Lasher (A Mayfair boszorkányok élete 2.) 85 csillagozás

Anne Rice: Lasher

A Mayfair-boszorkányok életének első fejezetében, a Boszorkányok órájában Anne Rice ismét igéző legendát teremtett. Új regényével ide, a boszorkánydinasztia babonával és misztikával átszőtt világába viszi vissza olvasóit.

Újra találkozhatunk az előző kötet főhőseivel, a ragyogóan eszes és gyönyörű Rowan Mayfairrel, a boszorkánybokor királynőjével, és Lasherrel, a démonnal, aki igyekszik sötét bűbájának béklyójában tartani őt. Rowan azonban felismeri, hogy ha meg akarja óvni a gonosz rontásától magát s gyermeküket – egy új emberfajta első sarját –, menekülnie kell a démon elől. Lélegzetelállító hajsza kezdődik, tájakon és korokon keresztül, újra és újra átlépve az emberi és a démoni világ határait.

A Lasher az álmok hatalmával vezeti olvasóit a delejes történeten át, ördögi és angyali nagyravágyások és szenvedélyek szürkületi ösvényein.

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Dáin 2000, Szeged, 2002
564 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638614072 · Fordította: Sóvágó Katalin

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Lasher

Helyszínek népszerűség szerint

Skót Felföld


Kedvencelte 8

Most olvassa 6

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 67


Kiemelt értékelések

Pancsurka>!
Anne Rice: Lasher

Lasher sosem lesz a szívem csücske, bár Rowant sem tudtam megkedvelni. Ebben a könyvben számomra Julien volt a legjobb, a történetét nagyon szerettem.

Papusz>!
Anne Rice: Lasher

Nem is tudom.
Nagyon-nagyon jól indult: nem hittem volna, hogy lehet betegebb, mint az első rész, de Mona még rátett egy lapáttal, és ez ebben a műfajban jó. Aztán viszont kicsit széthullott, és kicsit sok volt a nézőpont, amit félve írok le és amiért félve vonok le csillagot, mert valahol értem, hogy miért kellett mindez. Szerettem Julien részét, ő nagy kedvencem volt már az előzőben is, de hiányoltam Lashert, mert hiába volt ő a címszereplő, belőle kaptam a legkevesebbet – pedig ő volt a másik kedvencem. Továbbra sem szeretem se Michaelt, se Rowant, Giffordot pedig kifejezetten utáltam, amióta csak megjelent.
Mellette szól viszont, hogy volt benne akció és beteg jelenet bőven, volt jellemépítés is, persze, az mindben van, szóval maradtak a rizsannás jóságok, csak valahogy… valahogy ez most mégsem öt csillag.

Ja, és amit már a Boszorkányok órájánál is el akartam mondani a fordításról: komolyan olyan nagy dolog lenne utánanézni az említett regények magyar címének? Gondolok konkréten a Great Expectationsre, amit tutibiztos, hogy nem Nagy várakozásoknak fordítottak.

RandomSky>!
Anne Rice: Lasher

HammerWorld No. 151 / 2003. február
A Mayfair-boszorkányok élete trilógia 2. része a Lasher. Ez a kötet ott folytatja a sztorit (percre pontosan ott!), ahol az előző abbahagyta: a Mayfair család „háziszelleme”, Lasher testté válik (lényegében belebújva Rowan Mayfair-nek, a könyvbéli jelen Mayfair-boszorkányának megszületendő gyermekének a testébe…). A Lasher a címbéli kreatúráról és az ő múltjáról szól. Ha nem is teljes mértékben, de fény derül arra, hogy ki és mi is ez a Lasher, honnan jön, mik a mozgatórugói, miért volt és van szüksége a Mayfair-boszorkákra.
Anne Rice igen alapos (valós és képzeletszülte) történelmi és mitológiai háttérrel szolgál történetéhez. Művében a klasszikus regényírás hatása épp úgy ott van, mint az ember tudatalattijára ható, fajtánkból adódó ösztönös, legbensőbb félelmeinket megmozgató művek (pl. Poe, Lovecraft írásainak) öröksége. Bámulatos, hogy képes az egyik pillanatban elvarázsolni írása szépségével, hogy aztán, a történet újabb fordulata folytán, a legsötétebb, legborzalmasabb történések közepén találjuk magunkat. Bár a végkifejlet valahol sejthető, az odáig vezető út meglehetősen hosszú, és ha nem figyel az olvasó, labirintusnak bizonyulhat.

barbikaunatkozik>!
Anne Rice: Lasher

Mivel Lasheré volt a fő szál, ezért nem is annyira szerettem ezt a könyvet. Bár érdekes múltja van, de ez még nem menti fel semmi alól.
Mona is elég furcsa volt ezzel a „Hány Mayfair?” dologgal.
Maradjunk annyiban, hogy érdekes könyv volt.

Rézangyal>!
Anne Rice: Lasher

Lasher, Lasher, talán nem is tudod mennyire, de bizony te vagy a leggyengébb láncszem az egész történetben. Kár. Pedig tudtalak volna szeretni.

Aethrienn>!
Anne Rice: Lasher

Anne Rice misztikus világának egyik szegmensében elindult egy történet, amely a Boszorkányok órája címet viseli, s melynek a folytatása e könyv hasábjain keresztül bontakozik ki. Megrázó olvasmány, ami mély nyomot hagy. A valóság és fantázia tökéletesen megkomponált szimfóniája ez a könyv, melynek nyomasztó, mély hangulata sok idő után is kísért. Az élet alapvető kérdései kerülnek filozofikus gondolatvilágának középpontjába, nem egészen hétköznapi megközelítésben.

A cselekmény középpontjában a könyv címét is viselő Lasher áll, a Mayfair boszorkányokat kísértő titokzatos szellem, akit már az előző könyvből is ismerhetünk. Az ő viharos éltének drámai története bontakozik ki ezen regényben, amely két dimenzión keresztül fut, a jelenben és a múltban. Az első kötetben megismert főszereplők mellett új, érdekes arcok is feltűnnek, akik aztán a regény magját alkotó gárda tagjaivá vállnak. Drámai olvasmány, amely minden szavával varázsol.

rige07>!
Anne Rice: Lasher

Hosszú utazás volt, de sosem untam meg. Vérfagyasztó családkrónika a megszokott Anne Rice módon. Iszonyú gazdag szókinccsel. Lassan botanikus is lehetek. Egy szóval összefoglalva: Imádtam.

3 hozzászólás
Stendhal>!
Anne Rice: Lasher

Nem szerettem annyira, mint az előzményt. Elég „beteg” könyv szerintem… :S Azért még a Táltost elolvasom, hátha…

adri92>!
Anne Rice: Lasher

Engem annyira nem tudott bekebelezni, mint az első rész, az anno nagyon elvitt magával. Kicsit talán bosszantó, hogy a legakciódúsabb részbe, amikor végre kiforrják magukat az események kerül beillesztésre Lasher története, azt többször kifejezetten untam, illetve nem is igazán tartottam hozzá illőnek ezt a háttérsztorit a szellemkedése alatt megismert jelleme alapján. Maga Lasher szerintem iszonyú idegesítő, egy nagyon ostoba, indokolatlanul sértődékeny és erőszakos gyerek, szinte bizsergett a pofon a tenyeremben, de ezt végülis megfogalmazza Emaleth is a táltosol együgyűségéről. Ami nagyon lebilincselő, az Julien történetrésze, még jobban összeáll mindaz, ami az első részben kicsit kusza maradt a rengeteg információ miatt, és nagyon szeretnivalónak találom őt, mint karaktert is. A másik nagy kedvenc Mona lett az első pillanattól fogva, remélem belőle még kapunk többet a befejező részben.

csacsiga>!
Anne Rice: Lasher

Lasherrel nem teljesen értettük meg egymást, hiába mesélte el a történetét. Viszont nagyon jó stílusban tette azt, ezért nem tudom nem szeretni a könyvet.


Népszerű idézetek

Naneth>!

– A férfiak nem tudják, mi minden történhet – felelte Mona. – Ezért boldogok. De a nők mindent tudnak, és örökösen izgulnak.

73. oldal

7 hozzászólás
Naneth>!

Rettenetes, hogy ennyire csüggjünk egy másik emberen, hogy csak akkor érezzük magunkat jól, ha ő is megvan, mert szükségünk van rá, szeretjük, mert ő életünknek koronatanúja.

114. oldal

Naneth>!

Olyan puha és parázna dolgot csináltak a szerelemből, hogy az ember készséggel és kéjesen várta az erőszakot is.

133. oldal

Belle_Maundrell >!

Igen, boszorkányhalálnak szólt az a vihar, és én voltam az a boszorkány. Az én halálom volt, és az én viharom.

Huszonhárom, Julien története folytatódik

Belle_Maundrell >!

Légy a gonosz lélek, ismerd meg a gonosz lelket, így végül megtudod róla az igazságot.

Tizenhét, Julien története folytatódik

Kapcsolódó szócikkek: gonosz
Belle_Maundrell >!

Vannak ütközetek, amelyeket egyszerűen nem akar megharcolni az ember. És túl sokba kerülhet a győzelem.

Negyven

Papusz>!

Annál, aki szereti a kávét, ez a szerelem mindent a háttérbe szorít.

Harminc

Belle_Maundrell >!

A holtak nem ismerik a fényt, mondta Apa. Ők csak a pusztulást ismerik.

Öt

Belle_Maundrell >!

Feltámad egy, aki túl rossz,
Eljön egy, aki túl jó,
Boszorkány vergődik közöttük,
Kitárul sarkig az ajtó.

Botlás közben vérzik a láb,
Iszonyat a tudás ára.
Elfagyott a tavaszi éden,
Pusztulásban jajgat a gyász.

Amaz órán jól vigyázz!
Ajtót mutass vigyázóknak,
Bölcseknek, tudósoknak,
Kik a gonoszt megnövelnék.

Hadd meséljen a sátán,
Forrjon az angyali indulat!
Tanúnak hívd a holtat,
Űzd ki az alkimistát!

Szaggasd az embertelen húst,
Egyszerű gyilkot ragadj,
Mert ha késve jön a tudás,
A halál lesz megvilágosodás.

Öld a sarjat, aki nem gyermek,
Ne kísértsen szánakozás,
Különben lehull a koronánk,
S nem lesz az édenben rügyfakadás.

Huszonhárom, Julien története folytatódik

Papusz>!

„Ha szentté akarsz lenni, komolyan csináld” – intettem magamat. – „Utánoznod kell Ferencet, ezeket a frátereket, és más szenteket, akikről hallottál, ezt a nagyravágyást pedig el kell felejtened. Egy szent nem vágyhat arra, hogy szent legyen. A szent, az Krisztus szolgája. Lehet, hogy Krisztus semmivé akar tenni. Erre is készülj fel.”

Harmincöt


A sorozat következő kötete

A Mayfair boszorkányok élete sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Kardok vihara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Kresley Cole: A sötétség démona
Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva
Brandon Mull: A mesés menedék
Charlaine Harris: Vérszag
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Sarah Mlynowski: Melltartó és seprűnyél
Patricia Briggs: Megszólít a hold