Sárkányének (Pern sárkánylovasai: Hárfásház-trilógia 1.) 49 csillagozás

Anne McCaffrey: Sárkányének

Remetelány a vadonban

Menolli a zenélésért él. Az apja ellenzi, hogy a hagyományosan férfimesterségnek számító hárfástudományba kontárkodjon, de nem tehet semmit mindaddig, amíg Menolli tanára meg nem hal, magára hagyva tanítványát a szigorú törvények szerint élő alagban.
Amikor elveszik tőle a zenét, Menolli szembeszáll a hagyományokkal, és megszökik. A történet a túlélésről szól, az embertelen választásokról, az álmok beteljesítéséről, és legfőképpen: a tűzgyíkokról.

A Hárfásház-trilógia nyitókötete.

Eredeti mű: Anne McCaffrey: Dragonsong

Eredeti megjelenés éve: 1976

>!
Delta Vision, Budapest, 2005
248 oldal · ISBN: 9639679062 · Fordította: Maráczi Orsolya, Orosz Kata, Szabó Máté, Kleinheincz Csilla

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Menolli


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Gabye
Anne McCaffrey: Sárkányének

Sitty-sutty és pikk-pakk végeztem vele. Nem érek rá, megyek és keresek egy tűzgyíkfészket, sürgős igézhetnékem támadt :-)

2 hozzászólás
>!
maevis P
Anne McCaffrey: Sárkányének

Kicsit elfordítjuk a fejünket a sárkányfészkektől és a hétköznapi egyszerű emberek életébe is betekintést nyerünk. Menolli-t elejétől fogva nagyon szimpatikusnak találtam, kedves, jólelkű lánynak.A szüleit viszont azzal a bizonyos péklapáttal nagyon szívesen végigüldöztem volna egész Pern-en, egy kis csitt-csatt után biztos elgondolkoztak volna a szülői szerep értelmén.
Mindenesetre főhősnőnket nem kellett félteni megtalálta a helyét és az élete értelmét.
Jöhet a következő rész! :)

>!
Katara_Phoenix P
Anne McCaffrey: Sárkányének

Eddig csak egy kék sárkányt akartam, de azóta kibővült egy tűzgyík királynővel is. Halálcukik! :D
Menolli családját nem tudtam hova tenni, nem tudtam eldönteni,hogy az anyja a lánya iránti aggodalma miatt ilyen kretén, vagy csak szimplán olyan kőszívű, mint a férje. A nővére egy elkényeztet hisztigép, de a bátyját szerettem. Menolli nagyon szerethető, lázadó, akaratos, kivételes tehetség. A sárkányok nászrepülését hiányoltam, de a gyíkok kicsit kárpótoltak érte. :D Annyira cukik. ._." Robintont eddig is szerettem, tud csapdázni. :D Harcjelenetek – két rövidke szálhullást leszámítva – nem igen voltak, de még így is izgalmas volt. Annyira drukkoltam szegény lánynak! Tetszett, hogy egy időben játszódott az előző résszel.

>!
Ikarosz 
Anne McCaffrey: Sárkányének

Egy másik szálon kapcsolódik be az eddig megismert történetbe, szerethető főhőssel, visszafogott cselekménnyel, és sok vidám kis tűzgyíkkal.
Mindenképpen érdemes elolvasni, az előző két kötet ajánlott előtte.

>!
Képopera
Anne McCaffrey: Sárkányének

Négyet kap. De hova mennek a fél csillagok és honnan jönnek az egészek? Nézzük:

– Engem néha zavart, hogy csak kis rendszert sikerült felfedeznem a nevek között, spoiler. Nekem úgy tűnt, mintha a Sárkányfészekben egységesebb lett volna a névadási struktúra. De lehet, ezt nem kéne elvárnom, mindenesetre én szeretek úgy neveket adni szereplőknek (nem vagyok író), hogy abban van valami rendszer olyan szempontból, hogy névről lehessen érezni, ki férfi és ki nő. (Bár fantasy-vel és teljes mértékben kreált nevekkel még nem próbálkoztam, ez is igaz.)

Gulyás. Egy fantasy-ben, spoiler számomra tájidegen rubikkockának hatott.

++++ Magával ragadó történet, olvastatta magát (ezt lehet is látni, hány nap alatt fogyott el. Tegnap mondtam magamnak, csak egy fejezet. Aha, befejeztem a könyvet.) A kis versikékkel a fejezetek elején jó volt az a hangyányi előrevetítés. Tetszett a szálszövés, konkrétan kíváncsi lettem a folytatásra, de nem biztos, hogy el fogok addig jutni. És az írónő kiváltsága, hogy jól sejtettem egy konkrét sorozatrész meglétét, amelyre itt történik az utalás. Ez csúcsszuper történetszerkesztés, szerintem. A fordítóknak pedig köszönöm az új szavakat.

>!
Evangelina
Anne McCaffrey: Sárkányének

A könyv 80. oldaláig borzasztóan unalmas, és idegesítő volt, ahogy bántak Menollival, alig bírtam olvasni, de utána jóval szerethetőbb lett a történet a kis tűzgyíkokkal. Jó volt olvasni, ahogy megbarátkoztak egymással, a mindennapi életükről ahogy gondoskodtak. A vége kicsit hirtelen fejeződött be, de jó volt így is. :)

>!
Hanon13 P
Anne McCaffrey: Sárkányének

Alapjáraton hihetetlenül tud idegesíteni, hogyha egy eseményt több szemszögből is leírnak. Valamiért nem tud egyetlen egyszer sem semmi pluszt adni az adott történésekhez. Egyszerűen csak egy másik ember szemén keresztül nézzük.
Ezzel szemben itt kifejezetten örültem neki! Nem csak azért, mert ténylegesen csak a végső jelenet volt „újraírva”, hanem mert Menolli olyan édes és naív, hogy élvezet volt olvasni. A tűzgyíkokról sokat nem is írnék, mert mint mindenki más is írta már az értékelésében: Én is szeretnék egy tűzgyíkot. Ezek a jelenetek vannak a legszebben megírva, olvasás közben jövünk rá hogy bár nekünk itt vannak a kutyák/macskák/egyéb háziállatok, akikel kialakíthatunk hasonló kapcsolatot….mégsem lesz soha olyan közeli, mintha egy tűzgyíkja lenne az embernek, sárkányokról ne is beszéljünk. Ez az a különlegesség, amit ez a sorozat ad minden olvasójának.

>!
Panni777
Anne McCaffrey: Sárkányének

Hihetetlenül jó ez a sorozat, nem értem, hogy miért nincs nagyobb rajongótábora. A színvonal rendületlenül ugyanolyan jó a harmadik kötetben is. A leírások tökéletesek, szinte látni a tűzgyíkokat közben. Ezeket a lényeket csak imádni lehet! Menolli története és a karaktere nagyon tetszett, igazi kis hősnő. :)

>!
Leobelo
Anne McCaffrey: Sárkányének

Ez valamiért jobban tetszett az előző 2 résznél. Menolli nagyon szimpatikus. A szüleit és a nővérét néha meg tudtam volna fojtani. Robinton mestert és a hárfásokat már az előző részekben is kedveltem, szóval örültem, hogy Menolli épp jókor volt jó helyen, és bekerült a hárfásházba. A tűzgyíkok pedig nagyon cukik! Én is elfogadnék egyet (kettőt, hármat, … :))!

>!
HairWizard
Anne McCaffrey: Sárkányének

Nagyon szeretem a sárkányokat, a tűzgyíkokat. Tetszik hogy egy másik szemszögből ismerjük meg a szereplőket. Menolli mindig a kedvenceim közé tartozott. Robitron mesterrel együtt.


Népszerű idézetek

>!
Katara_Phoenix P

(…) akinek szálhullás idején nincs fedél a feje fölött, az halott.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Menolli
>!
Kiki_chan

Az asszony tudta, hogy minden fájdalom elmúlik egyszer(…).

76. oldal

>!
Kiki_chan

– Az első találkozás Lesszával gyakran kiborítja az embereket…
– Olyan… alacsony – motyogta Menolli, aki még mindig a sárkányúrnővel való találkozás hatása alatt állt.
– A magasság nem számít.

190. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lessza · Menolli
7 hozzászólás
>!
Kiki_chan

– (…) A kis királynőd igazán förtelmesen tud viselkedni!

192. oldal

>!
Kiki_chan

– Hol is volt a fészekalj, amit megmentettél?
– Éppen rajta állunk.
Monarth erre pár lépést tett a sekélyesben.
– Hallja, amit most mondok? – suttogta Menolli T'gellan fülébe.
– Igen. Jól vigyáz, hogy mit beszélsz róla! Szörnyen érzékeny!

193. oldal

>!
Kiki_chan

– Monarth, lennél szíves elvinni onnan azt a semmirekellő tök fejedet? – kérdezte behízelgő hangon T'gellan.

194. oldal

>!
Kiki_chan

Menolli a szárított gyógynövényeket is magához vette, és a motyóját a hátára kötözte. Végül szórakozottan elkezdte kidobálni kézi készítésű edényeit a barlang száján.
– Te jó ég! – kiáltott fel hirtelen. Monarthról megfeledkezett.
– Ne aggódj, nem talált. Okosabb ő annál, mintsem hogy a közelben legyen, amikor takarítasz! – mondta T'gellan, és meglendítette Menolli főzőüstjét.

196. oldal


A sorozat következő kötete

Pern sárkánylovasai: Hárfásház-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Lucy
Samantha Shannon: A Mímes Rend
Zsoldos Péter: Távoli tűz
Marissa Meyer: Scarlet
Nalini Singh: Vonzódás
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Fekete lobogó
Moira Young: Blood Red Road – Vérvörös út
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
Ann Aguirre: Helyőrség
Stephenie Meyer: A burok