A ​múmia (Ramszesz, a kárhozott 1.) 129 csillagozás

avagy Ramszesz, a kárhozott
Anne Rice: A múmia Anne Rice: A múmia

Valahol az egyiptomi sivatag mélyén, egy sírboltban II. Ramszesz szíve még mindig dobog, miközben a fáraó évezredes álmát alussza. A régész, aki testét megtalálja, gyanútlanul Londonba viszi, ahol a fáraóval együtt újjáéled különös múltja is.
Amikor pedig Ramszesz rábukkan egy kairói múzeumban egykori kedvese múmiájára, az évezredeken átívelő szerelem ereje és a halhatatlanság gyötrelme drámai végkifejlet felé indítja el a történetet…

Anne Rice, az Interjú a vámpírral világhírű szerzője biztos kézzel kalauzol bennünket az ókor misztériumai és egy újkori gyilkosság rejtélyei közt, mesteri módon adagolva a tudást és az izgalmat.

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Szukits, Szeged, 2011
378 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634972228 · Fordította: Babits Péter
>!
Szukits, Szeged, 1999
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639278041 · Fordította: Babits Péter

Kapcsolódó zóna

!

Vámpírkrónikák

43 tag · 14 karc · Utolsó karc: 2021. december 5., 16:37 · Bővebben


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Kleopátra · Elliott Savarel · Henry Stratford · II. Ramszesz · Julie Stratford · Randolph Stratford · Samir Ibrahim

Helyszínek népszerűség szerint

British Museum


Kedvencelte 10

Most olvassa 7

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

TiaManta>!
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Az írónő stílusa zseniális, ez az ami miatt olvasható a regény. Plusz az eleje, és pár szereplő miatt. Gyönyörűen, és érzelmesen fejt ki mindent. Ráadásul a történelmi volt, nagyon jó környezetet és varázst ad neki. Egyiptom, Ramszesz régi emlékei nagyon tetszettek.
Csak az a baj hogy túl nyálas és kavarós lett. Nincs egyensúly.
Julie is csak egy szép arcú nőci lett a végére, akinek az erős személyiségjegyei már nem is léteznek, és csak sír és sír.
Nem így alakult ahogy vártam. Egy sötétebb tónusú történet kellet volna legyen, enyhe erotikus felhanggal. De sajnos nem így lett, mert a lepedő ráncolások száma miatt, inkább az erotikus regények kedvelőinek ajánlanám, mert annak elég jó. Mert roppant ízlésesen van tálalva.
Kevés volt az egész a Vámpírkrónikákhoz képest. Pedig magával tudtak ragadni a sorai, ha nem untam el magam abban, hogy mindenki, mindenkibe szerelmes, mert gyönyörű. Bár mivel direktbe így írta meg a varázsszert az írónő, erre játszott rá.

Dawnofmyth>!
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Igen nehezen indul be a történet, szeretem az írónőt, de elég sokszor túlírja a dolgokat, ettől eltekintve ennél nagyon tetszett, ahogyan meg van írva, bár teljesen más jellegű sztorira számítottam.

Shanara>!
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

"Az első, amire mindenkinek fel kell hívnom a figyelmét, hogy ez a regény egy teljesen különálló történet és semmi, de tényleg semmi köze nincs a Vámpírkrónikák sorozathoz vagy a Mayfair boszorkányok történetéhez. Sőt, olyan érzésem volt, miközben olvastam az oldalakat, mintha nem is Anne Rice könyvet vettem volna a kezembe. Más részről viszont hamisítatlan Anne Rice regényt olvashattam. Hogy egymásnak ellentmondanak a mondataim? Igen, tisztában vagyok vele. Mindjárt megmagyarázom mindkét állítást.
A kötet magán viseli a megszokott Anne Rice stílusjegyeket, amelyek számomra a komótos, de mégis érzelmekkel és feszültséggel teli történetvezetésben, a gyönyörű mondatokban, a tökéletesen ábrázolt karakterekben, a halhatatlanság és annak hatásainak elemzésében nyilvánulnak meg. Ami miatt úgy éreztem, hogy nem az írónő könyvét olvasom, az a meglepően mozgalmas cselekmény, illetve hogy a gótikus, sötét hangulat elkerüli a szöveget és a cselekményt. Ez a kötet vibrál az élettől, az eseményektől. A titokzatosságot a múmia és annak múltja jelenti, a horrorba hajló részt pedig az, amikor egy másik múmia is belép a képbe. Az egésznek a középpontjában pedig egy jelenkori – vagyis a történet idejében végrehajtott – gyilkosság áll. Olyan érzésem volt, mintha egy misztikus történelmi krimit olvastam volna, amelyet erősen átszőttek a romantikus érzelmek.
Egy-két kivételtől eltekintve olvastam az írónő magyarul megjelent regényeinek nagy részét és kifejezetten vártam a melankolikus hatást, az önmarcangoló monológokat és a mindent elemésztő fájdalmat. Ezek helyett azonban a helyzet adta lehetőséget kihasználva, hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságot, illetve annak minden következményét olvashattam az oldalakon. A történet lassan kibontakozik ki, de végig cselekményes és képes fenntartani az érdeklődést, egyszerűen megragadja és nem engedi el az olvasót."
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2013/10/anne-rice-mumia.html

3 hozzászólás
Judyt IP>!
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Anne Rice neve egybeforrt az idő során a vámpírtörténetekkel, azonban én mégis inkább a misztériummal kapcsolnám össze.
A múmia című történelmi kalandregénye is tele van misztikus dolgokkal, szerelemmel, intrikával, gyilkossággal és nem mellesleg olyan fontos kérdéseket vet fel, amik elgondolkodtatják az olvasót.

Bővebben itt írok róla: https://watchaholics.hu/2018/04/17/misztikus-egyiptom-a…

Felixa P>!
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Annyira kíváncsi voltam a történetre, és annyira akartam, hogy elvarázsoljon; de sajnos nem fogott meg maximálisan. Az eleje igen ígéretesen indult és szinte ösztönzött az olvasásra, de aztán hamar kizökkentem a lendületből. Valahogy sötétebb hangulatra számítottam, elvégre egy múmiával állok szemben, ezzel ellentétben jött a rózsaszín és az első pillanatra odáig vagyok érted felállás. A romantikus szál háttérbe szorítja a horror vonalat. A történelmi betekintés nagyon érdekelt, lehetett volna több is belőle. Ami igazi piros pontot érdemel, az az író stílusa; gyönyörű egy-egy mondat, illetve gondolat. A karakterek közül Ramszesz volt a favorit.

kolika>!
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Hát, valami mást vártam. Sokkal több történelmi részt, esetleg titkot, misztikumot, borzongást és kevesebb ömlengést. Már ott kezdett zavarni, amikor Julie szemeire először borult rá a rózsaszín köd. Aztán ez tovább fokozódott, ahogy haladtunk előre a történetben. Ahogy ránéz a főszereplőre már csak szemének kéksége, izmainak villanása, deltás teste jut eszébe. Mellette teljesen elolvad, s a korábbi céltudatosnak tűnő személye teljesen eltűnik. Nem tudom, hogy ezért-e, vagy sem, de egyáltalán nem éreztem horror elemekkel megspékelt műnek. Nem borzongtam az olvasás során. A régi kor visszaidézése kezdetben tetszett, de aztán a szerző átnyargalt a modern korra, amiben már nem találtam azokat a részeket , amiért különösen megkedveltem volna.
A Kleopátra szálat is kicsit másképp képzeltem volna el, a régi királynőből mintha már csak az élvezetek felhajtása/megélése maradt volna meg.
A szerzőnőtől nem sokat olvastam, de azok alapján kicsit „sötétebb” könyvet vártam volna.

Ashley_Carrigan>!
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Sokadszorra is imádtam. Úgy általában Ani néni minden könyvét szeretem, de ez a kedvencek között van. Egyiptom miatt különösen közel áll a szívemhez.

Morn>!
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Nem a legerősebb darabja a Rice-univerzumnak. Teljesen más stílusú, mint az előtte sorakozó vámpírkötetek. Hiába szerepel elöl az ajánlott olvasási rendben (pedig különálló regény), lehet, hogy inkább külön, az egész sorozat után kéne elolvasni, hiába lesz rá később célzás, bár nem konkrétan a történet szereplőire.
Túl sok volt benne az érzelem, az érzelgősség. Lehet az éles kontraszt miatt is éreztem, elvégre hiába rendelkeznek a vámpírok is emberi érzelmekkel, náluk nem volt ilyen sokszámú érzelem, mint halandóinknál. A szerelem volt túlságosan kiemelve, néhol nekem már túl hihetetlen módon is, hiába volt hangsúlyozva a halhatatlansággal járó lehengerlő kinézet és csábítás. Az erotika is nagy hangsúlyt kapott a történetben, de tetszik az Rice-ban, hogy néhány mondatban elintézi az egészet, így is bőven megvan az adott aktusnak az ereje spoiler, nem válik unalmassá és pongyolává. Mindenesetre a sűrű sírás és egymás karjaiba omlás lehetett volna kevesebb.
A szereplők közül úgy igazán senkit sem kedveltem meg. Olyanok voltak, mintha egy régi fekete-fehér filmet néznék, régi romantikus történetet egy kis történelemmel és egzotikummal meghintve, de mégis érezhetően távol, a saját világomból szemlélve. Még Lord Rutherford volt szimpatikus, de ő is sokszor emberségéből fakadóan a viselkedésével eltávolodott tőlem. Julie-t nagyon utáltam. Az elején még egy erős, önálló akarattal bíró nőnek tűnt, aztán teljesen elvesztette önmagát és egy buta, síró kis csitri lett belőle, nem több. Pfej. spoiler
A történelmi rész hitelességét meg teljesen el tudtam fogadni. Rice olyan szépen tálalja az ilyen tényeket, hogy az ember egy szó nélkül elhiszi, hogy valóban így történt, ill. így történhetett volna, ha ez lett volna a valóság.
A vége pedig folytatásért kiált, bár tudom, hogy angolul elérhető egy, de valószínűleg sosem fog megjelenni magyarul. Majd egyszer be kell szerezni azt is (mint más, hiányzó darabokat Rice-néni életművéből).
A szukitsos kiadás borítóját muszáj még megemlítenem, mert ez valami elképesztően gyönyörű! Talán a legszebb Havancsák, amit eddig láttam. Tegnap még a főnökömre is rászóltam, mikor maga elé húzta, hogy azon pedig nem írsz! Nem is írt.

>!
Szukits, Szeged, 2011
378 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634972228 · Fordította: Babits Péter
ttiillyy P>!
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Anne Rice képes úgy megszólaltatni különböző karaktereket, különböző korok szülötteit, mintha rég elveszett napló kerülne elő, – Ramszesz esetében ténylegesen elő is kerül.
Fiatalabb koromban már olvastam, most teljesen máshogy álltam hozzá fejben. Annyira emlékeztem, hogy volt szerelmi szál és imádtam. Most más ragadott meg: a párhuzamos kötődés a két nőhöz, a különböző kapcsolati viszonyok, az eltérő módon erős és gyenge jellemek miatt szerettem olvasni. Rice világában azért jó elveszni, mert a fantasy elemeket tökéletesen keveri a hétköznapi emberrel. Ugyanezt az embert képes megtartani az öröklétben, de valami többé is tenni.

NyZita>!
Anne Rice: A múmia

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Anne Rice-tól teljesen másra számítottam, sötétebbre, hajmeresztőbbre, hogy még a fürdőszobába se merjek kimenni éjjel a sötétben! Ez viszont inkább romantikus történet volt, néhányszor kétségbe is estem, hogy "jaj, csak jó vége legyen! “

Párszor éreztem, hogy ha Julie még egyszer sírni kezd, sikítok, de a többi szereplő mindezt feledtette: Ramszesz… most komolyan! A halhatatlan II. Ramszesz! Tökéletes a pasas múmiafáslistul-mindenestül! Lord Rutherford felülmúlhatatlan, Alex aranyosan szánnivaló, a gonoszok meg épp annyira elmebetegek, hogy az már ijesztő legyen. Szóval nagyon jó könyv!


Népszerű idézetek

Sceurpien I>!

Nincs szükségem semmire, mégis elégek a határtalan vágytól.

164. oldal 12. fejezet

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

1 hozzászólás
Naneth>!

Ó, mennyivel édesebb, mint a többiek voltak, és amikor egy erős férfi ráadásul édes is, azt még az istenek is elirigylik az Olimposzon.

277. oldal

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Papusz>!

Azt mondta, szereti az angolt. Nagyon alkalmas nyelv a gondolkodáshoz. A görög és a latin is kitűnő erre. Az egyiptomi viszont nem. Minden újabb nyelvvel, amelyet korábbi léte során megtanult, továbbfejlesztette képességét a világ megértésére. A nyelv teszi lehetővé a gondolkodás átformálását.

Első rész 7. fejezet

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Judyt IP>!

– Néha – folytatta Elliott – úgy képzelem el a mennyországot, mint határtalanul roppant könyvtárat korlátlan mennyiségű olvasnivalóval, tanulmányozásra váró festmények és szobrok özönével. Olyannak látom, mint a tudás óriási kapuját.

338. oldal, Második rész, 7. fejezet (Szukits, 2011)

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: Elliott Savarel
2 hozzászólás
Judyt IP>!

– Ölts álruhát, és jöjj velem az emberek közé! Hogy lásd, amit egy királynő sohasem láthat.

183. oldal, Első rész, 12. fejezet (Szukits, 2011)

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: II. Ramszesz
Judyt IP>!

Egészen addig nem tudhatjuk meg, milyen érzelemmel viseltetünk azok iránt, akiket szerettünk, míg el nem veszítjük őket.

32. oldal, Első rész, 2. fejezet (Szukits, 2011)

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: Randolph Stratford
Papusz>!

– A gyávák veszedelmesebbek lehetnek, mint a bátrak, Julie – felelte a férfi.

Első rész 7. fejezet

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Judyt IP>!

– Tudom, ki vagy! Tudom, honnan jöttél!
– Ó, valóban? Akkor arra is rájöhettél, hogy én is tudom, te ki vagy, és hogy mi mindent tettél!

171. oldal, Első rész, 11. fejezet (Szukits, 2011)

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: Henry Stratford · II. Ramszesz
Judyt IP>!

– Hogy megértsük ezt a világot, az a mi feladatunk, ugye? És mégis, még a legegyszerűbb dolgok is kisiklanak a kezünk közül.

201. oldal, Második rész, 1. fejezet (Szukits, 2011)

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: II. Ramszesz
Kikyo P>!

– Elrabolták, kifosztották, eladták a múmiákat – folytatta a férfi. – Temettek-e akár egyetlen olyan férfit, nőt vagy gyermeket ebbe a földbe, akinek a testét nem becstelenítették meg, nem állították ki, vagy csonkították meg? Ugyan mi az, ami nem lehetséges?!

Anne Rice: A múmia avagy Ramszesz, a kárhozott

Kapcsolódó szócikkek: II. Ramszesz

Hasonló könyvek címkék alapján

Alma Katsu: Éhség
Dan Simmons: Terror
Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
Stephen King: Állattemető
Stephen King: Kedvencek temetője
Stephen King: Éjszakai műszak
Stephen King: Végítélet
Stephen King: Tóparti kísértetek
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!