Boldogságforgácsok 17 csillagozás

Anne Ostby: Boldogságforgácsok

A Boldogságforgácsok egy elbűvölő regény egy csapat nyugdíjas barátnőről és arról, hogyan találkozik a valóság az álmokkal. Egy humoros, melegszívű és elgondolkodtató írás az érett korúak újrakezdéséről.

A Fidzsiről érkező levelek egy másik világot nyitnak meg a barátnők, Sina, Lisbeth, Maya és Ingrid számára, akik a szülővárosukban maradtak akkoriban, amikor a haladó szellemű, merész és élettel teli Kat a nyakába vette a nagyvilágot.
Sina világéletében a fiának élt, Maya a tanításért, Lisbeth mások pillantásáért, Ingrid pedig önmagáért. Most a nyugdíjkorhatárhoz közelednek.
Az időközben megözvegyült Kat, aki egy kakaóültetvény egyedüli tulajdonosa, úgy dönt, meghívja magához az egykori csapat tagjait. A kannibálklubos és papagájhalas bélyegekkel érkező levelekben régi barátnőjük hangja szól hozzájuk.
Vajon elég bátrak ahhoz, hogy elhagyják a hideg Norvégiát? A jégkaparót és a fagyasztott készételeket le merik cserélni a pálmafák susogására és az azúrkék tengerre?

Eredeti cím: Pieces of Happiness

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Libri, Budapest, 2018
410 oldal · ISBN: 9789634334774 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Libri, Budapest, 2018
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634330882 · Fordította: Petrikovics Edit

Enciklopédia 6


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Mariann_ P
Anne Ostby: Boldogságforgácsok

Fidzsi szigetéről a megözvegyült Kate levelet küld rég látott 60-on túli barátnőinek, amiben meghívja őket a szigetre. Cseréljék le a norvég hideget egy kis melegségre, ha tetszik, akár véglegesen is.
Némi töprengés ( honnan lesz rá pénz , milyen az életem most itt, elválás a távolságot tartó , vagy éppen ráakaszkodó családtagtól ) után mind a 4 barátnő megérkezik.
No nem a luxusba.
A helyi közösség a maga egyszerűségével fogadja őket.
Nincs itt szükség cicomára, szép lassan levetik az előző életükből hozott gátlásukat, beilleszkednek , még a helyi ételekkel , ételkészítési szokásokkal is megbarátkoznak.
Megküzdenek a betegséggel , a múlttal, az otthon maradottakkal , aztán a könyv végén az is kiderül, hogyan tovább.
Nagyon szerettem a fejezetek végén a helyi asszony egyszerű gondolatait a történésekről.
Kedves könyv , ami boldogságforgácsokat , igen, jó a kifejezés…. forgácsokat osztogat.

>!
pufirizs
Anne Ostby: Boldogságforgácsok

Ez a történet éppen olyan lassan hömpölyög, mint a hatvanas évei végén járó főszereplői. Boldogságot nyomokban találhatunk csak benne. Semmit sem tudok arról, milyen az, amikor közel hetven év van a hátam mögött, de ha ilyen lesz, akkor köszi, nem, gondoltam végig, ahogy lassacskán megismertük a hölgyek életét. Szerencsére a végére kicsit beindult a cselekmény, volt pár meglepő esemény, de úgy érzem, a mondanivaló elveszett a giccs hatalmas áradatában.

5 hozzászólás
>!
Leilaa
Anne Ostby: Boldogságforgácsok

Igazából egyetlen komoly kérdésem lenne: Hol van itt a boldogság?!
Ugyan idő bőségében voltam, mégis kicsit vonakodva vettem elő a könyvet. Összegyűlt öt különböző körülmények között élő, különböző hátterű öreglány, akiket a fülszöveg barátnőknek titulál, de nekem nem igazán tűnt annak. Kicsit úgy éreztem, hogy az életkörülményeik között lévő különbséget próbálták fitogtatni, ki miért több a másiknál. Már csak azért is nem értek egyet a boldogságforgácsokkal mert spoiler, hát hol van ebben a boldogság? Nos a csokoládé meg a maga kis endorfinjával valóban lehet egy apró boldogságforgács.
Könnyed limonádéra számítottam napozás közben, ennek ellenére valami mélyebben kaptam, ami persze nem feltétlen probléma.
Valahogy nem ragadott meg a trópusi, letisztult hangulat, függetlenül attól, hogy a vízparton ültem, nyaldosta az arcom a napsugár, elszomorodtam a sorsokon. Vagy így, vagy úgy, de mindenkit megvert az élet valamivel. Mondjuk ennek azért bőven van valóság szaga.

>!
Hársi_Era 
Anne Ostby: Boldogságforgácsok

Ez a könyv nem igazán arról szólt, amit gondoltam. Azt hittem, hogy a régi barátnők ahogy újra találkoznak, tele lesznek jobbnál-jobb programokkal, érett korukra megtalálják újra a boldogságot, vidáman és gondmentesen élik hátralévő napjaikat. Ennek ellenére én inkább a boldogtalanságot olvastam ki a történetükből.

>!
Kis_piros_könyveskomód
Anne Ostby: Boldogságforgácsok

Kat, Sina, Lisbeth, Maya és Ingrid gimnáziumi barátnők. Kat, aki mindig is vezéregyéniség volt az ötösfogatban, az érettségi után nyakába vette a nagyvilágot, míg a többiek szülővárosukban maradtak. Többé-kevésbé tartották a kapcsolatot; a nők már a hatvanas éveiket tapossák, amikor valamennyien levelet kapnak Kattől, melyben meghívja őket magához Fidzsi szigetére, egy kakaóültetvényre. Kisebb-nagyobb hezitálás után mindannyian belevágnak.

Öt nő, öt életút bontakozik ki, váltakozó nézőpontokon keresztül, kiegészítve azzal, ahogy a helyiek látják őket. A könyv nincs híján sablonos elemeknek: női barátság, új kezdet, csokoládé, kiegészítve a szemet gyönyörködtetően színpompás borítóval… Továbbá elég valószerűtlen volt az is, ahogy a hatvanas barátnők hirtelen mindent hátra hagynak és a világ másik végére költöznek, miután szinten mindannyian ugyanabban a városban élték le az egész korábbi életüket.
Ugyanakkor szívmelengető volt olvasni a nyugdíjas női kommuna (ahogy magukat nevezik) mindennapjairól – ahogy közösen küzdöttek meg a múltjukkal, betegséggel, családtagokkal, s közben nemcsak a hajdanvolt barátság szálait vették újra fel, hanem önmagukkal is közelebbi barátságba kerültek.
Összességében kedves, lélekmelengető olvasmány volt; könnyed, de nem habkönnyű – sokkal inkább jólesően elgondolkodtató, bölcs humorral sűrűn átszőve.Bővebb értékelés:
https://kispiroskonyveskomod.home.blog/2019/04/04/ujrat…

>!
Kondics_Faiszt_Szabina
Anne Ostby: Boldogságforgácsok

Nem is tudom. Tetszett is, meg nem is. Öt idős hölgy, öt különböző élet…a történet szép lassan bontakozik ki, több különböző nézőpontból, ami érdekes volt. Néhol vidám, néhol viszont nagyon szomorú. A boldogságból tényleg csak forgácsok vannak. De nem volt rossz. Egyszer mindenképpen érdemes elolvasni.

>!
dandelion83
Anne Ostby: Boldogságforgácsok

Szívet melengető, bájos könyv, a hangulata teljesen magával ragadott, de vmi mégis hiányzott nekem. Olvastam volna még tovább, tovább…


Népszerű idézetek

>!
sophie P

A kezében tartja a felvételi értesítőt, érzi a zselnicemeggy nyitott konyhaablakon át beáramló, édes illatát. Az anyja kötényén lila és fekete virágok. Maya behunyja a szemét, belélegzi a zselnicemeggy fűszeres illatát.

Kapcsolódó szócikkek: zelnicemeggy (Prunus padus)
>!
pufirizs

Kihívó pillantással körülnéz, de a nevetés legurul a falról, és a padlón landol. Azután nyugtalanul döcög a padlódeszkákon, mint a régi léggömb, amelyben már alig maradt levegő.

218. oldal

>!
pufirizs

A nevetés üveggyöngyökként szóródott szét az üres kávéscsészék és az összegyűrt szalvéták között, csöpögőssé olvasztotta a fagylaltot a tölcsérben.

33. oldal

>!
pufirizs

Maya és Maraia tovább álldogál, miközben egy láthatatlan kéz az utolsó színeket is kifacsarja a mai napból, majd üresen és elhasználva az óceánba ejti.

158. oldal

>!
pufirizs

Mit próbálok itt elmondani? Hogy egyfajta egyensúlyhiánnyal fizetünk. Szabadság és biztonság, biztonság és szabadság – voltaképpen erről szól az egész. Feladjuk a kereteket. Család, szomszédság, élethosszig tartó barátságok. Feláldozunk egy keveset az egyikből, hogy többet kapjunk a másikból. A rendkívüliből.

294. oldal

>!
Aurinko

A dal nem egyszerűen szavak sora, amelyet mindenki ismer. Egy közös hang, a lélegzetvételük, hangok ujjongó áramlása, valami csodálatos és lenyűgöző.

Kapcsolódó szócikkek: zene
>!
Aurinko

Olyasmiről beszélni, ami az ember igazi sajátja, egy mélyebb nyelvet igényel.

>!
sophie P

Kat leszalad a veranda négy lépcsőfokán, és eltűnik a sötétben. Néhány másodperc múlva egy vörös virággal tér vissza, és Lisbeth füle mögé helyezi.
– Így, ni!
Előrehajol, és jelentőségteljesen hozzáteszi:
– Ügyelj arra, hogy a bal oldalon legyen! Azt jelenti, hogy szingli vagy, és készen állsz a kalandra. „Left is for looking, right is for cooking.”

>!
Aurinko

Valaki lefogja az első akkordokat egy gitáron, a nevetés lehullámzik a verandáról, és táncra kéri a szentjánosbogarakat a kertben.

105

Kapcsolódó szócikkek: gitár · nevetés · vidámság
>!
Aurinko

Vanua a föld, amelyhez te és a nemzetséged tartoztok, de több ennél. Azok az emberek, akik ott élnek, és azok, akik korábban éltek ott. A szokásaik és a dalok, amelyeket énekeltek. Az, amiben hisznek, és amit szeretnek, az összetartozás és az emlékek. Az öröm, amikor világra jön egy gyermek, és a halottaik miatt érzett bánat.

Kapcsolódó szócikkek: otthon

Hasonló könyvek címkék alapján

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
J. K. Smith: Szerelem hirdetésre
Cecilie Enger: Anyám ajándékai
Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek
Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb
Julia Quinn: A herceg és én
Rick Riordan: Athéné jele
Leiner Laura: Valahol
M. G. Brown: Bimbózó Rózsaszirmok