A ​testtolvaj meséje (Vámpírkrónikák 4.) 128 csillagozás

Anne Rice: A testtolvaj meséje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Vámpírhős, rocksztár, embertömegek csábítója, kísértő szellem… Lestat valóban rendkívüli a halhatatlanok között! Mégsem boldog, lángoló vére tovább űzi, szeretne visszaváltozni halandóvá, hogy halálon túli léte újra értelmet nyerjen. Ez a vágy űzi céltalan bolyongásaiban, Amszterdamtól az Amazoni őserdőkig, míg végül találkozik az egyetlen lénnyel, a minden ördögnél gonoszabb Testtolvajjal, aki valóra válthatja kívánságát. De miután Lestat lemond vámpírtestéről, tudomásul kell vennie azt, amit rég elfelejtett: a halandó ember sebezhetőségét és gyarlóságát…

Újra üldözőbe kell vennie a rejtélyes testtolvajt, hogy visszaszerezze ellopott testét, hogy újra elfoglalja helyét minden vámpírok leghatalmasabbjaiként…

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Dáin 2000, Szeged, 2004
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638614099 · Fordította: Sóvágó Katalin

Kapcsolódó zóna

!

Vámpírkrónikák

40 tag · 13 karc · Utolsó karc: 2020. június 16., 17:39 · Bővebben


Enciklopédia 1


Kedvencelte 15

Most olvassa 2

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 75

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Papusz>!
Anne Rice: A testtolvaj meséje

Ez a könyv arról szól, hogy sose jó, ami van. Tiszta koldus és királyfi, csak ebben még a királyfinál is királyabb lény akar koldus lenni, és jön rá, hogy neki ez nem megy.

Sosem gondoltam volna, hogy egy vámpírkönyvben találok majd olyan teológiai/vallási/filozófiai/akármilyen nézeteket, amik passzolnak az enyémhez, de Anne Rice még erre is képes. Komolyan, nem tudom, legközelebb mivel fog meglepni.

És persze a karakterek, nála azok a legjobbak, és az, ahogy belesimulnak a valósába abba, amit mi annak hiszünk… néha egészen elhiszem, hogy Lestat épp vadászik odakint, és az Anne Rice csak egy álnév, ahogy a kronológia is állítja a könyv végén.

Vhrai P>!
Anne Rice: A testtolvaj meséje

Még mindig nem tudom megunni a sorozatot. Imádom ahogy Anne Rice meséli a történeteit.Ebben a részben sem csalódtam, igaz nem volt annyira eseménydús, mint a korábbi kötetek. Néhol érdekes eszmecseréket folytattak a szereplők.

Aethrienn>!
Anne Rice: A testtolvaj meséje

Érdekes vámpírmese tele fordulatokkal és szűnni nem akaró izgalmakkal. Érdekes történet Lestat kalandjáról, amikor is egy furfangos testtolvajjal sodorja össze az élet, s ami egy ártatlan kis tréfának indul, s egy véres, a végletekig túlhajszolt, drámai fordulatokkal teli harccá növi ki magát.

Az önfejű, akaratos, s immáron az egyik legerősebb vámpír, Lestat jelleme még inkább kifejezésre kerül eme írásban és tanúi lehetünk hihetetlen lelki vívódásainak és viszontagságainak, ami a rosszul végződő testcsere kísérletből adódik. Emberi sorsok bontakoznak ki és az élet és vallás misztikus kérdéseit boncolgatja az írónő. Csillámló fénysugárként ragyogja be a történetet a mindig segítőkész David Talbot karaktere, aki egyedi színt ad a sztorinak.

Mindazonáltal, a történet nem olyan grandiózus és lelkileg kissé megterhelő végigizgulni a regényt Lestatért. A történet erejét azonban ismét a nagyszerű leírások, kiválóan megkomponált karakterek adják. Egyedi élményt nyújtó olvasmány.

Dyta_Kostova IP>!
Anne Rice: A testtolvaj meséje

Ezt sajnos nem tartom túl jól sikerült darabnak, csak nagyon nyögve-nyelősen tudtam olvasni, és többször felvéve a fonalat. Megtudunk ugyan némi pluszinformációt, de inkább érződik rajta, hogy egyfajta összekötőregény, néhol izgalmas, máskor csak „rétestészta”, elnyúlik a semmibe… A mondatok kidolgozása persze most is szépirodalmi minőségű, ezért három csillagnál rosszabbra nem merném értékelni.

Rémálom P>!
Anne Rice: A testtolvaj meséje

Ha leszámítjuk, hogy az első három Vámpírkrónika milyen jó volt, akkor sem tudom öt csillagosra értékelni ezt. Az egészben inkább megint csak a hitről beszélnek, van-e Isten, minek élünk, de olyan negatív módon vázolja fel ezt Rice, hogy a kis apró történetre alig tudtam figyelni. Hiába ír cirkalmas mondatokban, oda a vámpírok szenvedése, és az emberek ügyetlen csetlés-botlására fekteti a hangsúlyt (különös tekintettel a „húgyozás” folyamatára.) Ez a része nem tetszett, meg hogy Lestat végig bőg, mindenen, és MEGINT szerelmes lett, ismét két emberbe. De még mindig minsőgi fantasy, ezért olvasom a következő részt is.

1 hozzászólás
BerAnna>!
Anne Rice: A testtolvaj meséje

Imádom Anne Ricet, a Vámpírkrónikákat és Lestatot. Szerintem ez mindent elmond erről a könyvről. :)
Bővebben:
http://beranna232.blogspot.hu/2013/10/anne-rice-testtol…

RandomSky >!
Anne Rice: A testtolvaj meséje

HammerWorld No. 170 / 2004. december
2000 végén jelent meg Anne Rice Vámpírkrónikáinak III. része, A Kárhozottak királynője, mely igazi remekmű volt, mind a sorozatban, mind az általában vett modern gótikus horrorirodalomban (vagy hova is rakjam). Jó sokat kellett várni tehát a IV. részre, bár közben megjelent ugye a teljes Mayfair-boszorkányok élete trilógia, miegymás.
A magyar olvasó számára rég elejtett fonalat azonban nem olyan nehéz felvenni, mivel A Testtolvaj meséje nem olyan nagyszabású vámpír-történelmi tabló, mint a Kárhozottak királynője volt. Abban már Rice úgyis elmondott csaknem mindent, amit a maga teremtette sötét világban élő vámpírokról el lehet. Ez a kötet „csak” egy regény, amiben azért Anne Rice minden pozitívuma ott van. Mindazonáltal itt kissé zavaró az írónő bőbeszédűsége, függetlenül attól, hogy továbbra is igaz, hogy végül is minden szavának jelentősége van.
A sztori főszereplője újfent Lestat, a tökéletes vámpír, akinek épp elege van a vámpírlétből, egyre inkább szeretne újra emberré lenni. Márpedig amit Lestat megkíván, azt meg is szerzi… A Testtolvaj segít neki egy másik, halandó testbe jutnia, de persze semmi sem úgy alakul, ahogy szőke vámpíristenünk eltervezte…
Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, végül megintcsak Lestat győzedelmeskedik, de azért a regény tartogat pár meglepetést, nem várt fordulatot is. Amint Rice szokása szerint filozófikus fejtegetésekben, érzelmekben, erotikában és izgalmakban egyaránt gazdag a könyv, de aki a többit nem olvasta, ne ezzel kezdje!

Morn>!
Anne Rice: A testtolvaj meséje

Szegény kicsi Lestat… Hiába vagy hatalmas a vámpírok között, olyan buta vagy! Vagy inkább a józan paraszti ész hiányzik, túl nagy a becsvágyad, az önbizalmad, és nem tudsz reálisan gondolkodni. Könnyű megvezetni, barátom.
Tetszett, hogy Lestat spoiler, amilyen részletesen leírja, hogyan is működünk. Néhol elgondolkodtam én is, hogy annyira természetesnek veszünk dolgokat, hogy fel sem tűnik, hogy más spoiler szemében ez ilyen förtelmes lehet. Azért én még is csak David pártját fogom ebben, és igen is jó dolog embernek lenni spoiler, nem kéne a Sötét Ajándok. Esetleg később, kicsit korosabban, mikor már úgy érzem, megtettem, ami telt fiatal éveimből.
A második olvasáskor nagyon zavart Lestat hiszékenysége, bénázása, és hogy ennyire nem veszi észre a nyilvánvaló dolgokat spoiler. Még is haladtam a történettel, tetszett, csak a vége fulladt be számomra kissé spoiler.
A borító pedig irtó csúnya. Nem is értem, miért nem tudtak rajta legalább egy kicsit retusálni. Kár érte. No meg észrevettem (már a boszisnál is, de azt használtan vettem), hogy az aranyozás előszeretettel kopik Rice néni nevéről. Kár.

>!
Dáin 2000, Szeged, 2004
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638614099 · Fordította: Sóvágó Katalin
Edina_Nagy_2>!
Anne Rice: A testtolvaj meséje

Ez idáig a legizgalmasabb kötet, igaz igy is van benne olyan rész amit inkább átlapozni kell, mintsem elolvasni, de jó irányba halad az írója.

csacsiga>!
Anne Rice: A testtolvaj meséje

A regény végéig kérdés maradt bennem, hogy mire ehhez a kötethez eljutottam megszoktam-e Ricet, vagy ennyit egyszerűsödött volna a stílusa eddigre. Bár az események egyike sem ért váratlanul, mégis „kielégítette a kíváncsiságomat”. Összességében csak ismételni tudom magamat az írónővel kapcsolatban: magával ragad.


Népszerű idézetek

kat_fromthemoon>!

Csak a holtak tudják, milyen rettenetes dolog élni.

278. oldal

anitapanyik>!

És ismét boldog az én sötét lelkem, mert csupán rövid ideig tud más lenni, és mert fekete, mély tenger a bánat, amibe bele is fulladhatnék, ha nem kormányoznám biztos kézzel kicsi hajómat a hullámok fölött, a nap felé, ami nem kel föl soha.

Anne Rice: A testtolvaj meséje (353. o.)

chibizso>!

Gyanúm szerint a halál rettenetes. Egyszerűen félbeszakadsz, nincs többé életed, se lehetőséged, hogy bármit is megtudj.

66. oldal

Papusz>!

Minél jobban odafigyelsz az ateistákra, annál jobban emlékeztetnek a vallási fanatikusokra.

Öt

Papusz>!

Fogtam a hosszú viaszgyertyát, beletartottam egy lángba, és új tüzet gyújtottam. A pici láng megnyúlt, és aranyvörös lett.
Csoda, gondoltam. Mennyi láng lesz egy pici lángból; egy pici láng tűzbe boríthat egy egész világot. Ugye, hogy ezzel az egyszerű mozdulattal én is gyarapítottam a világ világosságát?

Hét

Sunshine>!

Nekem nem jár a megbocsátás, mert nincs, ki megbocsássa, amit tettem.

chibizso>!

A nagyon öreg emberek alkotásait minden esetben roppant erőteljesek, izgalmasak, és elgondolkoztatóak, talán azért, mert az alkotói véna oly sok esetben megszakad, mielőtt a művész igazán megöregedne.

37. oldal

2 hozzászólás
Mandy>!

Vénnek nem jó e táj. Az ifjak itt

Egymás nyakán, a fán a madarak

– halandó népség – zengik dalaik,

Lazacos zúgók, angolnás tavak,

Hal, vad nyárvégtiben dicsérgetik,

Mi csak tenyész, él-hal a nap alatt,

Buja zsongásba hullva megvetik

Az időtlen szellem remekeit.

II

Egy éltes ember szánanáő dolog,

Boton rongyos kabát csupán, hacsak

Nem esd a lélek, énekel s zokog

halottasingben is rongyainak,

– Nem dal-iskola ez, hanem konok

Buvárlata őnnön csodainak,

Erre hajóztam tengereken át,

Hogy meglássam Bizánc szent városát.

III

Kik Isten szent tüzében állotok,

Bölcsek, a fal arany mozaikán,

A szent tűzből peregve szálljatok,

Lelkem énekmestert ugyan kíván!

Szívjátok fel szivem; vágyban sajog,

S halandó testhez kötve mostohán,

Nem ért ahhoz, vigyétek hát ti be

A halhatatlanság remekibe!

IV

Lelkem többé, levetvén testemet,

Semmi természeti formát nem őlt;

De milyet görög aranymívesek

Kezem zománc-aranyból remekelt,

Ébren tartván álmos császár-szemet,

Vagy dall, hogyha egy aranyágra ült,

Bizánc urainak s úrnőinek

Arról, mi volt, mi van, s mi még lehet.

W. B. YEATS

Papusz>!

– (…) Lestat, minden élőben van egy szemernyi az isteni szellemből, ez az a hiányzó rész, amely előidézi az életet, elválasztja az élettelentől.

Öt

HirviSydän>!

És tanulás közben írok is. Mindent leírok. Néha olyan, mintha maga a megörökítés lenne a cél.

Dáin, 2000


A sorozat következő kötete

Vámpírkrónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Chuck Wendig: Vészmadarak
Jon Sprunk: Az Árny fia
Stephen King: Christine
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Justin Cronin: A szabadulás
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
Stephen King: Nem jön szememre álom
Stephen King: Borzalmak városa