A ​Remény kalózai 54 csillagozás

Anne Percin: A Remény kalózai

A ​lányom szeretete nélkül már nem élnék!

Tania az átlagtinik meglehetősen egyhangú életét éli. Suliba jár a többi szerencsétlennel, rajong a csokiért meg mindenféle képzeletbeli lényért, a tesit ellenben ki nem állhatja, futni különösen utál. Az anyukája is gyakran az agyára megy: amióta a férje (Tania apja) lelépett egy felbotoxozott szájú olasz spinével, egy rózsaszínűre festett virtuális életet talált ki magának, azzal kábítja a blogja (Olvasmányok & lekvárok) olvasóit. Egy napon furcsán kezd viselkedni, és Taniának rá kell döbbennie, hogy az anyja nem azért guglizik rá lázasan és hosszasan a „mell” szóra, mert nagyobb lökhárítókat szeretne. Nem: az édesanyjának mellrákja van.
Ettől fogva Tania élete teljesen megváltozik, és fokozatosan ő maga is: lázongó kamaszból a halál ellen lázadó fiatal lánnyá válik, aki olyan dolgokra is vállalkozik, amikre álmában sem gondolt.
Mert az életben minden megeshet.
Ha a legrosszabb… (tovább)

Eredeti mű: Anne Percin: Ma mère, le crabe et moi

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997338 · Fordította: Farkas Ildikó

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Tania Michaud


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Törpillaa
Anne Percin: A Remény kalózai

Nekem tetszett, a végét nagyon rövidnek találtam szívesen olvastam volna még tovább is. Annyira érdekelt, hogy mi lesz az anyukájával, még mérgelődtem is egy kicsit miatta. De lényegében tetszett a történet, néhol az elején idegesítő volt Tania, de közepe táján teljes megváltozott róla a véleményem. Az anyukája aranyos volt. :-)

>!
oldmoviegirl01 P
Anne Percin: A Remény kalózai

A könnyed stílusú felszín alatt realistán megmutatja a hétköznapokat a betegség diagnosztizálásától a kezelésekkel teli hónapokig, a megmásíthatatlan következményeket, azok feldolgozását, ahogy egy tizennégy éves lány láthatja, felfoghatja. ’Örültem’, ahogy Tania és anyukája között kialakult egy szoros, különleges kapocs, a megértés, az elfogadás, a támogatás köteléke. Emlékszem, amikor a kolléganőm harcolt a mellrákkal, amikor egy-egy sugárkezelés, kemoterápia után bejött dolgozni, a fáradtságára, az elkeseredettségére, a megtörtségére. Sokszor mondta nekünk és azóta is emlegeti, milyen sokat jelentett neki a támogatásunk, hogy kiönthette nekünk a szívét, hogy érezte mennyire mellette állunk.

Humoros stílusa miatt remélem bátrabban kezdenek majd bele ifjú és felnőtt olvasók e rövid könyvecskébe, mert nagyon megéri elolvasni és befogadni.

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Anne Percin: A Remény kalózai

„…az életben minden megeshet. Ha a legrosszabb megtörténhet, akkor a legjobb is.”

Rövidsége ellenére egy igazán nagy kedvencet avattam. Hihetetlen módon tudott egy nehéz témáról egyszerre meghatóan és viccesen írni az írónő.

>!
Ninácska 
Anne Percin: A Remény kalózai

Megrendítő, szívhez szóló, kedves kis olvasmány, amely rövidsége ellenére mégis tele van értékes és megszívlelendő történésekkel, gondolatokkal. Igazán sajnáltam, hogy csak 120 oldal, szívesen olvastam volna még tovább anya és lánya történetét.
Véleményem szerint Tania nagyon „profin” kezelte édesanyja betegségét, pozitív gondolataival édesanyját mindig támogatta, felnőtté vált a történet végére.
Örülök annak, hogy a könyvhöz mellékelt könyvjelző felhívja figyelmünket az önvizsgálat és a szűrővizsgálatok fontosságára.
Kedvencet avattam. A komoly téma ellenére humoros, vicces olvasmány, amelyet szeretettel ajánlok Mindenkinek!

>!
V_Ili P
Anne Percin: A Remény kalózai

Férjem meglátta a kezemben a könyvet és megjegyezte, hogy ez egy egyéjszakás könyv? :)
Hát nem, mert hiába csak 118 oldal, azért a témája elég kemény, nehezen emészthető.

Az első találkozásom a könyvvel, a tavaly novemberi könyvbemutató volt.
Gyanútlanul mentem el a bemutatóra, mert ugyan tudtam, hogy miről szól a könyv, de egészen más, amikor olvasol a témáról és megint más, amikor ott ül öt hús vér nő, akik túlestek a rettegett kóron.
Ott ültek velem szemben és meséltek, hol sírva, hol nevetve, (ugyan azt tettem én is),hogy kinél hogy derült ki, ki hogy közölte a családjával, egy szem gyerekével, hogy küzdöttek, a gyógyulásért.
Volt aki vizsgálatra menve, megigérte a lányának, aki iskolában volt, hogy bármi lesz az eredmény megírja neki sms-ben, így a lány a két óra közti szünetben tudta meg, hogy az anyukájának mellrákja van. Volt akit a férje támogatott, de olyan is volt, aki csak magára számíthatott.
Volt egy lány, aki teljesen elzárkózott, nem akart róla tudomást venni, hogy az édesanyja min megy keresztül, ő így próbálta feldolgozni.
Sok esetben a humor segítette át őket a nehéz napokon.
Pont úgy, ahogy a könyvben is.
Kicsit félve kezdtem bele a könyvbe, de hiszitek vagy sem szinte végig nevettem az egészet. Egyáltalán nem volt vicces, de mégis, ahogy a 14 éves kamasz stílusában íródott könyvet olvastam, éreztem én a drámát, de valahogy nem tudtam nem mosolyogni az egészen.

4 hozzászólás
>!
Sippancs P
Anne Percin: A Remény kalózai

Az ember csak hallgat és nyel, nyeli a visszafojtott könnyeket (ajj, az a fürdőszobás szőrtelenítős jelenet!), vagy jóízűen nevet egyet (lásd uszoda és ugródeszka), mert úgy minden sokkal könnyebb…

Rövid, de nagyon tartalmas regény volt, amit örülök, hogy a polcomon tudhatok.

Ui.: éljenek a vámpírok, haljanak a vérfarkasok! ;)

>!
Faythe P
Anne Percin: A Remény kalózai

Az elején Tania nem volt szimpatikus, néhol idegesítő is volt a karaktere, de amint kiderült, hogy az anyja rákos, mintha 180 fokos fordulatot vett volna (és tényleg), onnantól kezdve pedig szerethető lett. Tania anyja egy kicsit szeleburdi, de ennek ellenére nagyon nagyon szereti a gyermekeit.
Aranyos kis könyv volt. :)

>!
K_A_Hikari
Anne Percin: A Remény kalózai

„Különben is, a szépség olyan, mint az egészség: volt, nincs.”

Október elseje a mellrák elleni védelem világnapja.
Október végén ezért futok az „ESÉLY A GYÓGYULÁSRA” Rákbetegek győri egyesületét támogatva.
Ezért olvastam el ezt a könyvet ebben a hónapban.
Enyhe csalódás van bennem viszont. A téma, amire felhívja a figyelmet fontos, és talán valóban nem beszélünk róla eleget. De! Lehet, hogy a narráció, lehet, hogy a könyv rövidsége miatt nem igazán jött át…
Lehetett volna erről még beszélni, többet, máshogyan, bővebben.
Bár lehet, hogy csak én vagyok szőrszálhasogató és egyszerűen nyelnem kéne egy nagyot, hogy ez most így lett megírva.
Értékes könyv ez, csak nekem kevés(ke).

>!
Kókuszka 
Anne Percin: A Remény kalózai

Tania szemszögéből ismerjük meg az őt egyedül nevelő édesanyja küzdelmét a mellrákkal. A kamaszlány érzései amilyen egyszerűséggel vannak bemutatva, annyira szuggesztív. Ellenállhatatlanul magával ragad, szinte ott vagyunk pokoljárásuk kellős közepén. Áthatja a mérhetetlen szeretet, a remény soha fel nem adása. Keserédes, torokszorító történet.

>!
angelmanna
Anne Percin: A Remény kalózai

Véleményem szerint tökéletesen meg lett írva, egy komoly, és sok nőt érintő betegség. Számomra attól tökéletes, hogy nem szájbarágós, és nem komor hangulatú.
Egy kamaszlány szemszögén keresztül követjük végig az eseményeket a diagnózistól, a kezelésekig. A kamaszproblémák elveszik az élét a témának, és könnyedebbé, befogadhatóbbá teszik a cselekményt.
Jó volt olvasni, ahogyan anya és lánya összezárnak, és felveszik a kesztyűt a betegség ellen. Tiana életében is változnak a fontossági sorrendek.
Ez a betegség változást hozott mindkettőjük életében. Minden fájdalom, könny, félelem mellett, pozitív változást. Az anya túllépet a volt férjen, Tania kilépett a lázadó kamasz szerepéből. Új szintre emelkedett kapcsolatuk.
Egy tartalmasabb, bensőségesebb kapcsolatra.


Népszerű idézetek

>!
tmezo P

(…) ha te nem szeretsz valamit, attól még nem kell elvenni mások kedvét.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tania Michaud
>!
Sippancs P

Vagyis az életben minden megeshet. Ha a legrosszabb megtörténhet, akkor a legjobb is. Végül is miért ne?

95-96. oldal

>!
Sippancs P

– (…) Micsoda idiótaság, hogy ha az ember beteg, akkor rejtőzködnie kell? Mintha nem lenne elég a szenvedés, még maradjon is csendben, úgy szenvedjen! Még mit nem! (…) A rettegés semmire se jó, de legalábbis nem visz előre.

99. oldal

>!
csfannie P

Már csak a télre kell várni egy jó könyvvel a kézben.

7. oldal

>!
Sippancs P

Csokipapírok? NÁLAM? Szemenszedett hazugság! Na jó, időnként tényleg eszem Marsot, de csak azért, hogy teszteljem, tényleg feldob-e mindenhol, mindenkor.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tania Michaud
>!
Sippancs P

– Az ember pont a nagy bajok idején döbben rá arra, hogy addig kell őrültségeket csinálni az életben, amíg van rá idő!

99. oldal

>!
Sippancs P

Vannak olyan dolgok, amikről nem vagyunk hajlandóak elhinni, hogy megtörténhetnek. Ezeket az agyunk legtávolabbi, sötét zugába száműzzük, hogy ne is lássuk őket, ahogy a szobánkban bizonyos dolgokat az ágyunk alá suvasztunk. Én legalábbis így szoktam eljárni, és ha a csokipapírral működik a dolog, akkor mással is működnie kell.

22. oldal

>!
janka0416

– Az ember pont a nagy bajok idején döbben rá arra, hogy addig kell őrültségeket csinálni az életben, amíg van rá idő! Anyával ezért nem siránkozással töltjük az időnket: el se hinné, mennyit marháskodunk! Hiszen sose tudhatjuk, mit tartogat számunkra a jövő, ahogy mondaná valaki. Csak egy életünk van, a kurva életbe! Na, jó, elismerem, hogy a kurva életbe kifejezéssel kissé túltoltam a biciklit ebben a dirihez intézett szónoklatban. Rövid csend állt be. Nagy csend. Végül kibukott belőle:
– Hát, tudod, mit? Úgy gondolom, hogy a lényeget tekintve igazad van. Ami meg a formát illeti, ötvenszer leírod nekem, hogy „vigyázok a nyelvemre, amikor felnőttel beszélek”.

>!
K_A_Hikari P

Hiszen egyelőre egyik óráról a másikra kell élni, nyugis estétől okádós reggelig, nevetőgörcstől sírógörcsig…

63. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Colleen Hoover: Slammed – Szívcsapás
John Green: Csillagainkban a hiba
Lois Lowry: Nyáron történt
Mitch Albom: Az Idő Ura
Jenny Downham: Amíg élek
Paul Griffin: Ahol a barátom, ott az otthonom
Brynjulf Jung Tjønn: A világ legszebb mosolya
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – A számkivetett
Marie-Aude Murail: Lakótárs kerestetik!