Csodák ​ideje 172 csillagozás

Anne-Laure Bondoux: Csodák ideje

Felkavaró ​történet igazságról, hazugságról és a boldogság kereséséről.

Amikor a vámosok megtaláltak a francia határon egy kamion rakterében lapulva koszosan és büdösen, tizenkét éves voltam. Fogalmam sem volt róla, hogy az útlevelem hamis, és néhány papagáj módra ismételt francia szó kivételével csak oroszul beszéltem. Nem tudtam elmagyarázni, hogyan jutottam el a Kaukázusból idáig, az emberi jogok és Charles Baudelaire hazájába. A legnagyobb baj, hogy útközben elveszítettem Gloriát. Gloria Bohème-et, aki azóta vigyázott rám, hogy anyám meghalt. Vele a háború, a határok, a nyomor és a félelem ellenére szabadon éltem. Rettenetesen hiányzott nekem, de nem mondtam le a reményről, hogy egyszer megtalálom ezt a hatalmas szívű asszonyt, aki elvarázsolta az életemet.

A regény számos irodalmi díjban részesült Franciaországban csakúgy, mint külföldön.

„Csodálatosan megírt, szívbe markoló történet, amely nagyon erős érzelmeket vált ki az emberekből. Az a fajta… (tovább)

Eredeti cím: Le Temps Des Miracles

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632459943 · Fordította: Burján Monika

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Blaise Fortune (Kumail) · Gloria


Kedvencelte 15

Most olvassa 1

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Anne-Laure Bondoux: Csodák ideje

Nagyon szép, megható történet szülői és gyermeki szeretetről, igazságról, hazugságról, összetartásról, menekülésről és egy új élet reményéről. A csodákba vetett hit erejéről, mert csodák történhetnek.

(Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy a könyv borítója teljesen mást sugall, szerintem nem illik ehhez a könyvhöz.)

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2016/03/anne-laure-bondoux…

Bleeding_Bride IP>!
Anne-Laure Bondoux: Csodák ideje

Napok óta emésztem a történetet és ha nem szenvednék akut értékelésírós fertőzésben, valószínűleg ezek a sorok meg sem születnének.
Kezdem azzal, hogy mi ez a borító, de tényleg, hogy néz ki, haja is milyen, mi köze az egészhez, de összképileg is mi ez ez? Úgy kezdtem bele, hogy tuti egy rövid kis nyálacska, pont jól eshet év elejére, aztán a mondanivaló súlya és a gyermeki, őszinte stílusa kifacsarta minden testnedvem.
Csodálatos háborús visszaemlékezés, hatásvadász elemek, misztifikálás és hiteltelen elemek mellőzésével. Mindvégig az maradt, mint ami akart lenni: gyermeki visszaemlékezés, de mégsem gyermeteg, nem bagatellizálja el a témát.
Szép, nagyon érdemes elolvasni, bár én tudatosan szoktam kerülni a hasonló alkotásokat, mert önző vagyok, jobban szeretem élvezni az olvasmányaimat, mint napokig évődni rajtuk és spontán sírógörcsöt kapni. Túlságosan magukkal visznek, ami külön dicséretes, csak épp jobban vagyok nélküle.

Niki P>!
Anne-Laure Bondoux: Csodák ideje

A méretéhez képest igen nehéz olvamány. Nagyon szépen írja le a szülő és gyerek kapcsolatot. Gyerek szemszögéből van bemutatva a történet nem bonyolítva túl a dolgokat. Milyen erős lehet valakiben a kitartás, az élni akarás.

Roni_olvas>!
Anne-Laure Bondoux: Csodák ideje

Anne-Laure Bondoux könyve azt kell mondjam, az első pillanattól kezdve beszippantott. A kellemes, ártatlanul naiv gyermekhang, a meseszerű történetvezetés, a háttérben meghúzódó, diszkrét történelmi szál, majd a könyv végén a hirtelen, sokkszerű felébredés igazán lebilincselő és nagyszerű élményt nyújt, megindító és élvezetes minden sora!

A csodák ideje az a fajta könyv, ami csodás példaként szolgálhat minden fiatal előtt. Tanító szándékú, mégsem didaktikus, meseszerű, de nagyon is valóságos, egyszerűen megírt, de mégis nagyon mély mondanivalójú. Kötelező irodalom lehetne minden középiskolás számára. Én legalábbis azzá tenném….

Bővebben a linkeknél!

icantfindmybooks>!
Anne-Laure Bondoux: Csodák ideje

„ Minden könyv hozzánk tesz valamit"
Ahogy ez a kis csoda is! Megtanít, hogy a saját problémáink egerek, ahhoz képest ami másnak van. Mert ez a valóság!
Nagyon sok embernek ajánlanám ezt a könyvet, akik csak úgy a semmi miatt „migránsoznak, bevándorlóznak”, ugyanis ezek a szavak igazán súlyosak! Nem tudhatjuk mi van mögötte.
Nehezen kezdtem neki, de a végére egész könnyen tudtam olvasni. Csodák ideje! -Csak ennyit tudok írni így a végére

BlackWidow>!
Anne-Laure Bondoux: Csodák ideje

Amilyen rövid a történet, annyira magávalragadó és csodálatos.
Alapvetően nem vagyok gyerekpárti… sőt.. de Kumail nem egy átlagos gyerek. Ő nem ilyen elkényeztetett mai gyerek. Ezért szerettem meg annak ellenére is, hogy gyerek. Ahogy bemutatta a veletörténteket az nagyon tetszett. Egyszerűen, gyerek fejjel, nem bonyolított semmit.
Tetszett, ahogy soha nem adták fel, bármennyire is szar volt a helyzet. Bármilyen helyzetből kimásztak. Nem hagyott unatkozni, mialatt olvastam.
De a vége tetszett a legjobban. Olyan, mikor nagy eső után letörlik az autószélvédőjét. Mindent tisztán lát az ember végre. Minden kirakódarab a helyére kerül.
Nagyon tetszett ez a könyv.

vighagika>!
Anne-Laure Bondoux: Csodák ideje

„Valószínűleg nem ez lesz életem leghosszabb értékelése, hiszen egy csekély 180 oldalas olvasmányról van szó, azonban ez semmit nem vesz el a könyv értékéből. Itt abszolút nem a terjedelem a lényeg.
Kicsit zavarosan indul, hiszen mégiscsak egy gyerek szemszögéből olvashatjuk a történetet, aztán úgy válik minden egyre kegyetlenebbé, ahogy fokozatosan megértjük a dolgokat. Nem egy klasszikus vörös pöttyös történet, ez biztos.
Gloria és Kumail először a Nagy Házban próbál boldogulni, majd egyre több helyszínnel és szereplővel ismerkedhetünk meg, folyamatosan úton vannak, hiszen sehol nem maradhatnak sokáig, mindenhol utolérik őket a hatóságok előbb vagy utóbb.”
Tovább: http://lifenexttous.blogspot.hu/2018/01/anne-laure-bond…

tmezo P>!
Anne-Laure Bondoux: Csodák ideje

Sok szép gondolat, rengeteg erő, és óriási kitartás mutatkozik meg a lapokon.
A miért nem is annyira lényeges, hanem inkább az érzések, amikkel Gloria felvértezte Kumailt, amivel vitte őt előre, át a háborún, át egy másik országba, mindenféle viszontagságnak kitéve. Átjöttek az érzelmek, az érzések, a nélkülözés, a napokig tartó menetelés, az ide-oda hányódás kellemetlenségei.
Sejtettem, mi állhat a menekülés mögött, és örültem mikor Gloria végül elmesélte a teljes történetet.

Iustitia>!
Anne-Laure Bondoux: Csodák ideje

Nem tudom, hogy mi alapján válogatják ezeket a vörös pöttyös könyveket, mert alig olvastam belőlük, de látatlanban azt mondanám: témáját és stílusát tekintve ennek a könyvnek nem sok keresnivalója van a sorozatban. Az 525 vörös pöttyös könyv közül mindössze 3 olyan van, amin szerepel a háború címke, de nem fantasy vagy sci-fi. Ez az egyik. Tehát mondhatjuk, hogy kirí. A borító abszolút indokolatlan, továbbviszi azt a hitet az emberben, hogy itt most valami könnyed, romantikus könyvet fog a kezében, holott távolabb nem is állhatnánk az igazságtól. A Csodák ideje ezzel szemben nem hosszú, de tömény háborús regény. Klisés egy kicsit, viszont nem vonjuk kétségbe, hogy ezek a szörnyűségek megtörténhetnek háború idején. Fáj a szívünk azért a 6-8, majd később már 10-14 éves fiúért, akinek ennyi mindent kell elszenvednie, mikor még jóformán identitástudata sincs. Egy biztos információval rendelkezik: Gloria, aki egy felrobbantott vonatban találta csecsemőkorában, magához vette, és azóta is próbálja neki a lehető legjobbat nyújtani a háború alatt. Menekülniük kell, éheznek, átsodródnak városokon, országokon, közelről látják a halált, a pusztulást, mindent, ami egy ember szemének nem való, pláne, ha annak az embernek még játszania kellene koldulás és szemétturkálás helyett. De ebben a fiúcskában erős az életösztön, a tanulni akarás és a vágy, hogy megtalálja a gyökereit, ezzel együtt önmagát is. Gloria révén pedig közelről ismerjük meg a felelősségvállalást és a határtalan szeretet hatalmát, amit csak egy nem akármilyen kisgyermek tud kiváltani egy nőből.


Népszerű idézetek

Pandalány P>!

– Rajta… aludjál, kicsi csoda – suttogja. – Holnap szebb lesz az élet.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gloria
3 hozzászólás
Pandalány P>!

– Látod – mondja Gloria –, sosem szabad teljesen feladni a reményt az emberi fajt illetően. Ha egy ember fellök, találsz majd tíz másikat, aki segít felállni. Rendben?
– Rendben.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gloria
Klári_Filutás>!

A szerelem olyan betegség, amitől az ember hol fáradt, hol melege van; nem vagyok benne biztos, hogy túlélem, ez a színtiszta igazság.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Blaise Fortune (Kumail) · szerelem
shadowhunter1975 P>!

[…] megkérdezem tőle, szabad-e boldognak lenni háborús időkben.
Súlyos pillantással rám néz, s mielőtt válaszolna, megtörli piszkos arcát:
– Boldognak lenni minden időben ajánlatos, Monsieur Blaise!

57. oldal (Könyvmolyképző, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Blaise Fortune (Kumail) · boldogság · Gloria · háború
Pandalány P>!

Ha az embernek van úti célja, attól szárnyakat kap!

68. oldal

icantfindmybooks>!

Az életben annyi ígéret van, amit nem tartunk be…

179. oldal - 49. Fejezet

Uzsonna >!

…a bolygónk ugyanis nem szenved hiányt gyerekek számára veszélyes helyekből.

133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Blaise Fortune (Kumail)
Klári_Filutás>!

A világ tele van titkokkal, akár tetszik, akár nem, ez már csak így van.

41-42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Blaise Fortune (Kumail)
icantfindmybooks>!

Amikor az embernek nincs más választása, a legrosszabb dolgokhoz is hozzászokik, nem igaz?

125. oldal - 34. Fejezet

icantfindmybooks>!

– […] Ha szép a történet, kedvünk van hinni benne, nem?

173. oldal - 47. Fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Kéri Katalin: Decemberi csillagok
Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Catherine Rider: Csók New Yorkban
Rick Riordan: A titán átka
Agatha Christie: A behavazott expressz
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Lois Lowry: Az emlékek őre
Philip Pullman: Az arany iránytű