Anne ​Frank naplója / Rómeó, Júlia és a sötétség 24 csillagozás

Anne Frank – Jan Otčenášek: Anne Frank naplója / Rómeó, Júlia és a sötétség Anne Frank – Jan Otčenášek: Anne Frank naplója / Rómeó, Júlia és a sötétség

Számtalan ​nyelven, számtalan kiadásban jelent meg eddig a cseh Otcenásek regénye és a hollandiai zsidó kislány, Anne Frank naplója. Pavel, az érettségiző cseh diák és Eszter, az üldözött zsidó lány tragikus szerelmének története a németek megszállta Prágában éppúgy világsiker lett, mint az éveken át bujkálni, rejtőzködni kényszerülő Anne Frank megkapóan őszinte, kordokumentumként is értékes naplója. Mindkét mű vallomás az elvadult világ farkastörvényei közepette továbbélő emberségről, szeretetről, önfeláldozásról, a tiszta, gyöngéd érzésekről. A világhírű regényt és naplót azonban nemcsak a téma hasonlósága rokonítja, hanem az előadásmód rendkívül egyszerű eszközökkel elért drámaisága is. Kevés olyan alkotás akad a világirodalomban, amely ennyire pátoszmentesen és mégis ennyire megrázóan ábrázolja a megszállás fojtogató légkörét. A megejtő szépségű szerelmi történetet és a döbbenetesen hiteles naplófeljegyzéseket éppen az írói eszközök rendkívüli egyszerűsége és tisztasága emelte… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Világirodalom Remekei

>!
Európa, Budapest, 1982
354 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630724774 · Fordította: F. Solti Erzsébet, Zádor Margit, Frank László

Kedvencelte 4

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
troublesome_007
Anne Frank – Jan Otčenášek: Anne Frank naplója / Rómeó, Júlia és a sötétség

Mindenkinek el kellene olvasnia mindkét történetet legalább egyszer élete során. Nem is tudom, hogy mondjam. Egyszerűen nyomot hagynak maguk után.
Anne Frank naplóját már volt egyszer szerencsém elolvasni. Most is pont ugyanúgy megérintett, mint akkor. Eszter s Pável története pedig laponként szakított ki újabb s újabb darabokat a szívemből.

>!
Fater
Anne Frank – Jan Otčenášek: Anne Frank naplója / Rómeó, Júlia és a sötétség

Még gyermekkoromban láttam Anne Frank naplójának egyik filmadaptációját, azonban a könyv elolvasása egészen mostanáig váratott magára. Nyilván a történetet – és annak szomorú folytatását, majd befejezését – már ismertem, ezért talán nem véletlen, hogy olvasás közben végig ez járt a fejemben.
Anne Frank már-már gyanúsan felnőttes stílusban, azt is mondhatnánk, hogy profi módon ír, ez a stílus talán nem annyira jellemző a korosztályra. Valószínűleg mások is jutottak már erre a következtetésre, ugyanis az elmúlt évtizedekben többször kétségbe vonták a napló eredetiségét, illetve több alkalommal is folyt komoly vizsgálat ezzel kapcsolatban.
Úgy tudom, az utolsó álláspont szerint a valódisághoz nem férhet kétség. Az is kétségtelen, hogy a téma – sajnos – ma is rendkívül aktuális, hiszen a világban nap mint nap folyik emberek kirekesztése, üldözése faji, vallási és egyéb hovatartozásuk miatt. A közelmúltban már azt is szomorúan tapasztalhattuk, hogy a hazai politika sem mentes az ilyen irányú, számomra rendkívül visszataszító megnyilvánulásoktól. Az úton-útfélen fröcsögve gyűlölködő embereknek talán nem ártana Anne Frank naplóját elolvasni, és olvasás közben a saját gyermekkorukra, vagy gyermekeik jelenére (ne adj' Isten jövőjére) gondolva önkritikát gyakorolni…

>!
Cowardly
Anne Frank – Jan Otčenášek: Anne Frank naplója / Rómeó, Júlia és a sötétség

Újfent két csillagozhatatlan történet.

Mit is mondhat mindezek végigolvasása után az ember? Hogy undorodik a többi embertől, amiért ekkora sötétség lakozik bennük? Hogy undorodik magától, amiért – ki tudja? – talán benne is? Hogy végtelenül hálás, amiért van mit ennie, van fedél a feje fölött és nem kell minden másodpercet rettegésben eltöltenie attól félvén, hogy bármikor berúghatják valakik az ajtaját csak azért, mert ő másmilyennek született?

Túl sok tanulság és túl sok feldolgozásra váró impulzus. Az biztos, hogy érezzük bármilyen elmaradottnak, rossznak, élhetetlennek a mai világunkat, azért mégis tartunk valahol…

Nem tudok semmi értelmeset vagy intelligenset írni, olyan mélyen kiforgatott a napló és a kisregény így egymás után.
Csak annyit mondhatok: Lányok, remélem, magasra repültetek!


Népszerű idézetek

>!
tgorsy

Összegabalyították, elfuserálták ezt a mi felvilágosult évszázadunkat. Gettó! haladás, technika és … középkor! Milyen jogon merik ezt velünk megtenni?

327. oldal · Jan Otčenášek

>!
Risus P

Tudom, hogy a nővérem okosabb, kedvesebb, szebb és jobb nálamnál, de azért nekem is van jogom a megbecsülésre.

45. oldal (Anne Frank naplója) · Anne Frank

1 hozzászólás
>!
tgorsy

Én nem vagyok bajnok, nem vagyok hős, nem engedhetem meg magamnak, hogy az legyek…
_ Pedig most muszáj… –
[…]
_ Legalább egyszer az életben muszáj! legalább egy kicsit, még ha a nadrágodba eresztesz is. Nincs más választás! hacsak nem akarsz szemét ember lenni. Én se vagyok Jánosik, a szentségit, hidd el. De vannak percek, amikor az embernek be kell bizonyítania, hogy ember, ha még valaha az életben nyugodt lelkiismerettel akar a becsületes emberek szemébe nézni.

331. oldal · Jan Otčenášek

>!
Risus P

Az öreg házak olyanok, mint az öregemberek: tele vannak emlékekkel.

239. oldal (Rómeó, Júlia és a sötétség) · Jan Otčenášek

3 hozzászólás
>!
Risus P

Egyet azonban megtanultam: csak akkor ismered meg az embereket igazán, ha egyszer, amúgy istenigazában kiveszekszed magad velük. Csak így tudod meg, milyen a jellemük!

36. oldal (Anne Frank naplója) · Anne Frank

>!
Risus P

Igazán nem vagyok öntelt, ahogyan sokan hiszik, mindenki másnál jobban ismerem a hibáimat és fogyatékosságaimat, azzal a különbséggel, hogy még azt is tudom, hogy meg akarok javulni, meg fogok javulni, és részben már meg is javultam.

216. oldal (Anne Frank naplója) · Anne Frank

>!
Risus P

Attól félek, hogy mindenki, aki olyannak ismer, amilyen lenni szoktam, majd egyszer felfedezni, hogy van egy másik énem is, egy szebb és jobb. Félek, hogy akkor kigúnyolnak, nevetségesnek, szentimentálisnak találnak, s nem vesznek komolyan.

230-231. oldal (Anne Frank naplója) · Anne Frank

1 hozzászólás
>!
Risus P

Állandóan keresem a módját, hogyan lehetnék olyan, amilyen lenni szeretnék, és lennék is, ha… nem volnának mások is a világon.

232. oldal (Anne Frank naplója, utolsó mondat) · Anne Frank


Hasonló könyvek címkék alapján

Markus Zusak: A könyvtolvaj
Helga Weiss: Helga naplója
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Zsolt Ágnes: Éva lányom
Gottlieb Rózsa: Kisgyermekkel a lágerben
Erich Kästner: Notabene 45
Bernhard Schlink: A felolvasó
J. D. Salinger: Rozsban a fogó
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú
L. M. Montgomery: Forgószél