Tess ​és én – Életem legfurcsább hete 44 csillagozás

Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A vakáció első napján a bátyám eltörte a lábát. Szóval elég rosszul járt, de nekem pont ez volt a szerencsém, mert a rendelőnél találkoztam Tess-szel. Tess szeme barna, és arany pöttyöcskék vannak benne. Sosem kér bocsánatot és szeret parancsolgatni. Az apja nem is tud arról, hogy létezik. Csak egy hete van, hogy megismerje az apját. Nekem is csak egy hetem van, hogy vele legyek. Úgyhogy segítek neki. Hét napig vagyunk a szigeten, de ez életem legfurcsább és legboldogabb hete.
Töltsd Tess-szel és Samuellel ezt az izgalmas hetet, melynek során a tizenegy éves Tess megszelídíti az apukáját, a tízéves Samuel pedig rengeteget gondolkodik barátságról és családról, örök búcsúról és az első szerelemről.

Eredeti cím: Mijn bijzonder rare week met Tess

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2016
160 oldal · ISBN: 9789634100980

Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete

Anna Woltz neve nem volt ismeretlen számomra, ezért amikor a könyvtárban megláttam ezt a könyvet, nem volt kérdés, hogy hazahozom.

Tetszettek az eddig olvasott könyvei, a Black Box és a Száz óra sötétség. Míg azok a történetek kamaszokról szóltak, itt némileg fiatalabbak voltak a szereplők, pontosabban Tess 11 éves, Samuel pedig 10 éves.

Nagyon bájos, szeretetteli könyv, az élet szépségeivel és nehézségeivel, sokszor vidám és néhol szomorú és megható. Tess és Samuel nagyon szeretnivaló páros, imádtam a biciklizéseiket a szigeten, a párbeszédeiket és az egyezségeiket, no meg a kalamajkát, amibe keveredtek. Tetszett, hogy nem volt a könyvben gonosz, nem kellett senkit sem utálni, könnyed volt és vicces, de komoly témákkal is foglalkozott.

Nagyon-nagyon jó élmény volt ez a könyv, igazi meglepetés, és talán azt is ki merem jelenteni, hogy Anna Woltz könyvei közül ez tetszett a legjobban.

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2017/03/anna-woltz-tess-es…

Szimirza P>!
Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete

A kihívás istenek is úgy akarták, hogy én ezt a könyvet kézbe vegyem, de főként azt akarták, hogy kellemesen csalódjak! Tinikről szól, de kifejezetten nem csak tiniknek!

anesz P>!
Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete

borító: 5
tartalom: 5
stílus: 5
szereplők: 5
élmény: 5
mondanivaló: 5

Véletlenül került most a kezembe ez a kötet, de egy délután alatt befaltam. Könnyed, humoros, de sok fontos témát tárgyaló ifjúsági regény. Először nem fogtam fel, hogy a narrátor fiú, így már mindjárt más volt az alapfelállás. A halál, a gyász feldolgozása végigkíséri a történetet. Szerintem nagyon szemléletes, ahogy főszereplőnk megküzd ezzel. Az idős, magányos emberrel való kapcsolat, a vele való ismerkedés is jól beleilleszkedik a nyaralásba. Tetszett a család, a köztük lévő dinamika, valamint az apaszerzési hadművelet is. Ez a holland írónő olyan természetesen ábrázolja ezeket a szerethető karaktereket, hogy az abszolút megsüvegelendő.

Be_Free>!
Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete

Ezt a könyvet leginkább azoknak ajánlom, akik át tudják érezni Tess helyzetét. Én igen. Csak pont fordítva. Sajnos. spoiler
Komolyan, én teljesen olyan vagyok, mint Samuel, csak lány kiadásban. Én is mindent túlgondolok, állandóan agyalok, csak talán még többet is, mint ő. Nincs olyan, hogy köztes állapot, vagy agyalok, vagy nem. Imádom a fura őrültségeket, és a tökéletes nyaralás számomra ez a hét lenne.
A könyv stílusa tetszett, a szereplők a könyv és a cselekmény haladtával egyre szimpatikusabbak lettek, egyre jobban megkedveltem őket, még Jorre-t is. Kb. így alakult a szimpatizálásom Jorre karakterével:
15. oldal: -3000. Hogy én hogy nem bírom!
70. oldal: 0. Hm.
120. oldal: 90. Jaj, egészen aranyos, nem is olyan tapló, mint amilyen a könyv elején volt!

:D
Ami megdöbbentett, hogy ebben a két gyerekben több emberség, bölcsesség, alázat, és igazságérzet volt, mint manapság a legtöbb felnőttben.

spoiler

Zoe27>!
Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete

Kiskamaszokról kiskamaszoknak.
Nagyon élveztem minden egyes sorát. Hihetetlen, hogy mennyi érzelmet meg tudunk élni már ilyen idős korban is…. Ez az a kor amelyben ezekkel az érzésekkel először találkozunk, de sosem felejtjük el őket.
Ebben a történetben remekül elegyedik el a humor, a kaland, az egymás iránt vállalható felelősség és természetesen amit sosem felejt senki, az első szerelem…. :)

Vivóca>!
Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete

Meglepően nagy mélységeket képesek boncolgatni a kortárs gyeremek- és ifjúsági irodalom művei, sokszor még a felnőtt könyvekhez képest is.
Évekig azt gondoltam, hogy az ilyen könyvek „túl gyerekesek” ahhoz, hogy lekössék a figyelmemet felnőttként, inkább csak lapozgattam, hogy jajj de cukiii, azonban átélni nehéz volt őket (belegondolva gyerekként sem szerettem az ilyeneket :D ), mostanában viszont sokszor megcáfolták a mai gyerekkönyvek az elméletemet.
A maguk egyszerű szimbolikáival annyira szívhez szólóak, könnyen érthetőek és mégis mélyek többek közt Anna Woltz könyvei is, hogy őszintén szomorú vagyok, hogy 20 évvel ezelőtt nem voltak ilyen könyvek.
A szirupos végétől eltekintve kifogástalan.

pevike>!
Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete

Ez egy nagyon aranyos történet két 10 éves gyerekről (na jó, Tess 11…), akik kicsit furák. Samuel mindig agyal valamin, nekem az is teljesen hihető, hogy a halálról gondolkodik, és az is, amit következtetésként levon. Tess az apját szeretné megismerni, néha nagyon tudja, hogy mit csinál, néha meg teljesen bizonytalan. A hátteret pedig egy holland sziget szolgáltatja, ahol mindenütt tulipánmezők vannak, a gyerekek Citó-tesztet írnak, és a családok gyöngyös kenyeret esznek, amikor valaki megszületik. Kulturális kirándulásnak sem volt utolsó, de hogy egy gyerek mit ért meg ebből a történetből, az más kérdés. Olyan érett 10 évesnek kell lenni hozzá, mint Samuel, és még akkor sem biztos…

Kaulicskr>!
Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete

Aranyos, kedves történet, ami sokkal komolyabb témákkal foglalkozik, mintsem, hogy egy kisgyerek kezébe lehessen adni a könyvet. Elég rövid, de szórakoztató, és nagyon szerethetőek a karakterek is. Bővebben: http://cimtelenmertnincsjobbotletem.blogspot.hu/2016/09…

MrWhitee>!
Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete

Sokkal jobb, mint filmen, mint általában szinte minden :) ;)
Az ilyen könyvek jót tesznek a léleknek, mert a gyermeki világ úgy jelenik meg bennük, hogy akarva/akaratlan eszünkbe jut a sajátunk! hol mosolyogva hol könnyes szemmel :)


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Aztán Hugo Faberre gondoltam, akinek van családja, de nem tud róla. Különös. A nőknek nem lehet gyerekük anélkül, hogy észre ne vennék. De a férfiaknak igen.

54. oldal

River_Song>!

– Apa… – suttogtam. – Szerinted az utolsó dinoszaurusz tudta, hogy ő az utolsó?

11. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Miért kell az embereknek meghülyülni az utolsó éveikre?
– Talán…- kezdtem, miközben szememmel a bácsi fáradt lépteit követtem – …talán azért, hogy így hozzászoksz az értelmetlen dolgokhoz. És akkor nem annyira szörnyű meghalni.

22. oldal

rita_kalydine>!

Tíz éves vagyok, és semmitől sem félek. Mert végre megértettem, amit anya a fejfájásról mondott. És pontosan így van a halállal is. Ha itt van, akkor itt van. Ha pedig nincs itt, akkor örüljön az ember

125. oldal,30. fejezetet - Tess és én - Életem legfurcsább hete (Pozsonyi Pagony Kft., 2016.)

>!

– Te mindent elhiszel, amit a szüleid mondanak?
Elgondolkodtam.
– Nem. Nem mindig.
– És olyankor mit csinálsz?
– Megnézem a Wikipédián.
– Komolyan?
Bólintottam.
– Egyszer, amikor hatéves voltam, rágugliztam a Mikulásra. És aztán sírtam.
Nevetett, majd megrázta a fejét.

76. oldal

Vivóca>!

Ha én azt gyakorolom, hogy mindenki meghalt, a többiek hogy élhetnek tovább nélkülem?

88. oldal

Enisz>!

Nagyon profi volt a godolkodás nélkül adott válaszokban. Egy kedves aparobot.

12. oldal

Sierra_Bell>!

Én is rájuk bámultam, és hirtelen gombócot éreztem a torkomban. Mert egyszer csak ott láttam három embert, akik egy nap meg fognak halni. Én vagyok a legfiatalabb, és ha minden úgy lesz, ahogy történni szokott, akkor el fog jönni a nap, amikor egyedül maradok.

83. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leonie Kooiker: A boszorkánykönyv
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve
Evelien De Vlieger: Az új barát
Christien Boomsma: Boszorkányvér
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban
Leonie Kooiker: A boszorkánykő
Guus Kuijer: Mindörökké együtt
Mischa de Vreede: 13 éves lány vagyok
Annie M. G. Schmidt: Szutyoksári
Wil Huygen – Rien Poortvliet: A manók