A ​Remény kalózai 24 csillagozás

Anne Percin: A Remény kalózai

A ​lányom szeretete nélkül már nem élnék!

Tania az átlagtinik meglehetősen egyhangú életét éli. Suliba jár a többi szerencsétlennel, rajong a csokiért meg mindenféle képzeletbeli lényért, a tesit ellenben ki nem állhatja, futni különösen utál. Az anyukája is gyakran az agyára megy: amióta a férje (Tania apja) lelépett egy felbotoxozott szájú olasz spinével, egy rózsaszínűre festett virtuális életet talált ki magának, azzal kábítja a blogja (Olvasmányok & lekvárok) olvasóit. Egy napon furcsán kezd viselkedni, és Taniának rá kell döbbennie, hogy az anyja nem azért guglizik rá lázasan és hosszasan a „mell” szóra, mert nagyobb lökhárítókat szeretne. Nem: az édesanyjának mellrákja van.
Ettől fogva Tania élete teljesen megváltozik, és fokozatosan ő maga is: lázongó kamaszból a halál ellen lázadó fiatal lánnyá válik, aki olyan dolgokra is vállalkozik, amikre álmában sem gondolt.
Mert az életben minden megeshet.
Ha a legrosszabb… (tovább)

Eredeti mű: Anne Percin: Ma mère, le crabe et moi

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997338 · Fordította: Farkas Ildikó

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Törpillaa
Anne Percin: A Remény kalózai

Nekem tetszett, a végét nagyon rövidnek találtam szívesen olvastam volna még tovább is. Annyira érdekelt, hogy mi lesz az anyukájával, még mérgelődtem is egy kicsit miatta. De lényegében tetszett a történet, néhol az elején idegesítő volt Tania, de közepe táján teljes megváltozott róla a véleményem. Az anyukája aranyos volt. :-)

>!
oldmoviegirl01 P
Anne Percin: A Remény kalózai

A könnyed stílusú felszín alatt realistán megmutatja a hétköznapokat a betegség diagnosztizálásától a kezelésekkel teli hónapokig, a megmásíthatatlan következményeket, azok feldolgozását, ahogy egy tizennégy éves lány láthatja, felfoghatja. ’Örültem’, ahogy Tania és anyukája között kialakult egy szoros, különleges kapocs, a megértés, az elfogadás, a támogatás köteléke. Emlékszem, amikor a kolléganőm harcolt a mellrákkal, amikor egy-egy sugárkezelés, kemoterápia után bejött dolgozni, a fáradtságára, az elkeseredettségére, a megtörtségére. Sokszor mondta nekünk és azóta is emlegeti, milyen sokat jelentett neki a támogatásunk, hogy kiönthette nekünk a szívét, hogy érezte mennyire mellette állunk.

Humoros stílusa miatt remélem bátrabban kezdenek majd bele ifjú és felnőtt olvasók e rövid könyvecskébe, mert nagyon megéri elolvasni és befogadni.

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Anne Percin: A Remény kalózai

„…az életben minden megeshet. Ha a legrosszabb megtörténhet, akkor a legjobb is.”

Rövidsége ellenére egy igazán nagy kedvencet avattam. Hihetetlen módon tudott egy nehéz témáról egyszerre meghatóan és viccesen írni az írónő.

>!
V_Ili P
Anne Percin: A Remény kalózai

Férjem meglátta a kezemben a könyvet és megjegyezte, hogy ez egy egyéjszakás könyv? :)
Hát nem, mert hiába csak 118 oldal, azért a témája elég kemény, nehezen emészthető.

Az első találkozásom a könyvvel, a tavaly novemberi könyvbemutató volt.
Gyanútlanul mentem el a bemutatóra, mert ugyan tudtam, hogy miről szól a könyv, de egészen más, amikor olvasol a témáról és megint más, amikor ott ül öt hús vér nő, akik túlestek a rettegett kóron.
Ott ültek velem szemben és meséltek, hol sírva, hol nevetve, (ugyan azt tettem én is),hogy kinél hogy derült ki, ki hogy közölte a családjával, egy szem gyerekével, hogy küzdöttek, a gyógyulásért.
Volt aki vizsgálatra menve, megigérte a lányának, aki iskolában volt, hogy bármi lesz az eredmény megírja neki sms-ben, így a lány a két óra közti szünetben tudta meg, hogy az anyukájának mellrákja van. Volt akit a férje támogatott, de olyan is volt, aki csak magára számíthatott.
Volt egy lány, aki teljesen elzárkózott, nem akart róla tudomást venni, hogy az édesanyja min megy keresztül, ő így próbálta feldolgozni.
Sok esetben a humor segítette át őket a nehéz napokon.
Pont úgy, ahogy a könyvben is.
Kicsit félve kezdtem bele a könyvbe, de hiszitek vagy sem szinte végig nevettem az egészet. Egyáltalán nem volt vicces, de mégis, ahogy a 14 éves kamasz stílusában íródott könyvet olvastam, éreztem én a drámát, de valahogy nem tudtam nem mosolyogni az egészen.

4 hozzászólás
>!
Sippancs P
Anne Percin: A Remény kalózai

Az ember csak hallgat és nyel, nyeli a visszafojtott könnyeket (ajj, az a fürdőszobás szőrtelenítős jelenet!), vagy jóízűen nevet egyet (lásd uszoda és ugródeszka), mert úgy minden sokkal könnyebb…

Rövid, de nagyon tartalmas regény volt, amit örülök, hogy a polcomon tudhatok.

Ui.: éljenek a vámpírok, haljanak a vérfarkasok! ;)

>!
Faythe P
Anne Percin: A Remény kalózai

Az elején Tania nem volt szimpatikus, néhol idegesítő is volt a karaktere, de amint kiderült, hogy az anyja rákos, mintha 180 fokos fordulatot vett volna (és tényleg), onnantól kezdve pedig szerethető lett. Tania anyja egy kicsit szeleburdi, de ennek ellenére nagyon nagyon szereti a gyermekeit.
Aranyos kis könyv volt. :)

>!
Media_Addict_Hu
Anne Percin: A Remény kalózai

Életigenlő és vidám regény egy tinilányról, akit az édesanyja rákbetegsége seperc alatt felnőtté varázsol, miközben azért nem veszíti el önmagát. Persze, voltak szomorú jelenetek, de szerencsére nem ez dominált. Az i-re a pontot pedig az a rengeteg gondolat tette fel az emberekről, a világról, amin hosszasan lehetett agyalni olvasás után.

Bővebben itt:
» http://sorok-kozott.hu/2017/10/konyvkritika-anne-percin…

>!
Molymacska P
Anne Percin: A Remény kalózai

Nagyon erőteljes, és érzelem dús könyv volt.
Amikor néztem, ki az író, elgondolkoztam, hogy már mintha láttam volna valahol. Igen, mert olvastam két könyvét is, ami nagyon tetszett. A mostani pedig hasonló alapokon nyugodott, csak a humor és tragédia mértéke változott meg.
Ebben a könyvben is a humor vezetett, mert valamivel fel kell oldani azt a stresszt, ami egy ilyen esemény során fejlődik bennünk. Nagyon élvezetes volt, hogy a könyv csak nagyon kis mértékben mutatta a nyomott és depressziós részt, és nagy részben igenis a mindennapos, viccelődős, kedves könyv volt. Ez igazán sokat jelent, főleg, ha valaki tényleg elkapja a rák bármilyen fajtáját!
A rák természetesen egy olyan téma, amiről nem szívesen beszélünk. A mellrák, pedig egy olyan téma, ami a nőknek megalázó lehet, miközben egyáltalán nem az. Azt, hogy a könyv ezt leírja, a folyamatokat, amiken végigmennek, az érzelmi változásokat, az nagyon fontos a könyvben. Akinek az ismeretségi körében volt rákos személy (és ez valószínű, mert egyre elterjedtebb ez a betegség) az érezheti, mennyire valósághűen írja le az egészet, mind a kezelési oldalról, mind pedig érzelmi oldalról.
Ebben a pici könyvben még helyet kap más is: a tinédzserélet. Amit el se hiszek, hogy 120 oldalba belefért egy gyors szerelmi szál is, és Taina futóversenye, amely ugyanolyan, mint az anyukája küzdelme a rákkal: kitartó, mégis jó helyet ér el benne. Bár a történet a kemo kezelés leállása után ér véget, de talán bízhatunk abban, hogy az anyuka felépül… Taina pedig normális lány lehet :)
Ennyi minden után pedig még egy pozitívum a könyvnek: könyvesboltban vettem, és kaptam hozzá könyvjelzőt is, ahol felhívják a figyelmünket a mellrák infóra is. Ez tök szuper, és a könyvjelző is nagyon szép, azt viszont sajnálom, hogy a könyvben nincs benne egy ilyen plusz oldal. Akkor lett volna teljes a könyv számomra.
Maga a könyv egyszerűen zseniális. Egyrészt, mert mer a rákról írni, másrészt, mert ezt humorosan teszi meg, harmadrészt, mert rövid, és gyorsan olvasható, így a fiatalok is átélhetik és tudhatják, milyen is betegnek lenni…

>!
Mpattus P
Anne Percin: A Remény kalózai

Megkockáztatom, hogy A Remény kalózai a legjobb realista ifjúsági könyv, amit eddig olvastam.

Teljes értékelés:
http://szembetuno.blogspot.hu/2017/10/anne-percin-remen…

>!
zakkant
Anne Percin: A Remény kalózai

Egyszerűen nem nagyon találom a szavakat arra, hogy mennyire nagyszerű ez az 120 oldalas könyv. Anne Percin olyan stílusban meséli el Tania által a történetet, amiben egyszerre nevettem és sírtam is egyazon oldalon. Nyilván kapunk egy adag kamaszos dacot, némi aggódást, enyhe kétségbeesést, majd újabb adag reménykedést és boldog lezárást. Nagyon pozitív marad végig a könyv, még akkor is, ha bemutatja a mellrák minden stádiumát, a diagnosztizálástól kezdve a későbbi utókezelésekig. És hiába rövid a könyv, tényleg keresztül megy Tania anyukája és vele együtt a lánya is mindenen. És végre egy könyv, ami nem titkolja el a gusztustalan dolgokat sem. Respect!

Rengeteg olyan momentum van a könyvben, amit imádtam (uszodás jelenet, az öltözködős -paróka próbálós rész, a vámpír-vérfarkas hasonlatok), de a stílus az, ami elveszi magával az olvasót. Tania egy végtelenül vicces kamaszlány, akit ha élőben ismernék imádnék. Anyukája is nagyon jó arc, és igyekszik pozitív maradni minden rossz hír ellenére, és ezt nagyon becsültem benne. Anne Percin nagyon zseniális karaktereket írt A Remény kalózaiban, és a cím is annyira passzol a könyvhöz. Most így nektek még nem mond semmit sem, de ajánlom, hogy szerezzétek be és olvassátok el, és meg fogjátok érteni, hogy mi ez az egész elragadottság a könyvvel kapcsolatban.

Bővebben a blogon: http://www.zakkantolvas.hu/2017/10/anne-percin-remeny-k…


Népszerű idézetek

>!
Sippancs P

Csokipapírok? NÁLAM? Szemenszedett hazugság! Na jó, időnként tényleg eszem Marsot, de csak azért, hogy teszteljem, tényleg feldob-e mindenhol, mindenkor.

42. oldal

>!
Sippancs P

Az ember hiába van meggyőződve valamiről, attól még összeroppanhat.

76. oldal

>!
Sippancs P

Vagyis az életben minden megeshet. Ha a legrosszabb megtörténhet, akkor a legjobb is. Végül is miért ne?

95-96. oldal

>!
Sippancs P

– (…) Micsoda idiótaság, hogy ha az ember beteg, akkor rejtőzködnie kell? Mintha nem lenne elég a szenvedés, még maradjon is csendben, úgy szenvedjen! Még mit nem! (…) A rettegés semmire se jó, de legalábbis nem visz előre.

99. oldal

>!
Sippancs P

– Az ember pont a nagy bajok idején döbben rá arra, hogy addig kell őrültségeket csinálni az életben, amíg van rá idő!

99. oldal

>!
csfannie P

A kémia hatalmas tudomány. Átalakítja az embereket.

>!
csfannie P

Már csak a télre kell várni egy jó könyvvel a kézben.

>!
Sippancs P

Vannak olyan dolgok, amikről nem vagyunk hajlandóak elhinni, hogy megtörténhetnek. Ezeket az agyunk legtávolabbi, sötét zugába száműzzük, hogy ne is lássuk őket, ahogy a szobánkban bizonyos dolgokat az ágyunk alá suvasztunk. Én legalábbis így szoktam eljárni, és ha a csokipapírral működik a dolog, akkor mással is működnie kell.

22. oldal

>!
Sippancs P

Nem tudom, észrevettétek-e, hogy az anyák remekül értenek ahhoz, hogy rémes dolgokat műveljenek pont akkor, amikor az ember már-már meghatódna rajtuk.

29-30. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Colleen Hoover: Slammed – Szívcsapás
John Green: Csillagainkban a hiba
Lois Lowry: Nyáron történt
Mitch Albom: Az Idő Ura
Jenny Downham: Amíg élek
Paul Griffin: Ahol a barátom, ott az otthonom
Christelle Dabos: A tél jegyesei
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – A számkivetett
Marie-Aude Murail: Tartós hullám