Chanel ​a Riviérán 13 csillagozás

A Côte d’Azur világa békében és háborúban
Anne de Courcy: Chanel a Riviérán

1938-ban ​a Côte d’Azur a gazdagság, pompa és extravagancia világa volt, olyan ragyogó figurák nyaralóhelye, mint a windsori hercegi pár, Joseph P. Kennedy, Gloria Swanson, az író Colette, Picasso vagy Somerset Maugham.

Az elit minden évben a Riviérára menekült az Európa többi részét egyre inkább beborító gazdasági és társadalmi, politikai zűrzavar elől; itt zavartalanul strandolhattak, kaszinózhattak, mulathattak egymás társaságában. Mindezen csillogás középpontjában Coco Chanel állt, az ő jelenléte és csodálatos villája, a La Pausa tette igazán kívánatossá a partszakaszt. Az árvaként felnőtt Cocóhoz a szépsége és intelligenciája vonzotta a férfiakat, de igazi ikonná csodálatos tehetsége, pihenést nem ismerő munkamorálja és kivételes ízlése tette. Ám a környező valóság mérge lassan ezt a varázslatos világot is átjárta. Megjelentek a nácik, és a háború előtti partik és kaszinók csillogása átadta a helyét a kitelepítések borzalmainak; otthon nélkül maradt, menekülő családok… (tovább)

Eredeti cím: Chanel’s Riviera: Glamour, Decadence and Survival in Peace and War, 1930–1944

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Európa, Budapest, 2020
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635043354 · Fordította: Urbán Erika

Kedvencelte 2

Most olvassa 8

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Anne de Courcy: Chanel a Riviérán

Anne de Courcy: Chanel a Riviérán A Côte d’Azur világa békében és háborúban

Coco Chanel hosszú és termékeny élete a titkok és a legendák tükrében most az 1930-as évektől elevenedik meg a háborús évekig bezárólag. Érdekes megközelítése az adott időszaknak. A francia Riviéra ragyogó társadalomtörténete ez a könyv.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/03/chanel-rivieran.html

EvelinTekla>!
Anne de Courcy: Chanel a Riviérán

Anne de Courcy: Chanel a Riviérán A Côte d’Azur világa békében és háborúban

A cím igen megtévesztő. Viszont összességében sok érdekességet megtudtam arról az adott korszakról, az ott élő különcökről, gazdagokról, melegekről s a háborús éveikről.

Porsolya>!
Anne de Courcy: Chanel a Riviérán

Anne de Courcy: Chanel a Riviérán A Côte d’Azur világa békében és háborúban

A maga nemében jó könyv. Ha valaki egy kis könnyed olvasmányra vágyik, ami bemutatja a francia Riviéra és Chanel La Pausa beli életét, a luxust, tengerpartot, napfényt, akkor ne ezt a könyvet válassza. Nem igazán Chanelről szól (persze róla is), leginkább a Riviéra életét mutatja meg a háború előtt és alatt. Az első fejezetekben nagyon nehéz volt követni, hogy ki kicsoda, mert kb minden bekezdésben más-más emberekről beszélt. Ha szerencsém volt, akkor tudtam kiről van, szó, ha nem akkor csak próbáltam követni az eseményeket. Zavaró volt, hogy sokszor nem tudtam kontextusba helyezni, hogy kiről van szó. Volt, hogy mesélt XY-ról, lábjegyzetben megjegyezve, hogy majd a 92. oldalon lesz szó róla részletesebben, de még csak a 20.oldalon tartottam… Olyan is volt, hogy a fordító jegyezte meg lábjegyzetben, hogy ez az az illető, akiről 5 oldallal korábban szó volt. Miután rájöttem, hogy lényegtelen, hogy konkrétan kiről is beszél, az a fontos, hogy összességében a Riviéra világát próbáljam megismerni, onnantól kezdve már nem volt zavaró. Viszont a könyv felé a háború borzalmait mutatta be, aki erre érzékeny (én is), az gondolja meg, hogy kézbe veszi, vagy sem. Értékes, hasznos könyv, nem értelem nélküli, de engem megviselt ez a sok borzalom már a végére.


Hasonló könyvek címkék alapján

Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Anthony Doerr: A láthatatlan fény
Michel Tournier: A Rémkirály
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában
Art Spiegelman: A teljes Maus
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló
Radnóti Miklós: Tajtékos ég
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Závada Pál: Természetes fény