Júlia 96 csillagozás

Anne Fortier: Júlia

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor Julie Jacobs egy kulcsot örököl egy páncéldobozhoz, amelyért Sienába kell mennie, megtudja, hogy a kulcs birtokában régi családi kincshez juthat. Hamarosan kanyargós és veszélye útra indul őse Giulietta élettörténetében, akinek egy Rómeó nevű ifjú iránti legendás szerelme alapjaiban rengette meg a középkori Sienát. Miközben sorra megismerkedik azoknak a családoknak a leszármazottaival, akik között véres viszály dúl Shakespeare drámájában, fokozatosan ráébred, hogy az átok -"Pusztuljon mindkét család!"- továbbra is él, s hogy ő a következő célpont. Balsorsától egyvalaki mentheti meg Julie-t, mégpedig Rómeó – de hol van Ő?

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
GABO, Budapest, 2010
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636894078 · Fordította: Módos Magdolna

Kedvencelte 24

Most olvassa 2

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

eenca P>!
Anne Fortier: Júlia

Erre a könyvre a Gabo kiadó 999 Ft-os akciójában találtam rá teljesen véletlenül és amikor megláttam, hogy ez a Rómeó és Júlia retellingje, azt mondtam próba cseresznye.

Rögtön azzal kezdeném, hogy miért „csak” négy csillagot adok. Ez azért van, mert sosem volt a kedvencem a Rómeó és Júlia és nem értettem a nagy felhajtást körülötte. Pedig mindig is vonzottak a tragikus szerelmek, de Rómeó és Júlia szerelmét mindig egy kicsit gyerekesnek és úgy hirtelen a semmiből kinőtt szerelemnek gondoltam. Sokszor éreztem azt is, hogy a tragédia is inkább olyan, mint a félreértések tragikomédiája. A szereplők nagyon fiatalok, ellenben az a kor nagyon kegyetlen és mégis sosem kerültünk közel egymáshoz.

A nyelvezete a könyvnek nagony szép és az 1340-es években játszódó részek is, amennyire a mai nyelv engedi korhűek, és nem tűnnek fel mai kifejezések. Főszereplőnk Julie (Giulietta), aki kalandra indul Olaszországba, hogy megismerje családja történetét és megtalálja a szerelmet, amire mindig is vágyott. Nekem kifejezetten tetszett, ahogy Julie az anyagi kétségbeesésen felülemelkedve próbálta megérteni a miérteket, és hogy hogyan vethetne véget az „átoknak”. Ami viszont nem tetszett Julie-val kapcsolatban, az az hogy bevallja magának, hogy beleszeretett spoiler, de azért kíváncsi Rómeóra is, mert sosem lehet tudni…
Eleinte az 1340-es év és a későbbi évek eseményei nem kötöttek le annyira, mint a jelen eseményei, de ez később megváltozott, ahogy Rómeó és Júlia szerelmének története is kezdett eltérni Shakespeare drámájához képest.

Akik szereteik a történelmi romantikus regényeket egy kis misztikummal megfűszerezve mindenképpen szeretni fogják ezt a könyvet. Amennyiben még Rómeó és Júlia rajongók is akkor ez egy telitalálat lesz!

****************************************
A könyvben van egy új kifejezés, amit magyarul nem használunk és a fordító az angol kifejezést próbálta magyarosítani úgy, hogy a szójáték is úgy ahogy de megmaradjon.
A virgotáriánus szót az angol virgitarian kifejezés alapján lett megalkotva, ami annyit tesz, hogy még szűz (virgin) és vegetáriánus (vegetarian) is. Szerintem ez a nyelvújítás mindenképpen megért volna egy lábjegyzetet, mert többször is el kellett olvasnom mire rájöttem, hogy nem vegetáriánus és nem is viktoriánus akart lenni :D

9 hozzászólás
Csoszi>!
Anne Fortier: Júlia

El kell ismernem, hogy maga az alapötlet egyszerűen remek. A sienai Rómeó és Júlia története sokkal izgalmasabb, mint a Shakespeare-től megismert, Veronában játszódó változat. Ami miatt nem tudok maximális csillagot adni, az a stílus. Kifejezetten zavart a gyakori váltás az idősíkok között. Épphogy belemerültem az 1340-es részbe, máris visszatértünk a jelenbe, ami sokkal gyengébb volt, mint a múltbeli szál. A főszereplő lány kicsit szerencsétlen. Julie és Alessandro közötti szerelem erőltetettnek tűnt. Valójában az utolsó 50 – 60 oldalon pörögtek fel igazán az események Umberto és nápolyi nehézfiúk felbukkanásával. Nem volt rossz, de nem ragadott magával a könyv.

>!
GABO, Budapest, 2010
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636894078 · Fordította: Módos Magdolna
Nefi P>!
Anne Fortier: Júlia

Újraolvasás 2020:
Szeretem mikor egy könyv rezgéseket okoz, a szívemben, a lelkemben, és az utórengések sokáig élnek…. Ez a könyv a világ leghíresebb szerelméről, szerelmeseiről szól: Rómeóról és Júliáról. Kicsit más szemszögből, más megközelítésben. Nem Verona, hanem Siena. Az alaptörténet nagyrészt ugyanaz, ami Shakespeare megírt, csak néhol élettelibb, néhol izgalmasabb és mivel a jelen szálait is belekeverjük, ezért misztikusabb.
Ez a tragikus szerelem már mindenhogy meg lett énekelve, és mégis bár sokszor lerágott és sablonos, de tud újat adni, és értéket felmutatni. Mert minden sablonossága ellenére az igazi értékei a történetnek nem változtak: hűség, állhatatosság, hit, szerelem. És valahogy ezt nem írja felül a gyilkosság, az árulás, a halál. Mégis ez a kettősség meghatározza az egész egységét, és alapjait, még 700 vagy 500 vagy 400 év múltán is. Az idő itt már nem meghatározó.

2016
Perfecto!
Olyan érzések kavarogtak bennem, mint amikor a Da Vinci kódot olvastam. Még, még, még, faltam a történetet, alig vártam, hogy olvashassam. A középkori Itália, amúgy is a szívem csücske, bár inkább a reneszánsz, de ez a kor éppen az előszobája :)
Titok, misztikum, a múlt és a jelen összeolvadása, egy legendás történetről.
Bár nem tartom magam nagy Rómeó és Júlia rajongónak, de még így is lehet, hogy az eredetin kívül ismerem vagy 5-6 adaptációját, talán ez a leghíresebb szerelmi történet.
Az örök szerelem ábrázolása de ez a történet más szemszögből, másképpen, máshogyan világítja meg R&J történetét, ez teszi nagyon izgalmassá.
Dinamikus, cselekményes könyv, jól eltalált karakterekkel. Persze van benne némi csúsztatás itt-ott, de az bőven elfér. Az átok és áldás a középkor két nagy mozgatórugója végig jelen van a történetben.
Nekem most ez nagyon jól esett, ha valaki szereti a múlt és a jelen kissé misztikus, szimbolikus párhuzamát, akkor annak jó szívvel ajánlom.
spoiler

AgiVega IP>!
Anne Fortier: Júlia

Ilyen kérem szépen egy abszolút ötcsillagos könyv. Az első oldalától az utolsóig lekötött, magával ragadott, izgatott. Mert ez elsősorban – a címe senkit meg ne tévesszen! – nem egy szerelmi történet. Ha az lenne, pláne, ha csöpögne, akkor most azt írnám, hogy kaptam egy derekas cukorbetegséget, és kösz, ennyi volt. Ez a könyv viszont csak mellékszálként szerepelteti a szerelmet, épp csak annyit ad belőle, hogy az ne legyen tolakodó, ne legyen sok. A fő cselekmény egy kincskeresés története, amely rejtélyes, misztikus és döbbenetesen csavaros. Letehetetlen regény, nemcsak romantikára vágyó nőknek – a férfi olvasóknak is bőven kínál elég izgalmat és rejtélyt ahhoz, hogy kézbe vegyék (és le se tegyék egészen a végéig).
Még sok ilyen könyvet szeretnék olvasni, kár, hogy Anne Fortiernek ez idáig nem született több regénye. Ha megjelenik tőle bármi más, én biztosan vevő vagyok rá.

2 hozzászólás
agnesasszony P>!
Anne Fortier: Júlia

Azt hiszem, nálam az év könyve lett. Amikor a könyvtárban levettem a polcról, nem is sejtettem, miféle utazásra indulok.
Szeretem Rómeó és Júlia történetét, az eredetit is, és akadt már pár átdolgozás, ami szintén nem volt rossz. Ez azonban messze a legjobb mind közül. Amellett ugyanis, hogy csavarokat is tett a szerző a történetbe, egészen új alapokra is helyezte a két szerelmes unalomig ismert tragédiáját.
Az idősíkok váltakozása és a jól megszerkesztett történelmi háttér szintén sokat adott a regényhez, szinte már hihetővé varázsolva az egész, kissé misztikus, sokszor tragikus, és szerintem izgalmas cselekményt. Veronát is elhagyjuk, hogy Sienában, ebben a csodás, titokzatos városban bolyongjunk, és megismerjük minden zegét-zugát.
Julie off és ikertestvére, Janice off nem túl jó testvérek, de titokzatos múltjuk felderítése közben kapcsolatuk gyökeres változáson megy keresztül. Amennyire utáltam Janice-t eleinte, annyira megkedveltem idővel, igazi badass csaj, aki sokkal bugyutábbnak mutatja magát szinte végig annál, mint amilyen valójában. A szerelmi szál szintén tetszett, bár eleve elrendeltnek kellene lennie, mégsem megy minden olyan simán, mint azt hinnénk. A palio pedig felkerült az „egyszer látnom kell” listámra, mert elképesztően izgalmas lehet.
Nagyon remélem, hogy hamarosan lesz majd saját példányom is, mert egyszerűen kell ez a könyv – hogy időről időre újra beleélhessem magam a történetbe. :)

K_Szilvia03 >!
Anne Fortier: Júlia

Ez a könyv különösen kedves nekem. Emlékszem, mielőtt megkaptam volna pár évvel ezelőtt, ha a Győri mekiben voltunk, mindig bekönyörögtem magam a könyvesboltba, hogy megnézzem, ott van-e még ez a páratlan könyv a polcon. És ott volt. Én pedig megcsodáltam a borítóját, végigsimítottam, belelapoztam. Aztán az álom valóra vált, és szülinapomra megkaptam. Nem tudtam betelni vele, ahogy most sem, mikor újraolvastam. Leírhatatlan érzés volt újraolvasni, ismét végigzongorázni a két szálon futó cselekményen, elmerülni Olaszország varázslatos helyein, betekinteni egy idegen kultúrába, és főleg ami a legfontosabb, olvasni a Palioról, ami a bakancslistám egyik tétele. Azt hiszem, ezt a könyvet sosem fogom megunni, bármennyiszer is olvasom el. Rómeó és Júlia története különösen kedves nekem, ez a könyv pedig megédesítette az alapból is szép gondolataimat/érzéseimet a történet iránt.

Briza>!
Anne Fortier: Júlia

Egy teljesen hasonló felépítésű könyvet olvastam korábban, ami ugyanígy ugrál a jelen és a középkori események között. Azt a történetet is a szívembe zártam, na de ez felülmúlhatatlan. Bár az első fejezet után ezt egészen másképp gondoltam. Gyönyörű, izgalmas, fordulatos, drámai és kellőképp szerelmes. Imádtam azokat a pillanatokat, amikor az írónő naív kis hősnőnket belekeverte egy-egy végzetesnek tűnő kalandba, s hopp, egyszerre sarkon fordult a történet. Egészen az utolsó néhány fejezetig teljesen kiszámíthatatlan maradt, ami miatt nem tudtam szabadulni a sztoritól. S az egyik elképedésből a másikba estem, s meg kellett néznem vajon az írónőnek vannak-e még további regényei is, mert mi lesz velem ezután ha véget ér a könyv és nem bukkanok többet ilyen kis csodára. De úgy tűnik ezt még ki kell várni.
Mindig is oda voltam Rómeó és Júlia tragédiájáért, na de ez az új változat egészen elvarázsolt. Ez lesz az egyik kedvenc könyvem.

Marcsi P>!
Anne Fortier: Júlia

Összességében csalódott vagyok, mert csodát azért nem vártam, de egy minimum 4 csillagos élményt egy 90% feletti könyvtől igen.
Minden megvan benne amit lapvetően szeretek, nyomozgatunk, családi átok, ami visszarepít minket a 14. századi Rómeó és Júlia történetbe, szerelem, ármány és mégis… többször is unalmassá vált a történet és a szereplők sem kerültek közel hozzám, nem izgultam, és a jelenkori részek sem hatottak rám semmilyen szinten. :/
A szerelmi szál is nyögvenyelős és kavarások tömkelege, ami levon az egész értékéből…

Összességében ennél sokkal többet vártam, mert az alaptörténet kreatív és kifejezetten szeretem az átírásokat, bár ha fele ilyen hosszú lenne, talán nem is bosszankodnék ennyire. -.-

Petrus601>!
Anne Fortier: Júlia

Ez valami fantasztikus volt! Nem ilyen történetre számítottam, de nem bánom, hogy ezt kaptam. Kedvenc lett!:)
Nem is tudom mit mondjak, rosszat nem tudok róla, az biztos. Imádtam a szereplőket, a nyomozást, a kalandokat, a végkifejletet.:)
Giulietta és Rómeó…egy történet, több változat. Az „eredeti” történet jobban is tetszett, mint a Shakespeare féle. Mármint így elmesélve. Tudjátok mit? Olvassátok el, megértitek majd, hogy miről beszélek.:)
5*

Banshee>!
Anne Fortier: Júlia

Csökkentsd a várólistád 2020 kihívás 6. olvasása! Pipa! :)
Nagyon sokáig halogattam ennek a könyvnek az elolvasását, pedig évekkel ezelőtt megvettem @Vackor6 -tól és megígértem neki, hogy megírom, hogy tetszett.
Nekem bevallom őszintén nagyon tetszett. Nem emlékszem, hogy olvastam volna eddig ilyen jó Rómeó és Júlia átgondolást. Aki mondjuk azt írta a könyvről, hogy thriller, az erősen túlzott, én inkább egy nagyon izgalmas kalandregénynek mondanám. De tényleg nagyon izgalmas és tele van csavaros fordulatokkal. És nagyon izgultam Júliáért és Rómeóért végig! :)

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

Petrus601>!

– Hé! – kiáltottam a viselkedésétől dühösen. – Én most… veszélyben vagyok!
– És ki vagyok én, Zorro?

206. oldal

Petra_c33 I>!

Amikor valaki megkérdezte, mi akarok lenni, fogalmam sem volt, mit mondjak, és amikor megpróbáltam elképzelni önmagamat öt év múltán, csak egy nagy fekete lyukat láttam. Rosszabb pillanataimban úgy értelmeztem ezt a rám váró sötétséget, hogy fiatalon fogok meghalni, s hogy azért nincs jövőképem, mert nincs jövőm.

3 hozzászólás
Petrus601>!

– Nagyon vicces vagy! – gúnyolódtam, és a vállára tettem a kezemet. – Ha megfulladok, beperellek!

420. oldal

blankaveronika IP>!

Ha meg akarod fékezni a rossz fiúkat, fegyverezd fel a jókat.

114. oldal, III. I

monica>!

Tudod, a vágy egészen más, mint a szerelem.Összekapcsolódnak, mégis nagyon különböznek.

104. oldal

Briza>!

Szerinted csak a középkorban vizsgálgatták a lepedőket? Tévedsz! Ne feledjük, egyes kultúrák még mindig a középkorban élnek. Gondolj bele: az Óperenciás-tengeren túl feleségül akarsz menni egy kecskepásztorhoz, de – ó, jaj – sajnos már hancúroztál Tomival, Petivel és Danival… na, mit teszel? Fogadok, hogy kecskepásztor vőlegényed plusz a rokonsága nem lesz lelkes, hogy valaki beleharapott a sajtba. Megoldás: kis műtét egy magánklinikán. Mindent újra beállítanak, te pedig végigcsinálhatod újra az egész átkozott procedúrát, a nézősereg mulattatására. Vagy pedig, egyszerűen becsempészel magaddal egy ilyen kis üvegcsét. Sokkal olcsóbb.

monica>!

… az emberiség története nem más, mint könnyek hosszú története.

222. oldal

monica>!

Aki keresésre indul, el akarja érni a célját. De miféle zarándok utasítana vissza étket és ágyat az útja során? Ne irigyelj hosszú utamért. Ha nem volnék utazó, sosem találtam volna rá tengered partjára.

138. oldal

Connie>!

Nagyon szeretem az operát. Nagynéném házvezetője folyton operákat hallgatott. Legtöbbször az Aidát. Csak hát… Aida etióp hercegnő, nem egy ötvenes éveiben járó terebélyes csoda. Elnézést.

mamoncsa>!

Végül egy fűvel és vadvirágokkal benőtt kis üregnél állt meg, és ahogy kisfiúsan büszke mosollyal visszafordult felém, önkéntelenül felnevettem.

383. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fróna Zsófia: Fegyverek Háza
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Stephenie Meyer: A Vegyész
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Marissa Meyer: Cress
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
Budai Lotti: A hercegnő haragja
Robin LaFevers: Sötét diadal
Diana Gabaldon: Szitakötő borostyánban