Memnoch, ​a Sátán (Vámpírkrónikák 5.) 102 csillagozás

Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Anne Rice sötéten igéző, vakmerő regényében Lestatnak, a vámpírnak – a szörnyetegnek, a számkivetettnek, a csavargó hősnek – a földi világon kívül kell szembenéznie a leghajmeresztőbb ellenfelével. Kalauza, Memnoch, az ördög, körutazást tesz vele a Teremtésben, és elviszi a misztikus birodalmakba, amelyekkel egy napon mindnyájunknak szembe kell néznünk: a Mennybe és a Pokolba.

Eredeti mű: Anne Rice: Memnoch the Devil

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Dáin, Szeged, 2005
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638658339 · Fordította: Sóvágó Katalin

Kapcsolódó zóna

!

Vámpírkrónikák

38 tag · 12 karc · Utolsó karc: 2018. július 24., 13:26 · Bővebben


Kedvencelte 17

Most olvassa 4

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Papusz SP
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Oké, Lestat… feldolgoztam a rockzenekart, Akashát, a testtolvajt, erre te összeállsz a Sátánnal magával. Komolyan, mibe tudsz még keveredni?

Kicsit lassan kapott el, ezért a fél csillag levonás, de Anne Rice megint megvett kilóra. Teremtés vagy evolúció? Miért ne mindkettő? Mi van a túlvilágon? Hogy is volt ez a kitaszítás dolog? Hogy néz ki a Menny és a Pokol? Miért ne nyomjuk ezt bele egy vámpírkönyvbe?

Mindezek közül a Pokol leírása tetszett legjobban, ha van ilyesmi, könnyen el tudom hinni, hogy valahogy úgy fest és úgy működik, mint a könyvben.

(amúgy olvasás előtt én meg voltam róla győződve, hogy Memnoch csak egy különösen sötét lelkű vámpír :P)

4 hozzászólás
>!
lioncourt
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Szeretem Rice írásait, de attól kész vagyok, hogy mindenki meleg :)

1 hozzászólás
>!
Vhrai P
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Még mindig nem bírtam megunni a sorozatot, bár ez a rész nem volt valami mozgalmas, inkább egy teremtés-felfogást vázolt hosszú oldalakon keresztül. Ami érdekes módon nem volt unalmas, pedig utálom a filozófiát.
Egyetlen jelenettel volt problémám, ami nagyon nem illett bele ebbe a filozofikus környezetbe. Sőt számomra inkább undorító volt, vámpírok ide vagy oda.

>!
csacsiga
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Tetszettek benne az elgondolások, és mivel én is bele esetem az olvasóknak felállított kelepcébe, és Lestat a kedvenc karakterem (minden bújával, bajával és szenvedéseivel együtt, vagy talán épen ezért), kifejezetten örültem, hogy újabb nagy kérdésekkel kell megbirkóznia az örök lázadó örökifjúnak.

>!
Nokimaki P
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Kövezzenek meg érte nyugodtan, ez a része a sorozatnak nem tetszett. Túl filozófikusnak, és egy kicsit erőltetettnek éreztem. Tele volt érdekes feltevésekkel, gondolatokkal. De nem a kérdésekre kereste a választ, hanem sokkal inkább a Gonosz joságát akarta görcsösen igazolni végig.

>!
Scarlet_DMona
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Anne Rice eme regényében ismét egy lélegzetelállító utazásra invitálja olvasóit a Mennyekbe és a Poklokba, közben megcsillogtatva tehetségének egy újabb szikráját azzal, hogy vámpírmeséit egy újabb köntösbe öltözteti fel. A tőle megszokott elgondolkodtató és filozofikus hangnemben most a vallás kérdéseiről nyit egy vitát, ami az egész történet központi gondolatát alkotja.

Meglepően pontosan bontja ki mindkét oldal véleményét adva tiszta képet elképzeléséről, ami a regény központi magját alkotó és azon végigfutó teológiai vita legsarkalatosabb pontjává válik. Érdekes és sajátos elképzelései a hitről még a legkeresztényibb embert is gondolkodóba ejthetik. A sorokat szétfeszítő ellentétek Lestat lelki gyötrelemin keresztül kerülnek kifejezésre.

Olvasói megérthetik mind a két oldal nézőpontját és kifejezésre kerül az is, hogy nem minden fekete fehér. A dogmatikus tanításokkal szembehelyezkedve, azonban azokat szervesen felhasználva teljesen egyedi megvilágításba helyezi a Krisztus- Sátán vitát. Egy olyan kérdést, ami évezredek óta foglalkoztatja az embereket, s amelyre racionális és kielégítő magyarázat nincsen.

Érzelmekkel és lelki drámákkal átfűtött sorait áthatja az erotika fülledt hangulata, ami Rice írásaira-annyira jellemző. Egyedi és magával ragadó jellege képes felnyitni az átlagos olvasó szemét, bemutatva egy olyan világot, ahol a teremtés részét képező démoni vámpír faj egy jeles képviselőjét szemeli ki magának a Sátán, hogy segítségét kérje egy, az emberek lelki megváltását megcélzó szervezkedésben való részvételre. Megrázóan démoni, Isteni és elgondolkodtató olvasmány.

>!
Phoenix
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Nekem ez annyira nem nőtt a szívemhez, bár érdekes okfejtések olvashatóak benne. Akkor már inkább a Lestat, a vámpír. Remélem, Pandora izgalmasabb lesz…

>!
Loana
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Gondolkoztam, milyen véleményt is írjak, aztán az itteni értékeléseseket olvasva rájöttem, hogy egyszerűen be kéne másolnom @Firehawk értékelését, ugyanis minden szavával egyetértek. :)
Fantasztikus és egyben elgondolkodtató könyvet tartok a kezemben, amit pár év múlva biztosan előveszek újra a polcról. Úgy érzem, hogy ahhoz még fiatal vagyok, hogy minden mélységében megértsem, kell hogy jobban rálássak a világra…

2 hozzászólás
>!
kreon
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Ha valóban Így működne az Alvilág nem félnék a Haláltól!

>!
peet844
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Nem szoktam egy sorozatba beleugrani, de mivel azt írták, hogy különállóan is olvasható ez az egy rész és mivel tettszett a téma, ezért belevágtam. Hát nem azt kaptam amit a cím sejtetett de nem volt annyira rossz se, de jónak sem mondanám. Érdekes és unalmas volt egyszerre.


Népszerű idézetek

>!
Panda

Itt Lestat beszél. Tudják, ki vagyok? Akkor ugorják át a következő pár paragrafust. Azt akarom, hogy azok, akikkel még nem találkoztam, első látásra szeressenek belém.

Prológus

>!
Morn

Megérteni az életet és a halált? Az nem elég. Elfogadni a halált, az sem elég. Közöny az élet és a halál iránt, az meg bizonyosan nem jó. Csendes zavar, sodródás. Nem. Az ilyen lélek elvesztette a jellegét. Olyan messze esett egy angyaltól, mint a földet áztató eső.

Tizenöt

>!
Morn

Memnoch, az élet és a halál hozzátartozik a körforgáshoz, amelynek a szenvedés a mellékterméke.

Tizenhét

>!
Morn

A félelem időnként figyelmeztetés. Olyan, mintha valaki a vállunkra tenné a kezét, és azt mondaná: ne menj tovább.

Öt

>!
Morn

– A pokol az a hely, ahol helyrehozom a dolgokat, amelyeket Ő elrontott – mondta. – A pokol az a hely, ahol újrateremtem azt a lelkiállapotot, amely létezhetne, ha nem pusztította volna el a szenvedés! A pokol az a hely, ahol megtanítom az embereknek, hogy lehetnek jobbak, mint az Isten!

Húsz

>!
Morn

A pokol harangjai, Lestat, és nem szólnak senkiért! Miértünk szólnak, Lestat!

Huszonegy

>!
Morn

Meggyőztél, és magam is meggyőződhettem róla, hogy az embert, noha ugyanazok az ösztönök űzik, mint az állatot, a szeretet emeli az állatvilág fölé.

Tizenhét

>!
Morn

Amit az életről tudsz, azt az ágyban tanultad.

Tizenhét

>!
Morn

Dallá és jajgatássá változott a látomás, dallá és jajgatássá változott a forgószél. És ezek egyek voltak.

Tizennyolc

>!
Morn

Az a sanda gyanúm, hogy, hasonlóan az összes kísértethez, amelyeket volt alkalmam megpillantani, kitartok ebben az alakban, ameddig bírok, aztán fakulni kezdek. Ellobbanok. Mint egy láng. Ez vár rám. A semmi. És nem sértődésből mondom, hanem mert az elmém, már ami maradt belőle, ami a földhöz tapad, nem képes felfogni mást.

Három


A sorozat következő kötete

Vámpírkrónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Chuck Wendig: Vészmadarak
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Susan Ee: World After – Túlélők világa
Isaac Marion: Eleven testek
Stephen King: Álom doktor
Rachel Caine: Az üvegház
Peter Clines: 14
Joseph Fink – Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben!
Joe Hill: Locke & Key luxuskiadás 1.
Darren Shan: Gyilkos születik