Hogyan ​szeressük az életkorunkat? 2 csillagozás

Anne Karpf: Hogyan szeressük az életkorunkat?

Ki ne szeretné, ha éveket letagadhatna a korából?
Félünk az öregedéstől, bármit megtennénk, hogy elkerüljük. Anne Karpf szociológus arról ír könyvében, mennyire meghatározza az öregedéshez való viszonyunkat történelmünk és kultúránk. Egyúttal szemléletmódunk megváltoztatására ösztönöz, konkrét eseteken keresztül mutatja be, hogy az öregedés életünk szerves része, és akár gazdagító tapasztalat, fejlődési lehetőség is lehet.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Az élet iskolája HVG Könyvek

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633043455 · Fordította: Garamvölgyi Andrea
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
224 oldal · ISBN: 9789633044032 · Fordította: Garamvölgyi Andrea

Enciklopédia 7


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Barbella>!
Anne Karpf: Hogyan szeressük az életkorunkat?

    Ez a könyv mindenkinek szól, mert mindannyian öregszünk, méghozzá folyamatosan, és a társadalmi ill. egyéni megítélés gyakran nem épp a legjobb. Az idősekhez való negatív hozzáállás nem csak az időseknek árt, hanem mindenkinek. A saját öregedésünk megélését is megkeseríti. Ha az öregséget a betegségekkel, magánnyal, és magatehetetlenséggel azonosítjuk, azok önbeteljesítő jóslatként hatnak vissza ránk az idő múlásával.
A könyv olyan gondolatokat is boncolgat, tanulmányokkal alátámasztva, miszerint gyakran nem is a kor, hanem a korról alkotott gondolatot építik le az embereket.
Persze a könyv nem írja elő, hogyan kell „jól” megöregedni, de sok pozitív mintával és gondolattal járul hozzá. Nagyon érdekes olvasmány volt.


Népszerű idézetek

Barbella>!

Egy 1996-os amerikai felmérés során 50 éveseket kérdeztek meg arról, mikor kezdődik az öregkor. A válaszokból számított átlag életkor 79,5 év volt – akkor, amikor az amerikaiak születéskor várható átlagos élettartama 76, 1 év. Ezek az emberek tényleg abban bíztak, hogy meghalnak, mielőtt megöregednének.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: felmérés
Barbella>!

A szülőket boldogság tölti el, hogy látják felnőni a gyerekeiket. Vajon ugyanilyen jó érzés lehet megfigyelni egy hasonló folyamatot saját magunkon – például azt, hogyan edzenek meg minket a nehézségek?

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fejlődés
Barbella>!

Öregedni annyit tesz, mint élni; és élni annyit tesz, mint öregedni.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öregedés · öregség
Barbella>!

(…) egy 70 éves nő történetét meséli el, aki azzal kereste fel az orvosát, hogy fáj a jobb térde. „Asszonyom! Ön 70 éves! Miért csodálkozik?” – kérdezte az orvos. „A bal térdem is 70 éves – vágta rá a nő –, és annak meg kutya baja”

60. oldal

Barbella>!

Sosem kell lemondanunk a régi énünkről, csak gyarapítani kell.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
Barbella>!

Pete Townshend, aki a The Who énekeseként még azt vallotta, „hope I die before I get old”, vagyis „remélem meghalok, mielőtt megöregszem”, a 60. születésnapján kijelentette: sokkal boldogabb most, mint akkor volt, amikor ezt a dalszöveget írta.

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: The Who
Barbella>!

Nem csak az öregeket rémíti meg a gondolat, hogy „lemaradnak” – mindnyájunknak meg kell tanulni együtt élni a hosszú távú bizonytalansággal, és azzal, hogy annyit érünk, amennyit legutóbb letettünk az asztalra. (…) és hatására mindenkiben riválist látunk.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bizonytalanság

Hasonló könyvek címkék alapján

Shawn Achor: A boldogság mint versenyelőny
Balogh Klára – Bárdos Katalin – Békési Tímea – Hardy Júlia – Koltai Mária – Korbuly Ágnes – Tóth Borbála: Transzgenerációs történetek
Lise Bourbeau: Az öt sérülés mely megakadályozza, hogy önmagad légy
Verena Kast: Ami igazán számít, az a megélt élet
Csernus Imre: A férfi – Srácoknak
Ilse Sand: Szeresd önmagad!
Jennifer Louden: Nők könyve
Gyökössy Endre: Lélek-ápolás
Priscilla Shirer: Eltökélt szívű nők
Elaine N. Aron: Szuperérzékenyek gyakorlati kézikönyve