A ​múmia 96 csillagozás

avagy Ramszesz, a kárhozott
Anne Rice: A múmia Anne Rice: A múmia

Valahol az egyiptomi sivatag mélyén, egy sírboltban II. Ramszesz szíve még mindig dobog, miközben a fáraó évezredes álmát alussza. A régész, aki testét megtalálja, gyanútlanul Londonba viszi, ahol a fáraóval együtt újjáéled különös múltja is.
Amikor pedig Ramszesz rábukkan egy kairói múzeumban egykori kedvese múmiájára, az évezredeken átívelő szerelem ereje és a halhatatlanság gyötrelme drámai végkifejlet felé indítja el a történetet…

Anne Rice, az Interjú a vámpírral világhírű szerzője biztos kézzel kalauzol bennünket az ókor misztériumai és egy újkori gyilkosság rejtélyei közt, mesteri módon adagolva a tudást és az izgalmat.

Eredeti cím: The Mummy, or Ramses the Damned

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Szukits, Szeged, 2011
378 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634972228 · Fordította: Babits Péter
>!
Szukits, Szeged, 1999
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639278041 · Fordította: Babits Péter

Kapcsolódó zóna

!

Vámpírkrónikák

35 tag · 11 karc · Utolsó karc: 2018. január 8., 12:31 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Kleopátra · Elliott Savarel · Henry Stratford · II. Ramszesz · Julie Stratford · Randolph Stratford


Kedvencelte 11

Most olvassa 7

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Dawnofmyth P
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Igen nehezen indul be a történet, szeretem az írónőt, de elég sokszor túlírja a dolgokat, ettől eltekintve ennél nagyon tetszett, ahogyan meg van írva, bár teljesen más jellegű sztorira számítottam.

>!
TiaManta 
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Az írónő stílusa zseniális, ez az ami miatt olvasható a regény. Plusz az eleje, és pár szereplő miatt. Gyönyörűen, és érzelmesen fejt ki mindent. Ráadásul a történelmi volt, nagyon jó környezetet és varázst ad neki. Egyiptom, Ramszesz régi emlékei nagyon tetszettek.
Csak az a baj hogy túl nyálas és kavarós lett. Nincs egyensúly.
Julie is csak egy szép arcú nőci lett a végére, akinek az erős személyiségjegyei már nem is léteznek, és csak sír és sír.
Nem így alakult ahogy vártam. Egy sötétebb tónusú történet kellet volna legyen, enyhe erotikus felhanggal. De sajnos nem így lett, mert a lepedő ráncolások száma miatt, inkább az erotikus regények kedvelőinek ajánlanám, mert annak elég jó. Mert roppant ízlésesen van tálalva.
Kevés volt az egész a Vámpírkrónikákhoz képest. Pedig magával tudtak ragadni a sorai, ha nem untam el magam abban, hogy mindenki, mindenkibe szerelmes, mert gyönyörű. Bár mivel direktbe így írta meg a varázsszert az írónő, erre játszott rá.

>!
Shanara
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

"Az első, amire mindenkinek fel kell hívnom a figyelmét, hogy ez a regény egy teljesen különálló történet és semmi, de tényleg semmi köze nincs a Vámpírkrónikák sorozathoz vagy a Mayfair boszorkányok történetéhez. Sőt, olyan érzésem volt, miközben olvastam az oldalakat, mintha nem is Anne Rice könyvet vettem volna a kezembe. Más részről viszont hamisítatlan Anne Rice regényt olvashattam. Hogy egymásnak ellentmondanak a mondataim? Igen, tisztában vagyok vele. Mindjárt megmagyarázom mindkét állítást.
A kötet magán viseli a megszokott Anne Rice stílusjegyeket, amelyek számomra a komótos, de mégis érzelmekkel és feszültséggel teli történetvezetésben, a gyönyörű mondatokban, a tökéletesen ábrázolt karakterekben, a halhatatlanság és annak hatásainak elemzésében nyilvánulnak meg. Ami miatt úgy éreztem, hogy nem az írónő könyvét olvasom, az a meglepően mozgalmas cselekmény, illetve hogy a gótikus, sötét hangulat elkerüli a szöveget és a cselekményt. Ez a kötet vibrál az élettől, az eseményektől. A titokzatosságot a múmia és annak múltja jelenti, a horrorba hajló részt pedig az, amikor egy másik múmia is belép a képbe. Az egésznek a középpontjában pedig egy jelenkori – vagyis a történet idejében végrehajtott – gyilkosság áll. Olyan érzésem volt, mintha egy misztikus történelmi krimit olvastam volna, amelyet erősen átszőttek a romantikus érzelmek.
Egy-két kivételtől eltekintve olvastam az írónő magyarul megjelent regényeinek nagy részét és kifejezetten vártam a melankolikus hatást, az önmarcangoló monológokat és a mindent elemésztő fájdalmat. Ezek helyett azonban a helyzet adta lehetőséget kihasználva, hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságot, illetve annak minden következményét olvashattam az oldalakon. A történet lassan kibontakozik ki, de végig cselekményes és képes fenntartani az érdeklődést, egyszerűen megragadja és nem engedi el az olvasót."
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2013/10/anne-rice-mumia.html

3 hozzászólás
>!
Felixa P
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Annyira kíváncsi voltam a történetre, és annyira akartam, hogy elvarázsoljon; de sajnos nem fogott meg maximálisan. Az eleje igen ígéretesen indult és szinte ösztönzött az olvasásra, de aztán hamar kizökkentem a lendületből. Valahogy sötétebb hangulatra számítottam, elvégre egy múmiával állok szemben, ezzel ellentétben jött a rózsaszín és az első pillanatra odáig vagyok érted felállás. A romantikus szál háttérbe szorítja a horror vonalat. A történelmi betekintés nagyon érdekelt, lehetett volna több is belőle. Ami igazi piros pontot érdemel, az az író stílusa; gyönyörű egy-egy mondat, illetve gondolat. A karakterek közül Ramszesz volt a favorit.

>!
Judyt IP
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Anne Rice neve egybeforrt az idő során a vámpírtörténetekkel, azonban én mégis inkább a misztériummal kapcsolnám össze.
A múmia című történelmi kalandregénye is tele van misztikus dolgokkal, szerelemmel, intrikával, gyilkossággal és nem mellesleg olyan fontos kérdéseket vet fel, amik elgondolkodtatják az olvasót.

Bővebben itt írok róla: https://watchaholics.hu/2018/04/17/misztikus-egyiptom-a…

>!
kolika
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Hát, valami mást vártam. Sokkal több történelmi részt, esetleg titkot, misztikumot, borzongást és kevesebb ömlengést. Már ott kezdett zavarni, amikor Julie szemeire először borult rá a rózsaszín köd. Aztán ez tovább fokozódott, ahogy haladtunk előre a történetben. Ahogy ránéz a főszereplőre már csak szemének kéksége, izmainak villanása, deltás teste jut eszébe. Mellette teljesen elolvad, s a korábbi céltudatosnak tűnő személye teljesen eltűnik. Nem tudom, hogy ezért-e, vagy sem, de egyáltalán nem éreztem horror elemekkel megspékelt műnek. Nem borzongtam az olvasás során. A régi kor visszaidézése kezdetben tetszett, de aztán a szerző átnyargalt a modern korra, amiben már nem találtam azokat a részeket , amiért különösen megkedveltem volna.
A Kleopátra szálat is kicsit másképp képzeltem volna el, a régi királynőből mintha már csak az élvezetek felhajtása/megélése maradt volna meg.
A szerzőnőtől nem sokat olvastam, de azok alapján kicsit „sötétebb” könyvet vártam volna.

>!
Morn
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Nekem annyira furcsa volt. Vagy csak A kárhozottak királynője után. Pedig aztán az ajánlott olvasási sorrendben haladok (tudom-tudom, hogy lehet külön is), hogy a végére jussak az egész sorozatnak – először.
Nekem néhol túl érzelgős volt. Nem a vámpíroknál dúló, magánytól való félelem miatti ragaszkodós, egy idő után mégis elengedős szerelem, hanem inkább túl nyálas volt nekem. Zavartak a nagy szenvedések és egymás karjaiba omlások.
A történelmi része, ill. sztorijának ebbe való belehelyezése azonban teljesen hihető volt. Ez az egyik legjobb Rice-ban, hogy mindent elhiszek neki.
Biztos a kívánságlistámon marad, és adni fogok neki még egy esélyt. Mert most még egyszer végiggondolva nem is volt olyan rossz. De a vámpíros könyvekbe való totális belezúgásom után ez bizony sokkal kevesebb volt.

>!
le_miserable
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Nekem meg sem közelítette a vámpírtörténetek színvonalát. Azért elég jó kis könyv, ha nem lenne ott mércének a Vámpírkrónikák valószínűleg magasabb értékelést kapna valamivel… de lehet, hogy nem. Néhol olyan tömény giccs ömlik a történetből, hogy az egy Romana (Júlia, Tiffany, szabadon behelyettesíthető xD) magazinnak is becsületére válna…

>!
bbabri
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Nagyon akarom szeretni Rice könyveit, de valahogy nem vagyunk teljesen kompatibilisek egymással.
A borítót imádom, a történet viszont…
A borító komorságához képest a történet habos-babos. Főleg a szerelmi szál.
Nagyon ígéretes a könyv: Egy hallhatatlan múmia, átok, Egyiptom,ásatás….
De mégsem azt kaptam, amit vártam.
Ramszesz eleinte valóban uralkodói jelenség volt, viszont ahogy haladt a könyv, egy kíváncsi kiscserkész lett belőle.
Julie teljesen sótlan volt,bár értékelem hogy Rice egy okos és önmagában is helytálló női karaktert akart megalkotni.
Van benne tipikus Rice elem, és vannak újdonságos. Pl: A Rice-hoz képest pörgős cselekmény és gyönyörű kifejezések.
Jobbat vártam, de így sem csalódtam. Olvastatta magát, és a borítóért már megéri birtokolni!
Bővebben:
http://bbabrigondolatai.blogspot.hu/2015/04/anne-rice-m…

>!
negoti
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Nem szabad a borító alapján megítélni egy könyvet, mert amiatt azt hittem, hogy nem lesz jó a regény, de jó nagyot tévedtem, nagyon is jó könyv!


Népszerű idézetek

>!
Sceurpien I

Nincs szükségem semmire, mégis elégek a határtalan vágytól.

164. oldal 12. fejezet

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

1 hozzászólás
>!
Naneth

Ó, mennyivel édesebb, mint a többiek voltak, és amikor egy erős férfi ráadásul édes is, azt még az istenek is elirigylik az Olimposzon.

277. oldal

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

>!
Judyt IP

– Ölts álruhát, és jöjj velem az emberek közé! Hogy lásd, amit egy királynő sohasem láthat.

183. oldal, Első rész, 12. fejezet (Szukits, 2011)

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: II. Ramszesz
>!
Papusz SP

Azt mondta, szereti az angolt. Nagyon alkalmas nyelv a gondolkodáshoz. A görög és a latin is kitűnő erre. Az egyiptomi viszont nem. Minden újabb nyelvvel, amelyet korábbi léte során megtanult, továbbfejlesztette képességét a világ megértésére. A nyelv teszi lehetővé a gondolkodás átformálását.

Első rész 7. fejezet

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

>!
Judyt IP

– Tudom, ki vagy! Tudom, honnan jöttél!
– Ó, valóban? Akkor arra is rájöhettél, hogy én is tudom, te ki vagy, és hogy mi mindent tettél!

171. oldal, Első rész, 11. fejezet (Szukits, 2011)

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: Henry Stratford · II. Ramszesz
>!
Judyt IP

– Néha – folytatta Elliott – úgy képzelem el a mennyországot, mint határtalanul roppant könyvtárat korlátlan mennyiségű olvasnivalóval, tanulmányozásra váró festmények és szobrok özönével. Olyannak látom, mint a tudás óriási kapuját.

338. oldal, Második rész, 7. fejezet (Szukits, 2011)

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: Elliott Savarel
2 hozzászólás
>!
Judyt IP

Egészen addig nem tudhatjuk meg, milyen érzelemmel viseltetünk azok iránt, akiket szerettünk, míg el nem veszítjük őket.

32. oldal, Első rész, 2. fejezet (Szukits, 2011)

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: Randolph Stratford
>!
Judyt IP

– Hogy megértsük ezt a világot, az a mi feladatunk, ugye? És mégis, még a legegyszerűbb dolgok is kisiklanak a kezünk közül.

201. oldal, Második rész, 1. fejezet (Szukits, 2011)

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: II. Ramszesz
>!
Papusz SP

– A gyávák veszedelmesebbek lehetnek, mint a bátrak, Julie – felelte a férfi.

Első rész 7. fejezet

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

>!
Judyt IP

Intellektusunk – lelkünk, ha úgy tetszik – nem tartózkodik a húsunkban, benne szunyókálva, mialatt az véglegesen szétrothad.Vagy a lét egy magasabb szintjére kerül, vagy mindenestül elpusztul.

281. oldal, Második rész, 4. fejezet (Szukits, 2011)

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: Julie Stratford

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Simmons: Terror
Robin LaFevers: Halandó szív
Michael Crichton: A 13. harcos
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában
Madeline Miller: Akhilleusz dala
Andrus Kivirähk: Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét
Terry Pratchett: Cseles
Izolde Johannsen: Róma
Bíró Szabolcs: Ragnarök
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása