Memnoch, ​a Sátán (Vámpírkrónikák 5.) 116 csillagozás

Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Anne Rice sötéten igéző, vakmerő regényében Lestatnak, a vámpírnak – a szörnyetegnek, a számkivetettnek, a csavargó hősnek – a földi világon kívül kell szembenéznie a leghajmeresztőbb ellenfelével. Kalauza, Memnoch, az ördög, körutazást tesz vele a Teremtésben, és elviszi a misztikus birodalmakba, amelyekkel egy napon mindnyájunknak szembe kell néznünk: a Mennybe és a Pokolba.

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Dáin, Szeged, 2005
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638658339 · Fordította: Sóvágó Katalin

Kapcsolódó zóna

!

Vámpírkrónikák

40 tag · 13 karc · Utolsó karc: 2020. június 16., 17:39 · Bővebben


Kedvencelte 16

Most olvassa 2

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Papusz>!
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Oké, Lestat… feldolgoztam a rockzenekart, Akashát, a testtolvajt, erre te összeállsz a Sátánnal magával. Komolyan, mibe tudsz még keveredni?

Kicsit lassan kapott el, ezért a fél csillag levonás, de Anne Rice megint megvett kilóra. Teremtés vagy evolúció? Miért ne mindkettő? Mi van a túlvilágon? Hogy is volt ez a kitaszítás dolog? Hogy néz ki a Menny és a Pokol? Miért ne nyomjuk ezt bele egy vámpírkönyvbe?

Mindezek közül a Pokol leírása tetszett legjobban, ha van ilyesmi, könnyen el tudom hinni, hogy valahogy úgy fest és úgy működik, mint a könyvben.

(amúgy olvasás előtt én meg voltam róla győződve, hogy Memnoch csak egy különösen sötét lelkű vámpír :P)

4 hozzászólás
lioncourt>!
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Szeretem Rice írásait, de attól kész vagyok, hogy mindenki meleg :)

1 hozzászólás
Vhrai P>!
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Még mindig nem bírtam megunni a sorozatot, bár ez a rész nem volt valami mozgalmas, inkább egy teremtés-felfogást vázolt hosszú oldalakon keresztül. Ami érdekes módon nem volt unalmas, pedig utálom a filozófiát.
Egyetlen jelenettel volt problémám, ami nagyon nem illett bele ebbe a filozofikus környezetbe. Sőt számomra inkább undorító volt, vámpírok ide vagy oda.

csacsiga >!
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Tetszettek benne az elgondolások, és mivel én is bele esetem az olvasóknak felállított kelepcébe, és Lestat a kedvenc karakterem (minden bújával, bajával és szenvedéseivel együtt, vagy talán épen ezért), kifejezetten örültem, hogy újabb nagy kérdésekkel kell megbirkóznia az örök lázadó örökifjúnak.

Nokimaki>!
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Kövezzenek meg érte nyugodtan, ez a része a sorozatnak nem tetszett. Túl filozófikusnak, és egy kicsit erőltetettnek éreztem. Tele volt érdekes feltevésekkel, gondolatokkal. De nem a kérdésekre kereste a választ, hanem sokkal inkább a Gonosz joságát akarta görcsösen igazolni végig.

Aethrienn>!
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Anne Rice eme regényében ismét egy lélegzetelállító utazásra invitálja olvasóit a Mennyekbe és a Poklokba, közben megcsillogtatva tehetségének egy újabb szikráját azzal, hogy vámpírmeséit egy újabb köntösbe öltözteti fel. A tőle megszokott elgondolkodtató és filozofikus hangnemben most a vallás kérdéseiről nyit egy vitát, ami az egész történet központi gondolatát alkotja.

Meglepően pontosan bontja ki mindkét oldal véleményét adva tiszta képet elképzeléséről, ami a regény központi magját alkotó és azon végigfutó teológiai vita legsarkalatosabb pontjává válik. Érdekes és sajátos elképzelései a hitről még a legkeresztényibb embert is gondolkodóba ejthetik. A sorokat szétfeszítő ellentétek Lestat lelki gyötrelemin keresztül kerülnek kifejezésre.

Olvasói megérthetik mind a két oldal nézőpontját és kifejezésre kerül az is, hogy nem minden fekete fehér. A dogmatikus tanításokkal szembehelyezkedve, azonban azokat szervesen felhasználva teljesen egyedi megvilágításba helyezi a Krisztus- Sátán vitát. Egy olyan kérdést, ami évezredek óta foglalkoztatja az embereket, s amelyre racionális és kielégítő magyarázat nincsen.

Érzelmekkel és lelki drámákkal átfűtött sorait áthatja az erotika fülledt hangulata, ami Rice írásaira-annyira jellemző. Egyedi és magával ragadó jellege képes felnyitni az átlagos olvasó szemét, bemutatva egy olyan világot, ahol a teremtés részét képező démoni vámpír faj egy jeles képviselőjét szemeli ki magának a Sátán, hogy segítségét kérje egy, az emberek lelki megváltását megcélzó szervezkedésben való részvételre. Megrázóan démoni, Isteni és elgondolkodtató olvasmány.

Phoenix>!
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Nekem ez annyira nem nőtt a szívemhez, bár érdekes okfejtések olvashatóak benne. Akkor már inkább a Lestat, a vámpír. Remélem, Pandora izgalmasabb lesz…

temes>!
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Közel hihetetlen Lestat mibe nem tud még belekeveredni, kíváncsi vagyok a sorozat további részeiben mi lesz még…:D

Loana>!
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Gondolkoztam, milyen véleményt is írjak, aztán az itteni értékeléseseket olvasva rájöttem, hogy egyszerűen be kéne másolnom @Firehawk értékelését, ugyanis minden szavával egyetértek. :)
Fantasztikus és egyben elgondolkodtató könyvet tartok a kezemben, amit pár év múlva biztosan előveszek újra a polcról. Úgy érzem, hogy ahhoz még fiatal vagyok, hogy minden mélységében megértsem, kell hogy jobban rálássak a világra…

2 hozzászólás
kreon>!
Anne Rice: Memnoch, a Sátán

Ha valóban Így működne az Alvilág nem félnék a Haláltól!


Népszerű idézetek

Panda>!

Itt Lestat beszél. Tudják, ki vagyok? Akkor ugorják át a következő pár paragrafust. Azt akarom, hogy azok, akikkel még nem találkoztam, első látásra szeressenek belém.

Prológus

Morn>!

Megérteni az életet és a halált? Az nem elég. Elfogadni a halált, az sem elég. Közöny az élet és a halál iránt, az meg bizonyosan nem jó. Csendes zavar, sodródás. Nem. Az ilyen lélek elvesztette a jellegét. Olyan messze esett egy angyaltól, mint a földet áztató eső.

Tizenöt

Morn>!

Memnoch, az élet és a halál hozzátartozik a körforgáshoz, amelynek a szenvedés a mellékterméke.

Tizenhét

Morn>!

A pokol harangjai, Lestat, és nem szólnak senkiért! Miértünk szólnak, Lestat!

Huszonegy

Morn>!

A félelem időnként figyelmeztetés. Olyan, mintha valaki a vállunkra tenné a kezét, és azt mondaná: ne menj tovább.

Öt

Morn>!

– A pokol az a hely, ahol helyrehozom a dolgokat, amelyeket Ő elrontott – mondta. – A pokol az a hely, ahol újrateremtem azt a lelkiállapotot, amely létezhetne, ha nem pusztította volna el a szenvedés! A pokol az a hely, ahol megtanítom az embereknek, hogy lehetnek jobbak, mint az Isten!

Húsz

HirviSydän>!

Így visszanézve leszögezhetem, hogy a munka a legjobb ellenszer a szorongás és mindenféle nyavalya ellen. Aki dolgozik, nem fél attól, hogy bármelyik percben torkon ragadhatja a Sátán, és már viszi is le magával a tüzes gyehennába!

Dáin, 2005

HirviSydän>!

Az emberből akkor lett egyéniség, amikor öntudatra ébredt, és rájött, hogy meg kell halnia.

Dáin, 2005

HirviSydän>!

Elképzelték az örökkévalót, mert a szeretet nem képzelhet mást,…

Dáin, 2005

HirviSydän>!

Én teremtettem, és én irányítom, hogy meggyógyítsam az igazak és a gonoszok lelkeit, azokét, akik szenvedtek, és azokét, akik kegyetlenkedtek. A pokolnak egyetlen leckéje van, és az a szeretet.

Dáin, 2005


A sorozat következő kötete

Vámpírkrónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Chuck Wendig: Vészmadarak
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Susan Ee: World After – Túlélők világa
Isaac Marion: Eleven testek
Stephen King: Álom doktor
Rachel Caine: Az üvegház
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.
Joseph Fink – Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben!
Darren Shan: Gyilkos születik