Tudorok (Tudorok 1.) 89 csillagozás

Anne Gracie: Tudorok

Miközben a király két asszony közt őrlődik, birodalma a szakadék szélére kerül… Az ifjú VIII. Henrik nagy uralkodó, de még nagyobb élvhajhász: a tivornyák és a könnyű flörtök egymást érik a nyüzsgő királyi udvarban. A csillogó felszín alatt azonban vérre menő harc folyik a hatalomért és a vagyonért. A nemes lordok egyike saját leánygyermekét, Boleyn Annát használja fel az előremenetele érdekében. Aragóniai Katalintól hiába remél fiú utódot Henrik, így végül nem az európai háborúknak, hanem egy varázsos női szempárnak esik áldozatul. Mi mindent dob sutba a tehetséges, okos uralkodó az igaz szerelemért – józanságot, hitet, vallást, vagy akár egy országot? Az intrikákkal átszőtt, erotikus és humoros regény a sikeres Tudorok filmsorozat első évadának könyvváltozata. Románcok, cselszövések, négyszemközt elsuttogott szavak, uralkodók és méregkeverők, talpnyalók és lázadók, álszent papok és hithű nemesek; ez a Tudorok világa.

Eredeti mű: Anne Gracie: The King, The Queen, and The Mistress

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2008
452 oldal · ISBN: 9789632541402 · Fordította: Kocsis Anikó

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Aragóniai Katalin · VIII. Henrik · I. Mária angol királynő


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
boszii I
Anne Gracie: Tudorok

Tyhűűű… most mit mondjak?

Csak, hogy semmiképp ne 18+-os legyen az értékelés ( :D ) : 'nagyon tetszett!!'

Tetszett, hogy nem annyira durván taglalta azokat a bizonyos részeket, mint a szürke50, és ezzel már meg is nyert magának a könyv.

Történelmi volt, angliai volt, London volt benne, és mindez nem unalmasan, hanem bizonyos tartalommal is fűszerezve.

És ennél a könyvnél nem tudom eldönteni, hogy kinek a pártján állok, természetesen nagyon sajnálom kedves névrokon királynémat, de a történelemből ismerjük a sorsát.

Több infóért olvassátok el a könyvet ;)

>!
Nazgul
Anne Gracie: Tudorok

Imádtam ezt a könyvet!
Először a sorozat első részét láttam, és annyira megtetszett, hogy úgy éreztem, nekem el kell olvasnom ezt a könyvet.
Ez volt az a könyv, ami ösztönzött arra, hogy nyomozni kezdjek és olvasgassak a témával kapcsolatban, mivel egy nagyon sokszínű, cselszövésekkel, szövetségkötésekkel (majd azok felbontásával) teleszőtt történettel találkozhatunk.
Katalin királynő és Wolsey kardinális nem tartozott a kedvenc szereplőim közé, nem úgy, mint Boleyn Anna, (a befolyásolható) Henrik és Brandon.
Érdekes ez a korszak…a reformációellenes katolikus egyház, az eretnekség vádjával máglyán elégetett emberek…Igen! Sajnos, ez is része volt az emberiség történelmének.
Mindenkinek ajánlom, aki kicsit is szereti a történelmet.

4 hozzászólás
>!
marcipáncica
Anne Gracie: Tudorok

Anne Gracie fogta, és lehogyvoltozta a sorozat első évadát, és igazából ennek nem sok értelme volt, mivel túl sok kiegészítő információt nem adott hozzá (ha egyáltalán), hangulatot nem tudott teremteni, a sorozatot meg amúgy sem (csak) a történet adta el annak idején. A stílusa satnya, tőmondatokból, rövid fejezetekből építkezik, amik persze egy forgatókönyvhöz illenek, de ez elvileg regényváltozat. Ehhez mérten illet volna tényleg regényesíteni, ez egy jó író kezében akár sikerülhetett is volna.
Igazából tök semmilyen könyv, semmi élményt nem ad, aki nem látta a sorozatot, inkább azt nézze meg, aki meg látta, hát az is inkább nézze újra megint.
(A kiadás pedig gyalázatos, belerúgok az Ulpiusba akkor is, ha már nincs értelme, életemben először vettem kezembe a könyvet és kapásból 30 oldal kiesett belőle, enged a ragasztás mindenhol, kb. 10 oldal duplán van belefűzve, a tördelés trehány. Egy élmény volt így olvasni.)

>!
Lunemorte MP
Anne Gracie: Tudorok

„E könyv valódi szülőatyja Michael Hirst. Hatalmas tehetségre vall, ha valaki egy ilyen léptékű történetet, amilyen VIII. Henrik és Boleyn Anna kapcsolata, pár órányi, igen szórakoztató filmbe tud sűríteni. Michael Hirsttől származik az ihletett ötlet, a történet, a figurák és szavaik – minden elismerés őt illeti." – írja a szerző. Nos,mit is szólhatnék ehhez a könyvhöz? Ugyanaz,mint a film…rosszabb összekötő szövegekkel…
„Ez a könyv regény. Minden utalás, amely történelmi eseményekre vagy személyekre, létező helyekre vonatkozik, nem tényszerűen, hanem a fikció műfaji követelményei szerint értendő. Egyéb személynevek, figurák, helyek és történések az írói képzelet termékei, és esetleges hasonlóságuk bármilyen valós eseménnyel, hellyel, élő vagy néhai személlyel teljességgel véletlen." --> Ha valaki történelmi regényt szeretne írni,talán a hitelességre kellene törekednie,nem? Legalább törekedni… =/

1 hozzászólás
>!
Agatha
Anne Gracie: Tudorok

Nyilván nem ebből a regényből lehet felkészülni egy szakdolgozatra VIII. Henrikről, de teljes kikapcsolódást biztosított, lekötött, még úgy is, hogy láttam a sorozatot. Pörgeti az írónő az eseményeket, néhol hiányoltam is belőle a hosszabb leírásokat. Érzed belőle Henrik temperamentumát, ifjonti türelmetlenségét, az udvari intrikák légkörét (Wolsey nem volt semmi), és én bizony sokszor sajnáltam Annát, mert kezdetekben szerintem inkább az apja játékszere volt a hatalomért folytatott harcban.
Nincs túlbonyolítva, szórakoztató, igaz, ettől többet ne is várj tőle.

>!
csilla0923
Anne Gracie: Tudorok

Jó volt, tetszett. Főleg Wolsey és Katalin királyné karakter. Anna ellenszenves Henrikkel együtt mint mindig, amikor róluk olvasok :D Nem ez az első VIII. Henrik életéről szóló könyv, amit olvastam. Ez is nagyon tetszett, de olyan feltűnően nem jobb a többinél. A sorozatra kíváncsi leszek :)

>!
Elisorne
Anne Gracie: Tudorok

Forgatókönyv könyv formátumban, mintha újra végignéztem volna az 1 évadot ami nagyon tetszett :) Gyorsan lehet vele haladni és kikapcsol.

>!
Véda MP
Anne Gracie: Tudorok

Henrikről és a Tudorokról már olvastam történelmi regényt és az jobban tetszett.
Ezt meg annyira akartam szeretni, s néhol már szerettem is, de nagyon átütött a ponyvaszag :(

>!
sassenach
Anne Gracie: Tudorok

Előbb láttam a sorozatot és csak aztán olvastam a könyvet. Nem gondoltam volna, hogy még így is tartogat számomra meglepetést…
Nekem teljesen más élményt nyújtott a könyv, mint a film. Az elején pl. nehezebb volt nyomon követni, hogy ki kicsoda…A filmben sokkal egyértelműbb volt, már csak azért is, mert arcokat tudtam kötni a nevekhez.
Néhány szereplőről is megváltozott a véleményem. Anna pl. a filmben kicsit sem volt szimpatikus, a könyvben pedig megszerettem. Suffolkkal ez fordítva történt: ő a regényben vált unszimpatikussá számomra. Mindez szerintem azzal magyarázható, hogy a könyvben sokkal szembetűnőbbek az érzelmek, sokkal részletesebben leírja a szereplők gondolatait.
Nekem nagyon tetszett. Már kezdem is a 2. részt…:)

2 hozzászólás
>!
EgyKönyvmoly
Anne Gracie: Tudorok

A sorozat sokkal jobb! Nem tett hozzá semmi többet


Népszerű idézetek

>!
Francica

Miért ne lenne a szerelem bolondja?
Hát mi másért élünk itt a Földön? Miért lélegzünk egyáltalán? Hogy mindent megfontoljunk, ésszel éljünk, aztán meghaljunk.? Ha annyira vágyunk valaki után, hogy testünkben, lelkünkben a végsőkig fel vagyunk dúlva, ha egyetlen csókért, egy érintésért odaadnánk az életünket vagy hogy a leheletét megérezzük az arcunkon, akkor és csak akkor élünk igazán!
Minden más talmi és fölösleges.

>!
Lunemorte MP

Van egy életem és minden része rád emlékeztet majd.

>!
Lunemorte MP

– Fájdalomból vagy bosszúból szerelmeskedni – mire jó az? Nem esik jól a léleknek. A lélek csak összezsugorodik tőle. Érti, uram? Egyre kisebb lesz… Talán meg is hal.

>!
Belle_Maundrell 

Elhagynál engem így?
Mondd: nem, ó, mondd, hogy nem.
Hogy ne érjen vád, s bánatom se szálljon rád?
Elhagynál engem így?
Mondd, hogy nem, ó mondd.

Elhagynál engem így?
Aki szívét adta neked,
Akarván, hogy a másik feled legyen
S megosszon jót s rosszat veled,
Elhagynál engem így?
Mondd, hogy nem, ó mondd.

És elhagynál engem így,
Se irgalom, se könyörület
Híved iránt, ki úgy szeret?
Ó, kegyetlen szív!
Elhagynál engem így?
Mondd, hogy nem, ó mondd.

>!
Belle_Maundrell 

Áldom szerencsém, hogy volt jobb időm,
– százszorta jobb! – Kivált egy kép kisért,
midőn habfátyol fedte őt, s midőn
a válláról leejtve köntösét,
két karcsú karral átölelt, s beszélt,
becézve csókkal is személyemet:
„Édes szivem, hogy tetszem így neked?"

>!
Lunemorte MP

– Én szeretnék is mindenben a felesége lenni. Nem látogatna meg a hálószobámban, ahogy régen?
Henrik megmerevedett, és hirtelen elment a maradék étvágya. Lebámult a lepényhal üveges szemére.
– Ez a hal nem friss – jelentette ki, és ellökte a tányért.

Kapcsolódó szócikkek: Aragóniai Katalin · VIII. Henrik
1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

– Te kurafi! Ribanc volt az anyád!
Brandon közönyösen vállat vont.
– Hát ez igaz, uram.

>!
Niki_

Henrik nem tudta levenni a szemét Annáról; olyan tűz égett benne, hogy majd elhamvasztotta.

>!
Belle_Maundrell 

Hogy menekülnek tőlem mind a nők,
akik mezítláb illegtek szobámban!
Oly jók, szelídek, lágyak voltak ők –
s mind elvadult! Feledték, hogy korábban bizony
veszélyt is kockáztatva bátran,
kezemből vették kenyerük… De lám,
buzgón sürögnek mások oldalán

>!
NagyBetty

A zene üde hangokon, finoman kanyargott a csöndes kápolna légterében, Tallis elkínzott lelke úgy itta magába, mint a mennyei mannát.


A sorozat következő kötete

Tudorok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alison Weir: Lady Jane
Alison Weir: Lady Elizabeth
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Hilary Mantel: Holtaknak menete
Terry Deary: A királynő hírnöke
C. J. Sansom: Sötét tűz
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Alison Weir: Boleyn Anna
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel
Barbara Kyle: Az udvarhölgy