A ​múmia 93 csillagozás

avagy Ramszesz, a kárhozott
Anne Rice: A múmia Anne Rice: A múmia

Valahol az egyiptomi sivatag mélyén, egy sírboltban II. Ramszesz szíve még mindig dobog, miközben a fáraó évezredes álmát alussza. A régész, aki testét megtalálja, gyanútlanul Londonba viszi, ahol a fáraóval együtt újjáéled különös múltja is.
Amikor pedig Ramszesz rábukkan egy kairói múzeumban egykori kedvese múmiájára, az évezredeken átívelő szerelem ereje és a halhatatlanság gyötrelme drámai végkifejlet felé indítja el a történetet…

Anne Rice, az Interjú a vámpírral világhírű szerzője biztos kézzel kalauzol bennünket az ókor misztériumai és egy újkori gyilkosság rejtélyei közt, mesteri módon adagolva a tudást és az izgalmat.

Eredeti cím: The Mummy, or Ramses the Damned

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Szukits, Szeged, 2011
378 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634972228 · Fordította: Babits Péter
>!
Szukits, Szeged, 1999
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639278041 · Fordította: Babits Péter

Kapcsolódó zóna

!

Vámpírkrónikák

33 tag · 11 karc · Utolsó karc: 2018. január 8., 12:31 · Bővebben


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Kleopátra


Kedvencelte 11

Most olvassa 9

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Dawnofmyth P
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Igen nehezen indul be a történet, szeretem az írónőt, de elég sokszor túlírja a dolgokat, ettől eltekintve ennél nagyon tetszett, ahogyan meg van írva, bár teljesen más jellegű sztorira számítottam.

>!
TiaManta 
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Az írónő stílusa zseniális, ez az ami miatt olvasható a regény. Plusz az eleje, és pár szereplő miatt. Gyönyörűen, és érzelmesen fejt ki mindent. Ráadásul a történelmi volt, nagyon jó környezetet és varázst ad neki. Egyiptom, Ramszesz régi emlékei nagyon tetszettek.
Csak az a baj hogy túl nyálas és kavarós lett. Nincs egyensúly.
Julie is csak egy szép arcú nőci lett a végére, akinek az erős személyiségjegyei már nem is léteznek, és csak sír és sír.
Nem így alakult ahogy vártam. Egy sötétebb tónusú történet kellet volna legyen, enyhe erotikus felhanggal. De sajnos nem így lett, mert a lepedő ráncolások száma miatt, inkább az erotikus regények kedvelőinek ajánlanám, mert annak elég jó. Mert roppant ízlésesen van tálalva.
Kevés volt az egész a Vámpírkrónikákhoz képest. Pedig magával tudtak ragadni a sorai, ha nem untam el magam abban, hogy mindenki, mindenkibe szerelmes, mert gyönyörű. Bár mivel direktbe így írta meg a varázsszert az írónő, erre játszott rá.

>!
Shanara
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

"Az első, amire mindenkinek fel kell hívnom a figyelmét, hogy ez a regény egy teljesen különálló történet és semmi, de tényleg semmi köze nincs a Vámpírkrónikák sorozathoz vagy a Mayfair boszorkányok történetéhez. Sőt, olyan érzésem volt, miközben olvastam az oldalakat, mintha nem is Anne Rice könyvet vettem volna a kezembe. Más részről viszont hamisítatlan Anne Rice regényt olvashattam. Hogy egymásnak ellentmondanak a mondataim? Igen, tisztában vagyok vele. Mindjárt megmagyarázom mindkét állítást.
A kötet magán viseli a megszokott Anne Rice stílusjegyeket, amelyek számomra a komótos, de mégis érzelmekkel és feszültséggel teli történetvezetésben, a gyönyörű mondatokban, a tökéletesen ábrázolt karakterekben, a halhatatlanság és annak hatásainak elemzésében nyilvánulnak meg. Ami miatt úgy éreztem, hogy nem az írónő könyvét olvasom, az a meglepően mozgalmas cselekmény, illetve hogy a gótikus, sötét hangulat elkerüli a szöveget és a cselekményt. Ez a kötet vibrál az élettől, az eseményektől. A titokzatosságot a múmia és annak múltja jelenti, a horrorba hajló részt pedig az, amikor egy másik múmia is belép a képbe. Az egésznek a középpontjában pedig egy jelenkori – vagyis a történet idejében végrehajtott – gyilkosság áll. Olyan érzésem volt, mintha egy misztikus történelmi krimit olvastam volna, amelyet erősen átszőttek a romantikus érzelmek.
Egy-két kivételtől eltekintve olvastam az írónő magyarul megjelent regényeinek nagy részét és kifejezetten vártam a melankolikus hatást, az önmarcangoló monológokat és a mindent elemésztő fájdalmat. Ezek helyett azonban a helyzet adta lehetőséget kihasználva, hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságot, illetve annak minden következményét olvashattam az oldalakon. A történet lassan kibontakozik ki, de végig cselekményes és képes fenntartani az érdeklődést, egyszerűen megragadja és nem engedi el az olvasót."
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2013/10/anne-rice-mumia.html

3 hozzászólás
>!
Felixa P
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Annyira kíváncsi voltam a történetre, és annyira akartam, hogy elvarázsoljon; de sajnos nem fogott meg maximálisan. Az eleje igen ígéretesen indult és szinte ösztönzött az olvasásra, de aztán hamar kizökkentem a lendületből. Valahogy sötétebb hangulatra számítottam, elvégre egy múmiával állok szemben, ezzel ellentétben jött a rózsaszín és az első pillanatra odáig vagyok érted felállás. A romantikus szál háttérbe szorítja a horror vonalat. A történelmi betekintés nagyon érdekelt, lehetett volna több is belőle. Ami igazi piros pontot érdemel, az az író stílusa; gyönyörű egy-egy mondat, illetve gondolat. A karakterek közül Ramszesz volt a favorit.

>!
Morn
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Nekem annyira furcsa volt. Vagy csak A kárhozottak királynője után. Pedig aztán az ajánlott olvasási sorrendben haladok (tudom-tudom, hogy lehet külön is), hogy a végére jussak az egész sorozatnak – először.
Nekem néhol túl érzelgős volt. Nem a vámpíroknál dúló, magánytól való félelem miatti ragaszkodós, egy idő után mégis elengedős szerelem, hanem inkább túl nyálas volt nekem. Zavartak a nagy szenvedések és egymás karjaiba omlások.
A történelmi része, ill. sztorijának ebbe való belehelyezése azonban teljesen hihető volt. Ez az egyik legjobb Rice-ban, hogy mindent elhiszek neki.
Biztos a kívánságlistámon marad, és adni fogok neki még egy esélyt. Mert most még egyszer végiggondolva nem is volt olyan rossz. De a vámpíros könyvekbe való totális belezúgásom után ez bizony sokkal kevesebb volt.

>!
Tigrincs P
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Nem volt rossz. Éppenséggel teljesen jól elvoltam vele. Olvastatta magát, lekötött. Persze nem egy, nem két nap alatt, de szívesen vettem kézbe újra és újra.
Valaki írta, hogy milyen furcsa (talán nem ezt a jelzőt használta), hogy egy felébredő múmia így nyomuljon egy nőre. Szerintem teljesen hihető a hatalmas szexuális étvágy. :)
Ami számomra érdekes volt, hogy először mindenki és minden olyan felszínesnek tűnt, minden szereplőnek volt egy vagy két jellemvonása – ha három jelzőt tudtam volna mondani rá, akkor ő már egy alsó-közép bonyolultsági kategóriás jellem lett volna.
Julie: szenvedélyes, de erkölcsös, Henry: gonosz és gyenge, Alex: az örök eldobható szomszéd fiú – és semmi, vagy nem sok jellemfejlődés az egész történet alatt.
Aztán megértettem, hogy hiszen az egész stílus azokra a fekete-fehér korai amerikai filmekre hajaz, amiben mindenki egyfolytában díszes vacsorákon ült, minden nő édes volt és minden férfi sármőr.. Az is bravúr, ha tudsz egyszerűen, a kornak megfelelően vagyis stílusosan írni. Hiszen olvastam én már más Rice regényeket, tudom, hogy képes összetett jellemeket ábrázolni. Miért is kérném őt számon, amikor – helyesen – mégsem teszi…?

2 hozzászólás
>!
le_miserable
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Nekem meg sem közelítette a vámpírtörténetek színvonalát. Azért elég jó kis könyv, ha nem lenne ott mércének a Vámpírkrónikák valószínűleg magasabb értékelést kapna valamivel… de lehet, hogy nem. Néhol olyan tömény giccs ömlik a történetből, hogy az egy Romana (Júlia, Tiffany, szabadon behelyettesíthető xD) magazinnak is becsületére válna…

>!
bbabri
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Nagyon akarom szeretni Rice könyveit, de valahogy nem vagyunk teljesen kompatibilisek egymással.
A borítót imádom, a történet viszont…
A borító komorságához képest a történet habos-babos. Főleg a szerelmi szál.
Nagyon ígéretes a könyv: Egy hallhatatlan múmia, átok, Egyiptom,ásatás….
De mégsem azt kaptam, amit vártam.
Ramszesz eleinte valóban uralkodói jelenség volt, viszont ahogy haladt a könyv, egy kíváncsi kiscserkész lett belőle.
Julie teljesen sótlan volt,bár értékelem hogy Rice egy okos és önmagában is helytálló női karaktert akart megalkotni.
Van benne tipikus Rice elem, és vannak újdonságos. Pl: A Rice-hoz képest pörgős cselekmény és gyönyörű kifejezések.
Jobbat vártam, de így sem csalódtam. Olvastatta magát, és a borítóért már megéri birtokolni!
Bővebben:
http://bbabrigondolatai.blogspot.hu/2015/04/anne-rice-m…

>!
Papusz SP
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Joggal mondják Anne Rice-ra, hogy nem pörgeti túl az eseményeket – mégis van valami minden egyes könyvében (ebben is), amitől nem tudom letenni. Valami a történeten kívül, ami megpendít bennem valamit, a szereplők, a mondatok – gyönyörűen ír –, egy-egy gondolat…

És persze megint nyitva hagyta a végét, mert miért is zárná le, nem jellemző az rá. Emiatt aztán végképp muszáj imádni, és muszáj lesz nemsokára elolvasni a következő részt…

>!
negoti
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Nem szabad a borító alapján megítélni egy könyvet, mert amiatt azt hittem, hogy nem lesz jó a regény, de jó nagyot tévedtem, nagyon is jó könyv!


Népszerű idézetek

>!
Sceurpien I

Nincs szükségem semmire, mégis elégek a határtalan vágytól.

164. oldal 12. fejezet

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

1 hozzászólás
>!
Naneth

Ó, mennyivel édesebb, mint a többiek voltak, és amikor egy erős férfi ráadásul édes is, azt még az istenek is elirigylik az Olimposzon.

277. oldal

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

>!
Papusz SP

Azt mondta, szereti az angolt. Nagyon alkalmas nyelv a gondolkodáshoz. A görög és a latin is kitűnő erre. Az egyiptomi viszont nem. Minden újabb nyelvvel, amelyet korábbi léte során megtanult, továbbfejlesztette képességét a világ megértésére. A nyelv teszi lehetővé a gondolkodás átformálását.

Első rész 7. fejezet

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

>!
Papusz SP

– A gyávák veszedelmesebbek lehetnek, mint a bátrak, Julie – felelte a férfi.

Első rész 7. fejezet

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

>!
Papusz SP

– Míg fiatalok voltunk – szólalt meg Elliot – apád és én sok időt töltöttünk el kettesben itt, Egyiptomban. Elmerültünk a könyvekben; tanulmányoztuk az ősi sírkamrákat; lefordítottuk a szövegeket; a sivatagot jártuk éjjel-nappal. Az ősi Egyiptom a múzsánk, a vallásunk lett. TItkos tanokról ábrándoztunk, melyek végleg elvágnak bennünket mindattól, ami szerintünk csak a végtelen unalomhoz és reménytelenséghez vezethet. Vajon a piramisok valóban rejtenek olyan titkokat, melyeket mind amai napig nem fedeztek fel? Ismertek-e az egyiptomiak egy másikus nyelvezetet, melyre még maguk az istenek is odafigyeltek? Lapulnak-e máig feltáratlan sziklasírok a hegyek méhében? Milyen ősi filozófia maradt, melyet felfedezhetnénk? Miféle alkímia? Vagy ez a kultúra csupán visszfénye a valódi magasztos tudásnak, a valódi rejtélynek? Gyakran tűnődtünk azon, hogy valójában nem voltak ők se bölcsek, se rejtélyesek, csupán egyszerű, hétköznapi, közönséges emberek. Nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Ma sem ismerem ezeket. Tudom viszont, hogy maga a keresés volt a titok. A keresés, érted?

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

>!
Adhézió

Ha végiglapoz életének boldog pillanatai között, csupán egyetlen olyat talált közöttük, amikor a puszta lét is csodálatos, különös élmény volt számára.

Oxfordban élt, mindössze húszesztendősen; szerelmes volt Lawrence Stratfordba, és Lawrence Stratford szerelmes volt belé.

242. oldal, 11. fejezet

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

>!
Barbara81

Ekkor ráébredt valamire, ami úgy borította el, mint a földet a felhők mögül előbukkanó nap áldott fénye, melege. Ily ádázan szeretni és gyűlölni; ez maga az élet esszenciája. Az élet pedig most már mindörökre az övé, minden áldásával, minden gyötrelmével együtt.

314. oldal, 8. fejezet (Szukits, 1999)

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: Kleopátra

Hasonló könyvek címkék alapján

Andrus Kivirähk: Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét
Bíró Szabolcs: Ragnarök
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása
David Gemmell: Makedónia oroszlánja
Robin LaFevers: Halandó szív
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Fekete lobogó
Kodolányi János: Új ég, új föld
Joan D. Vinge: 47 ronin
Michael Moorcock: Harcikutya
William Napier: Attila – A farkaskölyök