A ​testolvasó 50 csillagozás

Anne Frasier: A testolvasó

A halottak arcán ott a történetük.

Jude Fontaine nyomozót három évig tartották fogva egy földalatti cellában, az egyetlen kapcsolata a külvilággal a fogvatartója volt, az ő arcvonásainak olvasása adott értelmet az életének. Az tartotta életben, hogy megtanulta mit jelent a férfi minden egyes ránca, mozdulata, a tekintetén átfutó gondolata.

A magány és a kínzás után Jude-ot az igazság utáni vágy hajtja – valamint az a fantasztikus képessége, amellyel képes nem csak az élők, de a holtak testéről is olvasni. A kollégák hezitálása ellenére Jude visszatér a gyilkosságiakhoz, és miközben új társa, Uriah Ashby nyomozó is kételkedik az alkalmasságában, sőt a férfinek is megvannak a maga titkai. Ám amikor egy sorozatgyilkos fiatal lányokra kezd vadászni, a nyomozók kénytelenek együttműködni, hogy megállítsák a veszélyes őrültet, mielőtt újból lecsap.

Az őrülteket pedig senki nem ismeri annyira, mint Jude.

Eredeti mű: Anne Frasier: The Body Reader

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571575 · Fordította: Beke Zsolt

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Jude Fontaine · Uriah Ashby


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 111

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
KönyvMoly_1989
Anne Frasier: A testolvasó

Nekem ez most tetszett!
Izgalmas, érdekes, jól felépített thriller, egy kedvenc krimisorozatom részére hasonlít. Jude nagyon szimpatikus szereplő, bár az egyszer biztos, hogy nem lettem volna a helyében. Rendkívül erős nő, akinek sikerül talpraállnia az őt ért szörnyűségek után és még segít felgöngyölíteni egy gyilkosságsorozatot is.
Egy plusz csavart még nagyon hiányoltam a könyv végéről, de mindenképpen egy korrekt kis pszichológiai thriller A testolvasó.

2 hozzászólás
>!
Lanore P
Anne Frasier: A testolvasó

Sokkal jobb volt, mint amire számítottam, nagyon tetszett az alapsztori, bár a fülszöveg alapján több „testolvasásra”, különleges képességre számítottam spoiler. Jude karaktere nagyon érdekes, egyelőre csak a felszínt kapargatjuk, az pedig elég furcsa, nem hiszem, hogy lenne olyan emberi lény, aki így reagálja le a vele történteket spoiler. Szorítottam neki, hogy sikerüljön lezárni a még elvarratlan szálakat, és ahogy belecsöppentünk az új gyilkosságokba, úgy kezdett érdekessé válni, hogy hogyan is kapcsolódhat össze az egésszel Jude. Abban végig biztos voltam, hogy spoiler, de igazán biztos csak a végére lehettem, addig pedig elég durva és morbid dolgokat olvashattam. A Will-es vonalat nem igazán értettem, szerintem az egy picit felesleges volt, de Uriah nyomozót nagyon megkedveltem, az ő fejezetei nagyon érdekesek voltak spoiler, érdekes volt látni, ahogy alakul a két rendőr munkakapcsolata spoiler. Nagyon bízom benne, hogy a következő részt is olvashatom majd magyarul :)

>!
NewL P
Anne Frasier: A testolvasó

Jó történet jól megírva, de a vége egy kicsit össze lett csapva.

>!
Neelah P
Anne Frasier: A testolvasó

Ez volt a második ilyen műfajú könyvem a KMK-tól (és sokadszor elgondolkodtam azon, hogy miért definiálják őket női pszichothrillernek), de ez alig tetszett jobban, mint az előző. Megnéztem, az három csillagot kapott, tehát ez fél csillaggal többet érdemel, de összességében többet várok egy krimitől. Pláne, hogy olyan fülszöveggel próbálják eladni, mint ezt a kötetet – mert az alapján egy körömrágósan izgalmas történetre számítottam, de nem igazán kaptam meg. Érdekes volt, olvastatta magát, de nem volt meg bennem az az érzés, mint pl. az Összeomlás olvasása során, hogy ha valaki zavarni merészelt, annak az utolsó szál haját is leüvöltöttem a fejéről, mert hát épp rettenetesen izgalmas résznél tartok, nem látja?! A testolvasó-t egyáltalán nem volt kihívás letenni.
Az alapötlet jó, kapunk egy rendőrt, aki szörnyű tortúrán ment át, így bizonyos érzékei kiélesedtek – a problémám ezzel csak annyi, hogy ezt így tényként lecsapja elénk az író, aztán nesze, fogadd el, és csak pár nyúlfarknyi jelenet erejéig dereng fel, hogy pontosan mi is történt Jude-dal. Ennyi erővel mondhatták volna azt is, hogy ez már évekkel ezelőtt történt és azóta az új „képességével” vadássza a gyilkosokat, de mivel a sztori úgy indul, hogy a tortúrának vége szakad, kicsit többet vártam volna.
Aztán jön egy öngyilkosság, ami nem is öngyilkosság, és ez csak Jude-nak tűnik fel, akinek aztán nem hisz senki. Döbbenet. Aztán mégis hisznek neki és elindul a nyomozás – itt megint csak tök jók voltak az ötletek, tetszettek, ahogy a szálak elkezdtek a múlt felé is tekergőzni, de ezt sokkal-sokkal izgalmasabban is meg lehetett volna oldani. Egy ilyen könyvtől én adrenalint várok, izgalmakat, azt, hogy a főhősök át legyenek hajkurászva a fél városon, és hogy golyók elől ugráljanak. De itt nem nagyon ugrált senki…
A gyilkost kb. azonnal felismertem, ahogy felbukkant a könyvben, a hozzá kapcsolódó karakterek talán azok, akik egy kis színt vittek az utolsó jelenetbe, de azért nagy megdöbbenéseket ezek sem hoztak számomra. Ahogy Vang „indítékai” is totál hiteltelennek tűnnek
Egy dolgot tudok kiemelni, ami tetszett, bár talán az is csak azért, mert félreértettem olvasás közben, így a könyv végén legalább ennyi meglepetés ért – hogy több szálon fut a cselekmény. Ami közben, nekem, esküszöm, nem tűnt fel, azt hittem, Jude emlékeit olvassuk. Remélem, ez szándékos volt, mert ha nem, egy újabb fekete pontot tudok csak felróni az írónak. De legyünk jóhiszeműek, tuti szándékos volt. Vagy én vagyok lassú felfogású.

3 hozzászólás
>!
Iloonka
Anne Frasier: A testolvasó

Hm, igazából jó volt, de őszintén szólva vártam ,hogy ijedezzek. Mármint volt egy-két húzás, amitől kicsit leesett az állam, de úgy nem ijedtem meg, pedig eléggé az vagyok. Vagy csak egyszerűen túl sokat képzelek mikor elolvasom a könyvborítón, hogy pszicho-thriller.
Nekem tetszett Jude karaktere, ahogy Uriahé is (külön piros pont a neve véget. :)). Szerintem jól felett építve a történet és tényleg az utolsó pillanatig próbáltam kitalálni ki is lehet a tettes.
Élvezhető volt, a borzongás elmaradt. Ettől megkapja az öt csillagot.

>!
Amilgade
Anne Frasier: A testolvasó

Ha eltekintünk egy sarkalatos hibától, miszerint 4 hónap alatt sikerül Jude-nak felépülnie mindazon borzalmakból amin átment a három év alatt, akkor egy izgalmas történetet kaphatunk.
Nagyon olvastatja magát, és ez köszönhető az izgalmas cselekménynek, na meg a két főszereplőnek. Jude szikár, érzelemmentes alakja ha nem is tudta a szívembe lopnia magát, de az biztos, hogy valamiféle kezdődő tiszteletet kezdtem érezni iránta, hogy nem adta fel, még akkor sem, amikor ismét ellene irányulnak a fenyegetések. Számomra egyértelműen Uriah a fény és a melegség (nemcsak a neve miatt), habár Jude mellett inkább asszisztáló szerepet kapott az írónőtől.
Bár a cselekmény izgalmas, mégis egyszerű, könnyen kikövetkezhető, de olvasóként kíváncsi voltam arra, hogy Jude mikor jön rá az igazságra. Ebből kifolyólag meglepetést nem tudott okozni, de egy kellemes délutánt el tudtam tölteni a könyvvel.

>!
Vivinnie 
Anne Frasier: A testolvasó

Szerintem ez egy nagyon jó kis történet volt, nekem tetszett! :-)
Folyamatosan fenntartotta az érdekldésemet, a szereplőket is megkedveltem. A cím és tartalom alapján ugyan kicsit több „testolvasásra” számítottam, de ettől függetlenül nem érzek csalódottságot. Picit a vége elnagyoltra, hirtelenre sikeredett, de megkaptam a válaszokat, szóval nem maradt hiányérzetem. :-)
Szívesen olvasnék még folytatást… :-)

>!
agi452
Anne Frasier: A testolvasó

Sokáig nagyon tetszett a könyv! Az írónő mesterien csavarta a szálakat. Jude szimpatikus főszereplő, aki a könyv elején szabadul ki három éves fogságból. Minden kínzás és borzalom ellenére, ami érte ez idő alatt, megőrizte ép elméjét, és szabadulása után gyorsan visszatornázza magát régi beosztásába a rendőrségen. Társa, Uriah eleinte szkeptikusan fogadja, sőt negatív érzésekkel viszonyul hozzá, de kiderül, hogy ő is fájdalmas múltat próbál feldolgozni. Ahogy egyre jobban megbíznak egymásban, úgy derül fény egyre több kapcsolódási pontra a szívszorító gyilkosságok között. Aztán elérkezik a végkifejlet, és itt ért a kisebb csalódás. Úgy érzem, az írónő, miután jól kitalálta, mit hogyan adagoljon a népnek, a végére nem tudta, hogy tegye fel az i-re a pontot, és döbbentse meg az olvasókat. Persze volt meglepetés, de nagyon összecsapottnak érződött a vége. spoiler Mindenesetre nem bántam meg, hogy elolvastam, mert tényleg döbbenetes belegondolni, vajon hogyan élik meg az áldozatok a több hónapos, éves (!) fogságot.

>!
Kathreen
Anne Frasier: A testolvasó

Nem volt tökéletes, de mégis megfogott. Néhol Jude érzéketlensége, elveszettsége teljesen átitatta a történetet.
Kicsit féltem tőle, hogy részletesen ismerteti a 3 év borzalmait, de utána mikor csak részletek merültek fel, rosszabb volt, hogy mindenki találja ki, mi történhetett vele. Jobb nem is végiggondolni.
Szorítok neki, hogy újra meg tudjon nyílni és ha nem is olyan lesz, mint a szörnyűség előtt, azért visszajöjjön abból az énjéből is valami. Jó kezdet, hogy a történet folyamán hallgatott az ösztöneire és végig igaza volt.
Jó kis krimi, amiben próbálják felgöngyölíteni lányok eltűnésének és meggyilkolásának mozgatórugóit és közben megismerjük Uriah és Jude jelenét és múltját is.

>!
Titcsi
Anne Frasier: A testolvasó

Először is a borítója miatt figyeltem rá, az nagyon nagyon tetszik. Maga a történet érdekes volt,bár egy igazán ütős, ijesztő könyvre számítottam, de nem volt az.
De amúgy tetszett, csak olyan lassan indult be. Mármint az eleje az nagyon belevág a közepébe, de utána mintha picit lelassítanánk. A szereplők is rendben voltak, Jude tiszteletre méltó, hogy csak úgy a szökése utána visszament dolgozni. Nem volt rossz könyv.


Népszerű idézetek

>!
KönyvMoly_1989

Vajon az ember személyiségének mekkora részét teszi ki az, amit a többiek elképzelnek róla?

116. oldal

>!
KönyvMoly_1989

– Nyugtalanító belegondolni abba, hogy életünk sötétebb pillanatai mennyire befolyásolják azt, akik vagyunk (…)

225. oldal, 35. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jude Fontaine · Uriah Ashby
>!
KönyvMoly_1989

Hogy lehet, hogy egyes ételektől az ember azonnal jobban érzi magát?

44. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Valójában, ha az ember elveszti egy szerettét, a fájdalom örökre megmarad, és nem számít, hogyan is történt.

104. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Úgy tartják, hogy azok a helyek, ahol az ember életének legborzalmasabb pillanatait éli át, visszahívják az embert…
És ezért van szükség arra, hogy az ember visszatérjen, hogy ismét kézzelfoghatóvá váljon az emlék ; nem azért, hogy az ember bizonyosságot nyerjen, hogy a borzalom valóban megtörtént, hanem hogy biztonságos távolból megvizsgálhassa a történteket, és elcsodálkozhasson rajta, hogy mi mindent túl nem lehet élni.

129. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Csak annyit mondok, hogy a véletlenszerű, őrült meglepetések miatt, amelyeknek semmi közük nincs az életedhez, a múltadhoz vagy a jövődhöz, érdemes kitartani.

359. oldal

>!
KönyvMoly_1989

– De a jóságunkat nem veszíthetjük el. – Jude eltöprengett. – Talán ez az emberi valónk legfontosabb eleme. Lehet, hogy fontosabb, mint a szeretet.

82. oldal

>!
agi452

– Kérsz egy kis koffeint?
– Van kávéd?
– Bocs, de nincs.
– Milyen tea van? Remélem, nem gyógynövényeket tukmálnál belém.
– Earl Grey.
Uriah megdörzsölte a szemét.
– Épp olyan étvágygerjesztően hangzik, mint a csecsemőtápszer, de ha jobb nincs…

>!
Suddus

– Próbálja meg élvezni a mindennapokat, akkor is ha csak egy átkozottul jó lattéról van szó, amit a sarki kávézóban vett.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
J. K. Rowling: Harry Potter
Rick Riordan: Athéné jele
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
George R. R. Martin: Kardok vihara
Susan Kay: A fantom
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál