Anne ​Frank és Dawid Rubinowicz naplója 30 csillagozás

Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

>!
Kriterion, Bukarest, 1973
412 oldal · Fordította: Sebők Éva, F. Solti Erzsébet, Frank László · Illusztrálta: Cseh Gusztáv
>!
Kriterion, Bukarest, 1973
416 oldal · keménytáblás · Fordította: F. Solti Erzsébet, Sebők Éva, Frank László · Illusztrálta: Cseh Gusztáv
>!
Európa, Budapest, 1962
432 oldal · keménytáblás · Fordította: F. Solti Erzsébet, Sebők Éva, Frank László

Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chiara
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Amikor egy kislány és egy kisfiú túl hamar felnő… Amikor értelmetlen, embertelen halált hal, csak mert rossz időben, rossz helyen, egy bizonyos családba született. Sokan tagadják a Holokauszt tényét. Talán szégyenből. Talán bűntudatból. Talán mert nem akarják elhinni, hogy ennyi gonoszság szorulhat emberbe. Nem szabad megengedni, hogy feledésbe merüljön! Nem történhet meg még egyszer! Emlékeznünk kell, ha még oly' fájdalmas is! Azért, hogy tudjuk: meg kell akadályozni! Fel kell lépni a megkülönböztetések ellen!

Nem tudok és nem is akarok kívülállóként gondolkodni. Érintett vagyok.
* mint anya: mert vannak gyermekeim, és féltem őket. Mindentől, és mindenkitől, aki ártani akarna nekik.
* mint nő: mert a halál biztosan nem a legrosszabb, ami ilyen helyzetben történhet egy nővel.
* mint magyar állampolgár: mert elég közel laktam a néhai pesti gettóhoz. Van a helynek egy elég nyomasztó hangulata… Többször jártam a Holokauszt múzeumban is. sosem sikerült száraz szemmel kijönnöm. Nyitott szemmel járkálok a budapesti épületekben. Túl sokban van emléktábla, honnan-hány embert hurcoltak el.
*mint ember: mert ember embernek farkasa, és nem tudhatom, mikor kezdenek üldözni valamely népcsoportot faji, nemi, politikai, származási, szexuális vagy vallási hovatartozása miatt.
*Származásilag is: csak két generációt kell visszalépnem, és üldözött a családom. Nagymamám csak gettóban volt. „Csak” mondom, hisz ő túlélte, nagyjából egészségesen. De elmesélte milyen sorsuk volt a nőknek a náciuralom alatt, majd a „felszabadító” szovjet hadsereg is tiszteletét tette. Nagypapám családja Auschwitzban maradt. Férfiak, nők, gyerekek. Majdnem a teljes vérvonal. Nekünk is volt Anne Frank-unk. Ő is 15 éves volt… :(((

Nem tudok kívülálló maradni, pedig az anyám római katolikus-tehát én magam nem vagyok zsidó. Sajnos!

A könyv „értékelhetetlen”. Nincs szempont, ami alapján besorolhatnám. 5 csillag, mert ha csak egyetlen olvasója is fellép majd az embertelenség ellen, már célját érte.

Ne feledjük: „Wer nur ein einziges Leben rettet, rettet die ganze Welt“ („Aki egy életet is megment, az egész világot menti meg.”)

6 hozzászólás
>!
Évy
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Nem tudok öt csillagnál kevesebbet adni. Eddig csak Anne naplóját olvastam. Nem sokkal vagyok idősebb, mint Anne. Az, hogy az egész család el tudott rejtőzni a rendőrség elől, az elképesztő.
De szerintem nem ez a legfontosabb az egész könyvben. Hanem Anne, aki egy teljesen normális lány, de kénytelen elbújni. És ezt nem lehet letagadni.
Egyszer az iskolában volt egy Anne Frank kiállítás, ahová diákok mehettek tárlatvezetőnek. Én is elmentem, így találkoztam Anne történetével. Már a könyv elolvasása előtt tudtam róla szinte mindent – már ami a tényeket illeti. „Ez az az ablak, ahonnan kiláthatott a fára” és a többi. De nagy élmény volt.
És már tudom, hogy akkor mi hiányzott. Anne naplója. Az érzései. A gondolatai.
Örülök, hogy olvashattam, kár lett volna kihagyni.

>!
Łaetitia
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Szerintem nagyon jó megoldás, hogy a méltán híres Anne Frank naplója mellett szerepel a kis Dawid Rubinowicz naplója. Véleténül bukkantam rá erre a példányra a könyvtárban, de határozottan nem bántam meg!

10 hozzászólás
>!
szuzii
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Megrendítő, szomorú, szörnyű ez a könyv, hogy megtörtént. Valakit azért megbélyegeznek, mert más mint a többi. Származás miatt. Minden ember bőrbe csomagolva, érzelmekkel, érzésekkel. Mindenki tud fájdalmat érezni, mint test és lelki. Ennek a gyereknek, nem volt gyerekkora. Gyorsan kellett felnőtté válni. Állandó rettegés, félelem, üldözés, éhséget kellett megismerni. Mégis ott volt a fény, a remény, a szemében. De igenis megmenekülnek és boldog emberek lesznek. Szörnyű lehetett az apjának, hogy semmi és senki nem maradt neki. Csak egy naplót tudott átölelni, mert piciben de ott maradt Anna Frank az ő kislánya.
David élete is szomorú, és szörnyű. Játékkal kellene foglalkoznia, de mindennapját a félelem és rettegés tölti be.

>!
padamak
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Nem is tudom, szabad-e az ilyet csillagozni…
Anne Frank igazi csitri. A megbélyegzettségéből fakadó elzártság és minden velejárója őszintén kiíródott lelke mélyéből, szépre és biztonságra vágyódásából, nemesedő koraéréséből. (171 naplóbejegyzés; 02.28 5:45 – 03.07. 23:45) Szomorú, hogy ilyeneken kell egy érlelődő leányzónak rettegnie…
Dawid Rubinowicz ifjonti, majdhogynem kisded kalandjai mind az apja iránti féltésből fakadnak, hogy elviszik-e, majd visszatér-e. (166 naplóbejegyzés 116,5 füzetoldalon;03.11. 7:05 – 03.16. 11:07) Szomorú, hogy ilyeneken kell egy cseperedő fiúcskának izgulnia…
Telitalálat ezt a két naplót egybekötve tárni az együttérzésre kapható közönség elé. Én megköszönöm, hogy beletekinthettem, -mélyedhettem, -együttérezhettem.
Shalom!

>!
Fapicula
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Régi elmaradásomat pótoltam ennek a könyvnek az elolvasásával. Érdekes volt, ám be kell vallanom, hogy egy picit többet vártam tőle. Anne naplója rávilágított egy értelmiségi, a bujkálás előtt jómódban élő, szabad szellemben nevelt kislány gondolataira, az őt körülvevő világról alkotott képére. Néhol elszomorodtam, ám bevallom, néhol kicsit háborogtam a hozzáállásán. De itt mindig figyelmeztettem magam, hogy egy kamasz kislány gondolatait olvashatjuk, akiben azért van önzőség és öntudat is. Ugyanakkor valóban nekem is eszembe jutott, hogy talán ezeket a sorokat tényleg nem egy 13 éves írta.
Dawid naplója megrázóbb volt, mert nagyobb rálátást nyújtott a lengyelországi zsidók megpróbáltatásaira.

>!
Heidi
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Tegnap fejeztem be az olvasását és még mindig a hatása alatt vagyok. Először a filmekkel ismerkedtem meg és csak utána kezdtem neki a naplónak. Letaglózott. Rossz még csak belegondolni is, hogy ennyi gonoszság szorulhat az emberekbe. A könyv olvasása közben végig úgy éreztem,hogy az egész világ kegyetlen és kegyetlen vagyok én is,mert bár nem éltem még akkor, mégis bűntudatom van,hogy ez megtörténhetett. Fáj belegondolni,hogy egy egész nemzetet megvetettek és gyakorlatilag kiirtottak. Mindenkinek ajánlom a könyv elolvasását,és nem azért,amiért általában ajánlani szoktuk egymásnak bizonyos könyvek olvasását,hiszen ez a könyv nem kapcsol ki, nem feledteti el velünk a mindennapi gondokat problémákat. Ez a napló felébreszt. Ráébreszt arra,hogy nem hagyhatjuk,hogy még egyszer ehhez hasonló történjen. Mindenkinek joga van az élethez.

>!
Gabriella_Balkó
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Anne Frank naplóját 1 hete olvastam külön kötetben, itt szépen kiegészítette azt Dawid naplója. A rekonstruált események csak még jobban emelik a kötet színvonalát.

>!
K_Petra
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Nagyon megrendítő volt.. Főleg Anne naplója.. Az volt benne a legrosszabb, hogy a naplójában olyan témákat érintett és olyanokat írt, mint amik az én naplómban is megtalálhatóak.. A közöttünk lévő mérhetetlen különbségek ellenére is, ő is csak egy egyszerű tinédzser lány volt, aki néha kiborult, indokolatlanul volt goromba, vágyott a szerelemre és kereste a helyét a világban..
Dawid pedig.. Csak egy fiatal fiú volt, aki próbált felnőni érzelmileg ebben a megpróbáltatásokkal és szenvedésekkel teli időszakban..
Szörnyű..


Népszerű idézetek

>!
Chiara

Egy ember olyankor is egyedül lehet, amikor sokan szeretik, ha senki sincs, akinek ő a legkedvesebb.

126. oldal (1943. december 29, szerda)

>!
atyamadár

Aki retteg valamitől, magára maradt vagy szerencsétlen, egyetlen és legjobb módszer, ha kimegy a szabadba, oda, ahol teljesen egyedül lehet, egyedül az égbolttal, a természettel és Istennel. Csak akkor, egyedül csak akkor érezheti, hogy minden úgy van, ahogy lennie kell, s hogy Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk az egyszerű, de gyönyörű természet ölén. Amíg van természet – s valószínűleg mindig is lesz, éljünk bármily nehéz körülmények között is – vigaszt nyújt minden bánatunkban. Meggyőződésem, hogy a természet enyhíti minden nyomorúságunkat.

157. oldal - 1944. február 23, szerda; Anne Frank naplója (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1962)

>!
atyamadár

A papír türelmesebb az embereknél. (Anne Frank naplója)

8. oldal, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1973

>!
Gabriella_Balkó

Egy szerencsétlenség kevés, többnek kell jönni egyszerre, hogy az embert végképp leverje a lábáról.
(Dawid Rubinowicz naplója)

347. oldal (Európa, 1962)

>!
Chiara

A magamfajta lánynak igen szokatlan érzés naplót írni. Nemcsak azért, mert még sose írtam, de azt hiszem, később sem engem, sem mást nem érdekelnek majd egy tizenhárom éves kislány vallomásai.

8. oldal (1942. június 20, szombat)

1 hozzászólás
>!
frtia

Egyet azonban megtanultam: csak akkor ismered meg az embereket igazán, ha egyszer, amúgy istenigazában kiveszekszed magad velük. Csak így tudod meg, milyen a jellemük!
{Anne Frank naplója, 1942. szeptember 28. hétfő}

39. oldal (Európa, 1962)

>!
padamak

– … Teljesen nyugodt vagyok, s nem törődöm az egésszel. Odajutottam, hogy már nem is nagyon érdekel, meghalok, vagy életben maradok-e. A világ nélkülem is tovább forog, s úgyse tudom feltartóztatni az eseményeket.
Lesz, ami lesz. Egyebet úgyse tehetek, mint hogy tanulok s remélem, hogy megmenekülök.

149. oldal - 1944. február 3, csütörtök; Anne Frank naplója (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1962)

>!
padamak

Nekünk zsidóknak tilos kifejezésre juttatni érzéseinket, erőseknek, bátraknak kell lennünk, s zokszó nélkül kell vállalnunk minden kényelmetlenséget. Mindent meg kell tennünk, ami tőlünk telik és bíznunk kell Istenben. Egyszer csak elmúlik ez a szörnyű háború, s újra emberek leszünk, nem csak zsidók.
Vajon ki rótta ránk ezt a nagymegpróbáltatást? Ki tett bennünket, zsidókat kiválasztott néppé? Ki tűrte eddig is, hogy annyit szenvedjünk? Isten akarata volt mindez, s Isten ment majd meg bennünket. A zsidók már rengeteg szenvedést túléltek, s még eljön az idő, amikor majd átkozottakból példamutatókká válnak. Lehet, hogy éppen a mi hitünk lesz az, amely a világot és népeit jó útra téríti. Ezért, igen, ezért kell nekünk szenvednünk. Mi nem lehetünk csak hollandok, angolok vagy bármely más nemzet polgárai, hanem emellett mindig zsidók is vagyunk, és azok is akarunk maradni.
Bátorság! Legyünk tudatában kötelességeinknek, ne zúgolódjunk, majd csak lesz valahogy; Isten még sosem hagyta cserben az ő népét. A zsidók századokon át életben maradtak, századokon át szenvedtek, de a századok alatt meg is edződtek. A gyengék elhullanak, az erősek azonban megmaradnak és soha el nem pusztulnak!

202-203. oldal - 1944. április 11, kedd; Anne Frank naplója (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1962)

>!
padamak

Az idősebbeknek mindenről megvan a véleményük, s mindig tudják, hogyan cselekedjenek. Nekünk sokkal nehezebb kitartani a nézeteink mellett olyan időkben, amikor minden idealizmust a sárba taposnak és kipusztítanak, amikor az embereknek csak a legvisszataszítóbb tulajdonságait látjuk, s megrendül az igazságba, a jogba és Istenbe vetett hitünk.

251. oldal - 1944. július 15, szombat; Anne Frank naplója (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1962)

>!
padamak

Mindezt már alig láttuk és hallottuk. Valami megóvott bennünket attól, hogy lássunk. De Anne védtelen volt mindvégig. Most is látom még, ahogy ott áll az ajtóban és végignéz a tábor főútján, ahol egy csapat meztelen cigánylányt hajtanak a krematórium felé. Anne utánuk nézett és sírt. És akkor is sírt, amikor azok mellett a magyar gyermekek mellett mentünk el, akik már fél napja vártak meztelenül, zuhogó esőben a gázkamrák előtt, mert még nem kerültek sorra. Anne megbökött és így szólt:
– Nézd ezeket a szemeket…
Sírt. Ön persze el sem tudja képzelni, hogy a legtöbben közülünk már régen ott tartottak, hogy nem voltak könnyeik.

291. oldal - Az utolsó útszakasz - Beszámoló az 1944. augusztus 1-e után történt eseményekről - Utazás az éjszakába (de Wiekné Apeldoornban mondott emlékezése); Anne Frank naplója (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1962)


Hasonló könyvek címkék alapján

Marija Rolnikaite: El kell mondanom
Jacqueline van Maarsen: Barátnőm, Anne Frank
Jim Shepard: Áron könyve
Bogdan Wojdowski: A holtaknak vetett kenyér
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Karen Levine: Hana bőröndje
Marianna D. Birnbaum: Emlékalbum 1944-ből
Władysław Szpilman: A zongorista
Jerzy Andrzejewski: Nagyhét Varsóban
Zsolt Ágnes: Éva lányom