A ​teljes jogú nő 12 csillagozás

avagy a természetes viselkedés kézikönyve
Anne Dickson: A teljes jogú nő

Amerikából ​került át Angliába, majd a kontinenst is meghódította az asszertív készségfejlesztő technikának nevezett önismereti módszer, amelynek egyik nagy sikerű kézikönyve Anne Dickson gyakorló pszichológus, aki foglalkozásai során győződött meg arról, hogy az ott tanultak milyen kedvező fordulatot eredményeztek sokak életében.

A társadalom legkülönbözőbb rétegei képviselték magukat ezeken a csoportfoglalkozásokon: gazdagok és szegények, férjezett nők és egyedülállók, köztük háztartásbeliek, anyák, tisztviselők, művészek, menedzserek, diákok és apácák. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai arra megtanították a nőket, hogy nem kell többé a háttérben maradniuk, arra azonban egyenlőre nem, hogyan gondolkozzanak a saját fejükkel, hogyan álljanak ki magukért úgy, hogy közben megőrizzék hagyományos női jó tulajdonságaikat. Az asszertív készségfejlesztő foglalkozások olyan módszereket adnak kezünkbe, amelyek segítségével boldogulni tudunk a legnehezebb egyéni, társadalmi, vagy… (tovább)

>!
Park, Budapest, 1989
248 oldal · ISBN: 9630267225 · Fordította: Zentai Éva

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

cseri P>!
Anne Dickson: A teljes jogú nő

Anne Dickson: A teljes jogú nő avagy a természetes viselkedés kézikönyve

Kb. egy éve ajánlották nekem ezt a könyvet, mégpedig asszertivitás témakörében, most jutottam el odáig, hogy elolvassam.
Őszintén szólva kicsit össze is zavar. Elismerem, keveset tudok az asszertivitásról, de amit tudok, az alapján egész más képem alakult ki róla. Amiről ez a könyv szól, az sokkal inkább az önérvényesítésre helyezi a hangsúlyt, míg én azt gondoltam az asszertivitásról, hogy inkább a kompromisszum megtalálásáról szól. Igazából nem tudom, hogy én tévedtem-e ebben, az eddigi benyomásaim alapján. De ezt majd még meglálom, fogok még foglalkozni a témával.
Tudni kell, hogy ez a könyv valóban nőknek szól, feminista, és az asszertív módszerekkel kifejezetten olyan helyzetekben szeretne segíteni, amelyekben a nők hátrányba kerülnek.
Bámulatos egyébként, hogy 82-es a könyv, és még mindig érvényes tud lenni. (Ld. metoo mozgalom világszerte, de ez tényleg csak egy kiragadott példa). Vagy nézhetjük úgy is, hogy Dickson már akkor kongatta a vészharangot…
Egy szerkesztés ráfért volna a könyvre, rengeteg a hiba, rossz fordítás.

2 hozzászólás
Galambdúc>!
Anne Dickson: A teljes jogú nő

Anne Dickson: A teljes jogú nő avagy a természetes viselkedés kézikönyve

Már sokat hallottam erről a könyvről, és ma a Rukkoláról kaptam is egy példányt belőle. Örök hála érte. Nagyszerű írás, hihetetlen hatásos módszer és viselkedésforma. Felszabadító tudni, hogy kommunikálni így is lehet, és választás és gyakorlás kérdése csupán, hogy beilleszkedünk-e a mai trend diktálta álságos, manipulatív, rámenős kommunikációs stílusba. Baromi nagy erőfeszítést igényel a köntörfalazás, elmismásolás, saját véleményünk háttérbe szorítása, s mindez pusztán azért, hogy a többieknek jó legyen.
Tudtam, hogy jó könyv, és végre rengeteg a szemléletes példa, kézzelfogható gyakorlatok, rém egyszerűen megfogalmazva, ezt általában hiányolom az ilyen önsegítő könyvekből.
Ma a legtöbbünkből, ami hiányzik, az önbecsülés. Ennek hiánya az akadálya legtöbbször, hogy saját érdekeinket érzelmektől mentesen tudjuk képviselni úgy, hogy ne hagyjuk, hogy mások manipuláljanak és a jó szándékunkat kihasználják.
Következetesnek lenni tanít, és arra, hogy jogunk van igényeket megformálni és a minket körülvevőkkel is megértetni azt. Akár családban, akár munkahelyen, akár barátokkal. Harag, sértettség, tüskék nélkül.
A könyvet alapvetően az asszertivitásról írta Anne Dickson, s bár én egy ilyen tréningen már részt vettem, ahol különféle gyakorlatokat végeztünk csoportosan, az nem volt annyira átütő. Szóval jó kis írás ez, bátran ajánlom és nemcsak nőknek.

Alexandra_Nikoletta_Kovács>!
Anne Dickson: A teljes jogú nő

Anne Dickson: A teljes jogú nő avagy a természetes viselkedés kézikönyve

Alapmű, férfiaknak is ajánlott!
Kevés elmélettel sok példával, praktikus tanácsokkal, gyakorlatokkal.
Van még mit gyakorolni… :)

Enikő_>!
Anne Dickson: A teljes jogú nő

Anne Dickson: A teljes jogú nő avagy a természetes viselkedés kézikönyve

Számomra alapmű. Nagyon jól leírja, hogyan viselkedjünk asszertívan.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tamás Rita: Ne pánikolj, sportolj!
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka
Louise L. Hay: Éld az életed
Brené Brown: Élj szívvel-lélekkel
Thorwald Dethlefsen – Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez
Szondy Máté: Tudatos változás
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Eckhart Tolle: A most hatalma a gyakorlatban
Ichiro Kishimi – Fumitake Koga: Vállald fel bátran önmagad
Csernus Imre: Egy életed van