Két ​rózsaszín csík 21 csillagozás

Annalisa Strada: Két rózsaszín csík

Perla élete olyan, mint a legtöbb 16 éves lányé. Iskolába jár, sportol, ábrándozik, és barátnőjével, Allegrával megosztja minden titkát. Ami hiányzik az életéből: a szerelem. Bár óvodás kora óta tetszik neki a suli egyik legmenőbb sráca, Cesare, úgy tűnik, nála nincs esélye.
A két fiatalt azonban egy buliban mégis elragadja a hév, és váratlanul megtörténik, ami elképzelhetetlennek tűnt: összejönnek egy éjszakára. A lány azonban nem sokkal később rájön, hogy terhes…
Kire számíthat ebben a helyzetben egy kamasz? Merre induljon? Kinek mondja el, mi történt? És persze a legfontosabb: vállalja-e az anyaságot Perla?

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2017
182 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103110 · Fordította: Dobosiné Rizmayer Rita

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Ninácska P
Annalisa Strada: Két rózsaszín csík

Szeretem azokat a könyveket, amelyek a terhességgel foglalkoznak. Ez a regény azért különleges, mert azt mutatja meg, mit lehet tenni, ha az ember lánya nagyon fiatalon kerül áldott állapotba. Ajánlott elolvasni minden korosztálynak, hiszen a fiatalok megtanulhatják belőle, hogy egy „elragadott a hév”-este milyen következményekkel járhat, de a szülők is elgondolkozhatnak hogy mit tudnak tenni, ha a lányuk terhes lesz.
Minden bizonnyal sokan nem örülnének, ha a gyermekük nagyon fiatalon esne teherbe, de úgy gondolom – és a könyv mondanivalója is ez –, hogy ilyenkor bizony még inkább támogatni kell a gyerekünket és mellette kell lennünk, ugyanis ebben a helyzetben ez a legfontosabb.
Nagyon tetszett, hogy a könyv egyúttal a terhességgel kapcsolatos fogalmak tisztázására is vállalkozik, például mi az ovuláció, hogyan működik a terhességi teszt, mikor a legvalószínűbb a fogantatás, mi történik egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával, satöbbi.

Perla – a könyv főszereplője – egy átlagos tinédzser, aki szüzessége elvesztésekor egyúttal teherbe is esik. Mit tud tenni ilyenkor egy ennyire fiatal lány? Hogy mondja el a szüleinek, hogy gyermeket vár, amikor még ő maga is az?
Nagyon sajnáltam, hogy a végén nem derül ki a döntése, az olvasóra van bízva a végkifejlet…

A könyv tanulsága: fontos szerepet kell szánni a fiatalok felvilágosításának és még egy nagyon szenvedélyes pillanatban is muszáj felelősségteljesen gondolkoznunk.

>!
sztinus P
Annalisa Strada: Két rózsaszín csík

Irodalmilag hagy kívànnivalót maga utàn, de a téma, a körülmènyek, ès a megoldás miatt kötelezővè tennèm minden 12 éves fiú és lànygyermek felvilágosító órája után.
Szülőkènt is van tanulnivaló benne.
Nagyon fontos lenne, hogy a gyereknek bármi gondja van, SOS ôszinte tudjon/merjen lenni a szülővel. A tét nem kicsi.

>!
mrsp
Annalisa Strada: Két rózsaszín csík

Amikor elolvastam a könyv fülszövegét, egyből tudtam, hogy ezt el kell olvasnom. Hasonló történetet még nem olvastam, de nagyon kíváncsi vagyok az ilyesmi könyvekre, ugyanis egyrészt szerintem mindenki fejében megfordult már, hogy mi lenne, ha tinédzser korában teherbe esne, másrészt pedig kíváncsi voltam, hogy milyen üzenetet közvetít az írónő ezzel a témával kapcsolatban, hiszen ilyen kényes kérdésekben nem mindegy, mit ír le az ember, mert erős befolyásoló erővel bírnak a szavak.

És meg kell mondanom, hogy Strada tökéletesre vizsgázott nálam. Nem csodálom, hogy Andersen-díjat nyert, mert tényleg nagyon jól megfogalmazta a mondanivalóját. Adott Perla, egy 16 éves lány, aki megtudja, hogy élete első és egyetlen testi kapcsolatából adódóan gyermeket vár. Bedob még a problémakörbe egy ellenállhatatlan, ám bunkó pasit, egy kedves, támogató barátnőt és egy zűrös családi hátteret.

Nekem nagyon tetszett az egész, ahogy Perla kezelte a helyzetet, érett módon kezelte, és mindenki, aki tanácsot adott neki, normális és racionális módon állt hozzá. Allegra, Perla barátnője képviselte a rózsaszín felhős álomképet a tiniterhességről, a „jaj de jó, majd vihetjük a babát együtt a bölcsibe” kezdetű kijelentésekkel, de Perla racionális érvekkel meggyőzte, hogy nem olyan ez a dolog, mint egy álomvilág. Ez abszolút szimpatikus volt.

Perla családi helyzete is tetszett, érdekesen volt felépítve az elvarázsolt apával, a furcsa testvérekkel és az elhidegült anyával, és ez is hatással volt a történet alakulására.

A végkifejlet miatt lett viszont abszolút kedvencem a könyv, mert nem adott egyenes választ arra, hogy mi is történik majd Perlával és a babával. Ez szerintem remek technika az írónő részéről, mert nem ad ötleteket a lányoknak arra, hogy mihez kezdjenek ilyen helyzetekben, nem pártolja sem a gyermekvállalást, sem az abortuszt, sem az örökbe adást. Inkább arra ösztönzi a lányokat, hogy beszéljék át a helyzetet a barátaikkal, szüleikkel, orvosukkal, és a lehetőségeket mérlegelve döntsenek a belátásuk szerint. Szóval abszolút szimpatikus, a kényes témát is nagyon jól kezeli és szerintem minden (hasonló helyzetben lévő) tinilánynak el kellene olvasnia.

>!
Molymacska P
Annalisa Strada: Két rózsaszín csík

Ha van olyan könyv, amit odaadnék egy izenévesnek felvilágosítás céljából, akkor az ez.
A könyv maga a tiniterhességről szól, és az azzal kapcsolatos érzelmekről, és problémákról. Miden szemszögből kapunk valamit, mindegyik személy tud valami olyat mondani, ami fontos, és ami megváltoztathatja a nézőpontodat az egész felé.
spoiler
Nagyon tetszett benne, hogy a végén nyitvahagyta a két lehetőség közötti döntést: mindneki választhat, attól függően, hogyan nevelkedett, milyen értékek fontosak számára, és az egész könyv után mit gondol erről az egészről.
Ha tehetném, nem csak tiniknek adnám oda, hanem sok férfinak is. Nézd: ezt érzem én, ezt gondolom, ilyen hülye vagy te, és persze én is. Örülök, hogy megjelent ez a könyv magyarul, mert bár biztosan rengeteg hasonló könyv van, de ennyire a tinik nyelvén szóló, közérthető, és kellemes olvasmány biztosan nincs sok.

>!
hollow_crown
Annalisa Strada: Két rózsaszín csík

Aranyos kis 1 napos olvasmány, érdekes, hogy bár mibd különbözőek vagyunk és a 16 éves kamasz lányok is mind különbözőek mégis el tudom képzelni, hogy a legtöbb terhes tinilány, amikor megtudja, hogy állapotos ily módon dolgozza fel, éli át, ezeket gondolja. Ajánlom leginkább kamasz lányoknak, ha nem érint bárkit is közvetlen akkor is kellemes olvasmány.

>!
Renáta_Kovics
Annalisa Strada: Két rózsaszín csík

Végre!!! Annyira kellett már egy ilyen könyv a piacra! Főleg a mai világban… Már azt is köszönöm az írónőnek, hogy egyáltalán foglalkozott a témával. (Annyi ilyen történetről hallani (akár a saját ismerőseinktől is), s mégis olyan keveset beszélünk róla.. ) S ami még jobb hír, hogy egy remek könyvet írt róla. Csak kíváncsiságból akartam belelapozni, hogy mit hogyan tálal, aztán azt vettem észre, hogy kiolvastam A téma nehézsége ellenére ugyanis könnyed olvasmány, az írónő tökéletesen eltalálta a fiatalokhoz illő hangnemet. Őszinte leszek, engem leginkább a szexjelenet, a hír szülőkkel való közlése és persze a végkifejlet érdekelt, mert ezek azok, ahol a legjobban el lehet csúszni. Az együttlétet tekintve le a kalappal az írónő előtt, hiszen egy olyan helyzetet mutatott be, amibe néha még a felnőttek is belefutnak (elragadja őket a hév; elhiszik, hogy ez szerelem; nem beszélik meg a védekezést, mert azt hiszik a másik megoldja stb.), nem még a hormonzavaros, bizonytalan tinédzserek. S én ennek nagyon örülök, mert így nem lehet mutogatni már a regény elején, hogy ki volt a hibás. A felnőttek reakciói is változatosak, az összes verziót bemutatja az írónő, tehát abszolút reális. A végkifejlettel kapcsolatban viszont nem mondhatok mást, mint, hogy tetszett.
Természetesen a könyv tinédzsereknek íródott, de én nem csak kamaszoknak ajánlom. S nekik sem azért, hogy ők ne járjanak így, hanem, ha ilyen történik a baráti körben, akkor ismerjék és tudják kezelni a helyzetet. Rajtuk kívül viszont melegen ajánlom még lányos szülőknek (sose lehet tudni!), illetve mivel én már/még egyik sem vagyok, mindenkinek akit érdekel a téma.

>!
ap358 P
Annalisa Strada: Két rózsaszín csík

Ez az a könyv, amit nem csak a tiniknek, hanem a szülőknek is kötelezővé tennék. Perla enyhe cinizmusa oldotta a feszültséget, de egyben tükrözte is egy fiatal gondolatait. Még a magzat megnevezése sem volt zavaró, hiszen ilyen korban nem várhatóak világmegváltó eszmefuttatások. Cesare viselkedése sajnos nagyban tükrözte a valóságot, és ez az, amit az ilyen korú lányok nem tudhatnak előre.
Allegra anyukája egy nagyon pozitív karakter volt, és különös volt olvasni, hogy a teljesen logikus döntése a másik fél – egy kamasz – szemében miként csapódik le. Nem lettem volna a helyében.
Perla szülei esetében viszont legszívesebben kirángattam volna őket a lapokról, hogy jól "megrázzam"mind a kettőt. Szépen fogalmazva. A nagy bejelentés során ugyanazok a kérdések születtem meg bennem, mint Perlában. Ezért is nyomnám a könyvet minden lányos szülő kezébe, hogy ha csak egy pillanatra is, de megértsék, hogy ők továbbra sem szüntek meg szülők lenni, és kötelességük lenne a saját gyerekük érzéseit előtérbe helyezni. spoiler
A fiús szülőknek is érdemes lenne kézbe venniük, hiszen egy ilyen eset két féltől függ.
A fiatalok igenis élnek nemi életet, és nem feltétlen várható el tőlük, hogy a hormonjaikon túl is lássanak. A felnőttek tehetnek óvintézkedéseket, és jó lenne, ha azokat, amiket Perlának az internetről kellett megtudnia, azokat az életben a szülők mondanák el neki. Ugyanez igaz a vizsgálatokra is, és Cesare viselkedésére is.
A fiataloknak ez a könyv teljes útmutatást adhat, nem csak a túlértékelt románcok, hanem a teljes testi-és lelki folyamatokkal kapcsolatban is.
Szívesen olvasnám a történet folytatását, immáron Cesare szemszögéből, ő benne milyen érzések és gondolatok születtek, és vajon mert-e a szüleivel beszélni.

>!
Taina
Annalisa Strada: Két rózsaszín csík

Kötelező olvasmánnyá kellene tenni!
-Hasznos a fiatal lányok, és a fiatal fiúk számára is, mivel láthatják, miket kellene kiállniuk egy ilyen ballépés esetén.
-Hasznos azok számára, akikkel már megtörtén a baj, hogy mit tegyenek, kinek szóljanak.
-Tanulságos azoknak is, akik elítélik azokat, akik fiatalon esnek teherbe.
Ez a könyv talán megértetné velük, hogy mindeki hibázhat, és nem szabad egyetlen cselekedet alapján elítélni valakit. Mindenki hibázott már, és nem azért vagyunk a világon, hogy ezért megszójuk egymást, hanem azért, hogy megértsük a másikat.

A karakterek a szerepüknek megfelelően részletesen vannak megalkotva, bár mindenki olyan, minha a Klisék Nagykönyvéből húzták volna elő őket, és ez az első könyv, aminél úgy érzem, ez nem hiba. Mert éppen az a lényege, hogy egy mindenki által átélhető történetet kapjunk, ami nemcsak hogy megtörténhet, de már számtalanszor meg is történt, és sajnos, valószínűleg meg is fog történni …

Plusz pontot kap a könyv, amiért nem vállal álláspontot, hogy végül mit helyes tenni, mert azt ilyen helyzetben mindenkinek magának kell eldönteni, figyelembe véve a saját körülményeit. (Bár azt meg kell hagyni, hogy egy kissé az abortusz ellen szólt inkább a könyv, de leírta, elfogadta és megértette a másik álláspontot is).

Az viszont nagyon kellemetlen volt, hogy leírta, hogy az ultrahang alatt a baba szíve már dobogott, az orvos mégis azt mondta, még el lehet vetetni. MÉG EKKORA MARHASÁGOT NEM OLVASTAM!!! Nincsen olyan orvos, aki (legálisan) elhajtana egy olyan magzatot, aminek már dobog a szíve. Ez illegális, mivel onnantól őt már élő embernek tekintjük, vagyis amit az orvos itt felajánlott, nem abortusz volt, hanem gyilkosság! Innentől kezdve pedig értelmetlen a mű többi része.
De ezt fordítási hibának fogom betudni, mivel alapvetően jól informált íróról lehet szó, mivel ezen kívül más hibát nem találtam benne.

Összességében egy jól műről van szó, ami szerintem át tudja adni az üzenetét,és nem valami hosszú és vontatott olvasmányról van szó, így egy olvasást mindenképpen megér mindenkinek!

>!
A_Arc
Annalisa Strada: Két rózsaszín csík

Ezt a könyvet mindenkinek ajánlom, mivel sok mindent megtudhatunk belőle és az egész könyv rendben volt. Ami nagyon tetszett benne az az, hogy a végén nem tudjuk meg, hogy mi lesz a babával, azt már mindenki eldöntheti, vagyis úgy fejezi be a történetet, ahogy akarja. Mindenkinek a fantáziájára van bízva.


Népszerű idézetek

>!
Ninácska P

Lefagytam, mintha bent felejtettem volna magam a mélyhűtőben.

15. oldal

>!
mrsp

A filmekben megesik, hogy a főszereplő azt mondja: „Ennél rosszabb már nem is lehetne!”, majd egy másodperccel később a fejére zuhan egy repülő. Többé-kevésbé velem is ez történt.

137. oldal

>!
mrsp

A szeretkezés nagyon szép dolog. A szeretkezés nem egyenlő azzal, mint amikor egyedüli győztesként befutsz a célba. És nem az győz, aki elsőnek fut be, vagy aki többször szakítja át a célszalagot. Az, amiről te beszélsz, csupán „szex”. És a szex nagyon, de nagyon rossz is lehet. Szeretkezni azt jelenti, hogy az érzékiséget megfűszerezed érzelmekkel, a kettőt összekevered, és falatonként ízlelgeted, sietség nélkül. Olyan, mintha az óceán leghatalmasabb hullámát megzaboláznád és meglovagolnád.

167. oldal

>!
Ninácska P

Van valami a hasamban, és nem tudok mit kezdeni vele!

80. oldal

>!
mrsp

Azt mondják, hogy a ciklon közepén abszolút béke uralkodik, és megáll az idő. Úgy érzem magam, mintha ott lennék egy ciklon közepében. A világ darabokra hullik körülöttem.

15. oldal

>!
mrsp

Őszinte leszek: némi irigységet is érzek. De ez olyan jófajta irigység, mint amilyet azok iránt érez az ember, akiket szeret. Nem az a „Dögöljetek meg!” típusú, hanem a „Bárcsak egyszer nekem is lenne valakim, aki így örülne nekem!” – fajta.

131. oldal

>!
mrsp

Bátorság kell ahhoz, hogy az ember szembenézzen a valósággal, hogy ne kapja el róla a tekintetét.

181. oldal

>!
ap358 P

Ő egy háromszereplős valóságshow-t lát a lelki szemei előtt két kamasz szülővel és egy babával, miközben én egy atomtámadás utáni túlélőjelenetben érzem magam.

65. oldal

>!
mrsp

Kacsintása tökéletes egyensúlyt képez az imádni és a gyűlölni való között.

55. oldal

>!
mrsp

– Egyszer, amikor kicsi voltam, szerettem volna kivívni anyám elismerését. Így aztán odafutottam hozzá, és közöltem, hogy láttam, hogy Mirtillo cicánknak kölykei születtek. Ő úgy tett, mintha elhitte volna, és megkérdezte, milyenek. Én pedig, mivel szinte tényleg magam előtt láttam őket, részletesen leírtam neki, hogy néznek ki: „Kicsik – mondtam –, és nyitott szemmel nyávognak, mert éhesek. Épp most születtek meg, képzeld, még a tojáshéj is ott van a fenekükön!”
(…)
– És nem szidott meg az anyukád, Davide?
A bácsikám megvonja a vállát.
– Nem, csak annyit mondott, hogy Mirtillo ivartalanított kandúr, úgyhogy azok nem lehetnek az ő kölykei.

95-96. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stéphane Audeguy: Alma
Szabó Attila: Pocakmese
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Janikovszky Éva: Az úgy volt…
Janikovszky Éva: A Hét Bőr
Csukás István: Nyár a szigeten
Molnár T. Eszter: Most már igazán
Ulrike Leistenschneider – Isabelle Göntgen: A szerelem egy rinocérosz
Nathalie Somers: Cselszövés, botrány, váratlan fordulat
Vidor Miklós: Fiúk és apák