Can't ​Even 7 csillagozás

How Millennials Became the Burnout Generation
Anne Helen Petersen: Can't Even Anne Helen Petersen: Can't Even Anne Helen Petersen: Can't Even

An ​incendiary examination of burnout in millennials—the cultural shifts that got us here, the pressures that sustain it, and the need for drastic change

Do you feel like your life is an endless to-do list? Do you find yourself mindlessly scrolling through Instagram because you’re too exhausted to pick up a book? Are you mired in debt, or feel like you work all the time, or feel pressure to take whatever gives you joy and turn it into a monetizable hustle? Welcome to burnout culture.

While burnout may seem like the default setting for the modern era, in Can’t Even, BuzzFeed culture writer and former academic Anne Helen Petersen argues that burnout is a definitional condition for the millennial generation, born out of distrust in the institutions that have failed us, the unrealistic expectations of the modern workplace, and a sharp uptick in anxiety and hopelessness exacerbated by the constant pressure to “perform” our lives online. The genesis for the book is… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Chatto & Windus, London, 2021
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781784743345
>!
Houghton Mifflin Harcourt, New York, 2020
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780358315070
>!
272 oldal · ISBN: 9780358316596 · ASIN: B081TRRXC7

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

pytta>!
Anne Helen Petersen: Can't Even

Anne Helen Petersen: Can't Even How Millennials Became the Burnout Generation

Bár a könyv (szinte) kizárólag az amerikai kortársaimról szól, meglepően sok ponton tudtam azonosulni vele, és magyar viszonyok között is értelmezni a mondanivalóját. Még ha nem is azonosak a viszonyok, a folyamatok sok szempontból ugyanabba az irányba tartanak.
Egészen újszerű felismerésekre jutott a könyv szerzője azzal kapcsolatban, mi romlott el alapvetően a mai harmincas (egészen pontosan az 1980–1995 között születettek, ha jól emlékszem) generáció számára, és miért érezhetik nagyon sokan úgy, hogy nem úgy alakul az életük, ahogy alakulhatna. Kezdve a munkától a szabadidő eltöltésén és a technológiához való kapcsolódáson át a szülői létig, melyek mind-mind egyfajta generációs kiégéshez vezetnek végső soron. A konklúziója pedig az a könyvnek, hogy ezen nem tudunk egyéni szinten javítani, mert maga a rendszer rossz.
Érdekes könyv volt.

Zsuzzsi>!
Anne Helen Petersen: Can't Even

Anne Helen Petersen: Can't Even How Millennials Became the Burnout Generation

A könyv legérdekesebb felvetése, hogy a kiégés (a munkában, magánéletben és szórakozásban tapasztalt általános fáradtság, és az emiatt érzett elveszettség és düh) nem egyéni pszichológiai probléma, hanem egy egész generációt érintő társadalmi jelenség, ami az elmúlt 30-40 év társadalmi berendezkedésének egyenes következménye.
A könyv elvitathatatlan érdeme, hogy egy komplex problémát komplexen kezel: felvázolja, hogy az érintett generációba nevelt elvárások, a munka elsődleges identitás-meghatározó és életszervező szerepe,a megtartó közösségek hiánya – társulva a rövidtávú profitban érdekelt gazdasági berendezkedéssel és folyamatosan változó munkakörnyezettel hogyan hajt egy egész generációt a kiégés felé. A gondolatmenet a fejezetek szintjén jól felépített, a felvetett témákat és gondolatokat sokféle hátterű és helyzetűember példájával szemlélteti. Számomra különösen érdekesek voltak a hazai és USA-beli helyzet hasonlóságai (pl. fizetetlen gyakornokság, gazdasági válság) és különbségei (horribilis diákhitelek értéktelen diplomákért, kifizethetetlen TB).
Ugyanakkor az író nem találja fel a spanyolviaszt, csak azt részletezi, amit előtte már sokan megírtak: a „milleniál” generáció boldogtalanságát a maximalista, folyamatos fejlődést és növekedést feltételező elvárásaik és a romló kilátások közötti éles kontraszt okozza. A könyv nem mentes a „megmondókönyvek” tipikus hibáitól, a legzavaróbb számomra ezek közül a „cherry-picking” érvelés: egyetlen, a saját gondolatmenetével ellentétes példa (pl. szintén a generációhoz tartozó, de kiégésben nem érintett ember) vagy tanulmány sem szerepel benne. Kicsit károsnak tartom, hogy számos olyan jelenséggel kapcsolatban is tehetetlenséget feltételez, ahol abszolút megvan a lehetőség az egyéni döntésre és határhúzásra (pl. túlzott közösségi média használat, napi ritmus teljes hiánya). Bár alapvetően a szöveget könnyű olvasni, a megfogalmazás sok helyen redundáns vagy szájbarágós – ezért egy kis átgondoltsággal a könyv kevesebb oldalon több tudna lenni.

Összességében véve szerintem minden hibájával együtt is elolvasásra érdemes, nagyon jó gondolat- és vitaindító lehet. Ha pedig érdekel az érintett generáció vagy a modernkori kiégés jelensége, akkor tényleg jó szívvel tudom ajánlani.


Népszerű idézetek

Zsuzzsi>!

We [the millenials] were raised to work harder to find that promised perfect job, eager to perform what Kathleen Kuehn calls “hope labor”: un- or under-compensated work, often performed in exchange for experience and exposure in hopes that future work will follow. […] The promise of hope labor is that if you can just make it in the door, it doesn’t matter how you or other hope laborers are treated. What matters is that there’s a chance that you’ll end up doing what you love, however poorly paid you will be.

4. fejezet - Do What You Love and You’ll Still Work Every Day for the Rest of Your Life

Anne Helen Petersen: Can't Even How Millennials Became the Burnout Generation


Hasonló könyvek címkék alapján

Naomi Wolf: The Beauty Myth
Daniel Kahneman: Thinking, Fast and Slow
David Graeber: Bullshit Jobs
Charles Duhigg: The Power of Habit
Jared Diamond: Guns, Germs and Steel
Seth Stephens-Davidowitz: Everybody Lies
Elliot Aronson: The Social Animal
Susan Forward: Toxic Parents
Ramani Durvasula: „Don't You Know Who I Am?”
Christopher Chabris – Daniel Simons: The Invisible Gorilla