Sárkányhajsza (Pern sárkánylovasai 2.) 86 csillagozás

Anne McCaffrey: Sárkányhajsza

Sárkánytűz a horizonton

Újabb fordulat telt el, és ismét halálos, ezüstös szálak hullanak az égből. A merész sárkánylovasok újra felszállnak, sárkányaik tüzet okádva csapnak le, hogy elpusztítsák a csillámló fenyegetést, még mielőtt földet érne és elemésztene mindent. F’lar, a bendeni sárkányvezér azonban tudja: más módot kell találnia, hogy megvédje Pern világát – még mielőtt a lázongó múltlakók még nagyobb viszályt szítanának, és testvére, F’nor elindulna a bolygó történelmének legveszedelmesebb vállalkozására.

A Sárkányhajsza a Sárkányröpte folytatása.

Eredeti megjelenés éve: 1971

>!
Delta Vision, Budapest, 2006
456 oldal · ISBN: 9637041877 · Fordította: Polgár Patrícia

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

F'lar · F'nor · Lessza


Kedvencelte 15

Most olvassa 4

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Ashriver>!
Anne McCaffrey: Sárkányhajsza

Ezt most tovább tartott elolvasni, mert volt, hogy félretettem, pedig érdekelt, jó a történet, meg minden, csak….annyira nem volt jó, hogy egyszer kétszer ne tettem volna félre.
Az előző kötetben Pern megmenekült. F'lar naptára bevált és elterjedt a használata. Azóta eltelt hét év vagyis fordulat és a szál miatt újabb, különösebb veszély fenyegeti Pernt. A múltlakók itt már nem a jó fiúk/megmentők szerepében tetszelegtek, a kötelességeiket elhanyagolták, és a viselkedésük eléggé kiábrándító volt. Benden sárkányfészeknek újra össze kellett fognia Pern lakóit.
Jó volt újra elmerülni Pern világában. F'lar és Lessza mellett ebben a kötetben több szerep jutott F'nornak és Brekkének is. Általuk sokkal érzelmesebb volt a történet, bennük van valami lágyság, de ami mellett a cselekmény is pörgött. Külön öröm, hogy már nem kellett bemutatni ezt a sárkányokkal védett világot, hiszen ismerem, így jobban oda tudtam figyelni a szereplőkre, magára a történetre, mint amikor még csak ismerkedtem Pernnel és lakóival.
Többször is elfogom olvasni az egészet.
Szeretem a sárkányokat :)

Nevox>!
Anne McCaffrey: Sárkányhajsza

Nagyon különös a viszonyom ehhez a sorozathoz, mivel ha abból indulok ki, hogy igazi antagonista nélküli fantasy-sci-fi keverék amelyben sárkánylovasok egy másik bolygóról jött szálakat égetnek el, nem egy olyan történet, amit azonnal olvasnék, de mégis van benne valami, ami miatt kellemes elmerülni Pern világában.
Old-school fantasy és sci-fi egyszerre, vagy nevezhetném planetáris románcnak is, de itt a fő hangsúly a sárkányok és a sárkánylovasok kapcsolatán van, ami távolról sem románc, hanem valami különös kötelék, ami roppant érdekes, mivel a párválasztástól kezdve a harcon át mindenben hat egymásra sárkány és lovasa, vayg tűzgyíkja. Az előző kötetben megismertük a világot, most tovább bontja , építi Pernt az írónő, konfliktusok régi titkok kerülnek felszínre és persze a változás szüksége. Tetszett, ahogy megmutatta a múltból érkezett lovasok mennyire nem tudtak mit kezdeni a 400 év változásával egyszerre, mennyire szembekerültek egymással a régi és új értékek.
Sajnos néhol úhgy érztem kicsit átment szappanoperába és olyan konfliktusokat kreál, ami annyire nem volt megalapozott, vagy érdekes, de a vége nagyon rendben volt. Idő-és térutazó sárkányok, ami szerintem nagyon menő:)
Különös hangulatú regény, ami nem való mindenkinek. Igényes, szépen megírt könyv, aminek mondanivalója ma inkább aktuállis, mind anno megírása idején.

Orsi_olvas>!
Anne McCaffrey: Sárkányhajsza

Szeretem ezt a sorozatot!
Teleportáló, telepata, időutazó űrsárkányok, hát mi kell még? Ugyanakkor ez a rész kicsit nehezebben csúszott, mint az első kötet. Kicsit régebben olvastam és nem ártott volna az első fejezetben kicsit összegezni, feleleveníteni mi is történt az előző kötetben. Szóval az elején nehezn rázódtam bele, de aztán magával ragadtak a kalandok, a cselszövések, a politikai ármánykodás és a persze a szerelem. Lessza és F'lor továbbra is kedvenc páros, habár Brekkéket is nagyon megkedveltem. Kíváncsi vagyok folytatásra :)

Ananiila>!
Anne McCaffrey: Sárkányhajsza

Még mindig nagyon tetszik Pern világa, igazán egyedi, különleges, tele szimpatikus karakterekkel. Éppen ezért sajnálom, hogy nincs eléggé kiaknázva a lehetőség ami rejlik benne. Igazi nagyívű mű lehetett volna belőle, de sajnos az írónő szinte csakis a sárkány-ember kapcsolatba merül bele (plusz tűzgyíkok), pedig a hatalmi konfliktusok, a Rőtcsillag ellni praktikák sokkal több történetszálat érdemelnének.
A legnagyobb bajom még mindig a furcsa párbeszédekkel van, még mindig van olyan érzésem, mintha az én példányomból kimaradt volna egy-két mondat. Bevallom van, hogy kétszer is elolvasok egy oldalt, annyira összefüggéstelennek találom a szöveget. (persze lehet, hogy csak a kánikula ment az agyamra)
Mindezek ellenére élvezettel olvasom ezt a történetet és most kivételesen nem fáradtam el a harmadik részre, mint az korábban megesett más trilógiáknál.
Bár ahogy nézem nem egyértelmű mivel is kellene folytatni, de maradok a Fehér sárkánynál.

4 hozzászólás
Erzsébet_Szászi>!
Anne McCaffrey: Sárkányhajsza

Az előző kötethez hasonlóan egy lassan hömpölygő sci-fi fantasyt olvashattam szerethető szereplőkkel. Lessza és F'lar kicsit háttérbe szorul, és F'nor meg Brekke, illetve spoiler Kilara lép előtérbe. Nagyon – nagyon sajnáltam a két spoiler, és borzasztó mérges voltam spoiler.
Annak ellenére, hogy nem ez volt életem legizgalmasabb és leglehetetlenebb olvasmánya, azért élveztem, és néha határozottan jólesik lelassulni egy kicsit.

maevis>!
Anne McCaffrey: Sárkányhajsza

Kedvencet avattam!
Ez a rész már minden elvárásomnak tökéletesen megfelelt. Lesszát és F'nort továbbra is nagyon kedvelem, F'lar és Brekke kellemes meglepetést okozott számomra. Annyi izgalom és pörgés volt ebben a részben, ami több kötetre elég lett volna. Lehet, hogy mások a hibákat jobban látják mint én, de nekem az a legfontosabb egy könyvnél, hogy mennyire tud magába szippantani a történet, és ennél a résznél ezzel tökéletesen elégedett voltam.
Továbbra is minden vágyam egy sárkány, de ha nagyon muszáj egy tűzgyíkkal is megelégszem :))

Noro P>!
Anne McCaffrey: Sárkányhajsza

Ez a könyv egy utolsó kísérlet volt. A Sárkányröpte után ugyanis olvastam már a Sárkányéneket és a Fehér sárkányt is, de mindegyik egy fokkal gyengébb volt az őt megelőzőnél. Ugyanakkor mind számos utalást tartalmaztak arra, hogy a sorozat eleje felé valahol még történtek érdekes dolgok, amiket én kihagytam. Kizárásos alapon csak a Sárkányhajszáról lehetett szó. Sajnos a legjobb, amit el tudok mondani, hogy a regény nem olyan unalmas, mint a Fehér sárkány.
Hiába írt McCaffrey több ezer éven átívelő regényfolyamot, nekem nyilvánvalónak tűnik, hogy őt igazából a „sárkány és lovasa” témakör érdekelte. Ez önmagában még nem is lenne baj.
De Pern történetét ehhez képest csak úgy minden hangsúly nélkül meséli, mintha szappanopera-hősök próbálnának narrálni egy ismeretterjesztő filmet. És mivel ez a rész pont nem egy karakterre (vagy egy párosra) összpontosít, a történet elvész az ezernyi mellékszereplő rengetegében. Amiről elvileg szólnia kellene – megszabadulni a javíthatatlan múltlakóktól, megérteni a Rőtcsillagon uralkodó viszonyokat – egyáltalán nem kapják meg a kellő drámai hangsúlyt a rengeteg (bocsánat, de) lelkizés közepette. És még a tűzgyíkok bemutatása is sokkal szebben sikerült a Sárkányénekben (örülök is neki, hogy azt a könyvet még ez előtt vettem kézbe).

2 hozzászólás
Gabye>!
Anne McCaffrey: Sárkányhajsza

Kicsit lassabban kezdődött mint az előző rész, de aztán elkapott az események sodrása és a végére visszatért az a jóleső izgalom, amit az első rész olvasásakor éreztem. Szerencsére az írónő nem fulladt ki és még erre a részre is maradtak durrogtatni való petárdái, amiket oda is csapott rendesen.
Tetszett az is, hogy valahogy több érzelem kerül a történések mögé, én is több szereplőt kedveltem, vagy épp útáltam nagy lelkesen..És hát a tűzgyíkok!! Óóóhhh..Nyilván senki nem lepődik meg, hogy ha már sárkányom nem lehet, akkor igen, legalább egy tűzgyíkot nagyon szeretnék megigézni *.*..

Szirmocska>!
Anne McCaffrey: Sárkányhajsza

A sárkánylovas is csak ember :)
Ez már sokkal meggyőzőbb volt, mint az első rész. Tetszett a történet továbbvitele és a sci-fis megoldások. Bár valamiért az egész nagyon emlékeztet egy másik könyvre, de nem tudok rájönni, hogy melyikre. És végre az emberi szereplők közül is sikerült többeket megkedvelnem. Igaz, a sárkányok még mindig viszik a prímet. Nem is beszélve a tűzgyíkokról, akik méretük tekintetében is tökéletesek, tudniillik, beférnének a szobámba :) És milyen érdekes, hogy tényleg mindenki szeretne egy lényt, aki ennyire egy lehet veled, mégis különálló személyiség.
Kedvenc azért nem lett, de jól szórakoztam. Talán egyszer újra is olvasnám majd valamikor.

Ikarosz>!
Anne McCaffrey: Sárkányhajsza

A második kötet hozza az első színvonalát, és most is annyira tetszett. Kicsit naiv az egész világa, a szereplők, a körülmények, az események, de pont ettől nagyon szerethető.
Külön megjegyzem, hogy nagyon ügyesen lett kihozva, az elfelejtett korszerű technológiával való találkozás, ami pl A tövisek hercegében nem tetszett, és ott teljesen felesleges is volt.
Egyszerű kis fantasy, amire valamiért mégis sokáig emlékezni fogunk.


Népszerű idézetek

Orsi_olvas>!

– Nemrég fedeztem fel, hogy az ember egy csomó mindent megtudhat, ha megkérdez más embereket.

8 hozzászólás
Cicu>!

A hála pedig kényelmetlen köpönyeg, elkopik és megbüdösödik, ha sokat hordják.

46. oldal

Kiki_chan>!

Óvatlanul megérintette az anyagot az ujjával, majd gyorsan visszarántotta és szemügyre vette. Az ujján nem volt seb, de a papíron vörös folt jelent meg.
A kovács reszelősen felnevetett.
– Az az anyag nem ártalmas. Csupán reagált a bőröd savasságára.
F'lar nevetett.
– Ékes bizonyítéka a természetednek, drágám!

183. oldal

9 hozzászólás
lejla>!

Egy férfi ne féljen kimondani, ha nem tud valamit. Egy nő se.

Kiki_chan>!

– Sajnálatos, hogy a tökéletes szerkezetek megalkotása nem független a törékeny emberi testtől és elmétől. Bocsánatot kérek…
– Miért? Épp hogy csak reggel van – felelte F'lar tréfásan. – Estig még kapsz időt, addig nem foglak eredménytelenséggel vádolni.
Terri megpróbálta elfojtani a nevetését, amitől az inkább kissé hisztérikus kuncogásnak hatott.
Mindannyian kissé megijedtek, amikor a kovács dörgő, gurgulázó hahotába kezdett. Majdnem leverte a lábáról F'lart, ahogy kedélyesen a vállára csapott.
– Kapok időt… estig… nem fogsz…. eredménytelenséggel… – a kovács alig kapott levegőt a harsogó nevetés közben.
– Ez az ember megőrült. Túl nagy nyomás alatt van – mondta a többieknek F'lar.

181. oldal

Kiki_chan>!

Valaki, talán Manora kitakarította a hálóhelyét, amíg Délen tartózkodott. F'nor hálás volt az ágyon talált friss bőrökért, a tiszta, vasalt ruhákért és a fényesre viaszkolt faasztalért és székekért. Kanth morgott, hogy valaki felseperte a homokot a vackáról, és most nincs mihez dörzsölgetni a hasa bőrét.
F'nor kötelességtudóan együtt érzett vele, miközben a hátán feküdt a selymes, puha szőrméken. A karján lévő sebhely kissé viszketett, megdörgölte.
A viszkető bőrre olaj való – mondta Kanth. A száraz irha felreped a túlnanban.
– Hallgass, te! Nekem nincs irhám.

311-312. oldal

Kapcsolódó szócikkek: F'nor
Kiki_chan>!

A páros olyan, elképesztően illetlen dalokat énekelt, amiket csak egy hárfás ismerhet.

388. oldal

Kiki_chan>!

Hogyan lehetne nemesíteni Zsaxom nevét? Zs'om? Zs'xom? A legtöbb sárkánynő könnyen rövidíthető nevet választ a gyermekének. Lessza nevetett magán, amiért a név rövidítésén gondolkodik, ami igazán jelentéktelen része a problémának.

398. oldal

Kiki_chan>!

Azért reméltem, hogy Fanderel legalább a furkászokat elég hatékonynak fogja tartani – jegyezte meg F'lar.
– Megnémult a döbbenettől? – kérdezte F'nor.
– Dehogy! – Lessza elfintorodott. – Feldühítette, hogy nem vagyunk elég hatékonyak!

416. oldal

Kapcsolódó szócikkek: F'lar · F'nor · Lessza

A sorozat következő kötete

Pern sárkánylovasai sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jak Koke: Minden határon túl
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
J. D. Robb: Halálos menekülés
Timothy Zahn: Járulékos veszteség
Andy Weir: A marsi
James Luceno: Darth Plagueis
Frank Herbert: A Dűne
Anthony Doerr: Felhőkakukkvár