Sárkánydalnok (Pern sárkánylovasai: Hárfásház-trilógia 2.) 39 csillagozás

Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

A hárfáslány története folytatódik!

A Sárkányénekben megismert Menolli bronzsárkány hátán érkezett a Hárfásházba. Megszökött otthonából, gyorsabban szaladt, mint a rettegett szálhullás, kilenc tűzgyíkot igézett meg, és olyan dalokat szerzett, amelyek még Pern hárfásmesterének tetszését is elnyerték. Jövője a Hárfásházban azonban korántsem olyan fényes, mint várta. Zenéjére és tűzgyíkjaira mindenkor támaszkodhat ugyan, de meg kell tanulnia alkalmazkodni a hárfások életéhez és elfoglalni helyét Pern világán.

A Sárkánydalnok a Hárfásház-trilógia második kötete.

Eredeti mű: Anne McCaffrey: Dragonsinger

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Delta Vision, Budapest, 2007
328 oldal · ISBN: 9789639679221 · Fordította: Béri Balázs, Maráczi Orsolya, Merényi Csaba, Orosz Kata

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Menolli · Szebell · Piemur · Robinton mester


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Gabye
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Én ezt a részt is szerettem. Abszolute nem zavart, hogy itt nincsenek csaták, harci jelenetek. Igazán érdekes volt bepillantani a Hárfásház életébe. Talán nem pörgött annyira ez a rész, mint a többiek, de nagyon szerettem olvasni..És továbbra is szeretnék egy tűzgyíkot *.*

>!
Katara_Phoenix P
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Mire befejeztem olyan, „minden jó, ha jó a vége”, érzésem lett. Menolli egy hét alatt tudott igazán beilleszkedni, kapott hideget-meleget, és egyre több elvárással fordultak felé, de ő mindenkinek meg tudott felelni. Akadtak irigyei is, nagyrészt vele egy idősek, emiatt olyan középiskolás cívódásnak hatott, de barátokból is jól választott, és meseszép dalaival elnyerte a laikusok tiszteletét is.
Tulajdonképpen nincs benne nagy harcjelenet, és szálhullásból is csak egy volt, de ennek ellenére – nem tudom miért – nagyon tetszett. Lehet azért, mert megszerettem a kiscsajt, amikor korábban lefutotta a szálakat. :)

>!
Kiki_chan
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Ott folytatódik, ahol abba marad az előző részben. Vagyis, hogy Menolli elindul a Hárfásházba. Itt az első két-három mondatban kiderül: meg is érkezik. És az élet nem habos torta a Hárfásházban.
Már az első fejezetben bonyodalmak adódnak. Szegény Menollinak nagyon sok irigye lesz. Sajnos sok rosszindulatú ember akar keresztbe tenni.
De a lány csöndes, szerény természete miatt, elnyeri sokak szívét. Robinton, Talmor, Szebell, Szilvina és a többi, és a többi. Tényleg sokan segítenek neki.
Menollit ebben a történetben oktatják és felmérik a képességeit. Egy hétig élünk a Házban és követjük nyomon az eseményeket. Amik nagyon izgalmas, fordulatosak. Nos, nem akarok semmit elrontani, hogy elárulok részleteket.
Nagyon jó könyv, remekül megvan írva, ahogy a többi is. A dalocskák is jók.
Elragadó történet.
Betekintést kapunk a Hárfásház életébe, amiről eddig csak sejtettünk és amit Robintonon keresztül kicsit megismertünk.
Én imádtam. A tűzgyíkok itt is elragadóak és még mélyebbre ásunk ebben az érzelemben, amik megigézésükkel jár. Hihetetlen és még mindig azt kívánom: bárcsak léteznének ezek a csodás teremtmények. Csodálatos.
Mindenképp kötelező olvasmány aki szereti Pern világát!

>!
HairWizard
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Nagyon tetszett, hogy egy új helyszínt, a Hárfásház életét ismerhettük meg. Piemur új kedvenc. A tűzgyíkokról újabb tulajdonságk derülnek ki. Élvezettel olvastam

>!
Ametiszt21
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Erre a könyvre nem igazán lehet azt mondani, hogy eseménydús, vagy különösebben izgalmas lenne, ettől függetlenül nehéz szívvel tudtam csak letenni akár egy percre is. A tűzgyíkok varázsa, a zene szeretete, Menolli megragadó szerénysége, tehetsége és inspiráló lelkesedése… egyszerűen simogatja a lelkemet.
Ennek a könyvek minden betűje vegytiszta öröm volt, majdnem fent maradtam több tömegközlekedési eszközön is – pedig nem jellemző rám – és többnyire úgy vigyorogtam, mint a vadalma.
Olvassátok!

>!
Evangelina
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Egyszerű, kedves könyv. Ennél ne is várjunk többet tőle, semmi harc, nagyon kevés feszültség. Könnyed történet a tűzgyíkokról, ismerkedésről, zenéről, és apró dolgokról. Lehet, hogy csak azért tetszett, mert jó passzban voltam hozzá, eltudom képzelni, hogy másnak sok hiány lép fel a könyvvel kapcsolatban. Mégis szerettem olvasni, ahogy Menolli beilleszkedik a Hárfásházba. :)

>!
Leobelo
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Annyira jó betekinteni egy céh életébe! Külön öröm számomra, hogy a hárfás céh az, amelynek az életébe betekintést kaptunk. Ez a rész is nagyon tetszett.

>!
Panni777
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Ez a rész tényleg nem túl izgalmas, ennek ellenére érdekes volt és olvastatta magát (ahogy a sorozat többi része is egyébként). Megismerhetjük a Hárfásház életét és Menolli értékeit, akit végre elkezdenek felfedezni és értékelni. Nekem kicsit sok volt a bizonytalansága és a szerénysége, de végül is érthető. A végére azonban már lehetett volna magabiztosabb, hiszen rengetegen dicsérik a műveit és Pern-szerte közismerté váltak.
Nagyon szeretem ezt a sorozatot!

>!
Hanon13 P
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Egy könnyed kis kötet, szerénységről, beilleszkedésről, no meg tűzgyíkokról. Csupán egyetlen egy hetet olvashattunk végig, ami eseményekben gazdag volt egy fiatalnak, aki most került a Hárfásházba, azonban perni viszonylatban ezek az apró-cseplő dolgok szinte meg se történtek. Tekintettel arra hogy tudjuk jól, mi más történt a háttérben.
Ettől eltekintve kellemes felüdülés volt ez a kötet, Menolli naívsága hihetetlenül aranyossá tette az egészet. Olvastatja magát, nincsenek elhúzva a jelenetek, a karakterek is hihetetlenül sokszínűek.

>!
lejla
Anne McCaffrey: Sárkánydalnok

Még mindig jó, bár Menolli kicsit még mindig sokat szenved, de a vége felé legalább magára talál, remélem a következő részben határozottabb és magabiztosabb lesz. Őszintén, egy picit még mindig túlzásnak érzem, hogy ennyire nem hisz magában, pedig olyan sokszor és sokan megerősítik őt ebben. :)

Egyébként meg továbbra is odavagyok a Pern világáért, a sárkányokért, lovasokért, hárfásokért és egy kicsit most már a tűzgyíkokért is. Robintont egyre jobban szeretem. Azzal meg külön belopták magukat a szívembe a hárfások, hogy a kék a színűk – a kedvenc színem. :)


Népszerű idézetek

>!
Kiki_chan

– Tudd meg, futó Menolli, hogy mindenkinek vannak korlátai, és bölcs, aki felismeri sajátját -mondta és ismét hátradőlt a széken.

85. oldal

>!
Katara_Phoenix P

Az örömnek adj hangot,
dalolj boldogan.
Sárkányszárnyak alatt hit,
és remény fogan.

311. oldal

>!
Kiki_chan

-(…) Ismerd a saját korlátaidat, de ne korlátozd magad felesleges szerénykedéssel!

274. oldal

>!
Katara_Phoenix P

– Ne hagyjatok magamra! – majd dúdolva folytatta: –
Kiáltás az éjben.
Valaki vergődik
A kín sűrűjében. – Aztán eszébe jutott, hogy miről beszéltek Szebellel: hogy Brekke nem akarna élni, ha F'nor és Kanth nem lennének többé….-
Éljetek vagy végem!
Ne hagyjatok magamra!
Az asszony kérését
Az egész világ hallja.

209. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brekke · F'nor · Menolli · Szebell
>!
Ametiszt21

– (…) A Hárfásház feladata az, hogy terjessze a tudást, (…) nem pedig, hogy egy helyre gyűjtse. (…) Ez az igazi gond a Pernnel, ezért nem jutottunk egyről a kettőre! Mindent a szűk kis fejünkben tartogattunk, minden fontosat elfelejtettünk, és nem voltunk nyitottak új tudásra, új tapasztalatokra…

314. oldal

>!
Kiki_chan

– Nesze, egyél, te falán jószág! – dünnyögte a hárfás mérhetetlen szeretettel a hangjában. – Csak fel ne ébressz mindenkit. Ma pihenőnap van.
– Késő! – jegyezte meg élesen Domik, aki a dereka köré tekert hálóbundában jelent meg a szobája ajtajában. – Amíg úgy üvöltesz, mint egy sebesült sárkány, Szebell meg mint egy egész köteléknyi sebesült sárkány, ezek a kibírhatatlan dögök meg olyan hangon visítanak, ami a fémet is megrepeszti, senki se fogja élvezni a pihenőnapját.
– Ugyan már Domik! Vásár lesz! – mondta Robinton engesztelően. Aztán folytatta Zair etetését, és elindult Menollival a lakosztálya felé.
– Vásár? Hát ez ragyogó! – Domik becsapta maga mögött az ajtót.

228. oldal

>!
Kiki_chan

Szépségem és Merga végig cserregett és rikoltozott, mialatt Groge nagyúr beszélt. Menolli érezte, hogy elvörösödik. A két tűzgyík társalgása úgy ért véget, ahogy elkezdődött. Mindkét királynő összezárta a hátán szárnyait, és többé ügyet sem vetettek egymásra.
– Mi volt ez az egész? – kérdezte bosszankodva Groge nagyúr.
– Gyanítom, hogy csak a friss híreket osztották meg egymással – mondta Robinton nevetve, mivel a rövid jelenet tényleg olyan volt, mint két pletykás vénasszony találkozása

265. oldal

>!
Ametiszt21

A legvadabb viharok sodorják partra a legszebb uszadékfát!

126. oldal

>!
Ametiszt21

– A többi céh gyakran tesz rosszindulatú megjegyzéseket, hogy mi, hárfások mindenbe bele akarjuk ütni az orrunkat. Én viszont mindig is azt mondtam, hogy nem számít, apró-cseprő dolgokról vagy nagy fontosságú hírekről van-e szó, minden tudás hasznos tudás, és a világ jobb megértését segíti elő. Aki nem látja be, hogy mindig van mit tanulnia, megállt a fejlődés útján.

136. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Robinton mester
>!
Ametiszt21

– (…) Egy hárfásnak mindent meg kell tudnia, amit csak lehet.

299. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Piemur

A sorozat következő kötete

Pern sárkánylovasai: Hárfásház-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Kardok vihara
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Robin Hobb: A végzet hajója I-II.
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Lapról lapra
Margaret Weis – Tracy Hickman: A téli éj sárkányai
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az aranyszemű mágus sárkányai
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I.
Christopher Paolini: Örökség
Richard A. Knaak: Huma legendája
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya