Sárkánydalnok (Pern sárkánylovasai: Hárfásház-trilógia 2.) 46 csillagozás

Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

A hárfáslány története folytatódik!

A Sárkányénekben megismert Menolli bronzsárkány hátán érkezett a Hárfásházba. Megszökött otthonából, gyorsabban szaladt, mint a rettegett szálhullás, kilenc tűzgyíkot igézett meg, és olyan dalokat szerzett, amelyek még Pern hárfásmesterének tetszését is elnyerték. Jövője a Hárfásházban azonban korántsem olyan fényes, mint várta. Zenéjére és tűzgyíkjaira mindenkor támaszkodhat ugyan, de meg kell tanulnia alkalmazkodni a hárfások életéhez és elfoglalni helyét Pern világán.

A Sárkánydalnok a Hárfásház-trilógia második kötete.

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Delta Vision, Budapest, 2007
328 oldal · ISBN: 9789639679221 · Fordította: Béri Balázs, Maráczi Orsolya, Merényi Csaba, Orosz Kata

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Menolli · Piemur · Robinton mester · Szebell


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Orsi_olvas>!
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Érdekes, hogy ez a rész jobban tetszett, mint az első, annak ellenére, hogy szinte egyáltalán nem történik benne semmi. Na jó ez így persze nem teljesen igaz, de a Sárkánydalnok cselekményszála nem valami eseménydús. Én mégis élvezettel olvastam Menolli zene iránti rajongásáról, a próbákról, arról, hogy megtalálja a helyét, a tűzgyíkjai helyét a hárfásházban, barátokat és támogatókat szerez, az áskálódó nőszemélyek pedig végül megkapták, amit érdemeltek. Ja és persze örültem, hogy finoman bár, de egy romantikus szál is elindult, illetve, hogy az egész életében mellőzött Menollinak igen komoly szerepet szán a hárfásmester a hárfásházban és így egész Pern-ben is.

Gabye>!
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Én ezt a részt is szerettem. Abszolute nem zavart, hogy itt nincsenek csaták, harci jelenetek. Igazán érdekes volt bepillantani a Hárfásház életébe. Talán nem pörgött annyira ez a rész, mint a többiek, de nagyon szerettem olvasni..És továbbra is szeretnék egy tűzgyíkot *.*

Erzsébet_Szászi>!
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Elfogult vagyok ezzel a kötettel kapcsolatban, mert már az előző részben nagyon megkedveltem Menollit. Nagyon örülök, hogy jó helyre került, ahol (többnyire) kedves emberek veszik körül. Másrészt magam is nagyon szeretem a zenét, így a Hárfásházat kifejezetten ideális helyszínnek találtam.

Kiki_chan>!
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Ott folytatódik, ahol abba marad az előző részben. Vagyis, hogy Menolli elindul a Hárfásházba. Itt az első két-három mondatban kiderül: meg is érkezik. És az élet nem habos torta a Hárfásházban.
Már az első fejezetben bonyodalmak adódnak. Szegény Menollinak nagyon sok irigye lesz. Sajnos sok rosszindulatú ember akar keresztbe tenni.
De a lány csöndes, szerény természete miatt, elnyeri sokak szívét. Robinton, Talmor, Szebell, Szilvina és a többi, és a többi. Tényleg sokan segítenek neki.
Menollit ebben a történetben oktatják és felmérik a képességeit. Egy hétig élünk a Házban és követjük nyomon az eseményeket. Amik nagyon izgalmas, fordulatosak. Nos, nem akarok semmit elrontani, hogy elárulok részleteket.
Nagyon jó könyv, remekül megvan írva, ahogy a többi is. A dalocskák is jók.
Elragadó történet.
Betekintést kapunk a Hárfásház életébe, amiről eddig csak sejtettünk és amit Robintonon keresztül kicsit megismertünk.
Én imádtam. A tűzgyíkok itt is elragadóak és még mélyebbre ásunk ebben az érzelemben, amik megigézésükkel jár. Hihetetlen és még mindig azt kívánom: bárcsak léteznének ezek a csodás teremtmények. Csodálatos.
Mindenképp kötelező olvasmány aki szereti Pern világát!

Ametiszt21>!
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Erre a könyvre nem igazán lehet azt mondani, hogy eseménydús, vagy különösebben izgalmas lenne, ettől függetlenül nehéz szívvel tudtam csak letenni akár egy percre is. A tűzgyíkok varázsa, a zene szeretete, Menolli megragadó szerénysége, tehetsége és inspiráló lelkesedése… egyszerűen simogatja a lelkemet.
Ennek a könyvek minden betűje vegytiszta öröm volt, majdnem fent maradtam több tömegközlekedési eszközön is – pedig nem jellemző rám – és többnyire úgy vigyorogtam, mint a vadalma.
Olvassátok!

Evangelina>!
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Egyszerű, kedves könyv. Ennél ne is várjunk többet tőle, semmi harc, nagyon kevés feszültség. Könnyed történet a tűzgyíkokról, ismerkedésről, zenéről, és apró dolgokról. Lehet, hogy csak azért tetszett, mert jó passzban voltam hozzá, eltudom képzelni, hogy másnak sok hiány lép fel a könyvvel kapcsolatban. Mégis szerettem olvasni, ahogy Menolli beilleszkedik a Hárfásházba. :)

Leobelo P>!
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Annyira jó betekinteni egy céh életébe! Külön öröm számomra, hogy a hárfás céh az, amelynek az életébe betekintést kaptunk. Ez a rész is nagyon tetszett.

Panni777>!
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Ez a rész tényleg nem túl izgalmas, ennek ellenére érdekes volt és olvastatta magát (ahogy a sorozat többi része is egyébként). Megismerhetjük a Hárfásház életét és Menolli értékeit, akit végre elkezdenek felfedezni és értékelni. Nekem kicsit sok volt a bizonytalansága és a szerénysége, de végül is érthető. A végére azonban már lehetett volna magabiztosabb, hiszen rengetegen dicsérik a műveit és Pern-szerte közismerté váltak.
Nagyon szeretem ezt a sorozatot!

HairWizard>!
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Nagyon tetszett, hogy egy új helyszínt, a Hárfásház életét ismerhettük meg. Piemur új kedvenc. A tűzgyíkokról újabb tulajdonságk derülnek ki. Élvezettel olvastam

lejla>!
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Még mindig jó, bár Menolli kicsit még mindig sokat szenved, de a vége felé legalább magára talál, remélem a következő részben határozottabb és magabiztosabb lesz. Őszintén, egy picit még mindig túlzásnak érzem, hogy ennyire nem hisz magában, pedig olyan sokszor és sokan megerősítik őt ebben. :)

Egyébként meg továbbra is odavagyok a Pern világáért, a sárkányokért, lovasokért, hárfásokért és egy kicsit most már a tűzgyíkokért is. Robintont egyre jobban szeretem. Azzal meg külön belopták magukat a szívembe a hárfások, hogy a kék a színűk – a kedvenc színem. :)


Népszerű idézetek

Kiki_chan>!

– Tudd meg, futó Menolli, hogy mindenkinek vannak korlátai, és bölcs, aki felismeri sajátját -mondta és ismét hátradőlt a széken.

85. oldal

>!

Az örömnek adj hangot,
dalolj boldogan.
Sárkányszárnyak alatt hit,
és remény fogan.

311. oldal

Kiki_chan>!

-[…] Ismerd a saját korlátaidat, de ne korlátozd magad felesleges szerénykedéssel!

274. oldal

>!

– Ne hagyjatok magamra! – majd dúdolva folytatta: –
Kiáltás az éjben.
Valaki vergődik
A kín sűrűjében. – Aztán eszébe jutott, hogy miről beszéltek Szebellel: hogy Brekke nem akarna élni, ha F'nor és Kanth nem lennének többé….-
Éljetek vagy végem!
Ne hagyjatok magamra!
Az asszony kérését
Az egész világ hallja.

209. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brekke · F'nor · Menolli · Szebell
Kiki_chan>!

– Volt közönség, hát gondoltam, játszok valamit. Bár nem tudom, hogy tetszett-e nekik a zeném.
– Tetszett – mondta Menolli mosolyogva. Szépségem felé nyújtotta a kezét, aki azonnal odasiklott. – Nézd, a szemük színéből meg lehet állapítani… Most a zöld szín az uralkodó, ami elégedettséget jelent. Ha vörös, akkor éhesek, a zöld és kék amolyan általános árnyalatok, a fehér veszélyt, a sárga pedig félelmet jelent. És minél jobban örvénylik a szemük, annál erőteljesebben élik át az adott érzelmet.
– Akkor vele mi van? – Szebell Lustiúrra mutatott, aki behunyt szemmel gubbasztott a homokasztalon.
– Nem véletlenül Lustiúr a neve.
– Pedig nem is altatót játszottam.

200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Menolli · Szebell
Kiki_chan>!

– Nesze, egyél, te falán jószág! – dünnyögte a hárfás mérhetetlen szeretettel a hangjában. – Csak fel ne ébressz mindenkit. Ma pihenőnap van.
– Késő! – jegyezte meg élesen Domik, aki a dereka köré tekert hálóbundában jelent meg a szobája ajtajában. – Amíg úgy üvöltesz, mint egy sebesült sárkány, Szebell meg mint egy egész köteléknyi sebesült sárkány, ezek a kibírhatatlan dögök meg olyan hangon visítanak, ami a fémet is megrepeszti, senki se fogja élvezni a pihenőnapját.
– Ugyan már Domik! Vásár lesz! – mondta Robinton engesztelően. Aztán folytatta Zair etetését, és elindult Menollival a lakosztálya felé.
– Vásár? Hát ez ragyogó! – Domik becsapta maga mögött az ajtót.

228. oldal

Kiki_chan>!

Szépségem és Merga végig cserregett és rikoltozott, mialatt Groge nagyúr beszélt. Menolli érezte, hogy elvörösödik. A két tűzgyík társalgása úgy ért véget, ahogy elkezdődött. Mindkét királynő összezárta a hátán szárnyait, és többé ügyet sem vetettek egymásra.
– Mi volt ez az egész? – kérdezte bosszankodva Groge nagyúr.
– Gyanítom, hogy csak a friss híreket osztották meg egymással – mondta Robinton nevetve, mivel a rövid jelenet tényleg olyan volt, mint két pletykás vénasszony találkozása

265. oldal

Kiki_chan>!

– Hangoskodni minden idióta tud. Kamó is tud. De énekelni nem tud.
– Petiron mindig azt mondta: „Ha hangosan énekelsz, a közönség csak zajt hall, nem zenét.”

85. oldal

Kiki_chan>!

Menolli, Janusz tengeri nagyúr lánya stílusosan, egy bronz sárkány hátán érkezett meg a Hárfásházba.

(első mondat)

Kiki_chan>!

– Szerintem Robinton többre is hajlandó lenne, mint hogy feladja a lakosztálya magányát, csak hogy legyen egy tűzgyíkja. Egyszer már azzal fenyegetőzött, hogy még a borozást is abbahagyja… – jegyezte meg Szilvina, bár ravaszkás mosolya elárulta, hogy ezt azért még Robinton sem gondolhatta komolyan.

196-197. oldal


A sorozat következő kötete

Pern sárkánylovasai: Hárfásház-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jak Koke: Minden határon túl
Harrison Fawcett: Feketecsuklyások
Cecelia Ahern: A Vétkes
C. S. Lewis: A rettentő erő
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
Pierce Brown: Hajnalcsillag
J. D. Robb: Halálos rögeszme
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: Végjáték
Marissa Meyer: Scarlet