Wildfell ​asszonya 241 csillagozás

Anne Brontë: Wildfell asszonya Anne Brontë: Wildfell asszonya Anne Brontë: Wildfell asszonya Anne Brontë: Wildfell asszonya Anne Brontë: Wildfell asszonya

„… ​megpillantottam egy feketébe öltözött, magas, előkelő nőalakot. Arcán olyasmi tükröződött, ami, ha egyszer látta az ember, arra késztette, hogy ismét szemügyre vegye. Haja hollófekete volt, hosszú, fényes csigákba fésülve… arcbőre tiszta és sápadt; hosszú, fekete pillái elfedték szemét, szépen kirajzolt szemöldöke azonban kifejező volt; boltozatos homloka értelemre valló, orra tökéletes sasorr, arcvonásai hibátlanok – csak az orcája és a szeme volt kissé beesett, ajka pedig, noha szép vonalú, kissé keskeny, szorosra zárt, ami, úgy véltem, nem vall nagyon engedékeny vagy nyájas kedélyre…” – ilyennek ismeri meg a wildfelli kastély titokzatos úrnőjét az ifjú és kissé komolytalan kisbirtokos, Gilbert Markham. Anne Bronte, híres nővéreinek, Charlotte-nak és Emilynek legfiatalabb testvére, a szinte kötelező „guvernant”-regény, az Agnes Grey (1846) után írta meg főművét, a Wildfell asszonyá-t (1849). Anne Bronte is a korabeli szegény papkisasszonyok szokásos útját járta:… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1848

>!
Lazi, Szeged, 2012
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632671444 · Fordította: Borbás Mária
>!
Palatinus, Budapest, 2004
606 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639487929 · Fordította: Borbás Mária, Kiss Zsuzsa
>!
Európa, Budapest, 1989
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630747707 · Fordította: Borbás Mária

1 további kiadás


Enciklopédia 7


Kedvencelte 51

Most olvassa 15

Várólistára tette 228

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Anne Brontë: Wildfell asszonya

Kifejezetten valami olyan olvasmányra vágytam, aminek van eleje-közepe-vége, története, tartalma, irodalmi nyelvezete. (Egy kicsit túlettem magam kortárs irodalommal…)
Nem okozott csalódást. Számomra ez a regény nem annyira a romantikáról és a szerelemről szólt, mint arról, mennyire korlátok közé voltak szorítva az emberek érzelmileg, kommunikációban, életvitelben és szokásokban a XIX. századi Angliában.

2 hozzászólás
Chivas >!
Anne Brontë: Wildfell asszonya

Nem gondoltam volna, hogy ezért a könyvért ennyire fogok rajongani. Számomra ez volt a tökéletes romantikus történet. Egyértelműen kedvenc, gondolkodás nélkül. :)

Bartha_Helga>!
Anne Brontë: Wildfell asszonya

Az a jó, ha XVIII-XIX századi női szerzőktől olvas az ember, mert rájön, hogy minden naivitásuk ellenére a nők nem (akkor sem) voltak hülyék, ellentétben azzal, mint ahogy a férfi írók (tisztelet a kivételnek) szeretik bemutatni őket.

Angele>!
Anne Brontë: Wildfell asszonya

Nem tetszett ez a történetet, azon oknál fogva, hogy nem erre számítottam. Az eleje és a vége tetszett. A közepe meg igen hosszúra nyúlt. Még Jane Eyre – nél nem zavart a hossz, mert a boldog szerelem beteljesedése felé haladtunk meg amúgy is, a hangulat… itt fárasztott, mert a lealjasodást kevésbé szívesen olvasom. Szóval csak ennyi volt a baj. A történet maga.

malenca>!
Anne Brontë: Wildfell asszonya

Egyszer volt, hol nem volt, élt három nővér az istenhátamögöttirégelfeledett, zordon mordon angol vídékeken. Hárman éldegéltek csendesen, meghúzzódva a világ elől, súlyos tüdőbajjal küszködve, szeretetben, csendes békességben. Soha nem hagyták el szerény hajlékukat, senki nem tudta, mi történik a falak közt. Mi történt?: varázslat. Három lány, három varázslóasszony, három kivételes tehetség, akik nem ismerve a világot, megalkották maguknak annak egy kivételesen élethű és keserves mását. A két idősebb nővér hírnevet szerzett a varázserejével, a legkisebbet viszont hajlamosak voltak elfelejteni az emberek. Nem kellett volna. Volt olyan nagy mágus, mint a nővérei. Története magával ragadott, elvarázsolt. Ajánlom mindenkinek :)

6 hozzászólás
W_E>!
Anne Brontë: Wildfell asszonya

A Brontë nővérek voltak koruk feministái , bár semmilyen szervezethez nem tartoztak, regényeikben jócskán megmutatkozott ez a vonás. Csoda, hogy akkoriban egyáltalán kiadták- még ha álnéven íródtak is – könyveiket. Hiszen a kor társadalmi elvárásai merőben férfiközpontúak voltak és jaj volt annak nőnek/ feleségnek aki nem a férje örömének örült szemlesütve, akármilyen léha, csapodár életvitelt is folytatott.
Ebben a regényben is pontosan megmutatkozik az, mennyi hátrány származott abból, hogy a fiatalok abban a korban nem élhettek együtt mielőtt házasságot kötöttek, ahol a lakva ismerkszik meg az ember elven adott esetben el lehet csúszni.
A XIX.században,- amikor is a történet játszódik- sem hittek a fiatal szerelmesek az idősebb generáció tapasztalatában, hiába figyelmeztették őket, hogy a széptevés, a csinos külső még nem garancia arra, hogy egy élethosszig tartó házasság mindkét fél megelégedettségére szolgáljon.
A Brontë nővérek könyvei nem romantikusak. Aki csak azt véli felfedezni bennük, nagyon felületesen olvas. Ha ismerjük, milyen körülmények között nevelkedtek és tudjuk, hogy alig tették ki lábukat a vidéki paplakból, ahol éltek és tudjuk azt is, hogy a nagyvilági tapasztalataik mennyire hiányosak voltak, mély tisztelettel viseltetünk irántuk. Hiszen a remek helyzetfelismerésekben, csípős nyelvvel, mégis burkolt, elegáns intelligenciával megírt párbeszédekben, szituációk tűpontos bemutatásában élettapasztalatuk hiányában is, a társadalmat atomjaira szedve megmutatkozik zsenialitásuk.
Ez a könyv nem vidám témát dolgoz fel, de olyan tökéletes szerkezettel, hogy az olvasó, miután becsukja, elégedetten dől hátra.
A Brontë nővérek különös, borongós világa közel áll hozzám, melegen ajánlom mindenkinek olvasásra, kik szeretik elemezni az emberi kapcsolatokat és hasonlón vélekednek:
…hamis érzékenység és büszkeség okozta aggályok nem zavarták volna ennyire, belátta volna, hogy a világi rang, a születés és a vagyon különbsége, legyen bármilyen nagy, mit sem nyom a latban, ha egybehangzó gondolatok és érzések egységéről és igazán szerető, összehangolt szívek és lelkek találkozásáról van szó. ”

moonchristal P>!
Anne Brontë: Wildfell asszonya

Ó, de nehéz erről a könyvről írni. Szeretem a klasszikusokat, sőt, a kedvenceim, Charlotte és Emily Brontë pedig kifejezetten a szívem csücskei, de Anne-től való első olvasmányom nem győzött meg annyira.
Nagyon tetszett Wildfell asszonyának jelleme. Igazi hiteles, keresztény példakép, aki tud szembenézni félelem nélkül a hibáival, gyarlóságaival. Szimpatikus volt Gilbert is, mert ő is annyira emberi, aki tanul a hibáiból, és tud megbocsátani, bocsánatot kérni is.
Szép stílusban megírt könyv, azzal sincs gond, bár kicsit nehézkes. Mégis, valami hiányzott. Sok elvarratlan szál volt, vagy legalábbis nekem hiányos, egy-egy helyen vontatott volt, máshol túl pörgős… összességében tetszett, de mondom, valami hiányérzet maradt bennem. A befejezés pl. kifejezetten nem tetszett. spoiler
Azért örülök, hogy olvastam, és biztos, elő fogom venni az Agnes Greyt is.

3 hozzászólás
josageszter >!
Anne Brontë: Wildfell asszonya

Az eleje lassú és unalmas volt, egy sima sablonos szerelmes sztori. Úgyhogy nagyon megörültem, mikor előkerült, vagyis inkább mikor főhősnőnk átadja naplóját Mr Markhamnak. Innentől ívelt fel a sztori, lett tartalom, súlya a történetnek és igazából EZ Wildfell asszonyának története. Innentől nagyon tetszett, vitt magával, érdekelt, hogyan alakult ki az egész helyzet, szerintem egyáltalán nem volt sablonos. A végén a nagy romantikus egymásra találás, már csak hab volt a tortán.

nagy_anikó>!
Anne Brontë: Wildfell asszonya

Számomra ez a könyv az idei olvasmányaim közül a legszebb szerelmes regény jelzőt nyerte el.
Egy nagyon szépen megírt könyvet tarthattam a kezemben, az írónő nagyon sok munkát fektetett a főszereplők lelkének ábrázolásába, helyzetük megértésére, az elhamarkodott házasságok következményeinek bemutatására, hiszen az egyenrangú házasságra törekvés igencsak megnehezítette a szerelmi házasságok létrejöttét és mégis, sokan szótlanul tűrték a rájuk kényszerített házasságot, amiknek elszenvedői általában mindig a nők voltak. A gyönyörű megfogalmazás nagyon élvezetessé tette az olvasást, csüngtem az írónő minden szaván.
Mai szemmel nézve mondanám, hogy Helen mártír volt, de a 19. században az Ő tettei nagyobb részt természetesek lehettek. Én csodáltam a lelki erejét és nagyon szurkoltam, hogy megismerje a viszonzott szerelem boldogságát.

3 hozzászólás
avidreader>!
Anne Brontë: Wildfell asszonya

Nehez szivvel olvastam a konyv nagy reszet, mert Helen sorsa annyira eletszeru volt, olyan realisan keseru, hiszen hasonlo a mai vilagban is tortenik sajnos, am a noknek – legtobb es jobb helyeken – mar van valasztasi lehetoseguk, ha radobbentek tevedesukre, es nem kell olyasvalakiert szenvedniuk, akit egykor helytelenul valasztottak.
Csodalom az irono batorsagat, amiert ez a regeny letrejohetett, amiert merte a 19. szazadi felesegek szerencsetlen sorsat bemutatni a regenyen keresztul, raadasul igaz tortenetek alapjan (mar ha a forrasok megbizhatonak nevezhetoek). Helen karaktere (es persze notarsai) elszenvedte a korabeli nokkel szembeni lealacsonyito magatartast, pedig neki volt tobb esze mint nonek, nem pedig nagyreszt azoknak a ferfiaknak, akik korulvettek. Gilbertet termeszetesen a jofiuk koze sorolom, de azt mar nem merem remelni, hogy anno ebbol a fajtabol sok lett volna, hiszen keveset nevelhettek ilyennek.


Népszerű idézetek

doresz93>!

Van az úgy, hogy az ember valakinek a szemén át egyenesen a szívébe lát, s hogy egyetlen óra alatt többet tud meg lelkének nagyságáról és mélységéről, mint amennyit akár egy élet során is felfedezhetne, ha az illető nem akarná feltárni, vagy pedig ha az embernek nem volna képessége, hogy felfogja.

98. oldal

Papusz>!

Ha azt akarja, hogy a fia tisztességesen járja végig az élet útját, nem szabad azon igyekeznie, hogy eltisztítsa a lába elől a köveket, hanem meg kell tanítania, hogy erős léptekkel járjon rajtuk… ne akarja mindenáron kézen fogva vezetni, hanem tanítsa meg, hogy egyedül menjen.

Második fejezet

Kapcsolódó szócikkek: nevelés
baroness>!

Őrizd a szemedet és füledet mint szívednek bemenetét, ajkadat pedig mint kijáratát, hogy árulóid ne legyenek egy óvatlan pillanatban. Fogadd hűvösen és szenvtelenül mindenki figyelmességét, míg a pályázó értékét meg nem állapítottad és fontolóra nem vetted; és vonzalmad csupán kedvező ítéletnek legyen gyümölcse. Vizsgálódj előbb, azután helyeselj, s végül szeress. Szemed legyen vak a vonzó külsőre, füled süket csábító hízelgésre, sima beszédre.

139. oldal

moonchristal P>!

– A halál bármikor eljöhet értünk; s jó, ha úgy élünk, hogy ezt mindig szem előtt tartjuk.

47. fejezet

Kalimpa>!

Láttad-e már, Milly, milyen a tengerparti homok? Ha ránézel, szép sima, ha belelépsz, puha, és könnyű járás esik benne. De tapodd csak félóra hosszat azt a puha, kellemes szőnyeget, enged minden lépésedre, minél keményebben taposod, annál jobban, s majd meglátod, milyen keserves munka, s örülsz, ha végre jó szilárd sziklára érsz, ami egy hüvelyknyit sem enged, akár állsz, jársz vagy éppen taposol rajta; s ha kemény is, mint a malomkő, mégiscsak jobb rajta a járás.

BZsofi P>!

[…] általában a vagyon mellett a szépség vonzza leginkább a legrosszabb fajta férfit; és éppen ezért sok gondot-bajt hozhat a tulajdonosára.

Kapcsolódó szócikkek: szépség
moonchristal P>!

Utálok beszélgetni, amikor nincs szó gondolatok vagy érzések cseréjéről, s amikor semmi jót nem ad és nem kap az ember.

9. fejezet

Virág_>!

– Elmegyek; de előbb egyetlen kérdésre válaszoljon: szeret?
– Erre nem válaszolok!
– Úgy hát arra kell következtetnem, hogy igen; és most jó éjszakát.

12. fejezet

Papusz>!

– Helytelen ítéletet kapsz egy ember jelleméről – felelte néném –, ha abból ítélsz, amit szerető húga mesél róla.

Huszadik fejezet

Virág_>!

A szerelemben nincs különb közbenjáró, mint egy vidám, nyíltszívű gyerek – mindig kész az elszakadt szerető szívek egyesítésére, a szokások komor szakadékának áthidalására, a rideg tartózkodás megolvasztására, a szörnyű szertartásosság és büszkeség válaszfalainak lerombolására.

10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: gyermek

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: Ida regénye
Dallos Sándor: A nap szerelmese
William Somerset Maugham: Karácsony Párizsban
E. T. A. Hoffmann: Az ördög bájitala
Charles Dickens: Martin Chuzzlewit I-II.
Sabine Durrant: Így emlékezz rám
Charles Dickens: David Copperfield I–II.
Dickens Károly: Copperfield Dávid élete és viszontagságai
Charles Dickens: Szép remények
Charles Dickens: Copperfield Dávid