Anne ​Frank naplója 1195 csillagozás

Anne Frank: Anne Frank naplója Anne Frank: Anne Frank naplója Anne Frank: Anne Frank naplója Anne Frank: Anne Frank naplója Anne Frank: Anne Frank naplója Anne Frank: Anne Frank naplója

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Tavalyelőtt lett volna ötvenéves Anne Frank. Életéről naplója vall, halála körülményeiről egy újságíró, Ernst Schabel tovább nyomoz. Anne Frank-furt am Mainban született, de a fasizmus uralomra jutása után, 1933-ban szüleivel Amszterdamba emigrált. A náci zsidóüldözés miatt két évig 1942–1944-ben nyolcadmagával egy amszterdami ház rejtekében bujkált. Egész idő alatt naplót vezetett, mindaddig, míg fel nem jelentették és el nem hurcolták őket. Anne Frank Bergen-Belsenben, a koncentrációs táborban halt meg 1945. március ?-án. Egy volt lágertársa, a ma Svédországban élő Margita Pettersson asszony így emlékszik vissza a tizenhat éves lány halálára:
Halott nővére mellett feküdt, próbáltam erőszakkal belédiktálni néhány falatot, de hiába. Emlékszem, egyik nap azt mondta: ’Kérem, ne adjon többet enni. Nem bírok tovább élni.’ – másnap meghalt.

Eredeti megjelenés éve: 1947

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Park, Budapest, 2020
372 oldal · ISBN: 9789633554517 · Fordította: Bernáth István
>!
Park, Budapest, 2019
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633554517 · Fordította: Bernáth István
>!
Park, Budapest, 2017
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635309900 · Fordította: Bernáth István

17 további kiadás


Enciklopédia 29

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország · Bázel


Kedvencelte 152

Most olvassa 76

Várólistára tette 563

Kívánságlistára tette 462

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
Anne Frank: Anne Frank naplója

Nagyon nehéz erről a könyvről bármit is írni. Anne naplójában őszintén írt a félelmeiről, gondolatairól, életükről, a háborúról, politikai helyzetről, valamint általában a kamaszokat foglalkoztató hétköznapi dolgokról is. Megrázó és szomorú olvasmány, amit még egyszer mindenképp újra szeretnék olvasni.

4 hozzászólás
_Eriii>!
Anne Frank: Anne Frank naplója

Anne naplója sokkal jobban megérintett, mint az eddigi olvasott világháborús könyvek. Nem szabadott volna a könyv fülszövegét elolvasnom, mert Augusztus 8-ika beleégett a retinámba. Hidegrázásom volt, ahogy fogytak a lapok, ahogy közeledtem e dátum felé. Sokkal hitelesebbek, sokkal valósághűbbnek éreztem Anne naplóját, mert megmaradt a maga nyers őszinte valójában. Egy 13-14 éves kislány szemével láttam azt a sok borzalmat, sőt még többet is, mert nem az első világháborús könyvem. Komolyan sokkba vagyok, hogy ilyen hirtelen vége lett, és nincs több lap, nincs több Anne és az ő bölcsessége. Fiatal kislány létére nagyon bölcsen, nagyon élethűen látta a világot. Sajnálom ami vele történt, és sajnálom ami velük történet. Ajánlom…

9 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Anne Frank: Anne Frank naplója

Kedves Anném! Tiszta szívből sajnálom, hogy nem élhettél addig, hogy megtapasztalhasd, milyen híres írónak lenni. Mert azzá lettél. Örülök, hogy megosztottad velem a problémáidat, érzéseidet, gondolataidat. Köszönöm, hogy megértetted velem, milyen szerencsés vagyok már csak azért is, hogy elhagyhatom a házat, nem vagyok összezárva 24 órában ugyanazokkal az emberekkel, és azt ehetek, amit csak akarok, most már tudom, hogy nem mindenki ilyen szerencsés.
Persze, ezt az értékelést 2020-ban kicsit fura újraolvasni…

2 hozzászólás
Miestas>!
Anne Frank: Anne Frank naplója

Becsuktam a könyvet, és egy gondolat motoszkál a fejemben azóta is:
Mennyi érték, mennyi élet, mennyi remény, mennyi lehetőség, mennyi ember veszett oda egy őrült eszme miatt.
Különös állat az ember, néha szégyenlem, hogy közéjük tartozom, még ha magam nem is teszek rosszat mások ellen, de ez csak az én állas pontom, mások szerint lehet, hogy rossz vagyok. Nem akarok az lenni.

10 hozzászólás
Bla I>!
Anne Frank: Anne Frank naplója

Elolvastam Anne Frank naplóját. Egy 13-14 éves kislánytól helyenként bölcs gondolatok. Idemásolom az utószót:
"1944. augusztus 4-én a zöldrendőrség betört a búvóhelyre. Az üldözötteket elfogták, s velük együtt Kralert és Koophuist is német vagy holland koncentrációs táborba hurcolták.
A házat a Gestapo kirabolta. Miep és Elli a földön, szétszórt könyvek, folyóiratok és újságlapok között megtalálta Anne naplóját. Egyes, az olvasó számára érdektelen részletek kivételével az eredeti szöveg került közlésre.
A rejtekhely lakói közül csak Anne apja érte meg a felszabadulást. Kraler és Koophuis túlélte a holland internálótábor borzalmait és hazakerült családja körébe.
Anne 1945 márciusában, két hónappal Hollandia felszabadulása előtt, a bergen-belseni haláltáborban fejezte be életét." Nincsenek szavaim. Csak zokogni tudok…

Nono_ P>!
Anne Frank: Anne Frank naplója

2021.SZEPTEMBER 13., HÉTFŐ
Drága Anne!

Édesapád gondozása általi naplód csak most ért el hozzám.
Már az első oldalakon úgy éreztem, rokon lélek vagy számomra, mikor is az osztályodról és az abban elfoglalt helyedről meséltél nekem.
Majd amikor rátaláltál az írásra, mint túlélő eszközre abban az embert próbáló időben, mikor bujkálnod kellett a családoddal, tudtam, hogy mi megértettük volna egymást. Megértettem volna, hogy miért szeretnél időnként elvonulni írni és hogy úgy érzed, a környezeted nem ért meg téged és még mindig kicsiként kezel, miközben abban a Hátsó traktusban már ráléptél a nővé érés útjára, nemcsak testileg, hanem lelkileg is.
Köszönöm a bizalmadat, hogy megosztottad velem az érzéseidet, vágyaidat és az olykor-olykor téged mardosó bűntudatodat is.
Zárásként annyit szeretnék még írni neked, hogy igazad volt. Az ember ugyan nem válhat halhatatlanná ezen a Földön, de itt hagyni valamit magunkból annál többet ér, mert így az emléke örökké él. Már akkor jól láttad ezt.

Noémi

(Megjegyzés: Nem szeretném a könyvet kielemezni, mert ez egy napló. Intim és nem bírálható.♥)

16 hozzászólás
Kikiriki>!
Anne Frank: Anne Frank naplója

(…) mindezt el kell valakinek mondanom, s hát Te vagy rá a legalkalmasab, mert meggyőződésem, hogy Te semmi körülmények között nem árulsz el.

Anne naplója elég nagy hatással volt rám függetlenül attól, hogy ennyi időbe telt elolvasása. Rettenetes és gondolom mindenki számára, aki nem tapasztalta meg saját bőrén a második világháború kegyetlenségeit, hihetetlen, ami vele és a többi áldozattal történt. Anne nagyjából annyi idős volt, mint most én, és sokkal többet, s jobbat érdemelt volna ennél. Egy életvidám lány volt, aki talán még most is köztünk élne idős néniként, ha az emberi faj nem lenne ennyire kegyetlen, szívtelen és hatalomra éhes.

Odajutottam, hogy már nem is nagyon érdekel, meghalok-e, vagy életben maradok-e. A világ nélkülem is tovább forog, s úgyse tudom feltartóztatni az eseményeket. Lesz, ami lesz. Egyebet úgyse tehetek, mint hogy tanulok s remélem, hogy megmenekülök.

2 hozzászólás
h_orsi P>!
Anne Frank: Anne Frank naplója

Anne Frank egy lány volt. Egy lány, aki Hollandiában élt a családjával. Nem kapott meg mindent, amire vágyott, de boldog élete volt. Voltak udvarlói, barátnői és egy szerető családja. Anne Frank zsidó volt. Ezért kellett meghalnia.
Nagyon sokáig tartottam ettől a könyvtől. Rengeteget tanultam a holokausztról és a zsidóüldözésről. Utólag azt mondom, hogy az iskolában elhangzott szavak nem tudtak annyira mélyen hatni rám, mint Anne története.
Szinte hihetetlen, hogy ezeket a sorokat egy 13-14 éves lány vetette papírra. Olyan szépen írt! Minden sor egy aprócska kis ajándék. Egy szelet, ami megmaradt belőle.
Már az olvasás előtt tudtam, hogy Anne nem élte túl. Mégis végig reménykedtem abban, hogy nem 1944 augusztus 1-je lesz az utolsó dátum a naplójában.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/08/anne-frank-naplo…

2 hozzászólás
Rituga P>!
Anne Frank: Anne Frank naplója

Vajon mi lett volna ebből a lányból, ha túléli a háborút? Szívszorító azt olvasni, hogy egy gyerek életét, napjait, világát a félelem, a túlélésért folytatott harc tölti ki…. Pont attól megrázó, hogy ez valóban megtörtént. Mindig megrendíti az emberekbe vetett hitemet, ha gyerekek élnek át szörnyű dolgokat…

fióka P>!
Anne Frank: Anne Frank naplója

Először nem akartam magas csillagozást adni neki, mert az irodalmi értékét tekintve ez a napló nem szerepel valami fényesen. Aztán rájöttem, hogy mekkora marha vagyok (nehogy valaki megsértődjön, aki lecsillagozta, magamról beszélek!), hiszen ez egy napló, egy tizenéves lány naplója, aki élete majd' utolsó két esztendejét bezárva töltötte, keretbe foglalva látta csak a (kinti) világot, ablak elé ült némi D-vitaminért és az évszakok külön-külön csodás illatait is csak éjjel érezhette, ha. Ez nem a közönségnek íródott, Annenak esze ágában sem volt ebben a formájában publikálni, ő csak író szeretett volna lenni, de legalább újságíró, férjhez akart menni, családfákat kutatni, mitológiát tanulmányozni és mindenekelőtt szabadnak lenni és nem-megkülönböztetettnek. Ez a levél-napló nem kell izgalmas legyen, persze, hogy unalmas gyakorlatilag ugyanazt olvasni, két év krónikája egy ház hátsó traktusába bezárva hogy is lehetne izgalmas? Nem is az a tiszte. Igen, teljesen más lesz attól, hogy tudjuk, írója tizenévesen meghalt. Úgyszintén fontos a napló megítélése szempontjából az is, hogy ez a teljesen normális tinédzser teljesen abnormális halált halt, őrületes dolgok következményeként. Az, hogy mindezek az ismeretek hozzájárulnak a könyv más szemmel való olvasásához, szintén teljesen természetes. Ezt nem lehet csak önmagában olvasni, lemeztelenítve, tulajdonképpen csak egy olvasata létezik, éspedig az, amit írójának sorsa kínál.
És annak ellenére, hogy mindezt tudom, hogy vállaltan filoszemita vagyok, hogy egész lényemmel elítélem azt, ami a II. világháborúban történt, hogy a könyv monotonitását természetesnek tudom be, mégis megtörtént velem az elképzelhetetlen: a vége felé már vártam, már kíváncsi voltam, hogy mikor következik be az egyetlen „izgalmas” esemény? Mikor viszik már(!!!) el őket? Mikor lesz vége?
Anne Frank még egyszer meghalt. Mert meggyilkoltam.


Népszerű idézetek

RKinga>!

Egy ember olyankor is egyedül lehet, amikor sokan szeretik, ha senki sincs, akinek ő a legkedvesebb.

144. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány
RKinga>!

Állandóan keresem a módját, hogyan lehetnék olyan, amilyen lenni szeretnék, és lennék is, ha… nem volnának mások is a világon.

RKinga>!

Egyet azonban megtanultam: csak akkor ismered meg az embereket igazán, ha egyszer, amúgy istenigazában kiveszekszed magad velük. Csak így tudod meg, milyen a jellemük!

Kapcsolódó szócikkek: jellem · veszekedés
legrin P>!

Mindent a maga idejében, de honnan tudjam, hogy jól választottam-e ki az időt?

Kapcsolódó szócikkek: idő
Szelén>!

Egyet azonban megtanultam, mégpedig ezt: csak azt az embert ismered meg igazán, akivel egyszer már egy jót veszekedtél. Csak akkor tudod megítélni a jellemét!

Szelén>!

Az ember gazdagságot, tekintélyt, mindent veszíthet, a lelki boldogsága azonban legfeljebb csak háttérbe szorulhat, de újra és újra éled, amíg csak él. Amíg bátran nézel az égre, addig érzed, hogy tiszta a lelked és újra boldog leszel.

Aprile>!

De kit vigasztal a mások szerencsétlensége, amikor maga is boldogtalan?

Kikiriki>!

És aki maga boldog, az másokat is boldogít. Akiben bátorság van és önbizalom, az nem pusztul el a bajban.

218. oldal

latti>!

„A papír türelmesebb az embereknél” […]

13. oldal, Szombat, 1942. Június 20.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Szabó Magda: Abigél
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Monica Hesse: A kék kabátos lány
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével
Mario Escobar: A sárga csillag gyermekei
Kerstin Gier: Zafírkék