Anne ​Frank és Dawid Rubinowicz naplója 36 csillagozás

Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

>!
Kriterion, Bukarest, 1973
412 oldal · Fordította: Sebők Éva, F. Solti Erzsébet, Frank László · Illusztrálta: Cseh Gusztáv
>!
Kriterion, Bukarest, 1973
416 oldal · keménytáblás · Fordította: F. Solti Erzsébet, Sebők Éva, Frank László · Illusztrálta: Cseh Gusztáv
>!
Európa, Budapest, 1962
432 oldal · keménytáblás · Fordította: F. Solti Erzsébet, Sebők Éva, Frank László

Enciklopédia 4


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Chiara>!
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Amikor egy kislány és egy kisfiú túl hamar felnő… Amikor értelmetlen, embertelen halált hal, csak mert rossz időben, rossz helyen, egy bizonyos családba született. Sokan tagadják a Holokauszt tényét. Talán szégyenből. Talán bűntudatból. Talán mert nem akarják elhinni, hogy ennyi gonoszság szorulhat emberbe. Nem szabad megengedni, hogy feledésbe merüljön! Nem történhet meg még egyszer! Emlékeznünk kell, ha még oly' fájdalmas is! Azért, hogy tudjuk: meg kell akadályozni! Fel kell lépni a megkülönböztetések ellen!

Nem tudok és nem is akarok kívülállóként gondolkodni. Érintett vagyok.
* mint anya: mert vannak gyermekeim, és féltem őket. Mindentől, és mindenkitől, aki ártani akarna nekik.
* mint nő: mert a halál biztosan nem a legrosszabb, ami ilyen helyzetben történhet egy nővel.
* mint magyar állampolgár: mert elég közel laktam a néhai pesti gettóhoz. Van a helynek egy elég nyomasztó hangulata… Többször jártam a Holokauszt múzeumban is. sosem sikerült száraz szemmel kijönnöm. Nyitott szemmel járkálok a budapesti épületekben. Túl sokban van emléktábla, honnan-hány embert hurcoltak el.
*mint ember: mert ember embernek farkasa, és nem tudhatom, mikor kezdenek üldözni valamely népcsoportot faji, nemi, politikai, származási, szexuális vagy vallási hovatartozása miatt.
*Származásilag is: csak két generációt kell visszalépnem, és üldözött a családom. Nagymamám csak gettóban volt. „Csak” mondom, hisz ő túlélte, nagyjából egészségesen. De elmesélte milyen sorsuk volt a nőknek a náciuralom alatt, majd a „felszabadító” szovjet hadsereg is tiszteletét tette. Nagypapám családja Auschwitzban maradt. Férfiak, nők, gyerekek. Majdnem a teljes vérvonal. Nekünk is volt Anne Frank-unk. Ő is 15 éves volt… :(((

Nem tudok kívülálló maradni, pedig az anyám római katolikus-tehát én magam nem vagyok zsidó. Sajnos!

A könyv „értékelhetetlen”. Nincs szempont, ami alapján besorolhatnám. 5 csillag, mert ha csak egyetlen olvasója is fellép majd az embertelenség ellen, már célját érte.

Ne feledjük: „Wer nur ein einziges Leben rettet, rettet die ganze Welt“ („Aki egy életet is megment, az egész világot menti meg.”)

6 hozzászólás
Revi03>!
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Nem tudok öt csillagnál kevesebbet adni. Eddig csak Anne naplóját olvastam. Nem sokkal vagyok idősebb, mint Anne. Az, hogy az egész család el tudott rejtőzni a rendőrség elől, az elképesztő.
De szerintem nem ez a legfontosabb az egész könyvben. Hanem Anne, aki egy teljesen normális lány, de kénytelen elbújni. És ezt nem lehet letagadni.
Egyszer az iskolában volt egy Anne Frank kiállítás, ahová diákok mehettek tárlatvezetőnek. Én is elmentem, így találkoztam Anne történetével. Már a könyv elolvasása előtt tudtam róla szinte mindent – már ami a tényeket illeti. „Ez az az ablak, ahonnan kiláthatott a fára” és a többi. De nagy élmény volt.
És már tudom, hogy akkor mi hiányzott. Anne naplója. Az érzései. A gondolatai.
Örülök, hogy olvashattam, kár lett volna kihagyni.

Łaetitia>!
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Szerintem nagyon jó megoldás, hogy a méltán híres Anne Frank naplója mellett szerepel a kis Dawid Rubinowicz naplója. Véleténül bukkantam rá erre a példányra a könyvtárban, de határozottan nem bántam meg!

10 hozzászólás
padamak>!
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Nem is tudom, szabad-e az ilyet csillagozni…
Anne Frank igazi csitri. A megbélyegzettségéből fakadó elzártság és minden velejárója őszintén kiíródott lelke mélyéből, szépre és biztonságra vágyódásából, nemesedő koraéréséből. (171 naplóbejegyzés; 02.28 5:45 – 03.07. 23:45) Szomorú, hogy ilyeneken kell egy érlelődő leányzónak rettegnie…
Dawid Rubinowicz ifjonti, majdhogynem kisded kalandjai mind az apja iránti féltésből fakadnak, hogy elviszik-e, majd visszatér-e. (166 naplóbejegyzés 116,5 füzetoldalon;03.11. 7:05 – 03.16. 11:07) Szomorú, hogy ilyeneken kell egy cseperedő fiúcskának izgulnia…
Telitalálat ezt a két naplót egybekötve tárni az együttérzésre kapható közönség elé. Én megköszönöm, hogy beletekinthettem, -mélyedhettem, -együttérezhettem.
Shalom!

Fapicula>!
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Régi elmaradásomat pótoltam ennek a könyvnek az elolvasásával. Érdekes volt, ám be kell vallanom, hogy egy picit többet vártam tőle. Anne naplója rávilágított egy értelmiségi, a bujkálás előtt jómódban élő, szabad szellemben nevelt kislány gondolataira, az őt körülvevő világról alkotott képére. Néhol elszomorodtam, ám bevallom, néhol kicsit háborogtam a hozzáállásán. De itt mindig figyelmeztettem magam, hogy egy kamasz kislány gondolatait olvashatjuk, akiben azért van önzőség és öntudat is. Ugyanakkor valóban nekem is eszembe jutott, hogy talán ezeket a sorokat tényleg nem egy 13 éves írta.
Dawid naplója megrázóbb volt, mert nagyobb rálátást nyújtott a lengyelországi zsidók megpróbáltatásaira.

Astrd>!
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Már régóta szemeztem Anna Frank naplójával, de végül most jutottam el oda, hogy belekezdjek, s ráadásként egy másik naplót is kaptam mellé. Kezdjünk az elsővel!
Anna életkorához képest hatalmas értelemmel ír, egy igazi művészt ismerhetünk meg általa. Érdekes módon megtaláltam benne magamat. Az érzései, lelki problémái, mind eggyé olvadtak az enyéimmel. Csodálatos volt végigkísérni a fejlődését, nővé válását. Viszont szörnyű felfogni azt, ami végül vele történt, mert azt látom, hogy mennyi mindenről maradt le, mi lehetett volna belőle. Előtte állt még az élet. Azonban a neve fennmaradt és tanított minket.
Dawid vele szemben összeszedettlenebbül ír, még gyermeki a megfogalmazása. Ám ő is fejlődik, s általa a kinti világot szemlélhetjük meg.
Megfogalmazni sem tudom, hogy pontosan mit érzek most. Sírnék, zokognék és meglehetősen furcsa lehet, de legszívesebben melettük lennék, hogy velük éljem át, bátorítsam őket. Habár, szerintem ők mindketten erősek voltak és bizonyára én lettem volna az, aki támogatásra szorul. Szörnyű, hogy az embereknek egy ilyen világot kellett megélniük, azonban ez a két gyermek mégis reménykedett. Én mondom, ők az igazi hősök!

Gabriella_Balkó >!
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Anne Frank naplóját 1 hete olvastam külön kötetben, itt szépen kiegészítette azt Dawid naplója. A rekonstruált események csak még jobban emelik a kötet színvonalát.

K_Petra>!
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Nagyon megrendítő volt.. Főleg Anne naplója.. Az volt benne a legrosszabb, hogy a naplójában olyan témákat érintett és olyanokat írt, mint amik az én naplómban is megtalálhatóak.. A közöttünk lévő mérhetetlen különbségek ellenére is, ő is csak egy egyszerű tinédzser lány volt, aki néha kiborult, indokolatlanul volt goromba, vágyott a szerelemre és kereste a helyét a világban..
Dawid pedig.. Csak egy fiatal fiú volt, aki próbált felnőni érzelmileg ebben a megpróbáltatásokkal és szenvedésekkel teli időszakban..
Szörnyű..


Népszerű idézetek

Chiara>!

Egy ember olyankor is egyedül lehet, amikor sokan szeretik, ha senki sincs, akinek ő a legkedvesebb.

126. oldal (1943. december 29, szerda)

atyamadár>!

A papír türelmesebb az embereknél. (Anne Frank naplója)

8. oldal, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1973

atyamadár>!

Aki retteg valamitől, magára maradt vagy szerencsétlen, egyetlen és legjobb módszer, ha kimegy a szabadba, oda, ahol teljesen egyedül lehet, egyedül az égbolttal, a természettel és Istennel. Csak akkor, egyedül csak akkor érezheti, hogy minden úgy van, ahogy lennie kell, s hogy Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk az egyszerű, de gyönyörű természet ölén. Amíg van természet – s valószínűleg mindig is lesz, éljünk bármily nehéz körülmények között is – vigaszt nyújt minden bánatunkban. Meggyőződésem, hogy a természet enyhíti minden nyomorúságunkat.

157. oldal - 1944. február 23, szerda; Anne Frank naplója (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1962)

Gabriella_Balkó >!

Egy szerencsétlenség kevés, többnek kell jönni egyszerre, hogy az embert végképp leverje a lábáról.
(Dawid Rubinowicz naplója)

347. oldal (Európa, 1962)

Chiara>!

A magamfajta lánynak igen szokatlan érzés naplót írni. Nemcsak azért, mert még sose írtam, de azt hiszem, később sem engem, sem mást nem érdekelnek majd egy tizenhárom éves kislány vallomásai.

8. oldal (1942. június 20, szombat)

1 hozzászólás
frtia>!

Egyet azonban megtanultam: csak akkor ismered meg az embereket igazán, ha egyszer, amúgy istenigazában kiveszekszed magad velük. Csak így tudod meg, milyen a jellemük!
{Anne Frank naplója, 1942. szeptember 28. hétfő}

39. oldal (Európa, 1962)

padamak>!

Az idősebbeknek mindenről megvan a véleményük, s mindig tudják, hogyan cselekedjenek. Nekünk sokkal nehezebb kitartani a nézeteink mellett olyan időkben, amikor minden idealizmust a sárba taposnak és kipusztítanak, amikor az embereknek csak a legvisszataszítóbb tulajdonságait látjuk, s megrendül az igazságba, a jogba és Istenbe vetett hitünk.

251. oldal - 1944. július 15, szombat; Anne Frank naplója (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1962)

padamak>!

Mindezt már alig láttuk és hallottuk. Valami megóvott bennünket attól, hogy lássunk. De Anne védtelen volt mindvégig. Most is látom még, ahogy ott áll az ajtóban és végignéz a tábor főútján, ahol egy csapat meztelen cigánylányt hajtanak a krematórium felé. Anne utánuk nézett és sírt. És akkor is sírt, amikor azok mellett a magyar gyermekek mellett mentünk el, akik már fél napja vártak meztelenül, zuhogó esőben a gázkamrák előtt, mert még nem kerültek sorra. Anne megbökött és így szólt:
– Nézd ezeket a szemeket…
Sírt. Ön persze el sem tudja képzelni, hogy a legtöbben közülünk már régen ott tartottak, hogy nem voltak könnyeik.

291. oldal - Az utolsó útszakasz - Beszámoló az 1944. augusztus 1-e után történt eseményekről - Utazás az éjszakába (de Wiekné Apeldoornban mondott emlékezése); Anne Frank naplója (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1962)

Evadel>!

Látom nyolcunkat itt a hátsó traktusban, ahogy az ég egy kis kék sávján lebegünk súlyos, sötét viharfelhők közepette. Az a kerek folt, amely a mienk, egyelőre még biztonságos, a felhők azonban egyre összébb tömörülnek, egyre szűkebb a kör, amelyen kívül ott leselkedik a veszély. Már-már úgy szorongat bennünket, hogy kétségbeesésünkben egymásba ütközünk.

117-118. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest 1962


Hasonló könyvek címkék alapján

Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Melissa Müller: Anne Frank, egy lány élete
Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street
Władysław Szpilman: A zongorista
Wiesław Kielar: A 290. számú auschwitzi fogoly
Erich Kästner: Notabene 45
Marija Rolnikaite: El kell mondanom
R. M. Romero: Karolina és a krakkói babakészítő
Rudolf Höss: Auschwitz parancsnoka voltam
Zsolt Ágnes: Éva lányom