A ​Kárhozottak Királynője (Vámpírkrónikák 3.) 245 csillagozás

Anne Rice: A Kárhozottak Királynője Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

    Lestat, a vámpír merőben más szemszögből tárta elénk a vámpírok életét és eredetét saját regényében, mint annak előtte Louis az Interjú a vámpírralban. A vérivó halhatatlanok származásának teljes története azonban még annál is összetettebb, mint ahogy azt Lestat ismeri, és szorosan összefonódik két másik „természetfeletti” életforma, a szellemek és a boszorkányok létével.
    Miközben Lestat rockbandája minden korábbi tabut megszegve telekürtöli a világot a halhatatlanok eddig eltitkolt létével, a múlt ködéből előbukkannak a legősibbek, az elsőként lett vérivók, hogy helyükre tegyék a modern világ nagyszájú, hangos vámpírjait.

Eredeti megjelenés éve: 1988

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2012
418 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634972587 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Dáin, Szeged, 2000
492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638614005 · Fordította: Sóvágó Katalin

Kapcsolódó zóna

!

Vámpírkrónikák

41 tag · 13 karc · Utolsó karc: 2020. június 16., 17:39 · Bővebben


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Lestat de Lioncourt · Armand · Marius de Romanus · Akasa · Daniel Molloy


Kedvencelte 59

Most olvassa 16

Várólistára tette 127

Kívánságlistára tette 103

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Risus P>!
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

Ezt a könyvet régóta el szerettem volna olvasni, és most sikerült!
Bevallom, hogy nagyon (!) féltem a könyvtől, na nem a tartalmi részétől, hanem a filmes verzió miatt! Az a film sokkolt, de nem jó értelemben. Na mindegy, tehát én egy kósza pillanatban és egy kihívásnak köszönhetően elkezdtem olvasni a könyvet.
Ha olvasod az értékelésemet köszönöm és láttad a filmet, akkor nyugi, köszönő viszonyban sincsenek egymással. De komolyan, olvasom és azon tanakodtam, hogy ez biztos, hogy ugyan az a történet lenne? Amíg Jesse fel nem bukkant a történet majdnem felénél, addig biztosra vettem, hogy csak a cím azonos és majdnem.
A történet számomra még így is hogy volt némi fogalmam a történetről a koncertes résznél állt össze, mert addig több szálon futott és ott volt a találkozás.
Ami nekem nagyon tetszett a történetben, hogy hogy és miként lettek a vámpírok. Nem egy tipikus mai vámpír regény, ami miatt még több plusz pontot érdemelt.

5 hozzászólás
papeerzsepi>!
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

Alig vártam, hogy vége legyen. Kevés volt benne az izgalmas rész. Igazából annyira uncsi volt, hogy nem is igazán emlékszem rá. Nagyon nehezen haladtam vele, mert annyira nem volt kedvem hozzá.
Jól indult a prológussal, de az első résszel megtört, amit a prológusban felépített az írónő. Nem tudom az első két rész is ennyire unalmas volt e, de a rengeteg mellékszál és leíró rész agyon csapta az egész történetet. Akasa is alig szerepelt benne… A könyvnek inkább az Ikrek legendája címet adtam volna, ugyanis akörül forgott az egész történet.

1 hozzászólás
Papusz P>!
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

Anne Rice legfőbb erőssége, hogy a világa nagyon is hihető, mert a halandó világba és történelembe ágyazza bele a halhatatlanokat. Ebben a kötetben még jobban megszerettem a szereplőket, és már azt sem éreztem, hogy széthullik a sok szál miatt (ahogy anno a Lestatról gondoltam).

1 hozzászólás
DeathQueen P>!
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

„Vannak dolgok, amikre nem akarunk emlékezni.”

A mostani olvasási tempómat számítva mondhatni egész hamar kiolvastam a könyvet. Mondjuk többször is meg kellett állnom benne és valami „vidámabbat” kellett olvassak, mert egyszerűen nem bírtam. Ezért történt a fél csillag levonás. Voltak a könyvben izgalmas és kevésbé izgalmas részek is. Pár helyen elég részletesen volt leírva minden, de ez nem nagyon zavart (lehet másokat igen). A könyvben a kedvenc karakterem Marius volt. őt nem tudta senki sem túlszárnyalni. Még Akasa sem, pedig őt is eléggé megkedveltem. Az ikrek legendája érdekes volt, a többiek története annyira nem kötött le.

Lancaster>!
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

Az egyik legjobb a sorozatban. Akasha feltűnését már alig vártam, és Rice a legjobb mitológiát építi fel ebben a könyvben a vámpírok köré.

Belle_Maundrell>!
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

A Lestat, a vámpír után kíváncsi voltam, túl tudja-e szárnyalni a folytatás, és azt hiszem, megtörtént. Nagyon jó volt, hogy több szálon futott, az ikrek története is különösen tetszett. Örömmel vettem volna, ha olvashatok még részleteket Claudia naplójából, de a hangulat miatt, ami az egész könyvet átlengi, igazán eltörpült. A vámpírok történetét egyszerűen imádom, ahogy a sok gyönyörű mondatot és filozofálgatást is. Kíváncsi vagyok, mennyire tartják a színvonalat a következő részek, és hogy túl egyáltalán lehet-e szárnyalni A Kárhozottak Királynőjét.

3 hozzászólás
danithegirl>!
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

"És mi az angyal,
ha nem kísértet, maskarában?ˇ

Mesteri. Talán ez elég jó kifejezés.
Egy dolog rekreálni a vámpír alakját új formában, egy dolog nagyszerű, különleges, pompázatosan sokszínű karaktereket alkotni, egy dolog felépíteni egy teljes mitológiai univerzumot az első vámpír keletkezése köré. Mindezt egyszerre, egyetlen könyvsorozatban kivitelezni, a történetet számtalan nézőpontból bemutatva, bespeedelt nyúlként ugrálva műfajok és történelmi korok közt, na az már nem akármilyen teljesítmény. És azt mondani, hogy Rice néninek sikerült, harmatgyenge kifejezés. Közelebb áll az igazsághoz, ha úgy fogalmazok: ha Rice úgy gitározna, ahogy ír, akkor Slash és Santana közös sírba ásná el magát.
Egyértelműen a sorozat eddigi fénypontja, eseménysor szempontjából éppúgy, mint karaktereket tekintve. Pluszpont jár az első néhány fejezetért is, amelyek bizonyítják, hogy Rice krimiíróként is megállná a helyét: az olvasót vak tudatlanságban hagyva vezeti fel a Királynő ébredését. A történet aztán kiválóan kovácsolódik össze, a szálak nem esnek szét, mint az előző kötetben tették. A végkifejlet szerintem kissé alulmarad a felvezetéshez képest, de annyi baj legyen, még így is egyszerűen zseniális. My hat goes off to Ms Rice.

7 hozzászólás
Heleny IP>!
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

Lenyűgözött Akasa. Anne Rice olyan módon képes bemutatni a szereplőit, ahogy senki más. Magad előtt látod és annak ellenére, hogy halhatatlan gyilkológépekről van szó, megkedveled és akarsz még olvasni róla. Vagy csak én vagyok így vele? :)

3 hozzászólás
Morn>!
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

Teljesen magával ragad az a világ, amit Rice lefest elénk. Megteremti a vámpírok (hihető!) eredettörténetét, történelmi elemekkel vegyíti őket, így nem kérdés, hogy kételkedés nélkül elfogadom. A legenda pedig csak egy kis pluszt ad hozzá, hogy még érdekfeszítőbbé váljon a történet. Szinte érezni, ahogy a magyarázattal nő a feszültség is a végkimenetel felé.
Tetszett, ahogy egy kis szellemjárást, boszorkányságot is kapunk (előkészítve a Mayfair-sorozatot, ha az ember az ajánlott olvasási sorrendben halad), nem csak kedves halhatatlanjainkkal foglalkozunk. A Talamasca is itt bukkan fel először, és teljesen el tudom fogadni az ő létezésüket is, sőt, szívem szerint a tagja is lennék, ha már vámpír nem lehetek (még, höhö).
A sok szerepelő is feldobta az előző köteteket, ahol mindig volt egy főszereplőnk, aki mellé sodródtak az emberek. Itt pedig mindig más kerül a középpontba, akinek a révén haladunk előre (vagy éppenséggel a múltba tekintve) a történetben. Nem volt zavaró a sok név, és szerencsére mindenkinek megvolt a maga helye a végére. Igaz, voltak akik nagyon mellékesként szerepeltek, de lehet későbbiekben többet is meg tudunk róluk. Egyelőre az egymáshoz fűződő érzelmek és kapcsolatok váltak egyértelművé, mint például Pandora, akiről alig tudunk meg valamit (bár van ugye külön kötete), de egyértelmű a ragaszkodása, szerelme Marius felé, és hogy a legkevésbé sem tűnik igazi halhatatlannak, inkább emberszerű, és talán ezért is spoiler.
Imádom még mindig a stílusát is. Rice annyira gyönyörűen és fájdalmasan vázolja fel előttünk szeretett halhatatlanjaink életét, hogy mi magunk is beleszeretünk egy-egy szereplőbe (Louis az egyik örök kedvencem, de lassan Armand is felkapaszkodik, Marius meg mintha távolodna tőlem), egyszerre vágyódunk egy ilyen lét iránt, de közben rettegünk is tőle, hiszen érzékelteti az árnyoldalát is, a vámpírok bűntudatát amiatt, ahogy életben maradnak és érezhető a kettősség, ahogy ragaszkodnak az élethez, de egyben el is pusztulnának, mert túl hosszú számukra az élet.

>!
Szukits, Szeged, 2012
418 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634972587 · Fordította: Sóvágó Katalin
Kriana>!
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

Na most bajban vagyok, de rendesen.
Mert az egyik felemnek tetszett a könyv, még mindig érdekes és izgalmas az Anne Rice által teremtett világ, a szereplők, és minden. Viszont a másik felem halálosan unta. Komoly küzdelmek árán tudtam csak végigolvasni. És ez baj. Nálam nagy baj. :(
Egy időre azt hiszem, félre teszem Rice-t, és a Vámpírkrónikákat.


Népszerű idézetek

Sli P>!

– (…) Ha közénk tartoznál, égő gyertya lennél a sötétségben.

90. oldal, Első rész - Az út Lestat-hoz, a vámpírhoz (Szukits, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Armand · Daniel Molloy
עֲזָאזֵל P>!

…az eggyéválás nagy tánca, mikor az áldozat gyengül, én pedig kitárulok, nyeldekelve a halált, amely egy töredék pillanatra olyan hatalmasan ragyog, akár az élet.

עֲזָאזֵל P>!

Ez a kor lényege; minden korábbinál gyakorlatiasabb halandói csökönyösen elutasítják a csodát.

עֲזָאזֵל P>!

Megállt, mert egy pillanatra elvakította a holdsütötte hó. Fölnézett az elvonuló vékony felhőbodron átszikrázó csillagokra. Más halhatatlan hangokra fülelt.

Jean P>!

Változunk és mégsem változunk. Bölcsek leszünk, de gyarlók maradunk. Csak emberek vagyunk, akármeddig húzzuk. Ez benne a csoda és az átok.

294. oldal

Sli P>!

(…) egyikünket sem változtatja meg az idő, legfeljebb még jobban kiteljesedik bennünk a lényeg.

11. oldal (Szukits, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: idő
2 hozzászólás
Sli P>!

Szörnyű igazság ez, hogy a szenvedés elmélyíti tüzünket, felragyogtatja színeinket, zengőbbé teszi szavainkat. Mármint ha nem pusztít el, ha nem perzseli föl derűlátásunkat és bátorságunkat (…)

11. oldal (Szukits, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Lestat de Lioncourt · szenvedés
Belle_Maundrell>!

Itt kísértetek járnak, bár az igazi kísértetjárásnak végső soron semmi köze a szellemekhez; az emlékezés veszedelmeihez van köze.

csillagka P>!

Ez a kor iszonytatóan magányos. De igen, figyelj csak ide. Mi annak idején hatosával-hetesével laktunk egy szobában, mikor még az élőkhöz tartoztam. Embertenger hömpölygött a városok utcáin, ma pedig ezekben a magasházakban eltompult lelkek kísértenek fényűző elszigeteltségben, és a televízió ablakán át bámulják, hogyan ölelkezik-csókolózik egy másik világ. Ahol ekkora a magány, ott mindenképpen létre kell jönnie valamilyen nagy, közös ismeretanyagnak, a tudás újfajta szintjének, kíváncsi szkepticizmusnak.

91. oldal


A sorozat következő kötete

Vámpírkrónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Stephen King: Nem jön szememre álom
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Stephen King: Álom doktor
Joe Hill: NOS4A2
Victor LaValle: Bölcsőrablók
Neil Gaiman: Amerikai istenek