annyira szörnyű lett volna, sőt…
Remek olvasmány annak, aki szereti a vámpírokat, történelmet, görög mitológiát. Ez az első könyvem az írónőtől, amit már másodjára kaptam a kezembe, és másodjára sem csalódtam.
A karakterek kedvelhetőek, a történet jól megírt, izgalmas, csak egy picit rövid…
Pandora talpraesett nő. Marius pedig a legidegesítőbb férfikarakter akivel eddig találkoztam.
Mondtam már, hogy remek olvasmány? Izgalmas utazás ókori Rómába, Antiokheiába Pandorával, a legendás Millennium Gyermekével. Anne Rice mindenről – számomra – tökéletes leírást ad, mégsem pakolta tele évszámokkal, unalmas már-már megjegyezendő adatokkal, épp annyit amennyi szórakoztatóvá teszi.
http://bibliophilesshelf.blogspot.de/2017/05/anne-rice-…

>!
Judyt IP
Anne Rice: Pandora, a vámpír

Az első pár oldal nem ragadott el, de alapjáratok szeretem Anne Rice stílusát, történeteit és azt a vámpírvilágot, amit alkotott és ahogy beleültette azt az ismert történelembe. :)
Pandora életéről pedig nagyon szívesen olvastam. Igazából az iskolában nem rajongtam az ókori történelemért, de az írónő olyan szemléletesen, olyan emberközelien ír ezekről az időkről, hogy élmény volt elmerülni a könyv lapjaiban. spoiler

>!
Papusz SP
Anne Rice: Pandora, a vámpír

Váá, imádom, amikor történelmi kontextusba teszi a vámpírjait :)

>!
lena91
Anne Rice: Pandora, a vámpír

Nem rossz, de nem nekem való. Én túl fiatal vagyok az ilyen könyvekhez. Lehet, hogyha előbb születtem volna, egy kicsit más korba akkor szeretném.
Valahogy nehézkes a szöveg is meg úgy minden.
Nem tudok rosszat mondani rá, egyszerűen csak én nem vagyok elég érett (?) hozzá.

>!
Sisyll
Anne Rice: Pandora, a vámpír

Első találkozás Anne Rice-szal.
Izgalmas karakterek, érdekes szemszög: a Világ, a korok váltakozása a halhatatlanok szemével.
Rice nagyszerűen ír és varázsol. És mégis…mégis valami hiány érzetem van.
Olyan, mintha neki kezdtem volna egy puzzlenek, de rossz felől kezdtem volna kirakni egy egyébként pazar képet.
Úgyhogy e könyv befejezése utána úgy döntöttem jobban belevetem Rice világába.

6 hozzászólás
>!
csacsiga
Anne Rice: Pandora, a vámpír

A könyv előtt is, után is furcsán kívülállónak érzem Pandora karakterét – jó lett volna egy kicsit jobban elhelyezni a világban. De azért nem volt rossz – a mostanság divatos „álvámpírok” között igazi megkönnyebbülés nekem egy-egy Rice kötet. :)

>!
Jean P
Anne Rice: Pandora, a vámpír

Ez volt a 2. Anne Rice könyv, amit olvastam. Teljesen magával ragadott. Lestat után Pandora és Marius a kedvenc karakterem ebből a világból.

>!
BerAnna
Anne Rice: Pandora, a vámpír

A kissé csalódást okozó Merrick után Pandora könyve nagyon tetszett és igazán megkedveltem a nőt. Kár, hogy ilyen rövid a könyv.
Bővebben:
http://beranna232.blogspot.hu/2013/10/anne-rice-pandora…

>!
Lancaster
Anne Rice: Pandora, a vámpír

Hát Isten hozott a sötétségben, David. Isten hozott Shakespeare „változékony hold”-jának birodalmában.

Pandora istennő krónikája… mennyire szükséges is ez, hogy a maga teljességében lássuk az egész Vámpírkrónikákat, hiszen ő, bár persze a klub tagja, mégis azzal a cinikus közönnyel szemléli őket, amely valószínűleg az életben maradását jelentette akkor a Királynő előtt. Pandora kétezer év távlatából vezeti végig a cselekményt, a legidősebb élő vámpírok egyike akkor már, mikor megkezdi utazását vissza az időben, és természetesen neki is van mit mondania, amivel kiegészítheti Marius elbeszélését. Mindig is szerettem az ókori Rómát, Anne Rice nagy precízióval eleveníti fel ezt a kort, mégsem ragadva meg ennél a hangsúly szempontjából, mert Pandora bonyolultabb annál a kornál, mint amibe beleszületett, de persze, ahogyan a többiek esetében is, ez az ő személyiségét is meghatározza még a XXI. században is.
Ami megfogott benne először, a humoron és az intelligencián kívül, az az, hogy saját vámpírkultuszuk spirituális jellegét erősíti, amely egyetlen másik társánál sem jelentkezik, persze rajta kívül egyik sem imádta istennőjeként az Anyát, de mégis, ez a dolog teljesen meghatározza a pozícióját az egész Krónikákban.

2 hozzászólás
>!
Hikariyuuki
Anne Rice: Pandora, a vámpír

Igéző történelmi kalandra csábít ezen olvasmány, az ókori Róma színektől, élettől, filozófiától és erkölcsöktől sziporkázó világába. Egy olyan korba, amikor sokat számított a becsület és hűség. A történet főhőseként az eddigi könyvekben már megemlített titokzatos, gyönyörű vámpír, Pandora tetszeleg.

Zabolátlan, vakmerő jelleme egyértelműen kiemeli őt a középszerűség mocsarából. Pandora karaktere kissé nehezen bontakozik ki, azonban a könyv felétől ellenállhatatlanul érdekes jellem lesz, a történet előrehaladtával párhuzamosan. A szereplők itt is szinte már tökéletesen megrajzol személyiségek, mintha csak a tinta börtönébe zárták volna őket. A regény egyik nagy erőssége, hogy elég teret és időt biztosít ahhoz, hogy karakterei kiforrják magukat.

A másik az az egészen egyedi és magával ragadó írói stílus, amivel Anne Rice eme munkájában is megörvendezteti olvasóit. Hol egyszerűségében, hol bővelkedő szóvirágaival teremti meg a valóság illúzióját. Arra késztetve olvasóit, hogy próbáljon meg az általa mesterien megformált karakter, tökéletesen kiforrt gondolatvilágába belelátni és mi több, a fejével is gondolkozni.

A történet igéző és izgalmas. Gyönyörű érzés volt szinte látni magam előtt megelevenedni az ókori Rómát, s azt érezni, hogy Pandorán keresztül én is részese vagyok. Mindazonáltal az az érzés kerített hatalmába a könyv letételekor, hogy szívesen olvasnám tovább. Valamint talán nem kápráztatott el annyi új dologgal, mint általában. A történet nagy része, a már a Kárhozottak Királynőjéből megismert eseményeken alapszik. Mindazonáltal tökéletes elegyét alkotja azon komponenseknek, amik egy egyedi, izgalmas történet megalkotásához szükségesek.


Népszerű idézetek

>!
Sylveris

– Azért csókolsz, hogy ne beszélhessek?
– Igen, pontosan ezt teszem – válaszolta

213. oldal

>!
Judyt IP

Versenyre kelhetnék Shakespeare Sok hűhó semmiért-jével.

214. oldal, 11. fejezet (Szukits, 2008)

>!
Lancaster

Később nekem is lettek pompás tanáraim, és mire ötéves lettem, elolvastam Vergilius Aeneisét.

35. oldal

>!
Sylveris

Természetesen tudtam, hogy a családírtás római szokás, hogy az elitéltnek a feleségét ás a gyerekeit is legyilkolják. Még törvény is volt róla.

56. oldal

>!
Lancaster

– Hát Armand vámpír, a törékeny, kisfiús Armand, ő elhitte? – kérdeztem. – Armand ránézett, és meglátta Krisztus arcát – folytattam, azt várva, megerősíted-e szavaimat.
– Eléggé elhitte, hogy meghaljon érte – felelted ünnepélyesen. – Eléggé, hogy kitárja karjait a fölkelő napnak.

>!
Lancaster

– Kidobsz? – kérdeztem. – Azt akarod, hogy elmenjek? – ordítottam. – Ez a te házad! Most mondd meg, ha azt akarod, hogy elmenjek, és már itt se vagyok!
Megtorpant. – Nem – mondta.
Visszafordult, és megrendülten, kiszolgáltatottan nézett rám. – Ne menj el, Pandora! – mondta rekedten. Hunyorgott, mintha nem látna tisztán. – Ne menj el. Kérlek, ne! – Majd annyit suttogott: – Legalább mi megvagyunk egymásnak.
– És akkor most hová mész, hogy szabadulj tőlem?
– Csak átöltöztetem a királynét – mondta keserű mosollyal. – Lecsutakolom „az isteni mágia bonyolult és merész kinyilatkoztatását”, aztán kicserélem a jelmezét.
Eltűnt.
A violaszín estéhez fordultam. A felhőkhöz, amelyeket a hold kevergetett az üstjében, dacolva a sötétséggel. A vénséges, nagy fákhoz, amelyek azt mondták: hágj föl ágainkra, öleléssel fogadunk! A szétszórt virágokhoz, amelyek azt mondták: mi vagyunk az ágyad, feküdj le ránk!
Így kezdődött a kétezer éves pörpatvar. Mely azóta is tart…

190. oldal

>!
Lancaster

– Te hívtál! – mondtam könnyeimen át a királynénak. – Te szólítottál ide! Megteszek mindent, amit akarsz!
Lassan fölemelkedett jobb karja, fölemelkedett combjáról, előrenyúlt. Ujjai leheletfinoman hajlottak az álom hívogató mozdulatára, ám ezúttal nem mosolygott fagyott arca.
Láthatatlan és ellenállhatatlan háló borult rám. Az ő köszöntésre nyújtott karjából áradt, puhán, szelíden, simogatón. Arcomat és testemet végigborzongatta a gyönyörűsége.
– Könyörgök, Akasa! – szólt Marius halkan. – Kérlek Inanna nevén, kérlek Ízisz nevén, kérlek minden istennő nevén, ne bántsd!
Marius nem érti! Marius sohasem ismerte az ő kultuszát! De én igen! Én tudtam, hogy az Ő vérivó gyermekei bírákul adattak a gonosztevők felett, és egyedül a bűnösökből ihattak az Ő törvényei szerint!

179. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Marius
>!
Lancaster

– Idefigyelj, Lydia – mondta apám. – Találkoztál valaha olvasmányaidban a „jegyesség” szóval?
– Igen, apám, természetesen!
– Nos, ezek az álmokat kergető csavargók mit sem szeretnek jobban, mint eljegyezkedni egy tízéves lánnyal, ugyanis ez azt jeleni, hogy a lány még nem elég érett a házasságra, ennél fogva a vőlegény évekig élvezheti a szabadságot, anélkül, hogy az imperator helytelenítésétől kellene tartania. Bevett szokás.
– Nem, nem, apám! – mondtam. – Sohasem felejtem el őt!
Azt hiszem, másnap elfelejtettem.

44. oldal

>!
Lancaster

„Élet, halál, újjászületés, ez nem csoda”, mondta a főpapnő. „Hogy megérted és elfogadod, ez a csoda. Magadban művelj csodát.”

68. oldal

>!
Lancaster

– Ó, szívtelen Anya! – suttogta. Arcát korom és vér mocskolta. A fáklyát nézte, aztán föltekintett a királynéra.
Akasa és Enkil egy rezzenéssel sem mutatták, hogy tudomásuk lenne a föld színén lezajlott mészárlásról. Nem látszott rajtuk helyeslés, hála, semmiféle jele a tudatosságnak. Nem lehetett leolvasni róluk, hogy tudatában lennének a lángoló szövétnek jelentőségének, vagy Marius gondolatainak.
Ez volt Marius vége. Így lett vége annak a Mariusnak, akit ismertem és szerettem.

233. oldal


A sorozat következő kötete

Új vámpírtörténetek sorozat · Összehasonlítás

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Marius · Pandora


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Madeline Miller: Akhilleusz dala
J. R. Ward: Megsebzett szerető
Jeaniene Frost: Síri csendben
Cassandra Clare: Üvegváros
Richelle Mead: A halál csókja
Kresley Cole: Elfojtott üvöltés
Anne Bishop: Vörös betűkkel
Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva
Nalini Singh: Angyalárny